Dodaj do ulubionych

poczatki dynastii Piastow

12.09.06, 10:38
a moze wlasnie bylo tak:
en.wikipedia.org/wiki/Abraham_Prochownik
Obserwuj wątek
    • oldpiernik Re: poczatki dynastii Piastow 12.09.06, 11:45
      Gdzieżby tam.
      Dynastię założył celtycki pomocnik kowala, bo akurat nie było surowca, więc
      musiał czymś się zająć.
    • odarpi Re: poczatki dynastii Piastow 12.09.06, 15:49
      fiddler.castrol napisał:

> a moze wlasnie bylo tak:
      > en.wikipedia.org/wiki/Abraham_Prochownik

Wyjaśniałem już tu parę razy, że to mój przodek zapędził się w tą dzicz w
      pogoni za białym niedźwiedziem. Niedzwiedzia nie dogonnił, ale pewną miejscowa
      białkę i owszem. Tak ją pieścił, że począł dynastię, na pamiatkę i dla jaj
      Piastami zwaną...
      • erg2 Re: poczatki dynastii Piastow 12.09.06, 18:10
        odarpi napisał:

> fiddler.castrol napisał:
        >
        > > a moze wlasnie bylo tak:
        > > en.wikipedia.org/wiki/Abraham_Prochownik
        >
        > Wyjaśniałem już tu parę razy, że to mój przodek zapędził się w tą dzicz w
        > pogoni za białym niedźwiedziem. Niedzwiedzia nie dogonnił, ale pewną
        miejscowa
        > białkę i owszem. Tak ją pieścił, że począł dynastię, na pamiatkę i dla jaj
        > Piastami zwaną...
        >
        A to dlatego do dziś dnia białe niedzwiedzie nam tu po ulicy biegają? Wszystko
        przez twego przodka lebiegę?
        • hassprediger nie prochownik to był popiel ;) 13.09.06, 13:19
          spopielony i starty na proch to bardzo podobne, chyba to od obrządku ciałopalnego, prawdopodobnie żydzi coś wiedzieli o Popielu
          i dorobili sobie legendę, data intronizacji
          Piasta w 842 roku występuje w polskich kronikach.
        • odarpi Re: poczatki dynastii Piastow 14.09.06, 09:30
          erg2 napisał:

> odarpi napisał:
          >
          > > fiddler.castrol napisał:
          > >
          > > > a moze wlasnie bylo tak:
          > > > en.wikipedia.org/wiki/Abraham_Prochownik
          > >
          > > Wyjaśniałem już tu parę razy, że to mój przodek zapędził się w tą dzicz w
          >
          > > pogoni za białym niedźwiedziem. Niedzwiedzia nie dogonnił, ale pewną
          > miejscowa
          > > białkę i owszem. Tak ją pieścił, że począł dynastię, na pamiatkę i dla ja
          > j
          > > Piastami zwaną...
          > >
          > A to dlatego do dziś dnia białe niedzwiedzie nam tu po ulicy biegają?
          Wszystko
          > przez twego przodka lebiegę?
          >
          A cóż ci te biedne zwierzątka przeszkadzają? Nie lubisz? Weź sobie pieska!
          • lacietis Re: poczatki dynastii Misiów 14.09.06, 11:41
            Pieska?...
            Białe niedźwiedzie polarno-morskie, mieszkające w krzakach koło mojego
            śmietnika, pożarły mi już 3 pieski - mimo, że ostatnio miałem offczarka
            kaukazkiego! Nic to nie pomogło!.
            Co ja sie nacierpiałem przez te białe misie! A jak użądzają na kąpielisku
            osiedlowym polowania, na morsy [zamawiają sobie w picerii!] - to wogóle lepiej
            z domu nie wychodzić!
            • odarpi Re: poczatki dynastii Misiów 14.09.06, 17:22
              lacietis napisał:

> Pieska?...
              > Białe niedźwiedzie polarno-morskie, mieszkające w krzakach koło mojego
              > śmietnika, pożarły mi już 3 pieski - mimo, że ostatnio miałem offczarka
              > kaukazkiego! Nic to nie pomogło!.
              > Co ja sie nacierpiałem przez te białe misie! A jak użądzają na kąpielisku
              > osiedlowym polowania, na morsy [zamawiają sobie w picerii!] - to wogóle
              lepiej
              > z domu nie wychodzić!

To dlaczego nie wezwałeś straży miejskiej???
              Misia by nakarmiła a Tobie wlepiła jak trzeba mandat, za btrak należytej opieki
              i nie odgarnianie sniegu!
              • lacietis Re: poczatki dynastii Misiów 15.09.06, 15:27
                odarpi napisał:

> To dlaczego nie wezwałeś straży miejskiej???
                ++Misie białe zjednli...

> Misia by nakarmiła
                +No własnie piszę, ze ich - tych misiów znaczy - nakarmiła. Ciałami, mundurkami
                i legitymacjami słuzbowemi swymi, nakarmiła!

a Tobie wlepiła jak trzeba mandat, za btrak należytej opieki
                ++To ja sie mam jeszcze tymi twoimi bydlakami polarnymi opiekować? Zabieraj je
                sobie na Grenlandię! Przez ostatni 1000 lat mamy już ich dosyć!
                >
                > i nie odgarnianie sniegu!
                ++Przecież białe - to latem w krzakach siedzą - tylko im przekrwione, czerwone
                kaprawe oczka wystaja z pomiędzy liści - ze człowiek mysli, ze to jarzębina - a
                odgryziona ręka Słowianinowi [nie wiem jak tam z Eskymosamy] - nie odrośnie!!!

W ramach odszkodowania, żądam kartonu lodów "Eskimo"!!!
                • odarpi Re: poczatki dynastii Misiów 18.09.06, 17:38
                  Dobra! Przyznaję, to miśki zjadły Popiela!!!!!!!! Tyle że później jakiś
                  niedouczony skryba zapisał, że to myszki i tak poszło w lud!
                  Ale zapisz te miśki w średniowiecznej łacinie takby było widać o co chodzi...
                  • lacietis Re: poczatki dynastii Misiów 19.09.06, 09:56
                    odarpi napisał:

> Dobra! Przyznaję, to miśki zjadły Popiela!!!!!!!! Tyle że później jakiś
                    > niedouczony skryba zapisał, że to myszki i tak poszło w lud!
                    > Ale zapisz te miśki w średniowiecznej łacinie takby było widać o co chodzi...

++A zeby Cię narwal pocałował! Śnieżny żłótku!
                    Juz myslałem, że w końcu zaproponujesz jakieś odszkodowanie, za moje pieski i
                    tysiąc lat zycia w stresie - a Ty wszystko na skrybę sredniowiecznego, a o tem
                    ze snieżne potwory pustosza Polske [przedmurze swiata sródziemnomorskiego!!!] -
                    to nic!...
                    • odarpi Re: poczatki dynastii od Miśka! 21.09.06, 12:54
                      lacietis napisał:

> ++A zeby Cię narwal pocałował! Śnieżny żłótku!
                      > Juz myslałem, że w końcu zaproponujesz jakieś odszkodowanie, za moje pieski i
                      > tysiąc lat zycia w stresie - a Ty wszystko na skrybę sredniowiecznego, a o
                      tem
                      > ze snieżne potwory pustosza Polske [przedmurze swiata
                      sródziemnomorskiego!!!] -
                      >
                      > to nic!...

Zaraz odszkodowanie, od kogo zeście się tego nauczyli??? A uznanie za tyle lat
                      cywilizowania tej dziczy??????????????
                      Wylazło toto ze swoich półziemianek, wszy zaczęło iskać i wyiskane pogryzać jak
                      jakie 'czipsy' za przeproszeniem i stało z rodziawioną gebą gapiąc sie to na
                      mego przodka to na te białe bydlątka jak im tego Popiela wpierdzielały!
                      A jak później na wiecu "stanął problem" wyboru następcy to zaden nie chiał!
                      A to wszzy czy pchły iskał jeden z drugim, w oczy nie patrząc, a to po jajach
                      sie drapał, ale obwiązki wziąć na siebie to żaden nie chciał! To co miał robić
                      ten biedny Eskimos? Władzę wziął, dziewkę zbałamuconą też i został tym
                      kniaziem. Ileż pokoleń mych przodków musiało się później natrudzić by tą dzicz
                      jakoś uczłowieczyć i ucywilizować????
                      Przy okazji: ten "pierwszy historyczny" którego Mieszkiem nazywacie to nie był
                      żaden Mieszko tylko matka go nazywała "Miśko" na pamiątke tych białych
                      niedzwiedzi" a i jako dziecko miły był i przytulaczek. A skryby oczywiście
                      zapisali po swojemu... Misco".
    • ignorant11 Re: poczatki dynastii Piastow 15.09.06, 16:07
      Sława!

Zdecydowanie nie tak.

Przeciez wtedy odlibysmy sie nie: "chleba naszego powszedniego", ale "macy
      naszej przaśnej..."

COBDO

Forum Słowiańskie
      gg 1728585
      • karmin-cynober Co wy, to byl handlarz wielbladow. 16.09.06, 22:25
        Teraz sie wszystko wyjasnilo skad Mieszko mial garbusa. Misie poszly za wielblady.

Prochowiak? A koncowki nazwisk to juz wtedy istnialy?
        Proch bo z prochu powstales a Grochowiak z grochu.
        • karmin-cynober Re: Co wy, to byl handlarz wielbladow. 16.09.06, 22:27
          O przepraszam, Prochownik.
          • fiddler.castrol Re: Co wy, to byl handlarz wielbladow. 22.09.06, 13:38
            dotychczasowe badania (lacietis i odarpi) dowodza niemal na mur beton ze
            Mieszko to Misza... a wiec jednak przybyl ze stepow, a nie z Leitzkau-Licikawy
            • lacietis Re: Co wy, to byl handlarz polarnych. 22.09.06, 18:02
              fiddler.castrol napisał:

> dotychczasowe badania (lacietis i odarpi) dowodza niemal na mur beton ze
              > Mieszko to Misza... a wiec jednak przybyl ze stepow, a nie z Leitzkau-Licikawy

++O przepraszam!!!
              Ja tylko żadam przeprosin i odszkodowania, za szkody wyżądzone przez białe
              potwory przyprowadzone przez przodka Odarpiego!!!
              A czy to ten ptrzodek to był Miśko-Mieszko - czy nasz słowiański Misko był
              brunatny [co w Hameryce "gryźli" różnych takich....] - to ja nie rozstrzygam.
              bo jak przechodzę koło w/w krzaków, to zawsze lezy tam kupa [kuczka] białych
              kłaków, które wciąż wypadaja z Polarnych - by wymienic, najmnejszą z przykrości.
              A moje pieski zżarte, przez biało-polarnych!?...
              Żądam conajmniej pudła lodów eskimo, w polewie czekoladowej!
      • fiddler.castrol "macy naszej przaśnej" -- nie ma szans! 22.09.06, 13:54
        rozmawiaja dwie zydowki:
        -moj maz jest blady jak maca
        -a moj [...] jest czerwony jak burak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka