wonsz 08.08.03, 05:52 Znalazlem i kupilem kardamon. Kawe mam, robie mocna, czarna, z fusami. I jak i kiedy i ile tego kardamonu dodac? K. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
capa_negra Wonszu 08.08.03, 07:43 Trudne pytania zadajesz..... Ile kardamonu to musisz poniekąd sam wypróbować - jedni lubia więcej inni lubia mniej Osobiście na 25 dag kawy wsypuje niepełną miarkę / wiesz taka łycha do sypania kawy/ tego specjału :-) na łyżeczki pewnie będzie ze 2 :-)) Proponuje na początek tradycyjne wsypac samą kawe i bezpośrednio do kubka dorzucić szczyptę kardamonu - a potem metoda prób i błędów , aż załapiesz swój smak :-)) Odpowiedz Link
capa_negra Przepis!!! 08.08.03, 08:25 Kurdyjska kawa Składniki: tygielek, 3-4 łyżeczki zmielonej kawy (najlepiej w ręcznym tradycyjnym młynku), 2-3 ziarenka kardamonu, 3-4 łyżeczki cukru. Kardamon ubić w moździerzu, wsypać do tygielka razem z kawą i cukrem, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, zamieszać dokładnie. Doprowadzić do wrzenia i mieszać jeszcze 2 razy. Rozlać do filiżanek. 2-3 ziarenka czyli szczypya roztartego :-))) na większe ilości kawy takjak mówiłam - metodą prób i błedów :-)) kawa powyżej jest super tylko jak dla mnie bez cukru :-)) Odpowiedz Link
wonsz Re: Przepis!!! 08.08.03, 09:21 Dzieki! Pomysl z dodaniem kardamonu okazal sie swietny! :) Zrobilem tak jak proponowalas na poczatku. Mala filizanka mocnej i do tego sypalem ziarenka utarte w mozdziezu. Dalem dwie niewielkie szczypty. Smak byl dobry, ale nie intensywny. Za to zapach powalajacy! Nastepnym razem dodam wiecej, ale na dzisiaj koncze eksperymenty z kawa bo niebawem pora spac :))) W przepisie jest dla mnie za duzo cukru, nie lubie slodkiego. Sprobuje po prostu ten cukier pominac. K. Odpowiedz Link
capa_negra Re: Przepis!!! 08.08.03, 09:30 ja pomijam cukier od lat, kawę z kardamonem kocham :-)) ale jesli juz jesteśmy przy kochaniu .... kawa z kardamonem to afrodyzjak :-)) miłych wrażeń zycze - nie tylko smakowych ;-)) Odpowiedz Link
anahella Re: Przepis!!! 08.08.03, 10:16 capa_negra napisała: > kawa z kardamonem to afrodyzjak :-)) A w pewnej ksiazce o czarach to wrecz napoj milosny:)))))))) Odpowiedz Link
capa_negra i jeszcze 08.08.03, 09:33 jesli chodzi o przepis - kawe w tygielku bądź dowolnym baniaczku zalewamy zimna nieprzegotowana wodą, jak zaczyna wrzeć dolewamy ze 2 łyzki zimnej wody i jak znów zaczyna wrzec zdejmujemy z kuchni - szatan nie kawa :-)) Odpowiedz Link
wonsz Re: i jeszcze 08.08.03, 09:49 O afrodyzjaku wiem, AnnaHella pisala. Narazie mnie wspomagania nie potrzeba (koniec autoreklamy) :))) Kilkakrotne gotowanie praktykowalem, ale bez dolewania zimnej wody. Jutro! :) K. Odpowiedz Link
wonsz Re: i jeszcze 08.08.03, 10:12 betty-bt napisała: > o matko! co wy pijecie z rana?! :) Godzina 01:13. Do rana daleko :))) K. Odpowiedz Link
wonsz O bogowie!!! 09.08.03, 03:24 Alez to jest dobre!!! Capo Negro, mow czego rzadasz! Za ta kawe jestem Twoj!!! MNIAM :))))) K. Odpowiedz Link
capa_negra Re: O bogowie!!! 11.08.03, 08:07 o matko róznych mężczyzn w rózny sposób udawało mi sie w zyciu uszczęsliwić, ale żeby kawą przez internet ..to piewszy raz :-)) Odpowiedz Link
gal_ja Re: Capo Negro! 08.08.03, 09:57 W ekspresie ciśnieniowym wystarczy położyć jedno ziarno kardamonu na wierzch kawy. Lepiej zielonego niż brązowego. Też lubię kawę z kardamonem:) Pzdr. Gal Odpowiedz Link
anahella Oooo zaczynaja sie meskie rozmowy o kawie:) 08.08.03, 10:17 Dalej chlopaki, my chetnie poczytamy:) Odpowiedz Link
wonsz Re: Oooo zaczynaja sie meskie rozmowy o kawie:) 08.08.03, 10:21 anahella napisała: > Dalej chlopaki, my chetnie poczytamy:) Nie moge przedawkowac. Zona schowa i bedzie koniec przyjemnosci z picia kawy :))) K. Odpowiedz Link
anahella Re: Oooo zaczynaja sie meskie rozmowy o kawie:) 08.08.03, 13:18 wonsz napisał: > Nie moge przedawkowac. Zona schowa i bedzie koniec przyjemnosci z picia > kawy :))) Eeee to zrob tak zeby i ona cos z tego miala:() Odpowiedz Link
capa_negra ja ja odpowiem :-)) 08.08.03, 10:37 kawy z kardamonem nauczył mnie pic taki jeden :-))), on ja pił od rana do wieczora i mógł od rana do wieczora :-))))) Odpowiedz Link
aankaa Re: ja ja odpowiem :-)) 08.08.03, 11:05 capa_negra napisała: > kawy z kardamonem nauczył mnie pic taki jeden :-))), on ja pił od rana do > wieczora i mógł od rana do wieczora :-))))) a nie powinno być "mógł od wieczora do rana" :)) Odpowiedz Link
capa_negra Re: ja ja odpowiem :-)) 08.08.03, 11:10 zdecydowanie nie - kiedys trzeba było spać do diabła !!! a noc spaniu sprzyjała najbardziej :-))) Odpowiedz Link
anahella qrde 08.08.03, 13:19 capa_negra napisała: > kawy z kardamonem nauczył mnie pic taki jeden :-))), on ja pił od rana do > wieczora i mógł od rana do wieczora :-))))) Kawe mam, kardamon tez tylko takiego jednego brakuje;) Odpowiedz Link
anahella Re: qrde 08.08.03, 16:30 capa_negra napisała: > a jak by tak komus "tajnie" go dosypac????? I co? Jeszcze sie jakis do mnie przyklei na stale, bedzie chcial wprowadzic, krzyczes ze obiad trzeba zrobic i inne takie. OOOOO nieeee!!!!!! Ja naprawde znam uroki wolnego zycia. Odpowiedz Link
capa_negra Re: qrde 11.08.03, 08:09 ja tez znam uroki wolnego zycia, ale do chłopa w domu naprawde mozna sie przyzwyczaić :-)))) Odpowiedz Link
gal_ja Re: Capo Negro! 08.08.03, 13:41 wonsz napisał: > I co, jaki wplyw na potencje? > Niee, nie pocę się:) Gal Odpowiedz Link
anahella Re: Capo Negro! 08.08.03, 16:30 gal_ja napisał: > Niee, nie pocę się:) To znaczy ze dobrze czy zle?;) Odpowiedz Link