dado11 28.02.04, 15:03 Prosze o rade - co zrobic z yukka, ktora osiagnela wzrost ponad 3 m i nie miesci mi sie juz w domu. Zaznaczam ze mieszkam w strefie klimatu umiarkowanego. Obcinanie czuba odpada. ??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: za duze kwiatki 28.02.04, 15:11 Możesz wymieść do wyższego pomieszczenie (praca, miejsca użyteczności publicznej). Jeśli mieszkasz w domku, to przebic otwór do piwnicy (i wpuścić tam doniczkę) lub w suficie (i rozpocząć nową hodowle na "wyższym poziomie"). Tak naprawdę to nie mam pomysłu. Obawiam się, że tylko obcięcie czubka zapobiegnie wzrostowi. Wczoraj widziałam jak wnoszono taką wielką jukę do budynku administracji instytucji w której pracuję. Tamtejsze pomieszczenia mają ok. 5 m wysokości, a holl jest jeszcze wyższy. Spróbuj zadac to pytanie na forum ogród. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=309 Pisują tu fachowcy, może znajdą radę na roślinkę. Odpowiedz Link
marialudwika Re: za duze kwiatki 28.02.04, 15:18 Od czasu do czasu skracam/niestety/ moje rosliny...W W-wie moje mieszkanie mialo 4,20 m,ale to przeszlosc..Obecne mieszkanie jest duzo nizsze.Wszelkie rozliny rosna u mnie na potege,wszerz i wzdluz a poniewaz jestem do nich przywiazana dokonuje /z bolem serca/ ciec...POzdro ml Odpowiedz Link
dado11 Re: za duze kwiatki 28.02.04, 15:35 Ta yukka to czubek gory lodowej. Mam jeszcze paprotke, ktora kupilam za 2 zl w Ikei i po kilku latach osiagnela 2 m srednicy. Juz nie ma takich donic zeby ja przesadzic. Jest tez calkiem odleciany oleander ok. 3m wzr., ale jego przynajmniej na cale lato wystawiam do ogrodu. Wybijanie dziur w suficie lub podlodze rozwazalismy ale nam przeszlo. Moze rzeczywiscie jakies instytucje, tylko jak takiego znalezc. Zajrze na to forum ogrodowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link
lablafox Re: za duze kwiatki 28.02.04, 15:39 Zostają jeszcze palmiarnie i ogrody zoologiczne. Trzeba by skontaktować się z działem organizacyjnym. Lx Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: za duze kwiatki 28.02.04, 15:43 Znalazłam watek w FO forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=10159021&v=2&s=0 Instytucje - urzędy, banki, różnego rodzaju biurowce, kościoły.... Odpowiedz Link