29.06.04, 12:59
Czasami cos nas poruszy, chwila czy widok,spotkanie z kims. Czasami obudzi
sie w nas potrzeba refleksji. Gdzie o tym napisac? Zapraszam do pisania w
watku "impresje". Nie wiem czy to chwyci,ale moze sprobujemy.
PS. "Drzewiej" wiecej bylo na naszym forum wierszy,bajek,kolysanek.Moze waro
wrocic do dzielenia sie i tym takze?
Obserwuj wątek
    • sorta Re: Impresje 29.06.04, 13:49
      Mammajo na miłosc Boską smile)) Cos Ty tu znowu wymysliła, no już naprawdę smile))

Od serca bo jestes miła osobą smile)
      Pomyśl, jesli napiszesz tutaj o spotkaniu , które Ciebie poruszyło i dlaczego,
      a inni napisza o innych refleksjach ale juz nie na temat takich spotkań, to
      wszystko sie rozmyje, zniknie. A jesli jeszcze wpakujesz tu wiersze i bajki na
      tematy różne to powstanie jeden wielki kociokwik smile))

A watek pt. SPOTKANIE KTÓRE PORUSZYŁO byłby bardzo twórczy smile)) Samodzielny
      watek.

Wiersze , bajki, cytaty mogą byc kapitalną podpora w okreslonej , toczacej sie
      dyskusji- przykład ? W watku o krukach Stachurki. Pisane, przytaczane ot tak
      sobie nie przemówią.

Od poczatku zauwazyłam, ze w dzisiajkach, herbatkach i innych są setki tematów
      przez Was wywołanych, które poruszyłyby tłumy gdyby tłumy je widziały smile)
      Tłumy nie widza bo boją sie raczej wchodzić do miejsc bardziej intymnych i
      raczej na pierwszy rzut oka zamknietych.
      Smoczek w Krakowie ma swoja nazwe , mało znana i ... Ktos napisał w dzisiajkach
      czy herbatkach i temat sie zamknął a o nazwach i nazewnictwie mozna dyskutować
      w nieskonczoność smile))

Tylko o to chodzi, że w takich tworach zanikają lub nie rodza sie NOWE MYSLI.

Pomyśl o tym , czy na pewno nie mam choc troche racji ?
      Pozdrawiam cieplutko smile))
      • mammaja Re: Impresje 29.06.04, 14:13
        Bardzo ciekawa impresja na temat naszego Forum i watkow! Dzieki! Do
        przemyslenia. smile))
      • marialudwika Re: Impresje 29.06.04, 16:19
        Ja stawiam na spontanicznosc w pisaniu,bez szufladek na np.smoczek albo kruki...
        WAtek Mm lezy mi bardzo,miewam impresje,nawet czesto i jak beda godne
        podzielenia sie z Wami natychmiast TU wstapie!!
        ml
      • omeri Re: Impresje do Sorty 29.06.04, 22:32
        W tym naszym pozornym chaosie cały urok.
    • kanoka Re: Impresje 29.06.04, 16:39
      Jestem za smile
      Czasami spadają na nas tajemnicze krople.....

www.republika.pl/foto_nika/kroplet.html
      i wtedy tu napiszemy.....
      a jak nam się coś skojarzy w środku gorącej dyskusji, to umieścimy to tam.....
      pozdrawiam - zawsze ceniłam impresjonistów .....
      knk

• alfredka1 Re: Impresje 29.06.04, 20:37
        jestem za, impresje to jest to, zobaczmy co się w nas kryje, co nam w duszy
        czasem gra lub jak zabawne lub romantyczne są nasze skojarzenia .... kolory,
        zapachy, dzwięki a nawet szmery. A bajeczki i wierszyki bardzo są nam pomocne
        na nasze skołatane nerwy.Pozdrawiamy
        • mammaja Re: Impresje 29.06.04, 21:47
          Dzięki za poparcie i zrozumienie. Obiecuje dzielic sie impresjami smile))
        • bodzio49 Re: Impresje 29.06.04, 21:48
          A mnie jakoś nie rajcują te twórcze, poruszające tłumy tematy. Zasypiam
          zupełnie spokojnie nie rozpocząwszy żadnego twórczego wątku.
          Dosyć ich mam w TV. Gadające głowy żonglujące słowami. Może to z wiekiem tak mi
          się porobiło? Bywam tutaj z zupełnie innych powodów. Ale jeśli ktoś musi? Na
          pewno nikt tu nie bądzie nikogo kneblować. Tak mi się jakoś skojarzyło.
          Pozdrawiam.
    • terem Re: Impresje 29.06.04, 21:46
      Mammajko, kochana, poruszyłaś czułe struny w moim sercu, tak , kiedyś napiszę
      coś, co jest dle mnie ważne.A na razie cieszę się, że jest taka możliwość.I oby
      trwała długo...
    • omeri Re: Impresje 29.06.04, 22:10
      Jestem nadal pod wrażeniem "Cats". Wspaniale scenografia, kostiumy,
      choreografia, zespoł.
      • verbena1 Re: Impresje 29.06.04, 22:58
        Zdarza mi sie wpadac w nagle zachwyty nad cieniami o zachodzie slonca, cudowna
        konstrukcja kwiatow,kolorem nieba. Trzymam to tylko dla siebie, bo kogo to moze
        zainteresowac. Ciesze sie Mammajo ,ze poruszylas ten temat.
        Nie umiem ladnie,poetycko przedstawic moich mysli, ale jak kiedys najdzie mnie
        wena to sprobuje.
    • dado11 Re: Impresje 30.06.04, 00:04
      Czesc Mammaju, strasznie juz pozno wiec ja krociotko. Ogromna, kwitnaca lipa,
      pachnaca jak najpiekniejsza z lak, w resztkach znikajacego dnia - na spacerze z
      psami. Nigdy wczesniej jej nie zauwazylam. I jagody wymieszane w garnku z
      truskawkami przed podgrzaniem - istna paleta barw z zaczarowanego lasusmile))
      • mammaja Re: Impresje 30.06.04, 00:14
        Wiedzialam,ze napiszesz smile
        • dado11 Re: Impresje 30.06.04, 00:37
          Hmmm, ciekawe skadsmile))
          Ale tak a propos Impresji, czy ktos z was juz byl w Berlinie na MoMA,
          jak to technicznie wyglada i jak dlugo trzeba stac w kolejce???
          My sie wybierzemy koniecznie, tyle ze jeszcze nie wiadomo kiedy...
          A, i Mm zazdrosc mnie bierze na mysl o twoich poziomeczkach, u mnie tylko jeden
          skromny krzaczorek 4-5 sztuk tygodniowosad I wszystko dzidzia objada...
      • ada296 Impresje - Koty 30.06.04, 00:17
        ja tutaj z prywatą
        warto zobaczyć te Koty ???

i czy będą mi się podobać ??? wink
        • ada296 Impresje 30.06.04, 00:21
          nie potrafię zapomnieć ostatniego sylwestra
          w środku lasu przy ognisku
          z najważniejszym mężczyzną w moim życiu - który wtedy już nie był tym jedynym
          pożegnanie...
          i moje myśli wtedy...
          co ja tutaj robię...
          i dlaczego mimo wszystko jestem taka szczęśliwa...
          dlaczego nie tańczę...
          nie ma sali i orkiestry...
          i dlaczego jestem taka szczęśliwa...
          unieszczęsliwiając...

nie zapomnę tej NOCY
        • omeri Re: Impresje - Koty do Ady 30.06.04, 00:50
          Naprawdę warto
          • ada296 Impresje - Koty do Ady 30.06.04, 00:56
            to pójdę - mam nadzieję - ale zaś potem smile))\
            w sierpniu smile))
            • instant Re: Impresje - Koty do Ady 30.06.04, 01:01
              Spiracilam sobie wlasnie plyte 17 letniej brytyjskiej wokalistki Joss Stone i
              slucham. Rany, co za glos. Jak gesta goraca czekolada.
              • wywrot53 Re: Impresje - Koty do Ady 30.06.04, 01:10
                O ile mnie pamięc nie myli podawałas Link do strony skąd ściagasz wink))
                NIe moge skojarzyc gdzie to było sad(
                Jak mozesz to powtórz smile
                MIałam fajna ruska stronkę z mp3, ale cos skopali sad(
                • instant Re: Impresje - Koty do Ady 30.06.04, 01:21
                  Sie robi :
                  www.slsk.prv.pl/
                  tu znajdziesz program do pobrania w polskiej wersji i forum, na ktorym jest
                  opisane dokladnie jego dzialanie. Bedzie Ci sie tam jednoczesnie otwierac jakas
                  stronka Domow Studenckich, to ja olej i po prostu zamknij. Jakbys miala jakies
                  problemy - jestem do dyspozycji smile
                  • wywrot53 Re: 30.06.04, 01:27
                    OK juz wchodzesmile
                    • skynews Re: 30.06.04, 04:24

Joss Stone w albumie "The Soul Sessions" jest rzeczywiscie Super.
                      Kompozycja "Fell In Love With A Girl"(zespolu The White Stripes) w jej wykonaniu
                      jest jednorazowa.
                      W niektorych pasazach przypomina Janis Joplin.

Az trudno uwierzyc w jej wiek i to ze nie jest Amerykanka z Memphis.
                      • mammaja Nocne Marki 30.06.04, 09:48
                        Widze, za NM zagniezdzily sie w Impresjach!Ha,ha, i znowu balaganicie na
                        forum smile))))))))
                        • instant Re: Nocne Marki 30.06.04, 10:04
                          Dlaczego balaganimy? Przeciez o impresjach bylo smile)
    • sorta Re: Impresje 30.06.04, 11:21
      Mammajosmile)) TŁUMY tak chcą !
      A to znaczy, że Ty masz racje , może to tylko przekora a moze nie. W każdym
      razie ja pewnie nie dorosłam, gdzie mi tam..
      Wycofuje sie oczywiście zawstydzona i rakiem...sad((
      Przepraszać nie będę smile)
      Niech sie pręznie rozwijaja twórcze IMPRESJE ku radości.

Ale żeby nie do końca tak słodko było to powiem : W/g wszelkich reguł, w
      demokracji przynajmniej połowa społeczeństwa ZAWSZE jest przeciw, srodek się
      ściera ze soba i wychodzi co wychodzi.
      Tu nie ma srodka .... kto nie przyszedł na głosowanie ?

Powodzenia Mammajo smile)))

Szczerze zyczliwa Sorta
    • dado11 Re: Impresje 30.06.04, 21:20
      Dzis czekalam na mloda, bo byla na rozmowie o prace. Na Smolnej. Nie bylam tam
      wieki cale, no i podreptalam niespiesznie na Nowy Swiat. Kurcze, to juz nie moj
      Nowy Swiat, to calkiem nowy swiat. Stalam na chodniku, w ostrym popoludniowym
      sloncu z rodziawiona buzia, jak prowincjonalna ges. I wlasciwie z westchnieniem
      ulgi wrocilam do mojego zielonego i cichego podmiejskiego prostokata.
      Powital mnie niestrudzony spiew Pana Kosa, zielona wilgoc i merdajace ogony
      czworonogow. Taaak, tu teraz jest juz moj Nowy Swiatsmile))
      • mammaja Re: Impresje 30.06.04, 21:37
        To samo wrazenie mialam ostatnio na Starowce.Dziki tlum wypelnijacy
        Rynek,natretni sprzedawcy,calkowicie obce miejsce,a tak mi bliskie.
        A teraz o widoku z okna na zachodnia strone.O tej porze dnia niebo jest
        jeszcze jasne i listki brzozy rysuja sie na jego tle jak w japonskim
        drzeworycie.Nizej zapalona lampa uliczna rzuca krag pomaranczowego swiatla na
        ciemniejace sosny.Dwa swiaty - dwa zupelnie inne swiatla. Chcialabym to
        sfotografowac.Moze kiedys sie uda, bo nie moge opowiedzic jakie to jest
        wspaniale!
        • dado11 Re: Impresje 30.06.04, 22:00
          Przyznam Mm, ze czasem fotografuje rozedrgane cienie przeswietlonych sloncem
          galezi, tanczace na bialych scianach. Ostatnie sa jeszcze na kliszy, jak
          wywolam to przesle do albumusmile A poprzednie nie sa zapisane w wersji
          elektronicznejsad To gora materialu do przejrzenia...
      • mammaja Re: Impresje - do Sorty 30.06.04, 21:39
        Dzieki, nigdy nie wiadomo z gory co sie wydarzy zaczynajac watek.To jest wolny
        kraj smile))))
        • warum Re: Impresje - do Sorty 30.06.04, 21:51
          Mammajko! Twoje "To jest wolny kraj!" powinno wskoczyc na gore pod tekstem
          Jej_meza zapraszajacym do odwiedzin na Forum 40+.
        • sorta Re: Impresje - do Sorty 30.06.04, 23:19
          mammaja napisała:
          > Dzieki, nigdy nie wiadomo z gory co sie wydarzy zaczynajac watek.To jest wolny
          >
          > kraj smile))))

Mammajo, 99% w wolnym kraju ? smile)) Cos tu zle pachnie sad(

• marialudwika Re: Impresje 30.06.04, 22:13
        To moze ja niepotrzebnie tak tesknie, bo mojej W-wy juz nie masad((
        ml
        • dado11 Re: Impresje 30.06.04, 22:33
          Nie martw sie Ml, ta Warszawa jeszcze bywa w zakatkach, na ulicach, w
          budynkach. Mysle, ze raczej we mnie jej juz nie ma. Ja juz nie potrzebuje tego
          miasta, tak jak kiedys. 20 lat temu mieszkalam nad kinem Palladium, w budynku
          Spolki Wloskiej w Triesciesmile, Hybrydy nie dawaly mi spac do 3 nad ranem, a o 4
          zaczynaly sie dostawy dla Domow Centrum. Mloda miala kilka miesiecy i dyrdalam
          z wozkiem do Ogrodu Saskiego. Nasz Garbus jezdzil na dobre slowo, ale zawsze
          bylo miejsce pod domem. Teraz ten tlok, nieustajacy harmider, tlumy i moje 46
          lat nie konweniujasad Przyjedz i sama zobaczsmile))
          • bodzio49 Re: Impresja 01.07.04, 15:56
            Impresja retro.
            Przy kwadratowym „stołówkowym” stole siedzi facet około 35 lat. Wynajęty
            obskurny pokój, niemal bez mebli. Mały tapczan obok otwarta walizka z
            ciuchami. W rogu pokoju na podłodze czarno-biały telewizor. Na stole butelka
            wina, szklanka, żółty ser. W lodówce jeszcze jedno wino, piwo, jajka, cebula,
            smalec. To wszystko. Jeszcze przed blokiem stoi jego jedyny środek trwały -
            samochód. A dokładniej 16 letni trabant combi. Trochę się „rozkleił”. Wprawdzie
            o to mu chodziło, chciał być przecież sam. Tylko że właśnie są Święta Bożego
            Narodzenia a to nie jest dobry czas na samotność. Na stole leży jeszcze
            przyniesiona korespondencja. Nic ciekawego. Z sądu, od komornika. Facet
            próbuje zbilansować swoją sytuację. Ale nijak mu ten bilans nie wychodzi. Ale
            co można od niego wymagać. Wykształcenie miał tylko średnie, techniczne. Nie
            znał się na rachunkowości i nie wiedział, że można zaksięgować kapitały ujemne,
            stratę he,he. Trudno uwierzyć ile się zmieniło od tamtego czasu.
            • warum Re: Impresja.. 01.07.04, 17:37
              To napisz teraz jak stal sie cud...
              • mammaja Re: Impresja.. 01.07.04, 21:03
                Bodziu - to jest jak powiesc! Napisz co bylo dalej?
              • bodzio49 Re: Impresja.. 01.07.04, 21:07
                Cud? Cudu nie było. W końcu sam doszedł jak i zamknął bilans i wziął się do
                roboty zamiast rozczulać się nad przeszłością. Sporo go to kosztowało ale nie
                miał wielkiego wyboru.
    • dado11 Re: Impresje 01.07.04, 21:32
      Urodzily mi sie w glowie dwie nowe wizje. Jestem tak nimi pochlonieta, ze
      zaczelam popelniec kardynalne bledy jako kierowca. Dwa dni temu grzecznie
      stanelam pod swiatlami na ruchliwym skrzyzowaniu... pod zielonymi swiatlami!
      Facet za mna mial mord w oczach i uraczyl mnie stekiem niemych wyzwisk oraz
      sygnalem klaksonusmile Dzis zapomnialam skrecic gdzie trzeba. Mozg mi sie
      zatrzymuje? Pierwsza idea powstala pod wplywem opisu miasteczka Szybenik w
      Chorwacji i tu zaczal rodzic sie skomplikowany plan na wakacje we wrzesniusmile
      Miasteczo to zamiast uliczek ma niemal wylacznie schodki krzyzujace sie pod
      roznymi katami i na wielu poziomach. Druga idea to pomysl na nisze rynkowa
      zgodna z moimi umiejetnosciami i poszukiwanym celem. Tylko czy ja sie na to
      odwaze????
      • mammaja Re: Impresje 01.07.04, 21:52
        Dado,w Szybeniku bylam przed wielu,wielu laty.Cbcialam namowic mloda na wakacje
        w tym rejonie, tak bym sobie chetnie przypomniala! A co do drugiego - oczywiscie
        sprobuj! Dokladnie rozpoznaj rynek - i daj sobie szanse! Bede cie wspieracsmile))))
        (Duchowo,oczywiscie!).
        • dado11 Re: Impresje - MM 01.07.04, 22:41
          Czy naprawde jest tak niezwykly (Szybenik), jak to sobie wyobrazilam?
          Pewnie nie do konca to przypomina obrazy z wyscigu Braque'a i Picassa, ale tak
          to troche sobie wyobrazam. Juz grzeje moj aparat, zabiore szkicownik i mam
          nadzieje nasycic dusze nowymi wrazeniami. Lapki kucharki zostawie w domusmile)
          Zabiore tylko dusze artystysmile A w przyszlym roku moze Toskania???
          Ale sie rozmarzylamsmile
          A i dzieki za obiecane wsparcie duchowe, rozpoznanie mam, ale nie mam jeszcze
          odwagi i pary....
          • mammaja Re: Impresje - MM 01.07.04, 22:52
            Przyznam ci sie,ze nie zapamietalam go az takim! Wieksze wrazenie zrobil na
            mnie Split i Dubrownik - ale wtedy nie znalam jeszcze Wloch! Mi sie marza wyspy-
            Hvar,Korcula i inne - tam nie bylam. A kiedy jedziesz?
            • dado11 Re: Impresje - MM 01.07.04, 23:15
              Wedle wszelkich znakow na niebie i ziemi, bedzie to 2-ga polowa wrzesnia.
              Oboje z m-kiem jestesmy uczuleni na slonce, a ja dodatkowo nie znaszamsad upalow
              (pompa, niestety), a poza tym nasza dzidzia musi zostac z czeredka, domem i
              ogrodem...Pojedziemy samochodem i na miejscu zobaczymy... Tak czy inaczej, juz
              rozkwitam, zrzucam zmeczona skore starej, zestresowanej baby, mam czas by
              pojechac tam w formiesmile))
              • mammaja Re: Impresje - MM 02.07.04, 00:36
                Super! wrzesien jest wspanialy.Tez tak lubie !
                • mammaja Re: Impresje - MM 02.07.04, 12:17
                  Umiescilam zdjecie wieczornych drzew - jeszcze nie tak dobre, jak bym chciala,
                  ale moze uda mie zrobic lepsze!
                  • dan8 Re: Impresje - MM 02.07.04, 13:25
                    Poruszyl mnie dzisiejszy program w TV,a bylo o kobiecie,ktora kazdego roku
                    przechodzi operacje plastyczna, bo chociaz ma swiadomosc tego,ze pieknoscia nie
                    bedzie,to chce zatrzymac uplywajacy czas.
                    Operacje dotycza twarzy i jej okolic.
                    Tych operacji miala juz ponad 50-siat.
                    Wyglad tej pani wskazywal na wiek 40 lat,drobniutka,szczuplutka,jasne proste do
                    ramion wlosy z bujna grzywka,ubrana w dzinsy i duzy,rozowy sweter z golfem.
                    Mowila,ze robi to dla siebie samej,zeby dobrze sie czuc.
                    Na koncu programu podano wiek tej pani - otoz ma 84 lata.
                    I w tym miejscu mozna zadac pytanie, czy w tym wieku jest to takie wazne,czy ta
                    pani przypadkiem nie ma chorej psychiki i czy lekarz prrzeprowadzajacy te
                    coroczne operacje postepuje zgodnie z etyka.
                    Jej lekarz powiedzial,ze zadna z tych operacji nie naraza jej zdrowia na
                    niebezpieczenstwo,ze jego pacjentka jest ekscentryczka,a dla niego
                    najwazniejsza rzecza jest fakt,ze po kazdej operacji ona czuje sie bardzo
                    szczesliwa.
                    • marialudwika Re: Impresje - MM 02.07.04, 15:45
                      Zastanowil mnie dzis watek p.t. "Kochana rodzino".Moze jest jednak w tym,co ten
                      ktos pisze, troche racji?Zreszta rozmyslam od dawna,czy my istotnie nie
                      jestesmy jacys "hermetyczni"chocby pozornie?
                      ml
                      • wywrot53 Re: Impresje - MM 02.07.04, 16:46
                        Ja widze to trochę inaczej.
                        Mam wrażenie, ze ktoś sie uparł, zeby nasze forum zamilklo.
                        Co tydzień pojawia się ktoś, kto bardzo mało napisał albo wcale i rzuca
                        oskarżenia.
                        Wiadomo, ze następny wchodzacy jak widzi taki wpis nie patrzy na to
                        ani co jest pisane ani kto pisze, tylko z gory traktuje nas jak jakas sektę.
                        Pomimo, ze nikogo nowo przychodzącego staramy się nie urazić, a oskarżajacym
                        tłumaczymy to jednak nic nie pomaga. Dlatego ja od dzisiaj nie mam zamiaru
                        więcej udawadniac że nie jestem wielbładem.
                        W zasadzie jest 4216 for prywatnych nie mówiąc o regionalnych, i innych, że
                        faktycznie mozna szukac niby bardziej otwartych.
                        • marialudwika Re: Impresje - MM 02.07.04, 16:52
                          Tez prawda,ale te ciagle oskarzenia i wmawianie poczucia winy zalazly mi za
                          skore,dlatego zaczelam sie glosno zastanawiac,zaznaczajac,ze jestesmy
                          hermetyczni POZORNIE!
                          ml
                          • wywrot53 Re: Impresje - MM 02.07.04, 17:10
                            O to chodzi, zeby nas zniechęcić i tym sposobem udowodnic,
                            ze przez pomówienia można wszystko i wszystkich zniszczyc.
                            Ja mam to gdzieś.
                            Nie mam zamiaru kneblowac sobie ust bo komuś się to nie podoba
                            i odbiera jak atak na nowo przybyłych.
                            Wystarczy, ze masz inne zdanie a juz jesteś wrogiem nowego.
                            Hermetycznie zamknięta to mam kawe do pierwszego pażenia.
                            Jak ktos chce kosztowac to niestety musi pokonac hermetyczne zamkniecie.
                            • marialudwika Re: Impresje - MM 02.07.04, 17:33
                              Oj,lubie Ciebie Wywrotsmile))
                              ml
    • dado11 Re: Impresje 08.07.04, 21:50
      Rano, slonce odbite w drzwiach szafy swieci mi prosto w oczy. Dzis dlon, ktora
      zaslanialam twarz miala kolor cieplo-zloto-lososiowysmile I dzis po raz pierwszy
      od wiosny ogrod sprawial wrazenie zadbanego...Wszystko bylo tam, gdzie trzeba,
      takie jak trzeba i nie nerwowesmile Chyba udalo nam sie dogonic cykl naturysmile
      Jutro zmykam nad morzesmile)))))) Na 3 dni...
      • wedrowiec2 Re: Impresje - nie na temat 08.07.04, 21:51
        Weź ciepłe ubraniasad
        www.rmf.fm/wiadomosci/index.html?id=64560
        • dado11 Re: Impresje -na temat 08.07.04, 22:11
          Dziekuje, wiemsmile) A i tak lubie takie klimaty. Upal i lampa juz dawno przestaly
          mnie rajcowac. I tak dawno nie bylam nad morzem...
          • wedrowiec2 Re: Impresje -na temat 08.07.04, 22:22
            Ja też, i upałów nie lubię i nad morzem dawno nie byłam. A mam tylko 90 km.
            Wstydsad
            • marialudwika Re: Impresje -na temat 08.07.04, 22:27
              A ja mam 38 km i bylam,dwa dni temusmile))
              ml
              • mammaja Re: Impresje -na temat 09.07.04, 00:04
                Dzisiaj o 15.30 wyszlam z pewnego Urzedu - a tu slonce,Pl.Teatralny, Grob
                N.Zolnierza - cos mi tak dziwnie.Oczywiscie! Warszawa opustoszala! Cudownie
                pusto,nawet o tamtej porze zadnych korkow, dalekie perspektywy parkow doskonale
                widoczne.Kawiarenki zpraszaja pustymi stolikami w ogrodkach.Musze sie wybrac
                poprostu pochodzic po miescie, kiedy nie ma tego zwyklego zametu i
                tloku.Uwielbiam byc w miescie latem .I jakkolwiek by nie narzekac - jest
                naprawde czysto,zielono i duzo kwiatow.
                .
                • verbena1 Re: Impresje -na temat 09.07.04, 00:17
                  Jadac rowerem z pracy tez mialam wrazenie jakiejs pustki. No tak,wakacje nie ma
                  tych hord mlodziezy, tloku. Sciezka rowerowa tylko dla mnie! Jak
                  przyjemnie.Moge spokojnie rozgladac sie na boki i podziwiac jak zawsze pieknie
                  utrzymane ogrodki.
    • axsa Re: Impresje 11.07.04, 09:54
      Rzuciłam pestką od wiśni w drzwi ogrodowego domku. I wtedy spod niego wyczołgał
      sie dosłownie, wielki, pięny, dostojny i chyba bardzo zdenerwowany trzmiel,
      "popatrzył" na mnie, zrobił w miejscu kilka obrotów i poszedł do siebie. Za
      moment jeszcze raz wylazł, ale już w towarzystwie mniejszej istoty /żona?/,
      pokazał /?/ mnie swojej towarzyszce i poszli sobie.
      Ciekawa jestem czy i jakie bedzie nasze następne spotkanie?
    • jej_maz Re: Impresje 12.07.04, 03:14
      Zrobilem sobie duzszy weekend. Lato u nas raczej niemrawe a wiec majac
      praktycznie pierwsza okazje wygrzac stare kosci na sloneczku, skorzystalem z
      niej dluzej niz ustawa przewidywala.

Fajnie sie bawicie i milo to stwierdzic. Mam rowniez nadzieje, ze - tu biorac
      pod uwage duza liczbe nowych i przemilych uczestnikow - po raz kolejny
      udowodnimy, ze milo moze rowniez byc niezalenie od podejscia do sprawy. A moze
      to powinno byc napisane z galazka oliwna? Nieee - w koncu kazdy ma prawo, a
      nawet powinien miec wlasne zdanie.
      • axsa Re: Impresje 12.07.04, 06:16
        Ale jesli jest tak dziwnie neutr/in/alne.
    • axsa "Mój" trzmiel.... 12.07.04, 18:28
      ... znowu dzisiaj się pokazał,
      pobuczał chwilę,
      mam wrażenie, że popatrzył na mnie,
      pokręcił się w miejscu i poleciał.
      Po jakimś czasie spotkałam go znowu.
      Zbierał jedzonko z kwiatów malwy.
      Muszę się przygotować do sfotografowania go.
      Najlepiej razem z jego towarzyszką/?/,
      żeby było widać jaki jest wielki.
      • antyproton Re: "Mój" trzmiel.... 12.07.04, 18:55
        Axsa = paparazzo ?
        smile))
        • axsa Zaraz tam paparazzi. 12.07.04, 19:10
          Zwyczajnie nieudolna amatorka, ale jak mi sie uda to radocha bedzie niezła.
          • verbena1 Re: Impresje 12.07.04, 20:10
            Za oknem szarosc i deszcz. Rozlozylam na stole farby,papier,pedzle. Na dwa dni
            wylaczylam sie ze swiata. Malowalam sloneczne krajobrazy,ogrody,rosliny. Z
            mozolem laczylam kolory, czasem trudno bylo mi znalezc odpowiedni ton,odcien.
            Nie mam podstaw plastycznych, wszystko robie "na oko".
            Czasem klelam siarczyscie, to znow spiewalam pod nosem.
            Rezultat ,dwa wymeczone obrazki, jeden dosyc dobry ,drugi -niezbyt.Nie moglam
            znalezc odpowiedniego koloru i wreszcie na koniec olsnienie - indygo zmieszane
            z zolcia daje ten poszukiwany odcien glebokiego cienia. Bylo jednak za pozno.
            Nastepnym razem bede juz wiedziala.

Moj biedny maz musial obyc sie dwa dni bez obiadu,znosi to jednak cierpliwie,
            zamowil pizze i tyle.
            Teraz wszysto juz posprzatane,wrocilam do normalnosci i ugotowalam nawet obiad.
            Lubie to zamkniecie sie w swoim swiecie i odlot od codziennosci.
            Sprawiam sobie od czasu do czasu swieto niebycia.
            • dado11 Re: Impresje 12.07.04, 23:17
              Kiedys tez tak zrobie. Znajde czas wylacznie dla siebiesmile
              Tylko piskle musi wyfrunac, i ja zgubic nad z obowiazkowosci.
              I moze sie spelnie, chocby nic z tego nie wyszlo.
              Mysl o tym dniu jest jak cel, cos w rodzaju nowego poczatkusmile
              Warto poczekac...
              • mammaja Re: Impresje 12.07.04, 23:53
                Jasne ze tak, trzeba miec godziny tylko dla siebie.Cokolwiek by sie nie robilo.
                Verbeno, ciesze sie ze malujesz, jezeli tylko daje ci to radosc.Chociaz to
                bardzo trudne zajecie!
    • axsa "Mój" trzmiel okazał się ... 16.07.04, 11:25
      samicą, a to mniejsze, to właśnie samiec.
      Moja wiedza z czytania sie wzięła,
      a nie z podgladania zwierzaczków
      • marialudwika Re: "Mój" trzmiel okazał się ... 16.07.04, 15:02
        Okropnie sie przestraszylam,jak spotkalam w sypialni golebia,tak bylo to
        nieoczekiwane i ten trzepot skrzydel.."Moje" tarasowe golabki robia sie coraz
        bezczelniejsze smile))
        ml
    • dado11 Re: Impresje 16.07.04, 21:15
      Szaro-ciemne powietrze, ciezkie od wilgoci, wisi w naszym ogrodzie jak zbyt
      niski sufit, i pachnie...niesamowicie...lepi sie do ciala i do wszystkiego,
      czego tylko tknie...
      Jest naprawde przejmujaco pieknie, miekko, tajemniczo, cieplo-mokro,
      pochmurno...przytulnie smile
      • mammaja Re: Impresje 08.08.04, 23:00
        Koncert byl z udzialem harfistki,flecistki i skrzypka.Mlodzi,utelentowani z
        sukcesmi.Muzyka piekna,nietypowa.Vivaldi i Brahms,ale takze mniej znani.
        Te koncerty - owoc pracy grupy ludzi przyciagaja coraz wiecej osob z
        oklicy,ktore nie moga sobie pozwolic na jazdy fo filaharmonii z
        dalekiego,podwarszawskiego osiedla.Przychodza posluchac,spotkac sie,
        porozmawiac w antrakcie.Przy tym prowadzacy mowia kilka slow o kompozytorze i
        jego tworczosci, co jest nie bez znaczenia dla calkiem ,czesto,"niewyrobionych"
        sluchaczy.
        Dzisiaj mialam bardzo silne poczucie wiezi z tymi ludzmi, jakie daja dalekie
        podroze i powroty.Liscie lipy pod ktora akurat przyszlo mi siedzic,podswietlone
        switelkiem halogenu,tak delikatne i znajome, sprawialy doznanie osadzenia w tej
        przyrodzie - jestem stad.To jest moja kultura.Moja europejska tozsamosc - ci
        ludzie,ktorych znam lub nie,lubie lub nie, ale stanowimy wspolnote - chciec czy
        nie chciec.I dobrze!
        • lablafox Re: Impresje 09.08.04, 09:23
          Swietnie to ujęłaś Mammaju.

Myśmy wczoraj wyrwali się na wieś do znajomych.
          W Wielkopolsce już żniwa.
          Słońce i pył z pól oraz rudość ściernisk tworzyły nierealne obrazy .
          Było cudnie.
          • igwiazdka Zlodziejskie Impresje 09.08.04, 16:44
            A co Wy na to? Wlasnie mzostalam okradziona.Ja taka uwazna i ostrozna!!!
            Wybieglam,zeby napic sie z dzieckiem kawy.Steskniona widoku milego.Siedzialysmy
            naprzeciwko.Poczulam,ze ktos przysunal sie z tylu,odwrocilam sie.siedzial
            bokiem, mezczyzna w ciemnej marynarce, koszuli, ciemny typ.Wrocilam wzrokiem do
            corci.Na oparciu mialam torebke.Po chwili podchodzi do mnie mlodzian, gdzies z
            innego miesjca.I odzywa sie w te slowa:zostala pani okradziona (ja zdumiona?)
            tak widzialem jak ten mezczyzna z tylu wsuwal pani portfel do torebki.(zrobilo
            mi sie goraco)Wie pani ja nie potrafie sie zachowac w takiej sytuacji, dodal,
            przepraszam.Rzeczonego faceta oczywiscie juz nie bylo!Portfel pusty.Wyciagnal
            gotowke.Na szczescie zostawil mi prawo jazdy i karty.Pieniadze mialam na
            kostium kapielowy.Chcialam sobie dzisiaj kupic;-( Okropnie bezradny czlowiek
            sie czuje, czlowiek okradziony.
            • wedrowiec2 Re: Zlodziejskie Impresje 09.08.04, 17:13
              Współczuję Cisad Złodzieje, to plaga z którą trudno jest walczyć. Kilka tygodni
              temu byłam z przyjaciółmi w restauracji na warszawskiej Starówce na obiedzie.
              Torebkę miałam przewieszoną przez oparcie krzesła. W pewnym momencie kelnerka
              podeszła, demonstracyjnie zdjęła ją i powiedziała głośno i dobitnie: "dziś
              proszę torebki trzymać przy sobie". Po kilku chwilach panowie siedzący przy
              sąsiednim stoliku wyszli z sali. Kelnerka znów podeszła i przeprosiła za swoje
              poprzednie zachowanie. Okazało się, ze nasi "sąsiedzi", to znani złodzieje
              restauracyjni.
            • marialudwika Re: Zlodziejskie Impresje 09.08.04, 17:14
              Znam to uczucie,w A. okradziono mnie juz dwa razy.Na poczatku mojej
              holenderskiej "odyssei"....Od tezgo czasu wszytko trzymam przy....wiesz czym.
              ml
              • marialudwika Zastanowienie-refleksyjne.. 09.08.04, 18:08
                • marialudwika Re: Zastanowienie-refleksyjne.. 09.08.04, 18:11
                  Gdzie sa nowe nicki,takie jak Kornikuno,Jutka,ktora ostatnio gotowala kukurydze
                  i pisala takie zabawne posty???
                  Chyba rusze na jej poszukiwanie,wiem,gdzi pisuje i co wieczor ja chetnie
                  podczytuje,chwilowo jako "milczeK",bo sie oswajamsmile))
                  ml
                  • jutka1 Re: Zastanowienie-refleksyjne.. - ML... :-) 09.08.04, 19:29
                    marialudwika napisała:

> Gdzie sa nowe nicki,takie jak Kornikuno,Jutka,ktora ostatnio gotowala kukurydze
                    > i pisala takie zabawne posty???
                    Od piatku mialam w domu gosci sztuk [znak nieskonczonosci wink)))] i nawet poczty nie mialam
                    jak sprawdzic: gotowalam, karmilam, poilam, bawilam sie. Dzis ostatnia sztuka pojechala, na
                    kolacje mam znow goscia ale stad, wiec gotuje zalewajke wink

> Chyba rusze na jej poszukiwanie,wiem,gdzi pisuje i co wieczor ja chetnie
                    > podczytuje,chwilowo jako "milczeK",bo sie oswajamsmile))
                    Szerloku... wink))))) Tam obok tez nie pisalam do dzis, z tego samego powodu. smile))))))

cmok, Jutka smile
            • lablafox Re: Zlodziejskie Impresje 09.08.04, 19:48
              igwiazdka napisała:
              Okropnie bezradny czlowiek
              > sie czuje, czlowiek okradziony.
              Tak , bardzo okropnie sie czuje człowiek okradziony, a okradziony i potem
              jeszcze sponiewierany , czuje się jeszcze bardziej okropnie.
              Sprawę ostatniej kradziezy , tej dużej umorzono , z powodu braku winnego .
              Nie pobrano nawet odcisków palców ,do porównania ze znalezionymi.
    • no_no Re: Impresje:) mojej córeczki. 11.08.04, 09:53
      Moja córka(lat-22)wróciła z zakupów z miasta uśmiechniętasmile)
      i w progu mówi: Wiesz co tata, chyba jestem ładnasmile
      ??? Robię duże oczy:00) i pytam: skąd takie mniemanie?
      A bo jak idę, to faceci uśmiechają się do mnie, niektórzy
      puszczają oko, zwalniają samochodem, czasami kierowcy
      podnoszą kciuk...no, po wysłuchaniu tego, jak zachowują się samce,
      jestem mocno zdegustowany tym rodzajem ludzkimsmile), a córka wydaje się
      zadowolona z takiego zainteresowania. Próżność to, czy co?

No...

Nosmile
      • igwiazdka Re: Impresje:) mojej córeczki. 11.08.04, 10:51
        No nie!!!!A czym Ty jestes tak zdegustowany?To cudownie,ze dziewczyna
        widzi to zainteresowanie sobawink)Wiesz jak to pomaga w zyciu!Dla kobiety to
        szalenie wazne zeby sie podobac, rzecz jasna samcomwink To daje blysk w oku i
        pogode ducha i jeszcze wiele innych, tatusiuwink!Pozdrawiam, milego dnia!
        • mammaja Re: Impresje:) mojej córeczki. 11.08.04, 12:50
          Czasami jednak bywa uciązliwe! Coreczka sama powinna wiedziec, ze jest ladna,
          bez tych dowodow uznania - ale wiem to ze jest mile mlodym pannom, jezeli nie
          przekracza pewnych granic.U nas to i tak pol biedy, nie sa az tak nachalni jak
          w krajach bardziej poludniowych.Nie mniej wierzcie mi lub nie, odczulam ulge,
          kiedy w miara uplywu czasu przestalam byc atakiem czesto niewybrednych
          komentarzy i uwag, zwlaszcza podpitych facetow.Bywaja bardzo uciazliwe.W koncu
          rodzi sie w kobiecie bunt - dlaczego kazdy uwaza, ze moze komentowac jej wyglad?
          Ale to nie w wieku 22!
    • dado11 Re: Impresje 05.09.04, 23:41
      Podnosze mily mi watek, bo ostatnie wydarzenia na forum jakos nie sa dla mnie
      do konca zrozumialesad Chyba jestem z tych naiwnychsad
      A zatem impresja: wraz z nastaniem przedjesiennych klimatow obserwujemy
      niezwykla wrecz aktywnosc wsrod pajakow-krzyzakow, wijacych piekne, symetryczne
      i misterne pajeczyny na wszystkich galazkach w naszym ogrodzie. Siedza
      godzinami cierpliwie trzymajac pod kontrola niezwykle konstrukcje do lapania
      obiadkow. Pajeczyny polyskuja w ostrym swietle porannego slonca jak kolie ze
      szlachetnych klejnotow. Tak delikatne jak wiatr i tak solidne jak stal;
      Uszkodzenia sa natychmiast naprawiane, a refleks mysliwych niesamowity.
      Lowy trwaja ulamki sekund, to zdecydowanie lepsze niz tv ...
      Pozdr. D
    • jowoj Re: Impresje 05.09.04, 23:54
      kiedy oglądam telewizję
      nad moim ramieniem
      siedzi szara kotka

kiedy piszę
      pazurzasta łapa
      przytrzymuje papier

gdy zasypiam
      sopran i baryton
      mruczą kołysankę

gdy się budzę
      trąca mnie w policzek
      zimny
      mokry nos

dwa giętkie cienie
      zielone ślepia
      i pluszowe futro

a przy śniadaniu
      wyławiam z herbaty
      długi
      koci wąs...
      • mammaja Re: Impresje 13.09.04, 22:09
        Czytam w niedzielnej Rzepie i dzisiejszym Duzym Formacie o przygotowujacych
        sie odwetach rodzin zabitych w Bieslanie.To przeciez Kaukaz - pisza
        dzinnikarze- tu tradycja zemsty jest przekazywana od pokolen.Jezeli to prawda
        i "zemsta" spotka niewinnych ludzi, zlo znowu zatoczy swoje kola na wodzie,jak
        po rzuconym kamieniu.I nie ma mozliwosci, zeby temu zapobiec?
        • marialudwika Re: Impresje 13.09.04, 22:13
          Jak widac "oko za oko zab za zab" ma nadal przewage sad
          Tragiczne to wszystko i deprymujace...
          ml
          • axsa Re: Impresje 14.09.04, 07:54
            A mnie bardzo żal tych,
            którzy zginęli,
            bo to nie miało prawa nastąpić,
            bo nikt tam nie miał powodu
            spodziewać się czegoś złego.
            Żal mi też tych,
            którzy ten koszmar przeżyli,
            przecież nigdy tego
            nie wymażą z pamięci.

I żal mi tych, którzy byli sprawcami.
            To stwierdzenie może w pierwszej chwili oburzać,
            ale nie po to
            pojawiło sie w mojej głowie.
            Zal mi, że ci ludzie
            chcą, czy też muszą tak żyć.
            Że tak mało człowieczeństwa w ich postępowaniu.
            Nie potrafią,
            nie chcą,
            nie wiedzą,
            że można inaczej?
            • jowoj Re: Impresje 14.09.04, 08:24
              Julian Tuwim "Do prostego człowieka"

Gdy do znów do murów klajstrem świeżym
              Przylepiać zaczną obwieszczenia
              Gdy "do ludności", "do żołnierzy"
              Na alarm czarny druk uderzy
              I byle drab, i byle szczeniak
              W odwieczne kłamstwo ich uwierzy,
              Że trzeba iść i z armat walić
              Mordować, grabić, truć i palić;
              Gdy zaczną na tysięczną modłę
              Ojczyznę szarpać deklinacją
              I łudzić kolorowym godłem
              I judzić "historyczną racją"
              O piędzi, chwale i rubieży,
              O ojcach, dziadach i sztandarach,
              O bohaterach i ofiarach;
              Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin
              Pobłogosławić twój karabin,
              Bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba
              Że za ojczyznę - bić się trzeba;
              Kiedy rozścierwi się, rozchami,
              Wrzask liter z pierwszych stron dzienników
              A stado dzikich bab - kwiatami
              Obrzucać zacznie "żołnierzyków" -
              - O przyjacielu nieuczony,
              Mój bliźni z tej czy innej ziemi!
              Wiedz, że na trwogę biją dzwony
              Króle z panami brzuchatemi;
              Wiedz, że to bujda, granda zwykła
              Gdy ci wołają "Broń na ramię"
              Że im gdzieś nafta z ziemi sikła
              I obrodziła dolarami;
              Że cos im w bankach nie sztymuje
              Że gdzieś zwęszyli kasy pełne
              Lub upatrzyły tłuste szuje
              Cło jakieś grubsze na bawełnę,
              Rżnij karabinem w bruk ulicy!
              Twoja jest krew a ich jest nafta
              I od stolicy do stolicy
              Zawołaj, broniąc swej krwawicy:
              "Bujać - to my, panowie szlachta!"

Julian Tuwim Biblia cygańska 1933

Tyle Tuwim.
              • axsa Re: Impresje 14.09.04, 08:28
                Tak, wystarczy tylko troszkę
                przyłożyć do aktualnych czasów
                i odpowiedzi na wiele pytań gotowe.
                • jowoj Re: Impresje 14.09.04, 08:35
                  Kocham Tuwima. Ma on widzenie świata dzisiejszego doskonałe. A może nic sie nie
                  zmieniło? Może tylko didaskalia inne?
    • no_no Re: Impresje - kołysanka:)) 14.09.04, 10:11
      mammaja napisała:

> PS. "Drzewiej" wiecej bylo na naszym forum wierszy,bajek,kolysanek.Moze waro
      > wrocic do dzielenia sie i tym takze?
      ======
      Siedzo ludzie, siedzo, piejo kury, piejo...
      Na siebie już nie można patrzeć, na współmażonka też,
      dzieci wyszły z domu - nie ma na kim wyładować frustracji...
      ech.. nudy, nudy...
      pomysłów brak, tematów też...nie ma do kogo gęby otworzyć
      co by tu robić?...
      a może by tak komuś dopieprzyć, zepsuć zabawę?

No - w siódmym niebie nienawiści...wink
      • jutka1 Re: Impresje - kołysanka:)) 14.09.04, 10:30
        no_no napisał:

> Siedzo ludzie, siedzo, piejo kury, piejo...
        > Na siebie już nie można patrzeć, na współmażonka też,
        > dzieci wyszły z domu - nie ma na kim wyładować frustracji...
        > ech.. nudy, nudy...
        > pomysłów brak, tematów też...nie ma do kogo gęby otworzyć
        > co by tu robić?...
        > a może by tak komuś dopieprzyć, zepsuć zabawę?
        >
        > No - w siódmym niebie nienawiści...wink
        No_no smile

Jak chcesz to mi mozesz dowalic! wink)))))
        Z prawej, albo z lewej, jak tam sobie chcesz..

C***
        Jutka smile
        • jowoj Re: Impresje - kołysanka:)) 14.09.04, 10:39
          Witaj Jutka. Wróciłem. Jestem naładowany jak samochód przemytnika wink
          • jutka1 Re: Impresje - kołysanka:)) 14.09.04, 11:08
            Nie wiem co to znaczy "byc naladowanym"?
            Odpowiedz poprosze na watku g-g, zeby tego nie skrecac... wink))

I znikam na troche, praca wzywa smile
        • no_no Re: Impresje - kołysanka dla Jutki:)) 14.09.04, 11:00
          aaaa...a aaaaaaaaaaawink

Za ładna jesteś, za inteligentna,
          za bardzo rej wodziszsmile))
          Masz za dużo pieniędzysmile...
          i powodzeniasmile))
          W Paryżu mieszkasz...zwiedziłaś kawał świata...
          śmiejesz się za częstosmile))))))))))))))))))))))

'Ludzie'smile nie lubią takich...zazdroszcząsmile
          No, a teraz ja Ci dowalę!

Cmok:o) promyczku forumowysmile

No...aaaaaaaaaa aaaaaaaaaaa...smile
          • jowoj Re: Impresje - kołysanka dla Jutki:)) 14.09.04, 11:04
            Ja nie zazdroszczę. Skąd u Ciebie taki brak poczucia własnej wartosci?
            Na pewno masz wspaniałe cechy których Jutka nie posiada. Usmiechnij się, jutro
            bedzie gorzej wink))
            • no_no Re: Impresje - kołysanka dla Jutki:)) 14.09.04, 11:08
              jowoj napisał:

> Ja nie zazdroszczę. Skąd u Ciebie taki brak poczucia własnej wartosci?
              > Na pewno masz wspaniałe cechy których Jutka nie posiada. Usmiechnij się,
              jutro
              > bedzie gorzej wink))
              =====================
              Jowoj, kołysanki były dla inteligentnychsmile
              Dalej nie napiszę, bo powiesz, że Cię prześladujęsmile)

No - pozdrawiamwink
              • jowoj Re: Impresje - kołysanka dla Jutki:)) 14.09.04, 11:21
                A mógłbys jaśniejwink Jakie kołysanki, u licha? I o ile wiem, kołysanki sa dla
                dzieci. Malutkich dzieci. Prześladował? A za co?
          • jutka1 Re: Impresje - kołysanka dla Jutki:)) 14.09.04, 11:07
            ojojojojoj.......
            Ty to masz wyobraznie, no_no, nonononono.... wink)))))

tym cmokiem to dowaliles tak, ze az mi glowa odskoczyla! wink
            zeby tylko takie dowalania w zyciu byly, juz byloby niezle!
            c...
            J. smile
            • jowoj Re: Impresje - kołysanka dla Jutki:)) 14.09.04, 11:10
              Cześc Jutka. Mam nastrój jak Krzyżacy po bitwie grunwaldzkiej wink "p"
              • axsa Jowoj... 14.09.04, 11:17
                ... a może Ty tylko zmęczony jesteś,
                jak koń po westernie?
                Jutro?
                Uśmiechnij się... jutro będzie lepiej.
                smile)) smile)) smile))
                • jowoj Re: Jowoj... 14.09.04, 11:24
                  Jasne wink)))))) A zmęczony to ja jestem, słusznie prawisz. smile
                  • axsa Jowoj... 14.09.04, 11:27
                    To już lepsza informacja.
                    Zmęczenie przechodzi.
                    smile)) smile)) smile))
                    • jowoj Re: Jowoj... 14.09.04, 11:34
                      Ustaliłem priorytety wink
      • jowoj Re: Impresje - kołysanka:)) 14.09.04, 10:36
        Więc czemu nie podejmiesz decyzji ostatecznych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka