Zapraszam na Gran Canarię
GC jest 3 co do wielkości z Wysp Kanaryjskich i ma ok1600 km kw w kształcie -prawie-koła. Stolicą wyspy jest Las Palmas, w którego okręgu metropolitalnym mieszka prawie 800 000 mieszkańców, czyli właściwie 85% ludności wyspy.
Jak wiadomo pojechałam tam przypadkowo, bo musiałam zmienić plany urlopowe i w dodatku na koniec założyli mi gips więc nie jestem pozytywnie nastawiona do GC

Wg mnie jest to typowy obszar turystyczno-hotelowy dla tych, którzy spędzają czas na basenie/plaży/centrach hanlowo-rozrywkowych. Reszta atrakcji turystycznych jest wykreowana właściwie z niczego i ma na celu wyłącznie krótkotrwałe zainteresowanie turysty - jak np wszystkie atrakcje poświęcone Kolumbowi, który nigdy na GC nie był...
Ale nie zmienia to faktu, że można tam wypocząć i przy odrobinie wysiłku również zobaczyć coś ładnego czy fajnego

Nasz hotel-apartamentowiec okazał się całkiem ciekawej konstrukcji
i pierwszy raz od wielu lat musieliśmy zmienić pokój, bo chociaż wiedziałam, że pokój nie będzie z widokiem na morze (wymagana dopłata), to niestety był od strony głównej ulicy tranzytowej przez miejscowość oraz budowy...pomijając widok, hałas był tam taki, że spanie było wykluczone

następnego dnia po dokonaniu z pieśnią na ustach dopłaty (kwota była 3x niższa niż musiałabym zapłacić w Polsce) uzyskaliśmy inny pokój, z takim widokiem
można było podziwiać wschód słońca, jak komuś chciało się wstać
oraz inne obrazki
cdn