Dodaj do ulubionych

Nowy wątek prasowy.

18.01.15, 15:07
Zdecydowanie do przeczytania
www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,127763,17254820,Damy_z_orkiestry_w_Birkenau.html
Obserwuj wątek
    • mammaja Re: Nowy wątek prasowy. 18.01.15, 15:41
      Cieszę sie, ze założyłaś ten wątek! Tylko, ze ja przeczytam ten artykuł w wersji papierowej, bo nie wykupilam jakiegoś abonamentu na czytanie w necie. Jak przeczytam, to napisze.
      • fedorczyk4 Re: Nowy wątek prasowy. 18.01.15, 16:11
        No proszę jak "łone krencom". Też nie mam wykupionego abonamentu, przeczytałam on line za friko. Niemniej arykuł jest zdecydowanie wart wydatku!
        • alfredka1 Re: Nowy wątek prasowy. 19.01.15, 16:39
          Tekst w Wysokich Obcasach ......
          • alfredka1 Re: Nowy wątek prasowy. 19.01.15, 16:41
            Tekst miał być do Alternatywnych, przepraszam
            • verbena1 Re: Nowy wątek prasowy. 21.01.15, 13:02
              Czytalam artykul o damskiej orkiestrze w Oswiecimiu. Jak tez o deportacji Polakow na Syberie.
              Wstrzasajace i porazajace. Staram sie unikac takich wiadomosci , zbyt bolesne aby byly prawdziwe. Sposob traktowania ludzi wyzutych z czlowieczenstwa, ludzi ,ktorzy mieli swoje zycie ,rodziny a stali sie tylko numerami, czyms co trzeba zutylizowac.

Teraz cos weselszego.
              Kazdy juz czytal wypowiedz Papierza Franciszka o kobietach rodzacych jak kroliki.
              Dzis czytam w Holenderskiej prasie protest hodowcy krolikowsmile
              Pisze ,ze to nieprawda ze kroliki maja duze potrzeby seksualne. W kazdym razie nie te hodowlane. I prosze nie porownywac ich do ludzismile)))
              • fedorczyk4 Re: Nowy wątek prasowy. 21.01.15, 21:35
                Idiotów nie sieją wink Swoją drogą porównanie Terlika do królika byłoby niezasłużonym komplementem dla tego drugiego.
                polska.newsweek.pl/tomasz-terlikowski-odpowiada-papiezowi-jestem-jak-krolik-,artykuly,355503,1.html
                • mammaja Re: Nowy wątek prasowy. 22.01.15, 00:32
                  Ten artykuł o orkiestrze więziennej jest straszny, jak wszystkie relacje z tego miejsca. To rzuca głęboki i niemijający cień na ludzkość, która potrafiła wydać takie potwory i realizować takie plany ludobójstwa. Trzeba pamiętać, ale to niestety nie zmieni przeszłości.
                  A Terlikowski i króliki to wręcz komiczne. Można smiało powiedzieć "bardziej katolicki niż papież". co oczywiście po francusku brzmi dużo ładniej smile
                  • fedorczyk4 Re: Nowy wątek prasowy. 28.01.15, 08:26
                    Ciekawostka, która mam nadzieję otworzy się normalnie. zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105806,17252780,Wiezniowie_umyslu__czyli_czym_sa_choroby_neuropsychiatryczne.html
                    • verbena1 Re: Nowy wątek prasowy. 28.01.15, 10:58
                      Interesujace , mroczna strona naszego umyslu budzaca ciagle groze.
                      Zaszokowalo mnie to zdanie:
                      "W naszym kraju jest bowiem najwięcej egzorcystów spośród wszystkich krajów na świecie (konkurują z nami tylko Włochy)".
                      To nie moze byc prawda, Fed, znasz jakiegos egzorcyste?

• verbena1 Re: Nowy wątek prasowy. 28.01.15, 11:16
                        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,138764,17320609,Bronowice__Cala_rodzina_w_szpitalu___skutek_domowych.html?lokale=local#BoxNewsImg
                        powinno sie otworzyc , to w nawiazaniu do poprzedniego postu.
                        • fedorczyk4 Re: Nowy wątek prasowy. 28.01.15, 11:49
                          A co myślisz o tym? egzorcyzmy.katolik.pl/egzorcyzmy-i-pomoc/egzorcysci-i-modlitwa-o-uwolnienie/1054-archidiecezja-warszawska
                        • mammaja Re: Nowy wątek prasowy. 29.01.15, 00:25
                          Verbeno, nie znam egzorcysty, ale moja znajoma ( przypadkowa, nie z wyboru !) zwierzyla mi sie ze zna i dostala od niego sól, ktora dodaje synowi do jedzenia. Ma to miec wlasnie jakies działanie egzorczystyczne - ale blizej nie wiem jakie, bo nie podjęłam tematu smile Dobrze, ze to tylko sól !
                          • kan_z_oz Re: Nowy wątek prasowy. 29.01.15, 03:10
                            Pierwszy arykul przeczytalam. Nie odzywalam sie, bo w sumie nie bylam pewna czy to do dyskutowania. Jesli tak - to co?
                            Pozostale odnosnie egzorcyzmow - przeczytalam tylko naglowki. Artykulow czytac nie bede, bo temat ten w obecnej chwili jest dla mnie zupelnie martwy.

Ogolna obserwacja; chyba nikogo nie dziwi, ze wiara zakladajaca istnienie 'diabla/szatana', uksztaltuje w koncu w czesci ludzi swiatopoglad, ktory wlasnie bedzie wymagal aby ich przed takowym chronic...
                            Proste prawo pobyt-podaz..hlehle

Kan
                            • fedorczyk4 Re: Nowy wątek prasowy. 29.01.15, 15:31
                              Masz rację, pirwszy arykuł o tyle o ile podlega komentarzom o tyle nie podlega dyskusji. Człowiek jaki jest i był każdy widzi i wie.
                              Seria o egzorcyzmach jest "po moich piniądzach". Polska zajęła 24 miejsce na 30 państw europejskich w rankingu ochrony zdrowia. I niestety, krzewienie się zabobonów, opłacanie ich z naszych podatków, które idą na szeroko pojęty Kościól, budzi we mnie najwyższy sprzeciw. Nie twierdzę, że każda wizja jest spowodowana problemem neurologicznym. Twierdzę, ze każdy katolicki egzorcysta jest wysoko wyszkolonym oszustem, za którego usługi płaci pani, pan i ja.
                              • joujou Re: Nowy wątek prasowy. 29.01.15, 20:37
                                No więc ja dorzucę słówko od siebie. Jak wiara katolicka stara,tak są w niej egzorcyści i mówi się o zjawisku opętania.Nie dyskutuję tu ani z nauką i nie zamierzam rozstrzygać na ile jest to zabobon.Ilość egzorcystów wzrasta,bo ludziska zwyczajnie nie wytrzymują tempa życia,kłopotów finansowych i wszelkich innych zagrożeń jak narkotyki,alkoholizm (zwłaszcza wśród dzieciaków).Jedni korzystają z właściwej i fachowej pomocy,a inni z obawy pójścia do psychiatry, najpierw pobiegną do księdza.I tu wszystko zależy od mądrości tego ostatniego.Z tego co wiem,co wyczytałam i usłyszałam na spotkaniu z egzorcystą, dzisiaj raczej nie podejmuje się egzorcyzmów bez wcześniejszej diagnozy psychiatrzycznej,a księża i psychiatrzy często ze sobą współpracują.Sądzę,że osoba deklarująca się jako ateista nie pójdzie do egzorcysty,bo i po co? Natomiast tej głęboko wierzącej, egzorcyzmy raczej nie zaszkodzą,bo opierają się głównie na modlitwie. Ważne,by były poparte działaniami specjalisty. Nie ma się również co dziwić iż ilość księży egzorcystów wzrasta właśnie w Polsce i Włoszech,bo w innych krajach europejskich ilość ośrodków KK bardzo się skurczyła.
                                Jeśli chodzi o egzorcystów to są to zwykli księża,którzy oprócz tych posług wykonują swoje normalne obowiązki,czyli są proboszczami,nauczają religii itp. i nie idą na to żadne dodatkowe środki.Nie wdaję się tu w dyskusję na ile państwo powinno dotować KK,bo to inny temat.
                                Dodam jeszcze,że moje spotkanie z egzorcystą nie miało nic wspólnego z jakimiś tajemniczymi siłami.Uczestniczyłam kiedyś w takim seminarium.Polazłam tam z czystej ciekawości,licząc na opowieści 'tajemniczej treści'.No i sama postać egzorcysty wydawała mi się jakaś niesamowita,a tu wyszedł krąglutki chłopek z koloratką,jąkający się i jakoś tak mający raczej mało składną mowę i 'tajemniczy czar prysł'.
                                Tu myślę,że dość obiektywny artykuł:

strefatajemnic.onet.pl/duchy/opetanie-wedlug-psychiatry/eensm
                                • joujou Re: Nowy wątek prasowy. 29.01.15, 20:42
                                  i drugi:

www.rp.pl/artykul/447136.html
                                  Z pozdrowieniami!

joujou z ciemnogrodu
                                  • verbena1 Re: Nowy wątek prasowy. 29.01.15, 22:55
                                    "Msze o uzdrowienie i o uwolnienie od udręczeń szatańskich odprawiane są w każdy czwartek o godzinie ......

Czytam to zdanie po raz ktorys i nic nie pojmuje. Teraz ksieza nie beda juz rozmawiac ze swoimi owieczkami o Bogu i szczesciu wiecznym tylko o udreczeniach szatanskich? A co na to Bog? Szatan wygral?
                                    Przepraszam ,ze tak ironicznie ale to jest takie nierealne , ludzie ,jestesmy w Europie, jest XXI wiek, potepiamy muzulmanow a sami jestesmy bardziej zacofani.
                                    • kan_z_oz Re: Nowy wątek prasowy. 30.01.15, 05:39
                                      Joujou - mysle, ze fakt iz egzorcysta to tylko jakis tam facecik, ktory cos tam sobie probuje zrobic, to tylko jedna kwestia do ktorej absolutnie nie mam zadnych pretensji. Zgadzam sie zreszta, ze czy to imam, ksiadz, spirytualny healer czy lekarz to skutecznosc ww jest na tyle na ile ten ma troche ruzumu w glowie i w razie, gdy nie jest w stanie pomoc odesle chorego czy potrzebujacego tam, gdzie ww otrzyma najlepsza dla niego pomoc.

Natomiast zupelnie sie nie zgadzam, ze KK dalej utrzymujac kwestie diabla/opetania, czyli dogmat istnienia jakiejs sily niczystej, ktora wchodzi w czlowieka bez jego zgody i go 'posiada' jest dalej w porzadku w 2015 roku.

Kan
                                      • fedorczyk4 Re: Nowy wątek prasowy. 30.01.15, 08:51
                                        No właśnie. Nie odmawiam egzorcyzmowi pewnego działania terapeutycznego. Odmawiam kategorycznie instytucjonalizacji egzorcyzmu. Zwłaszcza w kraju w którym najwyraźniej łatwiej jest dostać się do egzorcysty niż do poradni psychiatrycznej i w którym choroby psychiczne nadal są tabu. Lekarz który udzialił, skąd innąd ciekawego, wywiadu jest amerykaninem i dlatego moim zdaniem jego badania i wnioski nie dotyczą sytuacji w Polsce.
                                        Co do drugiego artykułu. Nigdy nie powiedziałam i nie napisałam, że wszyscy księża to pazerni idioci korzystający z naiwności ludzkiej, niestety nie wiem czy zauważyłaś kto mówi o uratowaniu życia przez duchownych. Dyrektor prywatnej klinik zdrowia psychicznegoi. Nie podejrzewam spisku, stwierdzam niedowład służby zdrowia i podkreślam sytuację o której pisałam. Instytucjonalizującą nienormalną sytuację. Bo jeden, drugi, trzeci ksiądz jest mądry i wyśle do lekarza, a czwarty odprawi jekiś rytuał który absolutnie nie podlega medycznej kontroli, ani weryfikacji. Nie ma w Polsce badań, ani statystyk, informacji, z naukowych źródeł dotyczących ani przypadków wyleczenia, ani pogłębienia choroby przez egzorcyzmy.
                                        • fedorczyk4 Re: Nowy wątek prasowy. 30.01.15, 18:12
                                          Wiem, to ekstrema, ale nie mogłam sobie odmówić. www.fronda.pl/a/czy-grzechy-seksualne-moga-byc-furtkami-dla-szatana,46719.html
                                          • verbena1 Re: Nowy wątek prasowy. 30.01.15, 19:12
                                            Nie mam zdrowia sluchac calego tego wykladu a moze boje sie, ze moglabym sie nawrocicsmile
                                            Swietna jest dyskusja ponizej artykulu, sposob argumentacji wyjasnia dokladnie dlaczego w Polsce jest jak jest.
                                          • joujou Re: Nowy wątek prasowy. 30.01.15, 20:10
                                            No dobra... przyznam,że trochę celowo poszłam lekko pod prąd w tym temacie,by sprowokować jakąś dyskusję i czekałam na żywiołową reakcję. Chodziło mi głównie o to,że jesteśmy zbyt jednomyślni i to bywa aż nudne.Nie oznacza to,że całkiem odżegnuję się od poprzedniego wpisu,ale jeszcze jutro coś skrobnę,bo teraz nie mam czasu.No i cóż,muszę stwierdzić,że jesteście jednak bardzo wyważone he,he

Dorzucę jeszcze jeden tekst-tym razem z opiniami specjalistów i z zastanawiającym podsumowaniem,które jest zgodne z wcześniejszą opinią Kan smile Być może iż w tym tkwi sęk...

www.focus.pl/czlowiek/polska-choruje-na-egzorcyzmy-8056?strona=1
                                            Pozdrowionka!
                                            • mammaja Re: Nowy wątek prasowy. 30.01.15, 22:46
                                              Wybacz Fed, ale Frondy nie będe czytac. W serialu Ranczo jest tzw. babka, ktora wszelkie uroki odczynić potrafi, i nawet przewrocic na ziemie, jak trzeba i jakos wszyscy ja bardzo lubia smile
                                              Reprezentuje jakąś pradawną wiedze tajemną, oprocz zielarstwa , oczywiscie.
                                              Ja nie wiem, ale mi to wcale nie przeszkadza, widocznie cos w tym jest !
                                              Choroby psychiczne szerza się, ale ja nadal uważam, że zycie jest formą istnienia białka, ale w kominie cos czasem załka, jak śpiewali Skaldowie. Ide poczytać "romantyczność" Mickiewicza smile
                                              • kan_z_oz Re: Nowy wątek prasowy. 31.01.15, 01:08
                                                Ja nie znam zbyt dobrze obecnej sytuacji Polski, bo bywam sporadycznie, interesuje sie jeszcze mniej i w sumie to Forum to moje glowne okno w temacie. Czyli malo.
                                                Wypowiem sie wiec ogolnie. Spostzrezen w swim czasie mialam dardzo duzo. Wiadomosci jeszcze wiecej i chyba najwiecej wlasnych doswiadczen, ktore zdecydowanie wybiegaja poza ramy tego co 99.99% przeciecnie ludzi w temacie doswiadcza w temecie, wlaczajac w to ksiezy oraz teologow. Nie wiem, czy sie komus przyda, bo po 10-ciu latach doszlam do; wiem, ze nic nie wiem...haha

Ok, mam pare punktow, ktore zauwazylam sa kluczowymi. Napisze jak wroce z targu oraz glosowania - czyli pozniej albo wieczorem. Taki 'suspens' dopoki sie nie dobudzicie.

Kan
                                                • kan_z_oz Egzorcyzmy cz1 31.01.15, 11:43
                                                  Postaram sie krotko i zwiezle;

Slowo to ma dla mnie konotacje tak negatywne oraz polaczone jest historycznie z okresem tak krwawym i brutalnym, ze stawia mi wlosy na glowie oraz rekach. Az nieprzyjemnie mi sie pisze.
                                                  Joujou ma oczywiscie racje, ze egzorcyzmy sa tak stare jak chrzejscijanstwo.

Podejrzewam, ze powstaly tuz po Soborze w Konstantynopolu czyli okolo 381 roku. Ta formalna data zakonczyla okres wczesnego chrzescijanstwa, ktore we wczesnych fazach skupialo sie wokol wielu bardzo roznorakich wierzen. Czesc wczesnych chrzescijan wyznawala dogmaty, ktorych w zaden sposob nie daloby sie pogodzic ze wspolczesnymi Ewangeliami. Inni nie uznawali zwierzchnictwa kosciola - zadnego zreszta. Inni, polaczyli nowa wiare ze starymi wierzeniami i zabobonami.
                                                  W sumie nalezaloby poczytac troche lektury na te tematy, by zdac sobie sprawe ze formalne czy oficjalnie usankcjonowane chrzscijanstwo pojawilo sie jak czolg na lace pelnej kwiatow i chwastow. Czolg jest oczywiscie przenosnia, malo poetycka, majaca podkreslic zorganizowanie, systematycznosc i determinacje nowej idelogii w unicestwieniu wszystkiego co przypominaloby poczatki.

Zaczelo sie wiec od palenia ksiazek. Poszly oczywiscie w pierwszej kolejnosci wszystkie Ewangelie Gnostyczne, czyli te ktore do zbioru biblijnego sie nie zakwalifikowaly. Palono dziela starych mistrzow greckich - Platonowi sie dostalo - chociaz te ostatni o chrzescijanstwie nie slyszal, bo zyl kilkaset lat wczesniej. Nie podobaly sie Jego mysli wolne, pobudzajace do myslenia. Jego i wszystkich innych myslycieli.

Nastepnie zaczely sie palenia na stosach ludzi i tutaj mysle, ze obrzadek egzorcyzmow sie narodzil. Jako akt milosierdzia nowej wiary w stosunku do innowiercow. W akcie tym wiec ofiara miala sie przyznac do opetania, do bycia pokuszona szatanem, okazania skruchy, ktora miala jej zapewnic zycie wiecznie po smierci, ale nie koniecznie brak egzekucji.
                                                  Ofiarami w glownej mierze byly wiec kobiety, jako glowne 'nosniki' demona. Sadze, ze wiazano to z kobiet zdolnosciami i zainteresowaniami do leczenia, znachorstwa oraz niechecia pozbycia sie starych zwyczajow. Karano tez smiercia homeseksualizm, gdyz ten ostatni byl postrzegany jako przyczyna upadku cesarstwa rzymskiego oraz przyczyna rozwiazlosci i upadlku moralnego, ktory je do tego doprowadzil.

Z tych lat odziedziczylismy homofobizm, niechec do kobiet z wycieciem ich z zycia na nastepne tysiaclecie oraz jako glowne narzedzie zadoscuczynienia wyzej wymienionych egzorcyzmow.

Jak wyglada ten niby niewinny obrzadek w takim swietle w jakim ja go widze?

Kan
                                                  • kan_z_oz Re: Egzorcyzmy cz2 31.01.15, 12:22
                                                    Nasze spotaknie z egzorcyzmami na zywo bylo w sumie dosyc przypadkowe.

W 2004 roku moj maz sie w bardzo spektakularny sposob 'obudzil' spirytualnie. Wywolalo to oczywisty zamet w naszym zyciu oraz mase pytan.
                                                    Postanowilismy sie wiec spotkac z przedstawicielem najbardziej progresywnego kosciola chrzescijnskiego w Sydney, bo poprostu potrzebowalismy rady. Mielismy poza tym oczywiste braki wynikajace z tego, ze obydwoje nalezelismy do wierzacych w to, ze cos tam jest - niepraktykujacych.
                                                    Spotkanie bylo dlugie, pastor mily, rada krotka; wszystko co przychodzi drogami tzw 'chanelling' (zupelnie uznanymi miedzy parafianami tego kosciala )w obrebie jego parafii i parafian jest od Boga/Jezusa, czyli dobre, uznane i rozpoznane.

Wszystko poza parafia, nawet jesli byloby to samo ale jest poza czyli poza parfia - jest to problem tego do kogo przychodzi. Oficjalna polityka tejze parafii jest; traktowac jako opetanie.

Nawet nie jestem Wam w stanie powiedzic jak bardzo mnie to wkurzylo. Ale postanowilam znalesc, wygrzebac, wyszperac, nawet jesli mialoby mi zajac lata - DLACZEGO. Dlaczego taka postawa?
                                                    Mnie osobiscie odrzucilo to od kosciola na zawsze jako instytucji, chyba zreszta skutecznie od kazdej instytucji na wszelki wypadek.

Ale wyszperalam...ten strach. Jest to tylko moja hipoteza. W koncu zajelo mi tylko nastepne 6-8 lat. Moze sie zdecyduje - jak bedzie czas.

Kan
                                                  • kan_z_oz Re: Egzorcyzmy cz3 31.01.15, 14:10
                                                    Zakoncze watek. W sumie to lubie trzymac rzeczy krotko. Moje mysli sa sprecyzowane w temacie, bo mialam niemalze 10-cio lecie na przemyslenia. Nie wiem ile Wam zajmie? W sumie moze byc to seria wpisow bez dyskusji i do przemyslen tylko. Enjoy then.

Czy zastanawialiscie sie kiedys nad zjawiskiem ostatnio obserwowanym absolutnie genialnych dzieci/mlodziezy uzdolnionej do obledu? Moze nawet waszych wnukow? Czesto widze rozne klipy z Youtubu i zupelnie mi oddech zabiera. Patrze wiec na male dzieci spiewajace trudne kawalki opery naprawde zdatne w przeszlosci tylko dla wybranych doroslych. Slysze od znajomych o mistrzach swiata w bryzdzu w wieku ponizej lat 30-tu, co nie zdarzalo sie poprzednio az mistrz dojrzal do 60+.
                                                    Ta eksplozja kreatywnosci mnie niezmiernie cieszy. Ta eksplozja jest jednakze scisle powiazana z tematem.
                                                    Pozwolcie wiec, ze rozwine - i nie twierdze, ze do konca i w kazdym szczegole mam racje (haha z moich doswiadczen, to w malo czym ja mam). Mysle, ze kurs ogolny mam w miare.

Talent w tak mlodym wieku jest niemalze rowny obudzeniu spirytualnemu. Oznacza to bycie poddatnym na wszelkiego radzaju zagrozenia. Jest to rodzaj nieslychanej wrazliwosci polaczonej z nieslychana drazliwoscia w sumie na wszystko. Mysle, ze nasza mlodziez przekracza ta granice pare razy dziennie, bez zadnej wiedzy, pozwolenia oraz swiadomosci, ze to poprostu robi. Placi tez za to slono, bo taki poziom swiadomosci wywoluje nieslychany bol emocjonalny.

Ta wrazliwosc ktora obserwowalam u mojego meza pare lat temu polegala na bezwarunkowym kochaniu wszystkiego co widzial w wersji niemalze slepej. Moge sobie tylko wyobrazic, ze obecna mlodziez nie mogac sie rozwinac w kierunku w ktorym by pragnela sie w czesci alkoholizuje, w czesci draguje czyli zdegeneruje.

Ostania rzecza tutaj potrzebna bylaby wiec tutaj egzorcyzm.

I najbardziej rzecza potrzebujaca, ktorej kazdy potrzebuje jest oczywiscie LOVE.
                                                    Hhaha.
                                                    Grupa ludzi w ramach wszystko-jakiej-reglii-zbierajaca sie w jednej intencji nad potrzebujacym - to jest to.

Egzorcyzm zostal zaprojektowany aby odciac kogos ktos jest podlaczony do gory czyli Boga od takowego. Powtorze - jest to zabobon stworzony aby odciac czlowieka od Zrodla czyli od Boga. Ten rytual ma wlasnie odciac komunikacje miedzy czlowiekiem a wilkiem o' mighty.

Kan

• iwannabesedated Re: Egzorcyzmy cz3 31.01.15, 16:18
                                                    ... czyli "wielkim wszechmogącym" ...

... oferując nieproszoną translację, bo kan poszedł spać
                                                  • fedorczyk4 Re: Egzorcyzmy cz3 31.01.15, 22:24
                                                    Dziękować, dziękować smile
                                                  • mammaja Re: Egzorcyzmy cz3 31.01.15, 23:30
                                                    Bardzo ciekawe spojrzenie na sprawy, Kanie, tez dziekuje smile Może nie wszystko jest dla mnie jasne, ale przeczytam jeszcze raz. O rozmaitych religiach i ich ze soba powiazaniach przez chyba trzy lata miał u nas wykłady prof. Mikołejko, obecnie modny w wielu tematach prasowych. Ciekawy człowiek i świetnie skupiający na sobie uwagę. Dużo sie dowiedzialam, a swoje sobie myśle. Takie te moje myślątka niewielkie, jak z Ferdydurke, nie nadają sie do publicznego zwerbalizowania. Ale zawsze jest fajnie wiedzieć co myślą inni smile
                                                  • kan_z_oz Re: Egzorcyzmy cz3 01.02.15, 10:09
                                                    Tak to widzisz Mm jest, jak sie o sprawach niewidzialnych rozmawia...haha...dlatego obecnie wole zdecydowanie o doopiemaryny - bez podtekstu do Maryn.
                                                    Zreszta opisywalam to prawie na biezaco na Forum jak sie dzialo. Musialam tez chyba byc jakos znieczulona czyli 'opetana' wraz z chlopem..haha

Kan
                                                  • verbena1 Re: Egzorcyzmy cz3 01.02.15, 14:35
                                                    Kanie ,masz duza wiedze na temat chrzescijanstwa i tego co sie z nim stalo na przestrzeni wiekow. Wyrazy uznania.
                                                    Egzorcyzmy, wypedzanie szatana to nic innego jak strach przed mysleniem innym niz wpajane od urodzenia te jedynie sluszne.

Wspomnialas o milosci do ludzi i swiata. Tu musze usmiechnac sie cynicznie, wiemy dobrze jak zakonczylo sie gloszenie milosci ponad dwa tysiace lat temu.
                                                    Mysle ,ze nigdy nie bylo miejsca na milosc i dobroc, nieliczni, ktorzy to glosza uwazani sa za naiwniakow lub niespelna rozumu i natychmiastpodejrzewa sie ich o nieczyste zamiary.

W swiecie opartym na zysku, pieniadzu, dorabianiu sie kosztem innych, sprycie i klamstwie nie ma miejsca dla ludzi zwyczajnie dobrych i obdarzajacych miloscia.
                                                    Znamy duzo takich? Niech no troche pomysle smile
                                                  • verbena1 inny temat 01.02.15, 15:24
                                                    wyborcza.pl/magazyn/1,136528,15414610,Bylismy_glupi.html
                                                    Malo zajmuje sie polityka ale ten artykul przeczytalam z duzym zaciekawieniem. Profesor Marcin Krol jest jednym z nielicznych zdrowo myslacych ludzi w Polsce.
                                                  • fedorczyk4 Re: inny temat 01.02.15, 17:23
                                                    Czytałam ten artykuł rok temu, wtedy kiedy się ukazał. Też uznałam, że jest interesujący, natomiast uważam, że panu profesorowi niezwykła pewność siebie i własnych pewności (zwanych przerośniętym ego) odrobinę przesłania realną wizję świata. Niemniej ja również wątpie w happy end. Tyle, że może nie z tych samych powodów.
                                                  • kan_z_oz Re: Egzorcyzmy cz3 07.02.15, 11:59
                                                    Chyba nie do konca rozumiemy tak samo ta tzw 'milosc do ludzi i swiata'.??
                                                    "Swiat" tez w glownej mierze sprawadza sie dla mnie obecnie do tego co nazywam 'moja banka mydlana', czyli najblizszym otoczeniem.
                                                    Owszem widze co sie dzieje wokol. Zdaje sobie tez sprawe doskonale jak wszystkie wydarzenia polityczne, ekonomiczne czy finansowe moga szybko i skutecznie unicestwic wszystkie takie 'banki'.

Czuje sie wiec nieraz nieco jako eksponat muzealny, ktory ze swoimi smiesznymi wartosciami juz niemalze zostal wyparty przez nowa i bardziej przebojowa rase. Nie mam w kazdym badz razie checi do tego przebojowego trendu dolaczyc. bo mi nie pasuje ani ja do niego. Niech sie ludziska dorabiaja, niech probuja lupic doope innym - tez mnie nie omija, tylko obecnie mam juz prawidlowe z powrotem reakcje do zjawiska...haha.

Ja tam sobie bede ptaszki dalej dokarmiala siedzac na zadupiu, zadupia, zadupia.

Pa
                                                    Verbeno
                                                  • fedorczyk4 Re: Egzorcyzmy cz3 09.02.15, 17:48
                                                    Kanie, to co piszesz jest bardzo ciekawe i inspirujące. Tylko polemizować z tym trudno smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka