mammaja 08.11.04, 23:50 Zaczynam - i prosze pieknie sie wpisywac, tylko kartek nie wyrywac! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jutka1 Re: Dzisiejki 64 08.11.04, 23:52 Melduje sie poslusznie Pogody nie widac, bo srodek nocy, ale bardzo chlodno Odpowiedz Link
jowoj Re: Dzisiejki 64 08.11.04, 23:54 Leje deszcz. Koty gonią się po mieszkaniu + 4 Chandra unyńska, gdzieś w mordobijskim powiecie. Deprecha ante portas ;-( Odpowiedz Link
jutka1 Re: Dzisiejki 64 08.11.04, 23:56 Wojciechu!!!! Skocza 50 gram sobie walnij ale juz!!! Ja ci dam chandre unynska! ) Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiejki 64 08.11.04, 23:56 5 stopni zaledwie,ciemna noc,deprecha meczy jesienna.. ml Odpowiedz Link
dado11 Re: Dzisiejki 64 09.11.04, 00:09 No to rzeczywiscie juz mamy wtorek Pogoda jak na zalaczonym, czyli beeee... Witaj Mammaju nie cierrrpie jesiennej sloty, szarego nieba i krotkich dni Oby do Bozego Narodzenia, wtedy juz jest coraz lepiej Mysle, ze jestem istota zdecydowanie swiatlolubna Pozdr. D Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiejki 64 09.11.04, 00:17 Mam to samo, niedlugo zaczne palic w kominku i ustawiac swiatelka po domu,zeby zwalczyc te ciemnosc! Odpowiedz Link
dado11 Re: Dzisiejki 64 09.11.04, 00:21 Ja ubiore zewnetrzna choinke 6 grudnia i bede cierpliwie czekac A teraz zmykam spac bo juz mi oczy odpadaja... Slodkich snow D. Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiejki 64 09.11.04, 08:12 Witam. Wprawdzie nocne powitania dnia już były, ale chyba ja pierwsza witam widny dzionek. U mnie wietrzno. Mam pracę poza biurem, chyba mnie nie przewróci to wiatrzysko. Podciągnęłam wątek "Dzisiejek" i już sobie lecę. Pa do wieczora. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Dzisiejki 64 09.11.04, 08:23 Dzien dobry, Ew Dziendobrybardzo wszystkim Ciemnoszare niebo wali sie na glowe - takie niskie chmury. Koncze pierwsze E/M i zaraz bede sie chedozyc.. Troche mam dzis do zalatwienia, ale nic strasznie skomplikowanego, powinnam dac rade dzisiaj. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiejki 64 09.11.04, 09:57 Dzień taki sam jak w całej Europi Wstałam z legowiska, spróbuję trochę popracować internetowo. Komputer to dobra recz Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiejki 64 09.11.04, 10:27 Witaj rekonwalescentko. Nabieraj sił. Nie martw sie ,że praca leży , podczas Twojej nieobecności. Nie zając , nie ucieknie. Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiejki 64 09.11.04, 10:38 Dzisiaj w Poznaniu szaro , buro , ponuro i wicher. Zanurzyliśmy się w dalszych woreczkach i workach przeprowadzkowych. Znalazły się moje rękawiczki. W piwnicy ubywa , w szafach przybywa. Pozdrawiam serdecznie , pracujących , chorujących , leniuchujących i innych ....ących Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiejki 64 09.11.04, 10:39 Piekna pogoda!Niebo bezchmurne,slonecznie i kolorowo wokol.Niedolkowo.Zimno,szron na trawie i zaledwie 1 stopien!Lubie taka pogode. Witam wszystkich. ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiejki 64 09.11.04, 10:48 Niebo olowiane - modrzew wszedl w faze ciemnozoltych szpilek,wyglada malowniczo na tle szarego nieba,ale widze ze wichrzysko nim pomiata. Poogladalam troche nasza kochana komisje sejmowa i posluchalam oswiadczenia pana Kulczyka. Wszystko robi wrazenie farsy - polowania na czarownice - a moze sie myle i poprostu niczego juz nie rozumiem? W kazdym razie nie jest mi milo w tym uczestniczyc.Gdzie jest ta mysia nora w ktora mozna sie schronic? Odpowiedz Link
terem Re: Dzisiejki 64 09.11.04, 11:24 Pogoda przygnębiająca: ciemno, wietrznie, ponuroooo. Chyba pooglądam sobie zdjęcia z tegorocznego lata.Tak, to powinno trochę poprawić nastrój Odpowiedz Link
dado11 Re: Dzisiejki 64 09.11.04, 22:04 Czesc Kochani Pogoda osiagnela dzis szczyt ponuractwa: wicher urywal glowy, lalo jak z cebra, a ja spedzilam urocze 3 godziny w szpitalu srodmiejskim z mama. Zdjeli jej gips i wyglada na to, ze wszystko jest w porzadku Perspektywa dlugiego weekendu wprawia mnie w blogi nastroj i nawet paskudna pogoda mi go nie zepsuje Dokladnie przestudiowalam ksiazke Dieta South Beach i jutro zaczynam. Mam nadzieje po jakims czasie wygladac conajmniej tak dobrze jak Mammaja Pozdr. D Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiejki 64 09.11.04, 22:08 Jasne - ja juz troche sobie pozwolilam ostatnio ze slodyczami i tez niebawem zrobie "dwutygodniowke". Nie jest trudno! Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiejki 64 09.11.04, 22:09 PS - Ty będziesz wygladać jak bostwo - nie wiem po co ci ta dieta, sadzac ze zdjec z telewizora! Odpowiedz Link
dado11 Re: Dzisiejki 64 09.11.04, 22:21 Mammaju, toz to byla wyszczuplajaca kamera Od momentu pozegnania z fajkami (13 miesiecy temu), bylam uprzejma powiekszyc sie o 8 kilo!!!! Meka Kopenhaska niewiele zmienila No i czuje sie jak mastodont skrzyzowany z kaszalotem Ale bedzie lepiej Pozdr. D Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Sroda, 8:39 rano 09.11.04, 22:39 No i doczlapalam sie srodka tygodnia. jeszcze troche i weekend za pasem, a u Was dlugi weekend. Chyba sie wybiore w Gory Blekitne na Rhododendron Festival i sprawdzic czy sie nie pojawily grzyby - jest taka wilgoc, ze moze grzyby beda dwa miesiace przed sezonem? Dzien zapowiada sie spokojny - joga w czasie przerwy na lunch, szefowa nadal na urlopie, za oknem niezmiennie szaro, mzy i jest pieknie! Dzien dla lenistwa, czego zycze wszystkim znuzonym obowiazkami i codzienna latanina. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> .·´¯`·.. ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> Odpowiedz Link
mammaja Re: Sroda, 8:39 rano 09.11.04, 22:44 Luizo - u nas taka paskudna jesien,ze z wielka przyjemnoscia czytam twoje relacje! Szkoda,ze to tak daleko Odpowiedz Link
marialudwika Re: Sroda, 8:39 rano 09.11.04, 23:28 A u nas pieknie i slonecznie bylo!!! ml Odpowiedz Link
jan.kran Re: Oslo :-))) 09.11.04, 23:44 Na pewno mnie Bog ciezko pokaze za chwalipiectweo, ale mam tak piekna zlota jesien , ze az nie do wiary. Cieplo , dni wprawdzie krotkie, ale jeszcze calkiem znosnie. Natomiast te godziny kiedy jest jasno to sa tak piekne , ze sie nie moge napatrzec. Swiatlo w Oslo jest niesamowite , bardzo mi przypomina Paryz, Ale jak sie zacznie zima to nie wiem jak do fabryki dotre (( K. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Dzisiejki 64 10.11.04, 08:27 Dziendobrybardzo wszystkim Nawet juz chyba nie musze pisac, co za oknem - b.z. Jeszcze jeden dzien wypelniony po brzegi sprawami zawodowo-przeprowadzkowymi, lacznie z wieczornym bankietem z okazji wiadomej. Na te okolicznosc wkladam czerwony kostium-spodnie z marynarka, wysokie obcasy, i czarne body z koronki pod spod (prezent!! dzieki - cmok!! )) Jutka teskniaca do kaloszy i blota w ogrodzie ))) Odpowiedz Link
kanoka Re: Dzisiejki 64 10.11.04, 09:35 Środowe dzień dobry Pogodnie, świeci słońce. Chłodno. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiejki 64 10.11.04, 09:39 Dzien nie podobny do dnia.Wczoraj slonce i wyz i mini mrozik.Dzis zgnilizna,szarzyzna,ponuractwo i zakapiorek Jutko Twoja wieczorna kreacja jest oszalamiajaca,nie wiem z jakiej okazji,ale wiem,ze bedziesz wygladac super!!! Witam 40+ latki! ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiejki 64 10.11.04, 10:38 Słoneczny, chłodny wietrzny dzień. Nici z jutrzejszego, świątecznego obiadu u mnie Wodnikowstwo stwierdzili, że to chorych trzeba karmić, a nie chorzy mają karmić innych. W związku z tym zostanę wywieziona na obiad do nich. Pewnie będzie smaczniejszy niż mój Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiejki 64 10.11.04, 10:58 Wodnikowstwo słusznie stwierdziło, a obiadek z pewnością będzie smaczny U mnie słonecznie, ale zimno. Mam dzisiaj większą brygadę. Uwijają się pośpiesznie na budowie, aby zdążyć przed mrozami. Chyba mnie dopadło jakieś przyziębienie. Wstrzymuję się jeszcze z kuracją czosnkową. Odpowiedz Link
no_no Re: Dzisiejki 64 10.11.04, 12:29 ewelina10 napisała: > Chyba mnie dopadło jakieś przyziębienie. Wstrzymuję się jeszcze z kuracją > czosnkową. ____________ Cześć wiara rozrzucona po Polsce i świecie. Witam z zalanego słońcem Pomorza. Mnie też cosik dopadło, czemu wydałem walkę posiłkując się nie czosnkiem, a kanadyjskim antybiotykiem, wyprodukowanym w Ontario (podobno wszystko, co zagramaniczne, jest lepsze)? Tak sobie dzisiaj pomyślałem, że to nasze forumowanie, to taki diariusz myśli i zdarzeń, taki mały kawałek historii naszego życia - wysyłany w wirtualną przestrzeń - do jednak realnych ludzi... Życzę wszystkim, by każdy dzień waszej historii, był zapisany samymi miłymi zdarzeniami. No - i dzień dobry...bo jakże mogłoby być inaczej? Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiejki 64 10.11.04, 14:54 no_no napisał: > Cześć wiara rozrzucona po Polsce i świecie. > Witam z zalanego słońcem Pomorza. A ze mnie poprawna diarystka (chyba tak to brzmi w r.ż.) U mnie na kurację antybiotykową jest za wcześnie. Jeszcze mnie tak bardzo nie zmogło. Należę do "Tych" niepoprawnych, którzy najpierw muszą wypróbować "babciną" recepturkę. Jutro wolny przecież dzień. Jedna kanapeczka chlebka żytniego i pełnoziarnistego posmarowana masełkiem i posypana drobnopokrojonym czosnkiem jest smaczniejsza niż antybiotyk. Zanim się zdecyduje na ten zapaszek muszę jeszcze przeszukać w swojej pamięci, czy przpadkiem nie mam jutro jakiegoś spotkania Odpowiedz Link
jutka1 Re: Dzisiejki 64 -- Ew. :-))) 10.11.04, 14:58 Jesli moge ci doradzic jako ciocia dobra rada, oprocz chleba, masla, i DUZEJ ilosci posiekanego czosnku, dodaj na kanapke: Troche soku z cytryny Duzo natki pietruszki Sol... Poza faktem, ze smakowo sie swietnie komponuje, natka zabija zapach czosnku. Przepis mojej prababki po mieczu Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiejki 64 -- Ew. :-))) 10.11.04, 15:07 jutka1 napisała: > Przepis mojej prababki po mieczu hmmm... jeśli przepis aż "pra" to trzeba skorzystać. Natka smrodku może nie powstrzyma, ale zdrowia doda. Zrobię jeszcze cosik... zanim przymierzę się do kanapki wsadzę chlebek do tostera. Dzięki. Byłaś na smacznym obiedzie, a ja jadłam tylko skromną zupkę kalafiorową. Też dobra była. tiiia ... to już inny wątek. Jak się sławne czarne body spodobały ? Odpowiedz Link
jutka1 Re: Dzisiejki 64 -- Ew. :-))) 10.11.04, 15:36 ewelina10 napisała: > Jak się sławne czarne body spodobały ? *********** Towarzystwo obiadowe bylo plci zenskiej i proweniencji hetero, wiec na body nie zareagowalo ) Ruda derekcja dostala rumienia po korzenie wlosow, ale zwykle na moj widok czerwienieje, wiec statystycznie rzecz biorac nie jest to kwestia body.. )) Odpowiedz Link
no_no Re: Dzisiejki 64 10.11.04, 12:59 jutka1 napisała: > i czarne body z koronki pod spod (prezent!! dzieki - cmok!! )) ___________ Przewidujesz Jutko, że może ktoś zajrzeć, co masz pod spodem?) Baw się dobrze i smakuj życie, bo na wsi polskiej czekają cię rzeczywiście tylko kalosze i pyry bryzgane), przegryzane cosnkiem) no - co się smucisz...?) Odpowiedz Link
jutka1 No_no :-)))) 10.11.04, 14:29 no_no napisał: > Przewidujesz Jutko, że może ktoś zajrzeć, co masz pod spodem?) ************** No_no, skarbie, jak by ci to wytlumaczyc... "body" to nie bielizna tylko rodzaj bluzki ) Wiec nie trzeba sie bardzo wysilac, zeby zobaczyc bluzke pod marynarka. Przy okazji dodam, ze mimo faktu iz jest z czarnej koronki, ma maly golf, wiec jest bardzo skromne )))) > Baw się dobrze i smakuj życie, bo na wsi polskiej czekają cię > rzeczywiście tylko kalosze i pyry bryzgane), przegryzane > cosnkiem) ************** Eeee tam, przesadzasz, tak jak ja przesadzilam z tymi kaloszami! Wcale sie dzis juz nie smuce. Ryjem do przodu, no nie widze inaczej No_jodlam sie bardzo c... Odpowiedz Link
mammaja Re: No_no :-)))) 10.11.04, 18:31 Nie wiem czy po tak interesujacej wymianie zdan warto jeszcze pisac jaka byla pogoda i co sie robilo Odpowiedz Link
jan.kran Re: Dariusz. 10.11.04, 19:03 Mamajo, wymieniajmy dalej nasze dzisiejsze mysli)) Ja o strojach nie pisze , bo nie mam czasu sie nad tym zastanawiac. Natomiast trzymam mocno kciuki za wszystkich chorychm, kichajacych i jakichs takis dzis nie bardzo... Czosnek , cytryna , cieplo sie trzymac , ksiazka , pled , mila muzyczka )) Remedia ))) Doktor Kran ( z Bozy laski...) Odpowiedz Link
mammaja Re: Dariusz. 10.11.04, 20:11 Mila J.K. - czy chodzi ci o "diariusz"? Jestem jak najbardziej za! i takze wspolczuje zaziebionym - podobno sok z cebuli czyni cuda..... Odpowiedz Link
jan.kran Re: Diariusz. 10.11.04, 20:21 Tak , mialo byc jak w tytule... literowka))) Sok z cebuli z cukrem... wyjatkowe swinstwo nie wiem czy pomaga, bo nie moge przelknac. Ale kit pszczeli i witamina C oraz mjut pomaga. I pozytywne prady : Kran.))) Odpowiedz Link
warum Re: Diariusz. 10.11.04, 20:31 Syrop z cebuli- pomaga, sprawdzone i przetestowane na dzieciach/ do tej pory robie/. Mnie brzydko pachnie wiec - na wszelki wypadek nie choruje!zeby go nie uzywac. A czosnek jest dla mnie absolutnie nie do przyjecia. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Diariusz. 10.11.04, 21:08 To wole czosnek a la Jutka Cebula pyszna,ale z cukrem to wole nie! ml Odpowiedz Link
lablafox Re: Diariusz. 10.11.04, 21:34 Po dniach wyjących wichrem, szarych , mokrych i ponurych , dziś wyż - słoneczko cudne , choc tylko 5 stopni. Wybraliśmy się , my , obecnie już dwoje emerytów, do pobliskiego Parku Sołackiego, jednego z piękniejszych parków i mojego ukochanego. Kwitną stokrotki. Nacieszyć oczy zielenią , złocistościami i przyrodą. Porobiłam zdjęcia. W wolnym czasie wrzucę do albumu, może ktoś zechce je zobaczyć. Proszę o jeszcze kilka takich dni. Odpowiedz Link
mammaja Re: Diariusz. 10.11.04, 22:12 Tez widzialysmy na spacerze kwitnace kwiatki!I to i roze w ogrosku i jakies w lesie.A u mnie chryzntemy liliowo niebieskie,ogromny krzak,kwitnie jak w pazdzierniku.Moze tez go pstrykne,jak bedzie slonko. Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Park Solacki 10.11.04, 22:13 Lablafox, dzieki za przypomnienie tego uroczego zakatka Poznania. Mieszkalam przez kilka lat na starych Winogradach i chodzilam na Solacz na spacery z moim synkiem, pracowalam tez przez rok dla AR i biegalam nad staw w czasie przerw na lunch. Moja siostra cioteczna mieszka nad samym stawem - bardzo zielona i cicha okolica. Jak tam teraz wyglada? Odnawiaja cos? Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> .·´¯`·.. ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> Odpowiedz Link
lablafox Re: Park Solacki 11.11.04, 01:14 Luizo - Sołacz to bardzo piękna dzielnica , zawsze chciałam tam mieszkać . Na starość mi się prawie spełniło bo mieszkam za Golęcinem , jeśli Tobie ta nazwa coś mówi - za torami kolejowymi. Teraz staje sie , sama dzielnica coraz piękniejsza , bo stare wille poddawane są renowacji , a zieleń jest coraz bardziej dorodna . Jeśli chcesz to mogę Tobie przesłac kilka fotek , ale powinnaś wówczas podac mi inny,niz gazetowy adres. Dostępu do albumu , chyba jeszcze nie masz. Jeśli chciałabyś to podaj mi go na lablafox@gazeta.pl Odpowiedz Link
marialudwika Re: Diariusz. 10.11.04, 22:14 Lx,nie chce Ciebie smucic,ale u nas tak BYLO wczoraj,dzis juz sie "zmylo" ( ml Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Czwartek 11 listopada - Remembrance Day 10.11.04, 22:19 Remembrance Day. Dzisiaj o 11-tej stanie cala Australia zeby uczcic pamiec poleglych w wojnach. Poranek jest piekny, po ostatnich szarych i mokrych dniach slonce jest milo widziane (dopoki nie zacznie smazyc nas zywcem ;oP). Na popoludnie zapowiadaja burze: Sydney: Rain developing. Chance thunderstorm. max 24 W piatek ma popadac rano, potem sloneczny dzien, przelotne deszcze wroca w niedziele. Przynajmniej nie jest nudno, bo dla mnie nie ma nic gorszego niz tygodnie i miesiace nieskonczenie blekitnego nieba. Ogrod poblogoslawiony deszczem rozrasta sie blyskwicznie. To znaczy ze znow musze przyciac krzaki i wykarczowac kilka drzewek, ktore pojawily sie na dziko. Zatem witam slonecznie i zycze slonca tym, ktorzy go potrzebuja. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> .·´¯`·.. ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> Odpowiedz Link
jutka1 Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 08:42 Chyba zapowiada sie dosc ladny dzien. Pozyjemy, zobaczymy. Zmienilam zdanie. Nie chce mi sie dzis archeologii piwnicznej uprawiac. Zbyt zmeczona jestem. Dziendobrybardzo wszystkim ) Odpowiedz Link
kanoka Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 09:36 Witaj Jutka) Reszta chyba jeszcze śpi ...Rozwiązałam na dzień dobry quiz, a teraz ide parzyc kawę. Pochmurno, ale jeszcze(?) nie pada. Dzisiaj mam bardzo miłe spotkanie z koleżankami ze studiów - cała się cieszę...Spotykamy się tak już od wielu lat ))). Pretekstem są wyprawiane mniej lub bardziej o lub po czasie, imieniny którejś z nas, lub wybycie któregoś męża z domu na dłużej.... I zawsze jest super! Odpowiedz Link
jutka1 Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 09:55 Witaj, Kanoko ) Towarzystwo forumowe pewnie odsypia - widzialam, ze siedzieli pozno w noc ) Ja wieczorem tez mam wizyte przyjaciol, jeszcze z czasow studiow. Pojdziemy gdzies na miasto, bo u mnie jak zwykle lodowka swieci, a ja zapomnialam, ze dlugi week-end i zapomnialam zakupy zrobic. Czasem sama siebie irytuje. ))) Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 10:02 Ponuro za oknem,ale nie pada.U nas najzwyklejszy sobie czwartek.Sa te i inne sprawy do zalatwiania. ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 10:04 Mglisty dzień. W nocy był lekki przymrozek. Czyzby zima z południa zaczęła nadchodzić? Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 10:44 Odwoluje poprzedni wpis.Niebo zniebieszczalo/?/ i zaswiecilo pieknie slonce ml Odpowiedz Link
no_no Re: Dzisiejki 64 - niepodległe 11.11.04, 11:04 Pozdrawiam wszystkich Polaków w tym szczególnym dniu... Posyłam z Pomorza nutkę refleksji w kolorze szarości spowitej mleczną mgłą, z nadzieją na jasne i ciepłe promienie słońca. Cieszę się, że przyszło nam żyć w wolnej Polsce, cieszę się, że jestem Polakiem. Nie jest to może kraj mlekiem i miodem płynący, ale jest MÓJ... tu jest mój dom rodzinny...mowa polska...bracia i siostry. no - patriotycznie nastawiony) Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiejki 64 - niepodległe 11.11.04, 11:14 Podpisuję się pod Twoim wpisem w całości , partiotka , również mimo ,że leciwa , a może dlatego. U nas też mglisto. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Dzisiejki 64 - niepodległe 11.11.04, 11:16 Dzien dobry, no_no patriotyczny )) Jak sie ludzie stukaja w glowe dowiadujac sie, ze wracam do Polski, zwykle odpowiadam: ze balagan? (uzywam innego slowa na b ), to co - to przynajmniej MOJ b..el. We Francji tez jest bur..., ale nie moj.. ))))) P.S. Powiedz Ewce, ze ma maila na GW, i niech wylazi z nory i wraca do nas. NO !!! )))) Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiejki 64 - niepodległe 11.11.04, 11:29 Wpis no-no odrazu podbudowal mnie patriotycznie! Zaraz bede wykonywac peki bialo-czerwonych roz " z krepiny,a znakomity czlowiek obiecal pozyczyc przepiekny obraz przedstawiajacy prawdziwa szarze ulanska - tak,ze dekoracja na wieczorne spiewanie bedzie piekna. Milo,ze ludzie chetnie angazujua sie w takie lokalne dzialania. Za oknem szaro,zakupy niezrobione,ale jakos to bedzie! Odpowiedz Link
jowoj Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 12:04 Szaro, zimno, ponuro. Cały zapas patriotyzmu wyczerpałem w latach 68, 75, 79, 80. A wolność bardzo iluzoryczna. Armię Radziecką zastąpił Ałganow. Obrazoburcze? Być może. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 12:15 Popieram,dodajac,ze jednego Wielkiego Brata zastapil inny Wielki Brat(((( ml Odpowiedz Link
jowoj Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 12:17 Chciałem dodać również i to zdanie, ale machnąłem ręką. To aksjomat polityczny Witaj ML Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 12:26 Witaj Jowoju!Chyba my jacys "odszczepiency" albo co...? ml Odpowiedz Link
warum Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 12:47 Nie czuje sie odszczepiencem. Nie czuje patriotyzmu, ale nigdy nie chcialam byc kims innym / czyli-nie Polka/. Nie jestem dumna ,ale zdumiona,ze dla ilus milionow ludzi na swiecie Polska wydaje sie rajem na ziemi. I wtedy dopada mnie refleksja,ze...powinnam byc wdzieczna itd itd, bo gdyby nie moi przodkowie,co tak dzielnie walczyli, to ja moglabym miec jeszcze gorzej. Ale wlasciwie... nie tylko ja mam watpliwosci. www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=pytanie Odpowiedz Link
foxal Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 15:02 Wreszcie ktos rozsadnie napisal komentarz a nastepnie dal odnosnik do innych komentarzy. Tak trzymac Warum. Same odnosniki(linki) bez wlasnego komentarza, przypominaja mi amebe - wiadomo ze jest w wodzie, ale jej nie widac. Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 15:12 Cokolwiek powiedziec - odzyskanie niepodleglosci bylo wielkim wydarzeniem dla pokolen Polakow, ktore jak pisal wieszcz "urodzeni w niewoli,okuci w powiciu" marzyly o tej chwili od wielu lat.Znamy niestety swoje slabosci - moze wiec warto jeden dzien w roku poswiecic pamieci tych, ktorzy wbrew nadzieji mieli nadzieje, ktorzy oddali za wolnosc zycie,zdrowie majatek. Bezustanne biadolenie terz nie wychodzi na dobre.Co nie znaczy,ze podoba mi sie sytucja. Tez mi sie niepodoba i gleboko martwi. Ale chyba oddzielic jedno od drugiego. Odpowiedz Link
jowoj Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 16:17 To nie jest biadolenie. To jest określenie swojego status quo. I dajmy juz spokój wieszczom. Ten najewazniejszy jakoś nie zdąrzył do powstania. Jesteś za, a nawet przeciw? Wańkowicz określa ten stan "Chciejstwem" Odpowiedz Link
no_no Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 15:22 Wiele nacji i narodów ma dużo więcej ciemnych kart historii, niż Polacy, żeby wymienić tylko Niemcy, Rosję, a właściwie jak leci, też te najbogatsze dzisiaj państwa świata, których obywatele dla zdobycia nowych terytoriów i bogactw, wyrżnęli w pień i zniszczyli wiele cywilizacji. Dzisiaj te państwa są orędownikami demokracji, a my się jej uczymy od niedawna, popełniając rzecz jasna błędy. Bo ten ich nie robi, kto się nie uczy) Cieszę się, że Polacy we współczesnych latach przeszli drogę przeobrażeń ustrojowych, o wiele spokojniej i mądrzej, niż np. ludność zamieszkująca Bałkany... Polska, to jest ciekawy kraj, ma doskonałe położenie w Europie, co niestety było w naszej historii przyczyną naszych kłopotów...Ale to już historia... Coraz więcej cudzoziemców wybiera krainę między Odrą, a Bugiem, do inwestycji, często łączy też z tym miejscem swoją przyszłość. W regionie słupskim, żyje i pracuje, o ile się nie mylę, ok.120 Holendrów, i przybywają nowi. Mam nadzieję, że nasze wnuki nie będę musiały wyjeżdżać za chlebem, bo Polska, to piękny i przyjazny kraj, i jest tylko kwestią czasu, że będzie coraz piękniejsza i bogatsza...i nie zmieni już tego żaden Kluczyk do spółki z Wołodią no - dumny, bo Polak Odpowiedz Link
warum Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 16:31 No, dumny Polaku! Polozenie geograficzne, zasoby naturalne i w miare cywilizowany narod - to ewidentne zalety tego krajuAle czy zycie polega na wybiorczym traktowaniu historii? Swietuje sie tylko to co nam sie podoba, a reszte pomijamy milczeniem /wstydliwym/? Ciesze, sie ze mimo wypaczen Polska to kraj w miare bezpieczny i z wielkimi ambicjami Niestety - jako tylko przecietny obywatel nie czuje sie zwiazana emocjonalnie z krajem, w ktorym prywata goruje nad dobrem ogolu/ panstwa/. www.wprost.pl/ar/?O=69928 Czy nauczycielskie pokolenia nie doprowadza do niesmaku fakt,ze dzis wielu obywateli nie kojarzy TAKIEJ daty z czyms chwalebnym? I to wcale nie wina nauczycieli i programu nauczania - tylko konfrontacji- biezacego zycia z tym jak "byc powinno". Flagi na ulicach? Tylko na zawodach sportowych gdy wygrywaja nasi z duma nimi machamy. Odpowiedz Link
jowoj Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 16:38 Jednym okiem oglądam program na TV2. Nastąpiła zmiana haseł. Zamieniliśmy Państwo socjalistyczne, na Państwo Kulczyków. Flagi te same Odpowiedz Link
warum Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 16:45 Mnie osobiscie- nawet juz nie zdumiewa, co przeraza Kulczyk story. serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,2386852.html I o jakim patriotyzmie tu mowic? O milosiernym remoncie Browaru? Zapomniano o dobrym mieszczanskim zwyczaju,ze "bogactwo zobowiazuje" moralnie - a u nas moralnosc/przyzwoitosc to dziwolog obowiazujacy chyba tylko tych na dole drabiny. Odpowiedz Link
jowoj Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 16:55 Bóg, honor, ojczyzna, zastąpiło hasło, Bóg, humor... Łatwiej dziś pozbyć się ojca, jak ojcowizny. Dysonas świąteczny? To moje zdanie odrębne. Dixi Odpowiedz Link
jutka1 moze i kubel wody, ale.... 11.11.04, 16:57 no_no napisał: > Wiele nacji i narodów ma dużo więcej ciemnych kart historii, niż Polacy ********** Wiesz, no_no... Mialam do niedawna Babcie, ktora od dziecka mowila mi rzeczy, jakie - po prawdzie - dopiero jako dorosly czlowiek zaczelam rozumiec. Na przyklad, powtarzala mi: "Dziecko, pamietaj, ty nikomu nic nie musisz udowadniac. Nie atrybuty sa wazne. I pamietaj, ze twoim obowiazkiem jest dawac, bo tobie bylo dane". Mowila mi tez: "Pamietaj, ze ludzie z klasa potrafia sie przyznac do bledu, i przeprosic". To, co napisales zabrzmialo, niestety, jak licytacja, a ze inne kraje mialy wiecej niechlubnych kart, to nas to usprawiedliwia? Przyznac sie do niechlubnych rzeczy, i miec klase przeprosic. Przepraszam, ale tak mnie Babka nauczyla. I bardzo przepraszam, jesli wnioslam minorowy akcent do wpisow w innym nastroju. Jutka Odpowiedz Link
jowoj Re: moze i kubel wody, ale.... 11.11.04, 17:05 Nie wiem dlaczego, ale przypomniała mi się anegdota: a u was murzynów biją! Coś jest na rzeczy? Odpowiedz Link
omeri Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 16:08 Witam po wizycie krasnoludki szczesliwa. Dzien ponury Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 16:54 Czasami bywam na Forum Kuchnia – lubię dobre jedzenie Tamtejsi forumowicze wpadli na świetny pomysł. Mianowicie skrzyknęli się i utworzyli pokój czatowy. Można wejść tam w każdej chwili i prowadzić prawdziwą rozmowę w rzeczywistym czasie. Tym samym prywatne rozmowy, interesujące tylko 2-3 osoby z FK, przeniosły się do czatu. Rozmowy toczą się na dowolny temat. Wczoraj było o muzyce, winie i kotach Jest to wprawdzie ułudna forma komunikacji (brak możliwości rejestracji rozmów), ale bardzo przyjemna. Formą bardziej stabilną jest podforum o nazwie (chyba) Przy kuchennym stole. Niestety zgubiłam link do tego forum W pokoju czatowym byłam tylko dwa razy, dopiero kilka dni temu dowiedziała się o jego istnieniu, mimo że na FK było głośno o jego otwarciu. Wszystkim polecam tę formę komunikacji. Dyskusja jest przyjemna, „czuje się” kontakt z żywym człowiekiem Dla chętnych spróbowania tej formy rozmowy podaję link do czatu: czat.gazeta.pl/czat/info/czat/czat.jsp?room=kuchnia Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 17:12 Moj nastroj jest gorzki,nasi przodkowie,ktorzy walczyli o Polske niepodlegla pewnie sie "w grobach przewracaja" widzac,kto sklada wience dzisiaj ..... ml Odpowiedz Link
jowoj Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 17:15 Wieńce składają zawsze ci sami. Ostatnie zdanie w "Lalce" brzmi: I kto tu po nim zostanie? odpowiedź: my! I właśnie ci "my" składają teraz kwiaty Odpowiedz Link
bodzio49 Re: Dzisiejki 64 11.11.04, 21:44 Nareszcie goście pojechali. A miałem jednych po drugich. Hm... chyba powinno być drugich po pierwszych he,he. Lubię gości ale trochę za ciasne mam mieszkanie. Za to jakie plany porobiliśmy!! Jeśli się nie rozmyślą to latem jedziemy niezłą paczką na Ukrainę. Może i nie tylko Ukrainę. Taki objazd znajomych i rodzinki. Obowiązkowo Kijów, Czerkasy i dwie zabite dechami ale malownicze dzierewnie na których podobno od 30 lat nic się nie zmieniło. Już się cieszę na ten wyjazd. Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Piatek - nie do wiary! 11.11.04, 22:02 Sloneczny, rzeski poranek po wczorajszej burzy, prognoza pogody na caly weekend - slonce, jakies przelotne deszcze w sobote wieczorem. Do tego weekend mam bezdzietny, chyba rusze z namiotem w busz, moze zahacze o jakies grzybki. W pracy Amerykanie nadeslali mi dane na czas. Same dobre wiadomosci (tfu, tfu, zeby nie zapeszyc!) Pieknego piatku wszystkim! Luiza-w-Ogrodzie ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> .·´¯`·.. ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> Odpowiedz Link
verbena1 Re: Piatek - nie do wiary! 11.11.04, 22:16 Luizo,nie skracaj nam czwartku! Jeszcze dwie godziny nam zostaly. Wyobrazam sobie jak tam u Ciebie pachnie teraz na wiosne. Wiem ,bo bylam z ostatnia wizyta w listopadzie i ten zapach moge sobie odtworzyc w pamieci. Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Zapach ogrodow po wiosennej burzy 11.11.04, 22:33 verbena1 napisała: > Luizo,nie skracaj nam czwartku! Jeszcze dwie godziny nam zostaly. Jak to - jeszcze nie spicie? ;oP > Wyobrazam sobie jak tam u Ciebie pachnie teraz na wiosne. Wiem ,bo bylam z > ostatnia wizyta w listopadzie i ten zapach moge sobie odtworzyc w pamieci. Zapach ogrodow po wiosennej burzy, zapach oceanu, kwitnacych jasminow i datury... Lepiej nie bede opisywac, bo potem mowia ze sie chwale. :o( Pozdrawiam przesylajac cieple wonne powietrze w kierunku Europy Luiza-w-Ogrodzie ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> .·´¯`·.. ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> Odpowiedz Link
verbena1 Re: Zapach ogrodow po wiosennej burzy 11.11.04, 23:20 Czy w Twoim ogrodzie lub w poblizu sa kukubary? Ladne ptaszki o niesamowitym, mrozacym krew w zylach glosie. Jak one potrafia sie wydzierac ! Przywiozlam nagrania austalijskich ptakow i czasem robie sobie koncert. Jak chce mi sie tam byc znowu! Dlaczego to tak daleko. Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Kookaburra czyli "kookie" 11.11.04, 23:47 verbena1 napisała: > Czy w Twoim ogrodzie lub w poblizu sa kukubary? Ladne ptaszki o niesamowitym, > mrozacym krew w zylach glosie. Jak one potrafia sie wydzierac ! Kookaburry? Jasne ze sa! Przylatuja do ogrodu zeby polowac na jaszczurki i slimaki. Zazwyczaj siedza na wieszaku do prania i patrza w dol. Brzmia rzeczywiscie przerazajaco, pierwsi pionierzy mysleli ze to duchy sie z nich smieja w ciemnosciach nieprzyjaznego buszu. > Przywiozlam nagrania austalijskich ptakow i czasem robie sobie koncert. A masz tez nagrania cykad i zab? Te to dopiero potrafia zrobic halas. > Jak chce mi sie tam byc znowu! Dlaczego to tak daleko. No tak jakos sie porobilo - kontynent australijski pierwszy sie zorientowal do czego swiat zdaza i dal noge na wschod ;oD Moze zrobimy zjazd forumowiczow w Sydney? Pozdrawiam przy drugim sniadaniu Luiza-w-Ogrodzie ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> .·´¯`·.. ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> Odpowiedz Link
jutka1 Re: Piatek - nie do wiary! 11.11.04, 23:10 Luizo!!!! Jestem zbulwersowana Twoja postawa.. Kurcze.. Zadzwon kurdebalans na komorke jutro, co? (oddzwonie......) Jutka Odpowiedz Link
jutka1 Re: Jutko, CZYM jestes zbulwersowana? n/t 11.11.04, 23:48 Luizo, skarbie, od 2 miesiecy usiluje z Toba pogadac. Albo Twoj telefon jest zajety, albo trafiasz na moja nieobecnosc w biurze. A bym chciala porozmawiac. I tyle... Odpowiedz Link
jutka1 Re: Dzisiejki 64 12.11.04, 08:21 SLOOOOONCEEEEEEEEEEE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bedzie dobry dzien!!! Jutka )) Odpowiedz Link
rudakitka1 Re: Dzisiejki 64 12.11.04, 08:44 Mgła,straszna!!!!!!!Ma być słonecznie,ale jakoś trudno w to uwierzyć. Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiejki 64 12.11.04, 08:45 Witam Jutkę i innych też. Pogoda pochmurna: szaro i buro. Dzień mam nietypowy. Wolny od pracy, ale nie tak do końca. Mam małe zmiany w biurze. Pan Dyrektor firmy wstawia sobie nowe półki i regały, ja zaś na swoich postawiłam veto. Niestety, skutki całego zamieszania czuję właśnie na sobie. Na szczęście za chwilę czeka mnie spotkanie służbowo-towarzyskie na mieście. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Dzisiejki 64 12.11.04, 09:04 Ew., dzien dobry Ruda, witaj! Jako heliotrop parekselons, ort.zam., serce mi sie raduje patrzac za okno. Kocham slonce. wszystkim zycze slonecznego dnia, nawet jesli slonce jest w sercu, nie za oknem!!! Jutka )) Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiejki 64 12.11.04, 09:22 WItam ranne ptaszki i tych pod kolderka. Niebo niebieskie,swieci slonce,zimno,sladu wiatru nie dostrzegam. ml Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiejki 64 12.11.04, 09:55 Mglisto. Dziś zmieniam koła, na zimowe. Chyba to czas ostateczny. Dla kół. Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiejki 64 12.11.04, 12:49 Mglisto,szaro, a mnie w duszy gra po wczorajszym wieczorze. Udalo sie wspaniale,a wspolny spiew jest rzecza radosna. Ale kto to zrozumie bez przezycia? Odpowiedz Link
omeri Re: Dzisiejki 64 12.11.04, 12:53 Glisto, pochmurnie. Ale dzien mam wolny i wysprzatane Odpowiedz Link