Niedowład spastyczny czterokończynowy, wada słuchu i wzroku, epilepsja, dysplazja stawów biodrowych, rozszczep podniebienia, jaskra, astma oskrzelowa, niedoczynność tarczycy. Operacja serca, a potrzebna jeszcze operacja stawów, wszczepienie soczewki i podniebienia.To nie jest opis schorzeń dużej sali w szpitalu dziecięcym... To opis schorzeń dwóch ślicznych dziewczynek. Sióstr - Wiktorii i Magdusi... Nie leżą w szpitalu ani w zakładzie specjalnym. Mają 7 i 6 sześć lat i opiekują się nimi rodzice. Katarzyna i Karol! Całe życie dwojga młodych ludzi podporządkowane jest córkom. Dzieci nie chodzą, nie mówią, ale w ich domu nie jest smutno! To nadzwyczajne! Dawno nie widziałam tyle serca, poświęcenia, troski i... MIŁOŚCI! Wielkiej, wyjątkowej miłości - bo skąd biorą tyle sił... Pileuszki, noszenie na rękach, karmienie, kąpanie, ćwiczenie rehabilitacyjne, inhalacje...
Poznałam tę rodzinę, byłam u nich w domu. Wiktoria uśmiecha się do mnie, wyciąga rączki... I "tańczymy"...
Panie Boże! Daj mi jeszcze tyle sił żebym mogła im pomóc. Trzeba zamienić mieszkanie na większe, tak urządzić łazienkę żeby można było kąpać dziewczynki nie trzymając ich na rękach. Kupić wózki i zrobić jeszcze wiele, wiele innych rzeczy... Daj mi Panie Boże spotkać ludzi, którzy pomogą... Ludzi, jak Kasia Stańczak, Małgosia Babuchowska, Irek Iwański, dr Piotr Kulpaka. Wierzę, że się uda! Wierzę! Wierzę! Wierzę!
Wierzę, że w ludziach jest więcej korzeni dobra niż zła...
Irena Telesz-Burczyk
naszolsztyniak.wm.pl/blog-ireny-telesz/KORZENIE-,38459
Potrzebne są pieluszki 16kg+ ,jedzenie .
Za najmniejszy gest serca ,serdecznie dziękuję
adres rodziny podam na priwa