em_em 05.09.03, 10:38 zbierajmy w takim razie znacie ten program "Płytoteka dorosłego człowieka" Szabłowskiej i Szewczyka? cudzysłów "nasze" wziął się stąd że niekoniecznie muszą być to piosenki "archiwalne" - ale wszystkie takie po których coś nam w duszy gra Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em_em Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 10:58 proszę o wybaczenie wszystkich znających naprawdę język angielski - "Yesterday, All my troubles seemed so far away Now it looks as though they'e here to stay. Oh, I believe in yesterday. Suddenly, I'm not half a man I used to be, There's a shadow hanging over me Oh, yesterday came suddenly. Why, she had to go I don't know, she wouldn't say. I said something wrong, Now I long for yesterday. Yesterday, Love was such an easy game to play, Now I need a place to hide away. Oh, I believe in yesterday." Odpowiedz Link
em_em Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 11:13 i pioseneczka, której pewnie nikt nie pamięta, ale w "onym" czasie niesłychanie utrafiła w mój nastrój, więc pamiętam ją do dziś "Nie umiałam chodzić lasem - nauczyłeś mnie, pokazałeś mi jak pachną łąki. Teraz mówisz przyszedł czas, by nauczyć jeszcze mnie, by nauczyć jeszcze mnie rozłąki. Więc idź, proszę idź i nie wracaj tutaj nigdy więcej. Mój płacz ukoi wiatr, a może czyjeś, czyjeś już nie Twoje ręce. Nie umiałam się całować, nauczyłeś mnie, zamieniłeś słońce w kołczan złoty. Teraz mówisz przyszedł czas, by nauczyć jeszcze mnie, by nauczyć jeszcze mnie tęsknoty. Więc idź.... Nie wiedziałam co to miłość, nauczyłeś mnie i już wiem, jak się ze szczęścia płacze. A ty mówisz przyszedł czas, by nauczyć jeszcze mnie, by nauczyć jeszcze mnie rozpaczy. Więc idź, proszę idź i nie wracaj tutaj nigdy więcej. Mój płacz ukoi wiatr, a może Twoje, może Twoje ręce? Odpowiedz Link
em_em Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 11:16 no to przenosimy: Dobranoc! Dobranoc, mężczyzno zbiegany za groszem jak mrówka! Dobranoc! Niech sny ci się przyśnią porosłe drzewami w złotówkach. Złotówki jak liście na wietrze czeredą unoszą się całą. Garściami pakujesz je w kieszeń, a resztę taczkami - w PeKaO! Aż prosisz, by rząd ulżył tobie i w portfel zapuścił ci dren. Dobranoc! Dobranoc, mój chłopie! Już czas na sen. Dobranoc! Dobranoc, niewiasto skłoń główkę na miękką poduszkę. Dobranoc! Nad wieś i nad miasto jak rączym rumakiem wzleć łóżkiem, na którym cie rycerz porywa co piękny i dobry jest wielce. Co zrobił zakupy, pozmywał i dzieciom dopomógł zmóc lekcje. A teraz tak objął cię ciasno jak amant ekranów i scen. Dobranoc! Dobranoc, niewiasto! Już czas na sen. Dobranoc! Dobranoc Ojczyzno! Już księżyc na srebrnej lśni tacy. Dobranoc! I niech ci się przyśnią pogodni, bogaci Polacy! Że luźnym zdążają tramwajem wytworną konfekcją okryci. I darzą uśmiechem sie wzajem, i wszyscy do czysta wymyci. I wszyscy uczciwi od rana, od od morza po góry aż hen! Dobranoc! Ojczyzno kochana! Już czas na sen. Odpowiedz Link
em_em Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 11:21 jej_maz 02-09-2003 04:03 odpowiedz na list odpowiedz cytując eh... co za noc ) ... moze tez cos dorzuce na dobry dzien? Jak dobrze nam zdobywać góry I młodą piersią chłonąć wiatr Prężnymi stopy deptać chmury I palce ranić o szczyt Tatr ref: Mieć w uszach szum Strumieni śpiew, A w żyłach roztętnioną krew! Hejże hej, hejże ha, Żyjmy więc póki czas, Bo kto wie bo kto wie, Kiedy znowu ujrzę was. Jak dobrze nam głęboką nocą, Wedrować jasną wstęgą szos, Patrzeć jak gwiazdy niebo złocą, I czekać, co przyniesie los (ref) Jak dobrze nam po wielkich szczytach Wracać w doliny, w progi swe, Przyjaciół jasne twarze witać, O młoda duszo, raduj się! (ref.) ... moze patetycznie, ale w koncu jestesmy "mlodymi duszami" i zycie przed nami Odpowiedz Link
lablafox Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 12:25 Piosenka jest dobra na wszystko Piosenka na drogę za śliską Piosenka na stopę za niską - Piosenka podniesie ci ją. Na inną nieładną piosenkę , Na ładną niewinną panienkę , Piosenka, the song, le chanson. Piosenka to jest klinek na spleenek Na brzydki bliźniego uczynek, Na braczek rzucony na rynek Na taki jakiś nie taki ten byt. Piosenka pomoże na wiele . Na codzień i na niedzielę, Na to żebyś ty patrzył weselej , Piosenka, canzona , das Lied. Pozdrawiam lablafox Odpowiedz Link
em_em Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 12:14 niestety nie potrafię zainstalować rosyjskich czcionek, a fonetycznie wygląda karykaturalnie - więc tłumaczenie zamiast oryginału Dopóki nam ziemia kręci się, dopóki jest tak czy siak Panie ofiaruj każdemu z nas, czego mu w życiu brak. Mędrca obdaruj głową, tchórzowi dać konia chciej, sypnij grosza szczęściarzom........ .........i mnie w opiece swej miej. Dopóki ziemia kręci się, o Panie nasz, na Twój znak - tym którzy pragną władzy, niech władza ta pójdzie w smak, daj szczodrobliwym odetchnąć, niech raz zapłacą mniej, daj Kainowi skruchę........ .........i mnie w opiece swej miej. Ja wiem, że Ty wszystko możesz, ja wierzę w Twą moc i gest, jak wierzy żołnierz zabity, że w siódmym niebie jest. Jak zmysł każdy chłonie z wiarą Twój ledwie słyszalny głos, jak wszyscy wierzymy w Ciebie, nie wiedząc co niesie los. Panie zielonooki, mój Boże jedyny spraw - dopóki ziemia kręci się zdumiona obrotem spraw, dopóki czasu i prochu wciąż jeszcze wystarcza jej - daj każdemu po trochu......... ..........i mnie w opiece swej miej. Odpowiedz Link
em_em Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 12:38 lablafox napisała: > Dzięki za Okudżawę to nie może zabraknąć ( z dedykacją Pierwsza miłość z wiatrem gna, z niepokoju drży druga miłość życie zna i z tej pierwszej drwi, a ta trzecia jak tchórz w drzwiach przekręca klucz i walizkę ma spakowaną już... Pierwsza wojna! Pal ją sześć! To już tyle lat. Druga wojna - jeszcze dziś winnych szuka świat. A tej trzeciej co chce przerwać nasze dni winien będziesz ty, winien będziesz ty... Pierwsze kłamstwo - myślisz "ech, zażartował ktoś" Drugie kłamstwo - pusty śmiech, śmiechu nigdy dość. A to trzecie gdy już przejdzie przez twój próg głębiej zrani cię niż na wojnie wróg... Odpowiedz Link
krwawy Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 12:25 Co się stało kwiatom T.Nalepa-B.Loebl Czemu zwiędły dziś Czemu kwiaty zwiędły dziś Co się stało im Przecież tylko poszłaś ty Słońce wzeszło jak co dnia Czemu kwiaty zwiędły dziś Czemu milczy ptak Czemu milczy swoją pieśń Może z sobą wzięłabyś ją Może wzięłaś kwiatów woń Jedną starą suknię wzięłaś Jedne stare buty stąd Teraz jestem sam Teraz w mieście jestem sam Martwi ludzie spieszą gdzieś Martwe ptaki krzyczą coś Tyle ścieżek tyle dróg Deszcz już twoje ślady zmył. I jeszcze "Red House Blues" Jimi Hendrix Yeah Yeah There's a red house, over yonder That's where my baby stays Yeah There's a red house over yonder, baby That's where my baby stays I ain't been home to see my baby In about a ninety-nine and one half days It's about time to see her Wait minute something's wrong This key won't unlock this door Wait a minute something's wrong, baby The key won't unlock the door Yeah I got a bad bad feeling That my baby don't live here no more She ain't comin' about is she That's alright I still got my guitar Look out baby Yeah, look out Yeah that's alright Yeah haha I might as well a go on back down Go back across yonder over the hill Might as well go back over yonder Way back over yonder across the hill That's where I came from Cause if my baby don't love me no more I know here sister will! Yeah Odpowiedz Link
lablafox Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 12:31 Kiedyś byłam fanką głosu Kubasińskiej i "Wyspy" - "wiesrz mi wierz ta wyspa jest...." , ale dalej nie pamiętam . Pozdrawiam lablafox Odpowiedz Link
em_em Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 12:45 lablafox napisała: > Kiedyś byłam fanką głosu Kubasińskiej i "Wyspy" - "wiesrz mi wierz ta wyspa > jest...." , ale dalej nie pamiętam . już się robi Wierz mi wierz, ta wyspa jest to gdzieś tu, to gdzieś blisko już. Uwierz w to i pomóż mi, pomóż ją odnaleźć. Tam już rąk nie splamisz swych, metal tam nie zakwita krwią, ani też na wyspie tej nikt nie sadzi drzew kolczastych drutu. Tam noce spokojne tam tylko spadają razy gwiazd na szczęście to - trzeba wierzyć im Tam dnie są słoneczne tam łąki zielone, chłopcy z nich rwą kwiaty swym ukochanym. Musisz uwierzyć mi że jest taka wyspa pod skrzydłami ptaków gdzie dziecko bez trwogi spogląda w gęstwinę białych chmur bo wie że z nich tylko deszcz. Wierz mi wierz ta wyspa jest i nasz tam będzie domu dach. Nasze drzwi do których nikt nocą nie zapuka Wierz mi wierz ta wyspa jest póki ty jesteś ze mną tu Może brzeg nad Wisłą jej może jest nią właśnie twa ojczyzna. ref. Odpowiedz Link
em_em Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 12:31 jak się cieszę, że dołączacie i nie krzyczcie że dosmucam - do kompletu z Francois Villon Ty, Panie tyle czasu masz, Mieszkanie w chmurach i błękice, A ja na głowie mnóstwo spraw I na to wszystko jedno życie. A skoro wszystko lepiej wiesz, Bo patrzysz na nas z lotu ptaka, To powiedz czemu tak mi jest, Że czasem tylko siąść i płakać. Ja się nie skarżę na swój los, Potulna jestem jak baranek I tylko mam nadzieję że, Że chyba wiesz co robić Panie? Ile mam grzechów, któż to wie, A do liczenia nie mam głowy, Wszystkie darujesz mi i tak, Nie jesteś przecież drobiazgowy. Lecz czemu mnie do niebios bram, Prowadzisz drogą taką krętą I czemu wciąż doświadczasz tak, Jak gdybyś chciał uczynić świętym. Nie chcę się skarżyć na swój los, Nie proszę więcej niż dać możesz I ciągle mam nadzieję, że, Że chyba wiesz co robisz Boże? To życie minie jak zły sen, Jak tragifarsa, komediodramat, A gdy się zbudzę, westchnę cóż, To wszystko było chyba zamiast. Lecz póki co w zamęcie trwam, Licze na palcach lata szare I tylko czasem przemknie myśl, Przecież nie jestem tu za kare. Dziś czuje się jak mrówka, Gdy jakiś but tratuje jej mrowisko. Czemu mi dałeś wiare w cud A potem odebrałeś wszystko. Nie chcę się skarżyć na swój los, Choć wiem jak będzie jutro rano, Tyle powiedzieć chciałam Ci, Zamiast pacierza na dobranoc. a skoro "Breakout" to Przychodzisz zawsze do mnie gdy zapada zmrok Zapalasz rzekę tęczy i przerywasz noc. Nie pytasz nigdy o nic, a jednak wiesz co chcę Przepłynąć w poprzek tęczę na jej nieznany drugi brzeg. Zobaczyć słońce w nocy zobaczyć latem śnieg królika trzymać w dłoniach i głaskać dłonią jego sierść. Odpowiedz Link
em_em Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 12:53 QRCZE - to ja się tak wysilam, a jest taka strona www.teksty.org a tam cały Blackout, Breakout, Geppert (ale Okudżawy nie ma ))) Odpowiedz Link
em_em Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 12:59 i Grechuty nie ma i Demarczyk - czyli jednak jest co robić są za to Czerwone Gitary, więc idę na łatwiznę i coś a propos dzisiejszej pogody Jesienne chmury znów pędzi wiatr W dalekie strony, w daleki świat. Zielone drzewa, które chroniły nas, W żółte kolory zamienił czas. Dalekie ścieżki, po których ja Błądziłem kiedyś w pogoni dnia I kwiaty, które witały nas, W żółte kolory zamienił czas. Szeroką plażę i morza brzeg Zakryje wkrótce głęboki śnieg. Dziś tylko liście zdobią pusty las, Na żółto drzewa maluje czas. /bis Odpowiedz Link
em_em Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 13:06 em_em napisała: > i Grechuty nie ma i Demarczyk - jest Grechuta - pod "M" Odpowiedz Link
marceli02 Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 14:23 em_em napisała: > em_em napisała: > > > i Grechuty nie ma i Demarczyk - > > jest Grechuta - pod "M" Dni, Których Nie Znamy - Marek Grechuta Tyle było dni do utraty sił Do utraty tchu, tyle było chwil Gdy żałujesz tych z których nie masz nic Jedno warto znać, jedno tylko wiedz Że ważne są tylko te dni Których jeszcze nie znamy Ważnych jest kilka tych chwil Tych na które czekamy Pewien znany ktoś, kto miał dom i sad Zgubił nagle sens i w złe kręgi wpadł Choć majątek prysł, on nie stoczył się Wytłumaczyć umiał sobie wtedy właśnie, że Że ważne są tylko te dni... Jak rozpoznać ludzi których już nie znamy Jak pozbierać myśli z tych nieposkładanych Jak oddzielić nagle serce od rozumu Jak usłyszeć siebie pośród śpiewu tłumu Bo ważne są tylko te dni... Jak rozpoznać ludzi których już nie znamy Jak pozbierać myśli z tych nieposkładanych Jak odnaleźć nagle radość i nadzieję Odpowiedzi szukaj, czasu jest tak wiele Bo ważne są tylko te dni... ...i nie dokazuj miła, nie dokazuj...wiosna?...ach, to ty???)) Odpowiedz Link
em_em Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 13:02 oj i jeszcze to Nie mów nic... Nie mów, że Twoja miłość trwa. Dobrze wiem, Dobrze wiem, co to miłość prawdziwa: Gorące pocałunki i zaklęcia, Westchnienia, które płyną z głębi serca. Nie mów nic, Nie okłamuj, że kochasz mnie. Nie mów nic... Nie mów, że Twoja miłość trwa. Dobrze wiem, Dobrze wiem, co to miłość prawdziwa. Nie zwiodą mnie uśmiechy i zaklęcia, Gdy na dnie pocałunków brak jest serca. Nie mów nic... Nie okłamuj, że kochasz mnie. O nie, nie mów nic... Daj dłoń, przytul się. Odpowiedz Link
lablafox Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 13:49 Kochana jesteś em_em, dziękuję . Może jeszcze Warską pamiętacie i jej piosenki np. Panią Rożę ? Pozdrawiam lablafox Odpowiedz Link
em_em Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 14:00 za Warską - wybacz nie przepadałam - szukając jej znalazłam stronę z tekstami Ewy Demarczyk www.ewa-demarczyk.republika.pl/main.htm chyba zabierają mi przyjemność odgrzebywania we własnej pamięci Odpowiedz Link
marialudwika Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 17:04 Oh,och i ah ,ach wlasnie mialam wspomniec "GRoszki" a tu strona Ewy Demarczyk!!!Natychmiast wstawilam ja do ULLUBIONYCH.Dziekuje!!!!!!!!!!!!!! ml Odpowiedz Link
mammaja Re: 'nasze' piosenki 05.09.03, 21:36 Ta piosenka od kilku dni nie daje mi spokoju.Przyczepila sie wiec ja posylam dalej! Gdzies w hotelowym korytarzu krotka chwila' Splecione rece i na plazy oczu blysk, Wyslany w biegu krotki list' Stokrotka sniegu,dobra mysl, To wciaz za malo,moje serce,zeby zyc. Uciekaj,skoro swit, Bo potem bedzie wstyd i nie wybaczy nikt Chlodu twych ust. Deszczowe wtorki,ktore przyjda po niedzielach, Kropelka zalu,ktorej winien jestes ty, Nie prawda,ze tak mialo byc' Ze wart w byle pustke isc, To wciaz za malo ,moje serce,zeby zyc, Uciekaj,skoro swit.Bo potem bedzie wstyd i nie wybaczy nikt chlodu ust,braku slow. Odloty nagle i wstydliwe,niezabawne, Nic nie wiedzacy,a zdradzony,pies czy mis, Zalosnie chuda kwitow kisc, i nowa zluda ,nowa nic,To wciaz za malo,serce moje,zeby zyc. Uciekaj itd. Odpowiedz Link
em_em Re: 'nasze' piosenki 06.09.03, 03:04 Wielka cisza już przyszła nie możesz zabrać nic wielka cisza już czeka za tobą zamknie drzwi Wielka cisza tu mieszka niechaj stanie zegar dziś wielka cisza cię woła gdzie twój płacz, gdzie twój głos i gdzie twój krzyk Wielka cisza w twych uszach nie skrzypią tutaj drzwi wielka ciemność w twych oczach nie możesz dojrzeć nic Wielka pustka tu mieszka niechaj stanie zegar dziś wielka cisza cię woła gdzie twój płacz, gdzie twój głos i gdzie twój krzyk Odpowiedz Link
em_em Re: 'nasze' piosenki 06.09.03, 03:05 na styku nocy i dnia - było spóźnione "20 minut po północy" a teraz przedwczesne Za chwilę wzejdzie Słońce, za chwilę nowy dzień Gołębie ponad miastem, za chwilę zbudzą się Powoli wschodzi Słońce i wschodzi zieleń drzew Ulice, domy, miasta za chwile zbudzą się Wstańcie ludzie, otwórzcie już oczy, na niebie Słońce wysoko Komu pałac, komu salon, a komu niebo nad głową Wstańcie ludzie, otwórzcie już oczy, na niebie Słońce wysoko Kto w lektyce, komu powóz, kto będzie chodził piechotą Za chwilę zajdzie Słońce, znów skończy się dzień Za chwilę w pierwszych oknach lampy zapalą się Za chwilę zajdzie Słońce i zgaśnie zieleń drzew A jutro znów nad miastem gołębie zbudzą się Wstaną ludzie, otworzą oczy, na niebie Słońce wysoko Komu pałac, komu salon, a komu niebo nad głową Wstańcie ludzie, otwórzcie już oczy, na niebie Słońce wysoko Kto w lektyce, komu powóz, kto będzie chodził piechotą Odpowiedz Link
em_em Re: 'nasze' piosenki 06.09.03, 03:14 nie może zabraknąć również tej piosenki Jonasza Kofty brakuje tylko gitary Strobla i.... Nie, nie możesz teraz odejść Kiedy cała jestem głodem Twoich oczu, dłoni twych Mów, powiedz, że zostaniesz jeszcze Nim odbierzesz mi powietrze Zanim wejdę w wielkie nic Nie, nie możesz teraz odejść Jestem rozpalonym lodem Zrobię wszystko, tylko bądź Bądź, zostań jeszcze chwilę, moment Płonę, płonę, płonę, płonę... Zimnym ogniem czarnych słońc Nie, nie możesz teraz odejść Popatrz listki takie młode Nim jesieni rdza i śmierć Bądź - proszę cię na rozstań moście Nie zabijaj tej miłości Daj spokojnie umrzeć jej republika.pl/abarabasz/anthologia/kofta.html Odpowiedz Link
em_em Re: 'nasze' piosenki 06.09.03, 03:43 zakładając ten wątek - myślałam że będzie to zmaganie z oparami własnej niepamięci - a sprowadza się do szperania w sieci ( pozwolę więc sobie zmienić formułę i zaproponować ułożenie listy tych piosenek które najbardziej wryły nam się w pamięć - napewno mamy wile "punktów wspólnych" - na razie były to "Wyspa" i "Groczki i róże" ) (oczywiście piękne teksty nadal mile widziane) moja całkowicie subiektywna lista (numery nie do końca ostateczne) 1. Twoja postać - Marek Grechuta 2. 20 minut po północy - Skaldowie 3. Imię Twe - Ewa Demarczyk 4. Nie mów nic - Czerwone Gitary 5. Małgośka - Maryla Rodowicz (z pozaartystycznych względów biograficznych) 6. Bukowina - Wolna Grupa Bukowina 7. Autobiografia - Perfect 8. Francois Villon - Bułat Okudżawa 9. Michele - The Beatles 10.Kocham cię kochanie moje - Maanam .... nie da rady (( - musiałabym dorzucić jeszcze resztę Demarczyk i Wolnej Grupy Bukowina, 3/4 Okudżawy, pół Grechuty - a gdzie Czerwone Gitary, Skaldowie, Breakout, wczesna Rodowicz, Cohen, "Bitlesi", Niemen, a "Indiańskie lato" Joe Dassin'a ??? czym byłby świat bez muzyki.......... Odpowiedz Link
em_em Re: 'nasze' piosenki 06.09.03, 03:47 wprawdzie kopiowana, ale nie mogę się powstrzymać Mialem dziesiec lat, gdy uslyszal o nim swiat, W mej piwnicy byl nasz klub, Kumpel radio zniósl, uslyszalem "Blues Sued Shoes" I nie moglem w nocy spac. Wiatr odnowy wiał, darowano reszty kar, Znów sie mozna bylo smiac, W kawiarniany gwar jak tornado jazz sie wdarl, I ja tez chcialem grac. Ojciec, Bóg wie gdzie, martenowski stawial piec, Mnie paznokiec z palca zszedl, Z gryfu zostal wiór, gralem milion róznych bzdur I poznalem co to seks, Pocztówkowy szal, kazdy z nas ich piecset mial Zamiast nowej pary dzins, A w sobotnia noc byl Luksemburg, chata, szklo, Jakze sie chcialo zyc! Bylo nas trzech, w kazdym z nas inna krew, Ale jeden przyswiecal nam cel, Za kilka lat miec u stóp caly swiat, wszystkiego w bród, Alpagi lyk i dyskusje po swit. Niecierpliwy w nas ciskal sie duch, Ktos dostal w nos, to poplakal sie ktos, cos dzialo sie, Poróznila nas, za jej Poli Raksy twarz Kazdy by sie zabic dal. W pewna letnia noc, gdzies na dach wynioslem koc I dostalem to, com chcial, Powiedziala mi, ze klopoty moga byc, Ja jej, ze egzamin mam, Odkrecila gaz, nie zapukal nikt na czas, Znów jak pies bylem sam. Stu róznych ról, czym ugasic mój ból, Nauczylo mnie zycie jak nikt, W wyrku na wznak przechlapalem swój czas, najlepszy czas. W knajpie dla braw klezmer kazal mi grac Takie rzeczy, ze jeszcze mi wstyd, Pewnego dnia zrozumialem, ze ja nie umiem nic. Sluchaj mnie, tam, pokonalem sie sam, Oto wysnil sie wielki mój sen, Tysieczny tlum spija slowa z mych ust, kochaja mnie. W hotelu fan mówi: "Na tasmie mam To, jak w gardlach im rodzi sie spiew!" Otwieram drzwi i nie mówie juz nic do czterech scian. Odpowiedz Link
em_em Re: 'nasze' piosenki 06.09.03, 04:11 mam nadzieję że parę osób ucieszą te linki www.bukowina.fan.pl/ republika.pl/mlodek/spiewnik.htm (do ściągnięcia śpiewnik z tekstami) jeśli o mnie chodzi - mogłabym tu przekopiować cały ich repertuar ) Odpowiedz Link
em_em Re: 'nasze' piosenki 06.09.03, 04:53 jakże mogłam zapomnieć o Elżbiecie Adamiak - linki są - nie ma tekstów - tu trzeba będzie popracować nad pamięcią Odpowiedz Link
mammaja Re: 'nasze' piosenki 06.09.03, 11:33 em-em ,czy ty w ogole nie sypiasz? Pozdrawiam i dziekuje za taka porcje fajnych tekstow ))))))) Odpowiedz Link
marialudwika Re: 'nasze' piosenki 06.09.03, 12:32 Lubie "Pod buda",mase francuskich,Demarczyk,Czerwone Gitary,Presley'a.......... A za duzo tego jest.Pozdrawiam Was! ml Odpowiedz Link
dagny777 Re: 'nasze' piosenki 06.09.03, 19:13 Słowa: Tadeusz Śliwiak Muzyka: Zygmunt Konieczny (w tle nieodzowny,niepowtarzalny nastrój 'Piwnicy pod baranami' ... ...dziś już niestety odchodzącej w smugę cienia.....co ze smutkiem stwierdziałam,będąc w Krakowie wiosną 2003) TA NASZA MŁODOŚĆ Ona jest wśród kamieni Rwącym światłem strumyka Wiewórkami po drzewach Po gałęziach pomyka Ona iskrą w kamieniu Ona mlekiem w orzeszku Ona świata ciekawa Jak miedziany grosik w mieszku Ta nasza młodość Z kości i krwi Ta nasza młodość Co z czasu kpi Co nie ustoi w miejscu Zbyt długo Ona co pierwszą jest Potem drugą Ta nasza młodość Ten szczęsny czas Ta para skrzydeł Zwiniętych w nas Ona kwiatem we włosach Octem w jabłkach jest pierwszym Gorzką pianą na piwie W świata gwarnej oberży Buntem jest niespełniomym Co na serce umiera Ona tylko to daje Co innemu zabiera Ta nasza młodość.... --------------------------------------- Serdeczności ))))) Odpowiedz Link
warum Re: 'nasze' piosenki 06.09.03, 21:51 Moje ulubione piosenki sa baaardzo rozne ,i wszystkie z ostatnich 4-rech 10- cioleci, ale tu chcialabym przypomniec Kore i "Jesli chcesz." "Jeśli chcesz żebym cię kochała Musisz najpierw poznać mapę mego ciała Zejść na samo dno serca zgubionego Znaleźć dla mnie coś naprawdę pięknego Musisz polubić koty i burze Milesa poetów i kolor niebieski Zataić słowa które mówię w nocy By nikt nie poznał ich treści Jeśli chcesz żebym cię kochała Musisz znać język gestu i wymowę spojrzeń Mieć serce jaskółki i potęgę góry Twardo stać na ziemi ale z głową w chmurach " No coz, faceci zapatrzeni w tv i pilke, a ja tu o ...glupotach Odpowiedz Link