tgosia44 06.01.05, 13:22 Gdzie u Agathy znajdziemy polskie watki? Jak na razie na takie nadtknęłam się w N czy M?" i W "Dwunastu pracach" Herkulesa"... M Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ikkala Re: polskie wątki 07.01.05, 10:03 Było też coś w "Podróży w nieznane" ( o ile nie przekręcam tytułu). Jak on się nazywał? Borys ? Typowo polskie imię, nie? :) Odpowiedz Link
tgosia44 Re: polskie wątki 07.01.05, 12:41 Mnie zaintrygowało, jak to bohaterzy Christie po wyglądzie rozpoznają Polaków... po układzie kości policzkowych i tak dalej:) jaki macie układ tych kości :)? czy to nie rasizm delikatny? :-D W następnych wydaniach tez to prosze zmienić Odpowiedz Link
small-moon Re: polskie wątki 08.01.05, 19:33 Był tez w "Hotelu Bertram"(nie lubi tej książki, a wy?)Malinowski, czy jak mu tam, on sie scigał samochodami, coś takiego. Wydaje mi sie, że to też był z pochodzenia Polak.... Task jak teraz sobie przypominam to żeczywiście nigdy nie przeczytałm w jej książkach niczego o grekach czy litwinach, a Polacy pojawiali się, co jakiś czas... A co do zagranicznych pisarzy piszących o Polakach, to naprawde dużo tego było w "Córce Marnotrawnej" - troche zjechalam z Agathy , ale wspomniam o tym, bo bardzo zdziwilo mnie, że Amerykanin tak dobrze wypowiadał się o polskim honorze, uczciwości... pozdrawiam. Odpowiedz Link
yanga Re: polskie wątki 08.01.05, 21:38 Jaki Amerykanin? "Córkę marnotrawną napisał lord Jeffrey Archer, Brytyjczyk z krwi i kości. Odpowiedz Link
small-moon Re: polskie wątki 12.01.05, 14:43 o boże ale obciach!! wiem, powinnam zwracać większą uwagę na autorów... zawsze interesuje mnie tylko ksiazka, a autorzy to tak jakoś mi umykają... ale wstyd z tym archerem... matko!! tyle jego książek przeczytałam.. heh... Odpowiedz Link
ikkala Re: polskie wątki 12.01.05, 22:14 O grekach pisala, w "niemym swiadku" i chyba gdzies jeszcze, zdaje sie w "dom zbrodni" Odpowiedz Link
damian.pisula Re: polskie wątki 13.02.05, 14:39 ikkala, nie należy też zapomnieć o właścicielce domu studenckiego, Greczynce w powieści "Entliczek Pentliczek" :-) Odpowiedz Link
colleen_1 Re: polskie wątki 18.02.05, 09:47 small-moon napisała: > Task jak teraz sobie przypominam to żeczywiście nigdy nie > > przeczytałm w jej książkach niczego o grekach czy litwinach, a Polacy pojawiali > > się, co jakiś czas... Akurat o Grekach bylo sporo. Np w "Niemym swiadku" byl Grek - niezbyt pochlebnie o nim mowili z tego co pamietam. Teraz czytam "Morderstwo w Orient Ekspresie" i tez jest lekarz Grek. I wydaje mi sie, ze gdzies jeszcze sie jacys Grecy przewineli. A np w "orient ekspesie" Anglicy mowia zle o Amerykanach i vice versa. ;) Hehe, a Szwedzi powinni sie obrazic o ta owcza twarz. ;) Odpowiedz Link
april02 Re: polskie wątki 28.02.05, 23:55 No i jeszcze w "Siedmiu zegarach" hrabina Radzky była podejrzewana o bycie Polką lub Rosjanką. A de facto... Odpowiedz Link
meduza7 Re: polskie wątki 01.03.05, 15:36 Absolutnie wszystko przebija postać z "Podróży w nieznane". Jest to Polak o bardzo trudnym do wymówienia nazwisku (jak to zwykle u Polaków bywa). Otóż nazywa się on... Borys Pawłowicz GLYDR !!!!!!!!! To nie jest żadna literówka! Pani A.Ch. dodaje jeszcze uwagę, że koledzy, nie mogąc sobie dać rady z tym słowiańskim nazwiskiem wymawiali je "Glider". Buuuuhahahahaha..... Są jeszcze w "12 pracach Herkulesa", w opowiadaniu bodajże "Ptaki stymfalijskie" 2 siostry, polskie hrabiny. Oraz polska uciekinierka w "N czy M". Na szczęście już bez nazwisk... Odpowiedz Link
bejaa Re: polskie wątki 25.04.05, 17:19 ja natknęłam się dwa razy na wspomnienie o Marii Curie. Co prawda nie ma "Skłodowska", ale zawsze... to było w "Domu nad kanałem" i... nie pamiętam drugiego tytułu. :P Odpowiedz Link
bejaa polskie wątki 25.04.05, 17:21 ja natknęłam się dwa razy na wspomnienie o Marii Curie. Co prawda nie ma "Skłodowska", ale zawsze... to było w "Domu nad kanałem" i... nie pamiętam drugiego tytułu. :P tak a propos to zawsze dziwi mnie w książkach Agathy, że mówią o kimś, że "jest Polakiem albo Rosjaninem". Czy jesteśmy tak podobni?? Odpowiedz Link
tgosia44 Re: polskie wątki 25.04.05, 17:59 Finowie nas rozróżniają bo bardziej "szeleścimy", no ale oni mają bliższy dostęp do materiału porównawczego :-) Odpowiedz Link
piotr7777 Re: polskie wątki 23.07.05, 01:46 Podejrzewam, że kucharka Mitzi z "Murder Is Announced" może być Polką z pochodzenia. Wiemy, że pochodzi z Europy Środkowej, z kraju okupowanego przez hitlerowców a więc w zasadzie tylko Polska lub Czechy. O jej polskim pochodzeniu może swiadczyć także sposób wymowy (na przykład gdy pyta o ciasto zwane "Rozkoszną Śmiercią" używa charakterystycznych szeleszczących dźwięków). Tak a propos w kontekście tej postaci pada skrajnie ksenofobiczna wypowiedź sierżanta Fletchera, że cudzoziemcy mają większe skłonności do kłamstwa niż rodowici Anglicy. Odpowiedz Link
sierzant.podsiadlik Bez nazwisk? 23.07.05, 15:31 Witam, jedna poprawka - uciekinierka (i tragiczna matka) w "N czy M" ma nazwisko. Nazywa się Wanda Polonska. Mało wyrafinowanie, ale ultrapolsko ;-)) Odpowiedz Link