Dodaj do ulubionych

polskie wątki

06.01.05, 13:22
Gdzie u Agathy znajdziemy polskie watki? Jak na razie na takie nadtknęłam się
w N czy M?" i W "Dwunastu pracach" Herkulesa"...
M
Obserwuj wątek
    • ikkala Re: polskie wątki 07.01.05, 10:03
      Było też coś w "Podróży w nieznane" ( o ile nie przekręcam tytułu). Jak on się
      nazywał? Borys ? Typowo polskie imię, nie?
      :)
      • tgosia44 Re: polskie wątki 07.01.05, 12:41
        Mnie zaintrygowało, jak to bohaterzy Christie po wyglądzie rozpoznają
        Polaków... po układzie kości policzkowych i tak dalej:) jaki macie układ tych
        kości :)? czy to nie rasizm delikatny? :-D W następnych wydaniach tez to prosze
        zmienić
        • small-moon Re: polskie wątki 08.01.05, 19:33
          Był tez w "Hotelu Bertram"(nie lubi tej książki, a wy?)Malinowski, czy jak mu
          tam, on sie scigał samochodami, coś takiego. Wydaje mi sie, że to też był z
          pochodzenia Polak.... Task jak teraz sobie przypominam to żeczywiście nigdy nie
          przeczytałm w jej książkach niczego o grekach czy litwinach, a Polacy pojawiali
          się, co jakiś czas... A co do zagranicznych pisarzy piszących o Polakach, to
          naprawde dużo tego było w "Córce Marnotrawnej" - troche zjechalam z Agathy ,
          ale wspomniam o tym, bo bardzo zdziwilo mnie, że Amerykanin tak dobrze
          wypowiadał się o polskim honorze, uczciwości... pozdrawiam.
          • yanga Re: polskie wątki 08.01.05, 21:38
            Jaki Amerykanin? "Córkę marnotrawną napisał lord Jeffrey Archer, Brytyjczyk z
            krwi i kości.
            • small-moon Re: polskie wątki 12.01.05, 14:43
              o boże ale obciach!! wiem, powinnam zwracać większą uwagę na autorów... zawsze
              interesuje mnie tylko ksiazka, a autorzy to tak jakoś mi umykają... ale wstyd z
              tym archerem... matko!! tyle jego książek przeczytałam.. heh...
          • ikkala Re: polskie wątki 12.01.05, 22:14
            O grekach pisala, w "niemym swiadku" i chyba gdzies jeszcze, zdaje sie w "dom
            zbrodni"
            • damian.pisula Re: polskie wątki 13.02.05, 14:39
              ikkala, nie należy też zapomnieć o właścicielce domu studenckiego, Greczynce w
              powieści "Entliczek Pentliczek" :-)
          • colleen_1 Re: polskie wątki 18.02.05, 09:47
            small-moon napisała:

> Task jak teraz sobie przypominam to żeczywiście nigdy nie
            >
            > przeczytałm w jej książkach niczego o grekach czy litwinach, a Polacy pojawiali
            >
            > się, co jakiś czas...

Akurat o Grekach bylo sporo. Np w "Niemym swiadku" byl Grek - niezbyt
            pochlebnie o nim mowili z tego co pamietam. Teraz czytam "Morderstwo w Orient
            Ekspresie" i tez jest lekarz Grek. I wydaje mi sie, ze gdzies jeszcze sie jacys
            Grecy przewineli.

A np w "orient ekspesie" Anglicy mowia zle o Amerykanach i vice versa. ;)
            Hehe, a Szwedzi powinni sie obrazic o ta owcza twarz. ;)
    • april02 Re: polskie wątki 28.02.05, 23:55
      No i jeszcze w "Siedmiu zegarach" hrabina Radzky była podejrzewana o bycie
      Polką lub Rosjanką. A de facto...
      • meduza7 Re: polskie wątki 01.03.05, 15:36
        Absolutnie wszystko przebija postać z "Podróży w nieznane". Jest to Polak o
        bardzo trudnym do wymówienia nazwisku (jak to zwykle u Polaków bywa). Otóż
        nazywa się on... Borys Pawłowicz GLYDR !!!!!!!!!
        To nie jest żadna literówka! Pani A.Ch. dodaje jeszcze uwagę, że koledzy, nie
        mogąc sobie dać rady z tym słowiańskim nazwiskiem wymawiali je "Glider".
        Buuuuhahahahaha.....
        Są jeszcze w "12 pracach Herkulesa", w opowiadaniu bodajże "Ptaki
        stymfalijskie" 2 siostry, polskie hrabiny. Oraz polska uciekinierka w "N czy
        M". Na szczęście już bez nazwisk...
        • bejaa Re: polskie wątki 25.04.05, 17:19
          ja natknęłam się dwa razy na wspomnienie o Marii Curie. Co prawda nie
          ma "Skłodowska", ale zawsze... to było w "Domu nad kanałem" i... nie pamiętam
          drugiego tytułu. :P
        • bejaa polskie wątki 25.04.05, 17:21
          ja natknęłam się dwa razy na wspomnienie o Marii Curie. Co prawda nie
          ma "Skłodowska", ale zawsze... to było w "Domu nad kanałem" i... nie pamiętam
          drugiego tytułu. :P
          tak a propos to zawsze dziwi mnie w książkach Agathy, że mówią o kimś, że "jest
          Polakiem albo Rosjaninem". Czy jesteśmy tak podobni??
          • tgosia44 Re: polskie wątki 25.04.05, 17:59
            Finowie nas rozróżniają bo bardziej "szeleścimy", no ale oni mają bliższy dostęp
            do materiału porównawczego :-)
            • piotr7777 Re: polskie wątki 23.07.05, 01:46
              Podejrzewam, że kucharka Mitzi z "Murder Is Announced" może być Polką z
              pochodzenia.
              Wiemy, że pochodzi z Europy Środkowej, z kraju okupowanego przez hitlerowców a
              więc w zasadzie tylko Polska lub Czechy.
              O jej polskim pochodzeniu może swiadczyć także sposób wymowy (na przykład gdy
              pyta o ciasto zwane "Rozkoszną Śmiercią" używa charakterystycznych
              szeleszczących dźwięków).
              Tak a propos w kontekście tej postaci pada skrajnie ksenofobiczna wypowiedź
              sierżanta Fletchera, że cudzoziemcy mają większe skłonności do kłamstwa niż
              rodowici Anglicy.
        • sierzant.podsiadlik Bez nazwisk? 23.07.05, 15:31
          Witam,
          jedna poprawka - uciekinierka (i tragiczna matka) w "N czy M" ma nazwisko.
          Nazywa się Wanda Polonska. Mało wyrafinowanie, ale ultrapolsko ;-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka