bejaa 13.05.08, 06:19 Nowa seria. Na początek łatwa, bo nie mam weny. W którym opowiadaniu/powieści Poirot kończy przechodzić grypę i cieszy się, że nie umarł na tę chorobę? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ancza7 Re: Zagadki seria XXXV 13.05.08, 17:04 The Mystery of Hunter's Lodge, ale w jakim tomie było wydane po polsku to niestety nie pamiętam. Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadki seria XXXV 14.05.08, 12:35 Tak jest. Po polsku ten tytuł brzmi "Tajemnica domku myśliwskiego", a to opowiadanie można znaleźć w tomie "Obligacje za milion dolarów". Twoja kolej. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki seria XXXV 15.05.08, 16:35 A Hachette nie wydało tego tomu :( Następna zagadka z serii wyliczanek - kto poda więcej, ten wygrywa i zadaje następną. Wymień tytuły powieści Christie, których intryga jest podobna do jednego z opowiadań (też z tytułem). Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXV 15.05.08, 17:26 Zło czai się wszędzie- Trójkąt na Rodos Rosemary znaczy pamięć - żółty Irys Noc i ciemność - Śmiertelna klątwa Lustro nieboszczyka - drugi gong (to wprawdzie nowelka i opowiadanie, ale też dam) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki seria XXXV 16.05.08, 22:52 Bartoszu podałeś najdłuższą listę :)) i wygrałeś. Prosimy o następną zagadkę. Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXV 16.05.08, 23:06 Moja zagadka Kto i w jakim utworze miał tak potężny głos, że mógł spowodować nim pęknięcie szkła? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXV 17.05.08, 07:58 chodzi o śpiewaka Yoaschbima z opowiadania 'Twarz Heleny' (Tajemniczy pan Quin) Odpowiedz Link
blue_eyes nowa 18.05.08, 10:25 W których utworach pojawiły się następujące zabawki dziecięce i czyją były własnością: a) pluszowy pies z jednym uchem b) karty 'Szczęśliwa Rodzinka' c) drewniany lew z ruchomą paszczą d) konik na biegunach e) pluszowa panda f) szmaciana lalka w zielonym aksamicie? Odpowiedz Link
sowca Re: nowa 18.05.08, 14:32 Hm...ale trudna. wszystkich nie wiem, ale: a) ? b) chyba "Tragedia w 3 aktach";chyba Poirot c) "Zakonczeniem jest śmierć"; Renisenb,a pozniej jej coreczka d) "Tajemnica Wawrzynow"; Tuppence e) ? f) ? Więcej grzechow nie pamiętam :( :P "Będziemy szli, nieprzerwanie,w ulewie,skwarze,huraganie,przez chwiejne mosty,grząskie bagna,chaszcze,pustynie i mokradla...z wiarą w następny zakręt drogi,co znów okaże się nie ten..."(SDM) Odpowiedz Link
blue_eyes Re: nowa 18.05.08, 19:33 te które podałaś są prawidłowe, pozostała więc równiutka połowa do odgadnięcia:) Odpowiedz Link
blue_eyes podpowiedź 19.05.08, 18:54 wszystkie pozostałe do odgadnięcia zabawki - piesek, panda i lalka - należały do osób płci żeńskiej; dwie zabawki pochodzą z powieści, jedna z opowiadania Odpowiedz Link
blue_eyes kolejna podpowiedź 21.05.08, 14:04 kolejne podpowiedzi do 'nierozwiązanych' zabawek: ad. a) chowanego ad. e) świadek ad. f) niekochana Odpowiedz Link
aliana Re: kolejna podpowiedź 21.05.08, 14:53 pkt f) to chyba opowiadanie "Lalka krawcowej" ? nie ma ludzi zdrowych psychicznie, są tylko niezdiagnozowani Odpowiedz Link
zoe125 Re: kolejna podpowiedź 21.05.08, 16:56 Ten pluszowy pies to chyba "Porwanie Johnnyego Waverley". Odpowiedz Link
blue_eyes Re: kolejna podpowiedź 21.05.08, 17:54 Lalka krawcowej sie zgadza, piesek nie (pochodzi z powieści). co by tu jeszcze podpowiedzieć...? zarówno piesek, jak i panda, były własnościami małych dziewczynek; piesek miał imię, a misiek był prezentem Odpowiedz Link
blue_eyes Re: kolejna podpowiedź 23.05.08, 15:57 tak, zgadza się:) [Bonzo był zwany] sowco, 4 punkty na Twoim koncie (aliana 1) jesteś więc tak czy siak zwycięzcą. ponieważ zagadka się wydłuuużyła, proponuję odczekać jeszcze chwilę i dać szansę Pandzie (powiedzmy do jutra rana); jeśli nikt nie poda rozwiązania, to podam odpowiedź prawidłową, a sowco Ty już obmyślaj coś trudnego:)))) Odpowiedz Link
sowca Re: kolejna podpowiedź 24.05.08, 00:04 Tak trudnej jak Twoja to chyba nie wymyślę, ale zrobię, co w mojej mocy ;) Odpowiedz Link
blue_eyes panda 24.05.08, 10:27 panda należała do Sybil, siostrzenicy Stafforda Nye, ktory kupił jej misia na lotnisku (a potem 'poprosił' pandę na świadka na ślub) - "Pasażer do Frankfurtu" no to sowco Twoja kolej:))) Odpowiedz Link
sowca Re: panda 24.05.08, 23:30 Pytanie nieco podchwytliwe. Kto i do kogo mówił: " Myślicie, że Ahaswer Wielki z Pierwszej Lekcji to Artakserkses Drugi!" Odpowiedz Link
blue_eyes inna odp. 25.05.08, 19:47 hm, rozumiem, że skoro pytanie jest 'podchwytliwe' to zapewne chodzi o starego proboszcza Scrymgoura, który grzmiał tymi słowami do sprzątaczek kościelnych:) a anegdotkę opowiadał rzeczywiście mąż Bułeczki, Julian Harmon (jego żona po prostu uwielbiała tę historię) - "Morderstwo odbędzie się" Odpowiedz Link
sowca Re: inna odp. 26.05.08, 00:09 Blue_eyes, własnie o taka odpowiedz mi chodziło :) Twoja kolej :) Odpowiedz Link
blue_eyes Re: inna odp. 26.05.08, 08:03 proponuję, żeby kolejną zagadkę zadała ewa9717 Odpowiedz Link
ewa9717 Re: inna odp. 26.05.08, 19:04 To chyba w ramach promocji i w celu zwerbowania mnie do agatkozagadkozadawywaczy ;-))) No to lu: Dla jakieże to zbrodni tłem dźwiekowym były obchody tego, co to przed wiekami Guy Fawkes wyczyniał? Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: inna odp. 26.05.08, 21:28 Guy Fawkes wysadził w powietrze parlament i króla Jakuba I Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: inna odp. 26.05.08, 21:43 Źle przeczytalem pytanie :) Chodzi o zastrzelenie Barbary Allen :) Odpowiedz Link
ariadne_oliver Re: Nowa zagadka 26.05.08, 22:44 W powieści "Po pogrzebie" mowa jest o siedemdziesięciodwuletnim prawniku-panu Entwhistle. Odpowiedz Link
ariadne_oliver Re: Nowa zagadka 26.05.08, 22:59 Kto i do kogo zwracał się "dżentelmen Joe"? O którą powieść chodzi? Odpowiedz Link
zoe125 Re: Nowa zagadka 26.05.08, 23:51 To chyba chodziło o "Tajemnicę rezydencji Chimneys", a Gentlemanem Joe nazywał Anthony'ego Cade'a jego przyjaciel Jimmy McGrath. Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXV 27.05.08, 10:08 No to kolejna zagadka: Kto patrzył na osobę, a nie za nią, co przyczyniło się do rozwikłania zagadki morderstwa? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXV 27.05.08, 10:58 chodzi o Satipy, która patrzyła na męża, a nie jak wszyscy sądzili, na ścieżkę za nim (wiodącą do grobowca); później to samo zrobiła Renisenb - w 'Zakończeniem jest śmierć' Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXV 27.05.08, 12:45 Oczywiście, że to była Satipy. Twoja kolej! Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXV 27.05.08, 13:04 Jak nazywał się bohater, który spośród licznych swoich umiejętności mógł pochwalić się sztuką mistrzowskiego pakowania; dla kogo pracował i w której powieści się pojawił? Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki seria XXXV 27.05.08, 13:24 Derek O’Connor pracował dla pułkownika Pikeawaya w "Kot wśód gołębi" Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXV 27.05.08, 13:26 błyskawica:) oczywiście bardzo dobra odpowiedź, Twoja kolej Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki seria XXXV 28.05.08, 08:01 Który bohater był bardzo dobrym graczem w domino ? Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki seria XXXV 28.05.08, 19:44 Kto w jednej z powieści AC "podrażnił tygrysa, który później skoczył"? Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki seria XXXV 29.05.08, 08:06 Tak. Ten komentarz wygłosił Poirot, po czym stwierdził, że jest gotów wejść do klatki z tygrysem. Twoje pytanie. Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki seria XXXV 29.05.08, 11:22 kto i w jakim utworze był stwierdza że mężczyżni to dranie za których trzeba się modlić? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXV 29.05.08, 20:31 Pilar Estravados w rozmowie z Simeonem Lee, a wyniosla te nauki od zakonnic - 'Boże Narodzenie Herkulesa Poirot' Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki seria XXXV 30.05.08, 07:15 właściwie to Conchita Lopez :)ale uznaję odpowiedź Odpowiedz Link
blue_eyes kolejna nowa 30.05.08, 08:02 W którym utworze H. Poirot cierpiał niebywałe męki związane z podróżowaniem metrem? Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki seria XXXV 30.05.08, 10:44 Kto ze względu na to, że uwielbiał wygrzewać sie na słońcu, został porównany do jaszczurki ? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXV 31.05.08, 08:31 Ted Latimer, który nigdy nie wchodził do wody, lecz wylegiwał się cały czas na sloneczku:) - Godzina zero (słowa Kay Strange) Odpowiedz Link
blue_eyes nowa 02.06.08, 20:46 W jakiej miejscowości znajdował się kościół bogaty w "wiktoriańskie witraże w najgorszym guście" - z przewagą jaskrawej czerwieni i błękitu? W odp. proszę również o tytuł utworu. Odpowiedz Link
bazylkai nowa 03.06.08, 12:30 Kto wygrał wielką lalkę Kewpie? I co z nią zrobił? Myślę, że taką spokane.craigslist.org/clt/704953615.html Odpowiedz Link
bazylkai gratuluję 03.06.08, 22:09 Tak, H. Poirot wygrał lalkę w ringo, fajnie musiał wyglądac z nią! Teraz Ty Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: gratuluję 04.06.08, 07:17 W której książce Poirot bardzo chciał zobaczyć wyraz twarzy pewnej osoby podczas ,,śmierci" drugiej? Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki seria XXXV 05.06.08, 09:17 W którym utworze pojawia się cętkowany szlafrok? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXV 05.06.08, 09:57 czy chodzi o opowiadanie 'Dwadzieścia cztery kosy'? Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXV 08.06.08, 00:15 Uch, w trakcie czytania wymyślam sobie różne trudne zagadki, a kiedy akurat uda mi się coś odgadnąc, to wszystkie zapominam, chyba zacznę zapisywać :P Na razie podążę ubraniowym tropem wyznaczonym przez Alianę: kto nosił białą suknię wyszywaną srebrnymi pajetkami i srebrne sandałki? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki seria XXXV 08.06.08, 15:20 Ruby Keen z "Nocy w bibliotece". Prawdę powiedziawszy ktoś jeszcze inny w tej książce, ale to byłby już spoiler, a może jeszcze nie wszyscy czytali i nie chcę im psuć przyjemności :) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki seria XXXV 09.06.08, 07:42 Więc nowa zagadka na dobry początek tygodnia. Kto przypominał groteskową karykaturę Buddy? Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki seria XXXV 09.06.08, 08:17 pani Boynton z "RENDEZ–VOUS ZE ŚMIERCIĄ" ? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXV 10.06.08, 11:28 chodzi o sierżanta O'Connora, z powieści 'Karty na stół' - został tak nazwany przez złośliwych kolegów ze względu na nieprzeciętną urodę, która pomagała mu zjednywać sobie przesłuchiwane kobiety (m.in. został 'nasłany' na pokojówkę Elsie Batt) Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki seria XXXV 10.06.08, 11:46 Bardzo pełna odpowiedź:) i oczywiście prawidłowa Odpowiedz Link
blue_eyes nowa 10.06.08, 13:36 W którym utworze stuprocentowe alibi (na czas zabójstwa) miał jedynie zespół muzyczny i czyjego konkretnie morderstwa ono dotyczyło? Odpowiedz Link
kadfael Re: nowa 11.06.08, 11:48 Nie jestem pewna, a w tej chwili nie mam jak sprawdzić, więc strzelam-Rosemary znaczy pamięć? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: nowa 11.06.08, 12:28 pudło;) czyli nie o ten utwór mi chodziło. co nie znaczy, że w 'Rosemary' takiej sytuacji nie było, nie pamiętam jednak, czy zaznaczono tam alibi orkiestry Odpowiedz Link
kadfael Re: nowa 11.06.08, 19:25 No ja własnie też nie pamiętałam, ale pamietałam, że tam była orkiestra :) Muszę pogłówkować dalej Odpowiedz Link
tuppence82 Re: nowa 11.06.08, 20:54 Może chodzi o "Karaibską tajemnicę" i pokojówkę Victorię Johnson? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: ZAGADKA 12.06.08, 10:25 Benefaktor to środek szczęśliwości, który sztucznie miał wywoływać chęć czynienia dobra; ponieważ mógł spowodować nieodwracalne zmiany charakterologiczne u człowieka, jego wynalazca, Robert Shoreham uznał go za zbyt niebezpieczny i zaprzestał prac nad ukończeniem (reszty nie wyjawiam, bo wyjdzie spoilerowo) - a wszystko to w powieści 'Pasażer do Frankfurtu' Odpowiedz Link
blue_eyes kolejna 12.06.08, 20:13 W których utworach pojawił się motyw rodzeństwa: brat (rozwiedziony, wdowiec, kawaler) i oddana, opiekuńcza siostra prowadząca mu dom? z racji tego, że motyw jest dość częsty, proszę o minimum trzy tytuły utworów wraz z nazwiskami bohaterów Odpowiedz Link
zoe125 Re: kolejna 12.06.08, 20:34 - "Pierwsze, drugie, zapnij mi obuwie" - rodzeństwo Morley. - "Zatrute Pióro" - doktor Griffith z siostrą - Zabójstwo Rogera Ackroyda - doktor Sheppard z siostrą - Karaibska Tajemnica - pastor Prescott z siostrą Odpowiedz Link
aliana Re: kolejna 13.06.08, 07:25 zoe125 była niestety szybsza (gratuluję!)więc tylko dla porządku dodam: rodzeństwo Waterhouse z Przyjdź i zgiń oraz Harbottle o którym wpomina panna Marple w Nocy w bibliotece Odpowiedz Link
blue_eyes Re: kolejna 13.06.08, 07:41 zoe125 górą! Twoja kolej na zagadkę:) ps. Jeszcze myślałam o rodzeństwie Amory'ch z Czarnej kawy Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXV 13.06.08, 21:35 Kolejna zagadka: Proszę wymienić jak najwięcej tytułów powieści bądź opowiadań, w których potrącenie kogoś samochodem miało poważne konsekwencje (zabójstwo bądź oskarżenia o zabójstwo). Nie chodzi tu o wymienienie kto kogo przejechał, ale o to, że czasem wypadek samochodowy wiązał się z oskarżeniem kogoś o zabójstwo bądź zostaniem zamordowanym. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXV 14.06.08, 14:32 Niespodziewany gość, Opowiadanie panny Marple (z tomu Śmiertelna klątwa), Dziesięciu małych Murzynków, pośrednio Próba niewinności; trochę przewrotnie pasuje tutaj też wypadek samochodowy w powieści Dom zbrodni (Dom przestępców) Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXV 14.06.08, 17:57 Brawo! Nie pomyślałam o opowiadaniu z panną marple, ale wymieniłaś dokładnie wszystkie, o których myślałam. Twoja kolej... i może już w nowej serii? Odpowiedz Link