08.05.12, 11:12
Koleżanka zabiła mnie wczoraj pytaniem: jak się nazywa taki taniec, w którym panie drobią stópkami i wygląda to jakby na wrotkach jeżdziły?
Jest na to jakaś nazwa?
Obserwuj wątek
    • qubraq Re: Taniec 08.05.12, 16:23
      Być może korowód...tancerki po prostu płyną a spódnice do samej ziemi zasałaniają widok kroków ...
      • qubraq Re: Taniec 08.05.12, 16:24
        Zobacz jeszcze tu: wspolczesnakobieta.pl/rosyjskie-tance/
      • demka Re: Taniec 09.05.12, 00:08
        Ano właśnie owa koleżanka w międzyczasie pogrzebała sama i znalazła hasło korowód.
        W pierwszej chwili mi się to skojarzyło z przaśnymi tańcami, w kółko, za ręce, wokół choinki np.
        • qubraq Re: Taniec 09.05.12, 10:32
          Pamietam ze tańczył go zespół z Białorusi, melodii juz nie pamietam niestety ale chyba rownież tańczy go zespół Nadzieżdy Kadyszewej "Załatoje Kalco"... smile poszukaj w Youtube
    • qubraq Re: Taniec 10.05.12, 08:57
      Juz przypomniałem sobie: zespół nazywał sie "Bieriozka" smile
      • natalia_sankowska1 Re: Taniec 27.05.12, 20:02
        Kubraczku, pomyliłeś się co do pochodzenia zespołu i, oczywiście, tańca: "Bieriozkę" przypomniałeś, ale z żadnej Białorusi nie pochodzi. Natomisat korowodem (chorowodem) nie jest sposób stąpania tancerek, lecz sam taniec - taka sobie żmijka wijąca się nie tylko w kółko.
        Kiedyś w dziecięcym filmie "Ogień, woda i trąby miedziane" wyśmiano manierę tańczenia "Bieriozki", ponieważ występowała ona wszędzie niezależnie od kompozycji. Ale jak ktoś zobaczył raz cy dwa, wiadomo, będzie się podobało.
        • qubraq Re: Taniec 28.05.12, 10:22
          Dzięki Księżniczko za naukę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka