Dodaj do ulubionych

Stare seriale dla dzieciarni

16.09.03, 00:18
Słuchajcie, udało mi się zdobyć kilka starych radzieckich seriali i filmów
dla młodzieży ("Dwa kapitana", Gostia iz budushchego", "Vam i ne snilos") i
muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. Wzruszające i naiwne, bez wartkiej
akcji, bez kalejdoskopu obrazów. A jednak takie ładne. Nie wiem, czy to jakaś
nostalgia za latami 80., czy za czasami, kiedy wszystko wydawało się o wiele
łatwiejsze, ale teraz wpatruję się w te filmy z niedowierzaniem, że w takim
ZSRR można było zrobić coś fajnego... Mam jeszcze do
obejrzenia: "Prikliuczenija Pietrowa i Vaseczkina", Kanikuły Pietrowa i
Vasieczkina, "Mary Poppins, do swidanija!", "31 ijunia" (to musical wg prozy
J. Priestleya, super piosenki!), "12 stuliew" z Andriejem Mironowem. Jak ktoś
ma sprzęt, mogę w wawie pożyczyć kasety do przegrania (ale tylko w dobre
ręce, z gwarancją, że kaseta wróci!).
Pozdrawiam
Zaryczana
Mala
Obserwuj wątek
    • natalia_sankowska1 Re: Stare seriale dla dzieciarni 16.09.03, 09:43
      Kochana,
      nie wiem ile masz latek, podejrzewam, że niedużo. Ja chyba jestem w wieku
      Twoich Rodzicow (44) i mogę twierdzić, że radziecka kinematografia była (i
      nawet jest) super. Z komediografii polecałabym (jeżeli bywasz za wschodnią
      granicą) CAŁEGO Leonida Gajdaja oraz Eldara Riazanowa. JEżeli lubisz muzikale,
      nie omiń filmów z Andriejem Mironowem, Ludmiłą Gurczenko, Michaiłem Bojarskim.
      Cieszę się, że podobają sie też bajki. Zreszta mój syn (12) twierdzi, że są
      majlepsze (dzieciaki w tym wieku są wybrednesmile)), a widział wiele.
      Zresztą o filmie radzieckim mogłabym wygłaszać prelekcje.
      Film rosyjski (nowy) po kryzysie znów się odbił, co jest zauważalne w tv
      (niestety, nie w kinach).
      Natomiast TVP ewidentnie dyskryminuje film radziecki/rosyjski. Nie jest w
      porządku, kiedy fajny, nastrojowy i sentymentalny, iście rodzinny film "Moskwa
      nie wierzy łzom" w 2 odcinkach nadają po godz.23. A te idiotyczne tłumaczenia!
      Kiedyś, na pocz. lat 90. wkórzyłam się, przedzwonilam do redakcji nadającej
      serwisy programowe i od tego czasu aż do zamknięcia rosyjskiego kanału
      tłumaczyłam program ORT po polsku, bo inaczej wychodziły wręcz
      przysłowiowe "jaja".
      Jestem w posiadaniu ponad 500 kaset z filmemi radzieckimi/rosyjskimi.
      Przepraszam, że używam takiego skrótu myślowego, bo pominęłam znakomitą
      kinematografię gruzińską, łotewską, estońską, ukraińską.
      I nie sugerujcie się serialami typu "Bandycki Petersburg", bo to nie jest
      jedyna TV produkcja w Rosji.
      POzdrawiam.
    • mala-muu Re: Stare seriale dla dzieciarni 23.01.04, 23:54
      up
      właśnie oglądam "Tri muszkietiora"!
      • macinak Re: Stare seriale dla dzieciarni 24.01.04, 00:15
        Gdy śpiewał Aramis to dostawałam motylków w brzuchu smile
        A tak na poważnie, to wpadłam nie wiem czy na mądry czy na głupi pomysł. Zdaje
        się, że Natalia ma sporą wideotekę smile Ja za to mam niemały telewizor i spore
        mieszkanie. Można by na przykład raz w miesiącu zrobić sobie video-kino?
        Pozdrawiam Gośka
        • color Re: Stare seriale dla dzieciarni 24.01.04, 00:44
          macinak napisała:
          > się, że Natalia ma sporą wideotekę smile Ja za to mam niemały telewizor i spore
          > mieszkanie. Można by na przykład raz w miesiącu zrobić sobie video-kino?

Ciekawy pomysl... powstalby swego rodzaju "dom kultury" smile
          • macinak Re: Stare seriale dla dzieciarni 24.01.04, 11:03
            W rzeczy samej smile połączony z klubem dyskusyjnym , kółkiem wzajemnej adoracji i
            grupą wsparcia. Szczerze mówiąc pomysł nie mój. Wymyślony i przetestowany przez
            mamy smile z forum maluchy. Tam się sprawdził a tu, sama nie wiem.
            Pozdrawiam Gośka
            • fanta-girl Re: Stare seriale dla dzieciarni 24.01.04, 12:32
              Ja jestem za.

Tylko na jakiej zasadzie bedziemy dobierali repertuar?
              ja mowie od razu, ze za multikami nie przepadam.
              chociaz w gruncie rzeczy dostosowac sie moge i wlasciwie bce moze byc.
              • hajota Re: Stare seriale dla dzieciarni 24.01.04, 13:05
                Ja też jestem za, jak najbardziej.
                Myślę, że nie każdy musi być na każdym spotkaniu. Raz multiki, raz bojewiki. Ja
                mam trochę nagrań z NTV, np. serial o historii imperium (bez I odcinka)i
                Encyklopedię Petersburga. I parę filmów w wersji polskiej z kanału Europa
                Europa.
                • edeka5 Re: Stare seriale dla dzieciarni 24.01.04, 13:13
                  Wspaniały pomysł. A przekonsultowałaś już go z rodziną?
                  • jr1000 Re: Stare seriale dla dzieciarni 24.01.04, 21:55
                    Pomysł genialny! Też mam trochę róznych filmideł, od Tarkowskiego do Gajdaja, i
                    mogłabym je udostępnić.
                    Co do filmów dla dzieci - bardzo chętnie bym je sobie odświeżyła, ja wychowałam
                    się na Gostii iz buduszcziego, Bronzowoj pticy czy Pietrowie i Wasieczkinie.
                    Tylko to jest tak, że jak ktoś ma się dopiero w dorosłym wieku z tym
                    zapoznawać, to sukces nie jest gwarantowany. Jeśli nie uda się umówić na
                    te "dziecięce" w większym gronie, to może ja kiedyś coś wydębię od muu w trybie
                    indywidualnym?.. Chciałabym jeszcze raz to usłyszeć: "Alisaaaaaa!!!
                    Miejelafon!!!!" smile))
                    • mala-muu Re: Stare seriale dla dzieciarni 25.01.04, 00:37
                      Kochana, służę płytkami, kasetami, książkami - co tylko chcesz! Masz rację,
                      oglądanie filmów dla dzieci w ieku dorosłym może się skończyć akcją "sonnoje
                      carstwo".
                      Macinak, pomysł świetny, jestem wszystkimi łapkami za!
                      • macinak Re: Stare seriale dla dzieciarni 25.01.04, 09:34
                        Teraz co do wybóru filmu. Może przyślijcie mi na priv co kto ma i lubi, zrobie
                        z tego jedną listę i wrzucę na forum. Wtedy kolektywnie smile wybierzemy. Co do
                        płytek może być ten problem, że nie dorobiłam się jeszcze stosownego sprzętu smile
                        Pozdrawiam Goska
                        • fanta-girl Re: Stare seriale dla dzieciarni 25.01.04, 11:52
                          Jesli chodzi o sprzed do dvd-ixa to ja moge dostarczyc moj na ustalony wieczor.
                          Miesiac temu dostalam akurat plytke co to ja mialam obejrzec i zostalam
                          zmuszona do nabycia takiego urzadzenia.

A poniewaz nie jestem sprzetowym fetyszysta to kupilam to cudo marki Deawood,
                          na urodziny Tesco za ...200 zeta!
                        • natalia_sankowska1 Re: Stare seriale dla dzieciarni 26.01.04, 11:02
                          Kochani, najpierw chciałam dac listę tego, co ja mam, lecz ta lista by sie nie
                          zmieścila nawet na priv (chyba że jako załączniki). MAm, oczywiście, multiki,
                          filmy dla dzieci, jasne, że dla dorosłych też. Mam całego Żwanieckiego, sporo
                          filmów "wycieczkowych" - o Krymia, Odessia, Petersburgu i okolicach... Ermitaż
                          (moze ktoś pamięta, był pokazywany też w Polsce). Słowem, moglibyśmy cos
                          zorganizować rzeczywiście.
                          Pozdrawiam.
                          NAtalia.
                          • macinak Re: Stare seriale dla dzieciarni 04.02.04, 22:43
                            Długo nic nie pisałam, bo dopadło mnie zapalenie płuc i siłą rzeczy forum nie
                            zaprzątało moich myśli. Podtrzymuję zaproszenie i wstępnie proponuję 28 lutego
                            (sobota) np o 18:00. Jak do tej pory dostałam tylko jedną propozycję filmu do
                            obejrzenia "Formuła Lubwi". Czy ktoś ma ten film? Czy ktoś ma jeszcze jakieś
                            inne życzenia?
                            Pozdrawiam,
                            ciągle jeszcze kaszląca Gośka smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka