Dodaj do ulubionych

Obiad z 2 dań czy tosty dla męża???

21.03.06, 21:08

Cześć kobitki, mam pytanko. Jesteśmy po ślubie 3,5 roku i mamy wspaniałego 14
miesięcznego synka, który jak to mały brzdąc nieźle się daje we znaki
zwłaszcza mamie, gdyż to Ona głównie spędza z nim cały czas gdy ja jestem w
pracy. Wracam około 16 i widzę że żona jest po prostu zmęczona. Czasem nie ma
czasu zrobić obiadu. I tu pojawia się zagadnienie. Otóż by ją odciążyć
mówię , że zrobię sobie sam np. jajecznicę , kanapkę , bądź proszę by
przyrządziła właśnie coś takiego szybkiego, np. paróweczki albo tosty. Ona
twierdzi natomiast , że zrobi normalny obiad, bo jedzenie musi być
urozmaicone. No i grzebie się ta moja bidulka w tej kuchni, a ja mam wyzuty,
że i tak już sporo energii traci z naszym bobasem. I tu pojawia się pytanie.
Czy Wy byłybyście bardziej zadowolone gdyby Wasz mąż chciał np. tosty, czy
obiad z dwóch zdań? Ot taki temat nam się urodził i ciekawy jestem waszych
opinii. Nie ukrywam, ze moja małżonka również jest ciekawa.
Obserwuj wątek
    • kleo1 Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 21.03.06, 21:15
      jakby mąż łaskawie pomógł i czasem sam coś upichcił to byłby szczyt marzeń ale
      cudonie by było nie ślęczeć na garami tylko usiąść z dupskiem jak to zwykle
      chłop robi i czekać aż "śłużąca" poda wyżerkę

wredna jestem :P ale mój jak jest głodny to"zrób mi kanapki, obiad, co kolwiek"
      a ja jak głodnam to idę i sobie sama jedzonko robię
      • latko6 Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 21.03.06, 21:22

No tak, ale moja Małżonka właśnie do tej kuchi mnie nie za bardzo chce
        wpuszczać, bo twierdzi, że ja robie sobie bardzo niezdrowe jedzenie.Tylko
        tosty, parówki, jajka, tosty itd.
        • szara82 Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 21.03.06, 21:24
          Naucz się gotować zdrowo:) Ale, że chęci masz dobre - pozdrawiam!
        • ilekobietamalat Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 21.03.06, 21:36
          to kupuj sobie 'zdrowe' mrozonki..
          moj ojciec jak z mamusia przeszlysmy na wegetarianizm, a sam sie nieco
          rozchorowal, nagle doznal cudownego olsnienia i nauczyl sie gotowac;D
          oczywiscie wszystko na bazie mrozonek;P
          • latko6 Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 21.03.06, 21:49

Ale mi chodzi o to, że ja mógłbym jeść codziennie niezdrowe żarcie i codziennie
            to samo ale mojej żonie to się nie podoba i chce mi je urozmaicać.I nie mogę
            zrozumieć, że przez to,że nie jestem wymwgający ona mogłaby mieć mniej pracy.
            • ilekobietamalat Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 21.03.06, 21:50
              no ale warzywka sa zdrowe,to zona bedzie zadowolona:)
        • caysee Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 21.03.06, 21:51
          No wlasnie, po prostu naucz sie gotowac jakies normalne rzeczy :) To naprawde
          nie takie trudne, a przy okazji ugotujesz cos porzadnego i dla niej. Rozumiem
          to, ze jej zalezy na porzadnym zywieniu rodziny, ja tez bardzo o to dbam. Mysle,
          ze powinniscie sie podzielic, wspolnie planowac posilki na tydzien i dzielic co
          kto zrobi i kiedy. Podzielcie jakos sprawiedliwie, raz ty, raz ona i obydwoje
          bedziecie zadowoleni - ona bo bedziecie porzadnie jedli, a ty bo ja odciazysz i
          gwarantuje ze jakas satysfakcje tez bedziesz mial :)
    • prawie.normalny.facet Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 21.03.06, 21:50
      To moze zamiast mowic:

>Otóż by ją odciążyć
      > mówię , że zrobię sobie sam np. jajecznicę , kanapkę , bądź proszę by
      > przyrządziła właśnie coś takiego szybkiego, np. paróweczki albo tosty. Ona
      > twierdzi natomiast , że zrobi normalny obiad, bo jedzenie musi być
      > urozmaicone.

to zaproponuj, ze zrobisz moze nie sobie sam ale cos dla Was obojga, bo zona
      moze tez od czasu do czasu bywa glodna ;)

A jak brakuje Ci pomyslow na zdrowe potrawy to wystarczy przeszukac troche
      internetowych ksiazek kucharskich. Moze zacznij od prostych rzeczy takich jak
      surowki czy salaty. Do tego zawsze mozna dodac jeszcze jakas pieczona rybe albo
      cos z tofu, czy ewentualnie jakies inne produkty sojowe - wszystko zdrowe i
      smaczne ;)
    • panisiusia Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 22.03.06, 02:25
      Ona nie godzi się na tosy nie dlatego, że jest męczennicą. Jeśli masz na tyle
      bujną wyobraźnię to wyobraź sobie:
      a) z czego są parówki i czy na pewno chcesz to jeść, a może jeszcze dawać żonie
      i dziecku
      b)swoje wyniki badań za kilka-kilkanaście lat: podwyższone ciśnienie, zbyt
      wysoki poziom cholesterolu, cukru, problemy z trawieniem i wydalaniem w związku
      z za małą ilością błonnika.
      Żona po prostu dba o to, zebyś jej na zawał nie zszedł, albo wylewu nie dostał.
      Jeśli tak martwi Cię jej los, to pomóż jej gotować - to jest bardzo przyjemne,
      można się odprężyć, porozmawiać. Jeśli Wasza rodzina jest tak mała możecie
      gotować sobie posiłki na kilka dni(przy czym obiad nie musi być koniecznie
      dwudaniowy, no chyba, że macie ciężką fizyczną pracę i aż tyle kalorii
      spalacie): np. warzywa z mięsem w jakimś sosie: jednego dnia do ryżu, innego na
      tartę. Można spokojnie za jednym posiedzeniem większą ilość kotletów zrobić.
      Żeby się Wam nie nudziło po prostu zamrażacie i jak nie ma czasu/sil na
      gotowanie, to takie gotowce są jak znalazł.
      Pomysł z tostami czy parówkami to sobie naprawdę wybij z głowy. Zwłaszcza, że
      Wasze dziecko już niedługo będzie jadło to co Wy. Przyszłość na takiej diecie
      chcesz mu zbudować?
      • burza4 Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 22.03.06, 15:52
        panisiusia napisała:

> Ona nie godzi się na tosy nie dlatego, że jest męczennicą. Jeśli masz na tyle
        > bujną wyobraźnię to wyobraź sobie:
        > a) z czego są parówki i czy na pewno chcesz to jeść, a może jeszcze dawać
        żonie > i dziecku

wiem z czego są parówki i osobiście mam to gdzieś. Lubię i tyle.

> b)swoje wyniki badań za kilka-kilkanaście lat: podwyższone ciśnienie, zbyt
        > wysoki poziom cholesterolu, cukru, problemy z trawieniem i wydalaniem w
        związku > z za małą ilością błonnika.

muszę cię zmartwić że tzw. zdrowa dieta nie gwarantuje ani niskiego
        cholesterolu ani ciśnienia - czego najlepszym dowodem jest mój własny mąż,
        bałwochwalczo odżywiający się jak to zowię "zdrowym ścierwem". Paradoksalnie
        mój ojciec unikający ze wszystkich sił tego, co zalecane a objadający wszystkim
        co niezdrowe - ma lepsze wyniki badań:)

nie dajmy się zwariować. To szkodzi, tamto szkodzi, tego nie, tamtego nie - to
        po co żyć????

• annb mój mąż gotuje lepiej ode mnie 22.03.06, 08:42
      nie mamy dziecka ale tez i problemu z gotowaniem obiadu
      kto wraca pierwszy tez się zabiera za gotowanie
    • kruszynka301 Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 22.03.06, 09:27
      nie rozumiem, po co od razu 2 dania.
      Mnie przygotowanie obiadu nie zabiera więcej niż 30 min, trzeba jedynie
      wybierać odpowiednie przepisy, np wszelkiego rodzaju spagetti, pizza. W
      sklepach można kupić bardzo dobre pierogi, kluski na parze.
      Jeśli przepis jest bardziej pracochłonny (np chilli con carne, ulubiony obiad
      męża), robię od razu wielką porcję i zamrażam - mam wtedy kilka obiadów. Często
      wyjeżdżam, więc mąż doszedł do takiej wprawy, że sam sobie odmraża;)).

Moja babcia zaczynała robić obiad od 10 rano;). Teraz przepisy się trochę
      zmodyfikowały, nie są już takie pracochłonne, a zupy na mięsnym wywarze, czy
      zawiesiste sosy powiiny przejść do historii.
      W kuchni pomaga odpowiedni sprzęt (dla mnie niezbędny jest Thermomix).

• ilekobietamalat Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 22.03.06, 09:30
        tak! Thermomix i wszystko jasne;) to niezly pomysl w sumie jest.. kup zonie a
        bedzie ci robila pyszne zupki kremy.. a wlasciwie zupki beda sie robily same:)
        wiec zona nie bedzie sie przemeczac, zaden wysilek a jedzenie jakie dobre:)
        wrzucasz groszek z puszki, brokuly z mrozonki, serek twarozek pieprz i troche
        wody i masz pyyszny obiad:)

• annb za dużo węglowodanów 22.03.06, 09:52
        nie jest zdrowe
        a kluchy wszelkiego rodzaju to zapychacze
        • panisiusia Re: za dużo węglowodanów 22.03.06, 10:57
          Tak samo nie warto przechodzić na półprodukty, alno kostki rosołowe, ziarenka
          smaku, fixy, sosy w słoikach - to jest dobre na biwak. Ostrzegam tez przed
          wszelkimi gotowymi przyprawami("do grilla", "do ryb"...)nie wiem po co, ale
          oprócz mieszanki ziół mają w sobie konserwanty.
          • kruszynka301 Re: za dużo węglowodanów 22.03.06, 11:37
            są różne półprodukty - trzeba nauczyć się czytać skład. Ja uzależnilam się od
            zmiksowanych pomidorów z Volfrutty - w składzie same pomidory, bez
            konserwantów, pyszne, pachnące i natychmiast do spożycia - używam do sosów
            (wystarczy zmiksować z czosnkiem, oliwą z oliwek i śmietaną), pizzy, canneloni,
            czy gołąbków.
            • annb Re: za dużo węglowodanów 22.03.06, 12:10
              kruszynka301 tutaj się z tobą zgodzę
              bo też kupuję te pomidory
              a co do kostek to....ich się nie wyrzeknę :)
              upraszczają zycie :)
      • judith79 Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 22.03.06, 15:33
        a zupy na mięsnym wywarze, czy
        > zawiesiste sosy powiiny przejść do historii.
        absolutnie sie z tym nie zgadzam niestety, podobnie zreszta jak mierzi mie
        uzywanie thermomixa, ale to chyba kwestia tego, ze poprostu jestem maniaczka
        dobrego zarcia i gotowania:)
        • ilekobietamalat Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 22.03.06, 15:56
          a co ma tgermomix do dobrego zarcia i gotowania? jest wygodny bo nie musze
          wyciagac miksera..
          ciasta tez sie bardzo przyjemnie sie robi.
          nie bardzo rozumiem co mozna miec przeciwko;) thermomix to nie mikrofalowka, to
          po prostu 'robot kuchenny' ktory przy okazji jeszcze gotuje. a i gotuje zdrowo
          bo nie w jakiejs niewiadomo jakiej temperaturze warzywka sie gotuja(i
          wygotowuja ze wszystkich witamin) tylko ustalasz sobie odpowiednia temp.
          • judith79 Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 22.03.06, 16:06
            do gotowania ma bo ja lubie mieszac, trzachac, trzec...zasadniczo nie kocham
            opcji zarcia, ktore stracilo "fakture" czyli np zupek kremow(tak ot to Twoj
            przepis z groszkiem z puszki mnie zmrozil, brrr), a co do wygotowywania witamin
            to chyba poprostu trza gotowac na parze i wszystko zostaje w srodku:).
            • ilekobietamalat Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 22.03.06, 17:07
              no widzisz, byc moze masz czas na to zeby stac i mieszac, ja nie bardzo;)
              • judith79 Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 22.03.06, 17:10
                nawet jak nie mam to i tak sie staram troche wykrzesac, takie hobby dziwaczne:P
    • pandora_ Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 22.03.06, 11:31
      Mój jakby coś ugotował, to opowiadałby o tym ze sto lat. Wiec ja gotuję, a on i
      tak dodatkowo się dopycha różnymi świństwami. Ja bym WOLAŁA, żeby mi w domu
      pomagał. Gotować lubię,moge to chętnie robić. Może Ty weź na siebie inne
      obowiązki i doceń, że żona chce, żebyś się zdrowo odzywiał?
    • oxygen100 Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 22.03.06, 11:32
      a ja proponuje od czasu do czasu zabrac zone do restauracji. Nie tylko
      odpocznie sobie ale i pobedzie wsrod ludzi.
    • burza4 Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 22.03.06, 17:10
      latko6 napisała:

> Czy Wy byłybyście bardziej zadowolone gdyby Wasz mąż chciał np. tosty, czy
      > obiad z dwóch zdań? Ot taki temat nam się urodził i ciekawy jestem waszych
      > opinii. Nie ukrywam, ze moja małżonka również jest ciekawa.

Generalnie nie bardzo rozumiem pytanie - bo czemu miałabym być bardziej
      zadowolona/lub nie z tego, że "mąż by chciał 2 daniowy obiad albo tosty"?
      cokolwiek wybierze - może to sobie zrobić, mi z pewnością nie będzie to
      przeszkadzać:)
      mąż jest osobą pełnosprawną, rączki ma obie i jest w stanie sobie posiłek
      przyrządzić wg własnego uznania? w preferencje jedzeniowe męza nie ingeruję w
      najmniejszym stopniu, szczególnie że w tygodniu obiadów w domu nie jadamy w
      ogóle. Mąz wraca i robi sobie np. sałatkę z pomidorów czy podobny wynalazek. W
      weekedny gotuję obiad (jednodaniowy, na zupy nie ma u nas amatora) i wszyscy są
      zadowoleni.
    • pepperann Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 22.03.06, 19:05
      Między obiadem z dwóch dań a tostem z parówką jest jeszcze ogroooomna przestrzeń
      do kompromisowych rozwiązań. My, gdy się spieszymy (czyli prawie zawsze), robimy
      zwykle jakiś makaron z sosem z warzywami/mięsem. Naprawdę jest dużo przepisów,
      których wykonanie nie zajmuje więcej czasu niż zrobienie kanapek i jajecznicy
      (no, powiedzmy jajecznicy z posiekaną drobno cebulą ;-). Mnie to zajmuje tyle,
      ile makaron się gotuje. Jasne, to też nie najzdrowsze żrcie, ale jednak ciepłe i
      zdrowsze, jakieś witaminy i białko się przyswaja. Proponuję, żebyś się
      przerzcuił na proste a zdrowsze dania.
      • woi.mi Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 22.03.06, 21:38
        A co je dziecko? Jemu tez nie gotujecie.Nawet jak się ma dwoje dzieci można tak
        zorganizowac czas,żeby ugotowac obiad.Mięso smazy sie kilka minut,warzywa gotują
        do 1/2 godz.Ja robiłam wszystko do południa ,bylo posprzatane i obiad,żeby potem
        spędzac czas razem.
        • burza4 Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 23.03.06, 16:36
          woi.mi napisała:

> A co je dziecko? Jemu tez nie gotujecie.Nawet jak się ma dwoje dzieci można
          tak > zorganizowac czas,żeby ugotowac obiad.Mięso smazy sie kilka minut,warzywa
          gotują > do 1/2 godz.Ja robiłam wszystko do południa ,bylo posprzatane i
          obiad,żeby pote m> spędzac czas razem.

to do mnie pytanie, bo dziecko autora zapewne z racji wieku jada inne posiłki
          niż dorośli? moje obiady jada w szkole, my w pracy, do domu wracamy w porze
          kolacyjnej, a nie obiadowej
    • hinka6 Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 23.03.06, 13:35
      może zostaniesz moim mężem?
    • natka110 Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 23.03.06, 14:41
      Ja dzis przyjechalam do domu na obiad o 12.15, o 12,40 pilismy poobiednia kawe,
      moj nie-maz zrobil sznycelki na patelni, ja w tym czasie przyprawialam salate
      (salate lodowa w kawalkach mam w lodowce zawsze, myje wieczorem,potem tylko
      obieram marchewki, ogrki czy co tam, iwrzucam razem, jak sie gotuje mieso albo
      kluchy), jak chcesz to ci dam mase przepisow na wloskie dania( mieszkamy kolo
      Wenejci, moj nie-maz jest 100% Wlochem, nie jada zup, nie jada ogorkow
      kiszonych, ani bigosu, a parowki z resztami zabarwionego na rozowo smiecia z
      masarni, jakos nam nie podchodza...
      Obiad po polsku/starpolsku jest u nas tylk ow niedziele, i tylko zima, bo latem
      lykamy kanapke i jedziemy nurkowac:) na boiad po polsku ostatnio sie sklada
      miecho z piekarnika i ziemniaczki na blasze, wszystko sie piecze jakies 1,5 h,
      ale samo ,bez mieszania i dogladania, ja tylk owywalam golonki albo kurczaka
      przepolowionego do pieca, i i wiu!!! samo sie robi, a ja maluje paznokcie:)
      Daj znac na natka110@gazeta.pl jesli chcesz przpisy wloskie.
    • annubis74 Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 24.03.06, 10:35
      ja lubie ugotować jakiś bardziej wyszukany obiad na przykład w niedzielę, kiedy
      mam więcej wolnego czasu, ale nawet wtedy wybieram potawy, których czas
      oprzygotowania nie przekracza godziny. na codzień wersja tost, albo jemy gdzieś
      na mieście. Nie chciałoby mi sie codziennie i jestem zadowolona, że mój facet
      tego nie oczekuje, zwłaszcza ze oboje dużo pracujemy. Ale jeśli Twoja żona to
      lubi, to się ciesz... a i zawsze chwal to co gotuje :))) pozdrawiam
    • mikams75 Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 24.03.06, 17:52
      moja propozycja:
      - niech zona nie gotuje przed twoim powrotem
      - po powrocie zajmij sie dzieckiem, moze idz na spacer, a ona jak lubi/chce
      ugotowac to niech ugotuje w spokoju bez malucha pod nogami (wiele kobiet
      relaksuje sie gotujac, nie wiem czy tak jest tez w jej przypadku).
      Popieram zdrowe jedzenie, urozmaicone choc niekoniecznie z dwoch dan. Tosty tez
      mozna przygotowac ze zdrowszych skladnikow.
      - wyjscie dla relaksu na kolacje w restauracji
    • elza78 Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 24.03.06, 20:04
      a ja lubie gotowac to dla mnie odpoczynek :) lubie tez jak w domu jest obiad bo
      to czas zeby pobyc razem i porozmawiac, grzanka z serem czy zupa z torebki tego
      nie zastapi :) a gotowanie nie jest wcale strasznie pracochlonne
      • kiciek78 Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 26.03.06, 19:40
        kwestia ambicji chyba kazda prawdziwa matka Polka lubi dbac o swojego mezczyzne
        i mu dogadzac ja np. bardzo lubie i nawet czasami mam wyrzuty sumienia ze on sam
        tak wspaniale gotuje. najczesciej robimy razem. wracajac do watku- troche tak
        glupio jak facet robi tosty, bo to faktycznie niezdrowe, potem tesciowa powie,
        ze niedokarmiony
    • kalinazkalinowa Re: Obiad z 2 dań czy tosty dla męża??? 26.03.06, 22:48
      Matko co za mąż.... :) Aż nie mogę uwierzyć w to co przeczytałam ! Jestem pełna
      dla Pana podziwu.
      Ja na mojego męża, nie mogę pod tym względem narzekać. Jest typem kanapkowym.
      nawet zwykły obiad musi zagryźć kanapką.
      Myślę, że Pana żona jest w ten sposób wychowana, że mężczyzna musi zjeść obiad.
      ja osobiscie wrzucam sobie na luz, tzn gdy mam ochotę gotuję i robię np. obiad
      na 2 dni. Gotuję powiedzmy dwa razy w tygodniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka