Dodaj do ulubionych

Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slubem?

20.03.03, 22:08
Co o tym sadzicie? czy trzeba zamieszkac z mezczyzna przed slubem ,by
dowiedziec sie calej prawdy:)? Czy to wiele zmienia? Dla mnie jest to
koniecznoscia,gdyz wydaje mi sie ,ze pod jednym dachem nikt niczego nie udaje
(oczywiscie po pierwszych 2-3 miesiacach wzorowego sprzatania i
gotowania :)).A moze jest ktos kto zrezygnowal z malzenstwa po takim
eksperymencie? Znam osoby ,ktore twierdza jednak iz zamieszkanie ze soba po
slubie ma wiecej uroku, wartosci itd... No nie wiem ? Wiem ,ze czesto nie ma
warunkow zamieszkania ze soba i to jest smutna prawda...ale jak juz, to co
wydaje wam sie lepsze?
Mieszkajaca z chlopakiem Bea-titicaka
Obserwuj wątek
    • iks_laska Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 21.03.03, 12:11
      niestety nie mieszkam jeszcze z moim facetem, oczywiście względy finansowe ;((
      ale zamierzamy już niedługo to zmienić ;)
      czy nasze "pomieszkiwanie" zakonczy się ślubem, tego na 100% nie jestem pewna,
      ale istotne jest to, że nauczymy się być razem nie tylko od święta ale tez w
      najgorszych momentach. bo na razie, mimo że spędzamy razem bardzo wiele czasu,
      to jednak na koniec dnia każde "zabiera swoje zabawki" i wraca do własnego
      domu, nawet wyjazdy wakacyjne choćby długie mają te "odświętność" w sobie, a to
      jednak zupełnie co innego niż tak dzien w dzień w doli i niedoli...
      i nie chodzi o to, żeby szukać ideału, bo tychże przecież nie ma ;)) i
      rezygnować jeśli coś nie bedzie się układać, tylko zeby właśnie nauczyć sie
      pokonywać wspólnie wszelkie przeciwności losu.
      dlatego jestem jak najbardziej za i już nie moge się doczekać tej chwili!!!
    • coralinn Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 21.03.03, 12:40
      Uważam, że nie tyle co warto, ale jest to wręcz konieczność!!
      Powodów jest wiele...
      Przede wszystkim można się lepiej poznać, co nie jest do końca możliwe przy
      spotkaniach 3 razy w tygodniu wieczorami. Poza tym można od początku poznawać
      swoje nawyki, przyzwyczajenia, dziwactwa. Z całą pewnością dwoje ludzi zbliża
      sie do siebie.
      • maryla_w Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 21.03.03, 18:24
        ha,Za moich czasów to było nie do pomyslenia.Myślę,że czasy sie zmieniły
        i to na dobre. Znikneło gdzies zakłamanie i bardzo dobrze.
        Jestem ,za.Wiele mozna sie dowiedziec o sobie, to dobry test na
        wytrzymałość:-) jeśli pomoze uznac ,że coś wam nie pasuje to lepiej
        zakonczyć sprawe zanim sie zacznie,a jeśli bedzie OK to poprostu o te
        kilka lat, czy miesiecy bedziecie dlużej ze sobą.Moja córka ma 21 lat,
        nie mieszka z chlopakiem , bo nie ma takich mozliwosci, ale czasem
        zostawiamy ich samych w domu na kilka dni niech sobie "pogospodarzą" i
        zobaczą na czym to polega.MOże to mało,ale narazie musi im to wystarczyć.
        Wszyscy sa zadowoleni , bo oni "bawią" sie w dom a my z męzem
        nadrabiamy zaległości z młodosci i uciekamy sobie w Polskę.
        Jak to tylko możliwe myslę ,że warto zamieszkać z partnerem,w końcu macie
        swoje lata i chyba juz wiecie co robicie?
        No i wylazło moje moralizatorstwo hihihihi
        Maryla
    • moboj Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 21.03.03, 18:45
      ja zamieszkałam z moim partnerem po dwóch latach trwania naszego związku. oboje
      wyjechaliśmy na studia do tego samego miasta i wtedy znaleźliśmy wspólne
      mieszkanie. teraz nasz związek trwa już ósmy rok. tyle, że my jakoś nie mamy
      ochoty na ślub i tak było od początku.
      wspólne zamieszkanie doradzam każdemu. nie pozna się człowieka podczas
      wieczornych spotkań kilka razy w tygodniu. nawet wakacyjne wyjazdy też nie dają
      takiej możliwości.
      my na początku musielismy się dotrzeć: mnie przeszkadzały jego porozwalane
      ubrania i naczynia zostawione w zlewozmywaku "na później". ja z kolei ciągle
      robiłam porządki na jego biurku, a on twierdził, że musi mieć bałaganik, bo
      inaczej nic nie może znaleźć.
      ja jestem bardzo zadowolona, że zamieszkaliśmy ze sobą. jesteśmy szczęśliwi,
      nie rozczarowaliśmy się wzajemnie podczas codziennych obowiązków i mieliśmy
      okazję sprawdzić się w kilku krytycznych sytuacjach.
      pozdrawiam:)
      • ewa291 Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 21.03.03, 20:02
        A ja mysle ze nie ma recepty na udany zwiazek.Jezeli by wystarczylo same
        mieszkanie do slubu to nie bylo by wcale rozwodow ,a tak nie jest .Ludzie
        oprocz tego ze moze cos ukrywaja przed soba poprostu sie zmieniaja.I powiem wam
        ze sama nieznam siebie do konca a co dopiero ta druga osobe.A najwazniejsze
        jest umiec ze soba rozmawiac i czasami ustepowac -oczywiscie nie tak zawsze:)
        • siunia_edziecko Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 22.03.03, 03:43
          No cóż ..... niczego nowego nie wniosę :)
          Też jestem jak najbardziej "za".
          Ja nie miałam ochoty wychodzić za mąż. I tak tez przedstawiłam sprawe swojemu
          partnerowi. On podzielał moje zdanie i wszystko było OK :)
          Zamieszkaliśmy razem. Po dwóch latach jakoś tak wyszło, że ..... slub jednak
          sie odbył. I jak tak dziś sobie myślę, to sama nie wiem jak to się stało :)
          Przeciez układ był : " ślub - nigdy w życiu" ;)
          Potem stwierdzilismy, że przydałyby się dzieci - mamy dwójkę :)
          Wracając do tematu - dobrze jest zamieszkac razem przed ślubem. Bo prawdą jest,
          że samo mieszkanie ze sobą nie daje gwarancji trwałości związku. Uczy natomiast
          kompromisu, szacunku dla drugiej osoby i jej spraw. Myślę, że powodzenie
          związku zależy od tego, czy dwoje ludzi tak naprawdę chce ze sobą byc i czy
          swoje przyzwyczajenia, wady i dziwactwa są w stanie tolerować nawzajem.
          W sumie, to na poczatku obawiałam sie jak będzie. Całe szczęście (a to chyba
          cud), że wspólne zamieszkanie razem a raczej wszelkie nasze przyzwyczajenia,
          zachowania i niedoskonałości życia codziennego nie były powodem konfliktów.
          Poprostu mieliśmy to szczęście, ze nie trzeba było schodzić na żadne
          kompromisy - co było mi na rekę, bo ciężko to znoszę ;)
          - Siunia z "eDziecka"
          ps. przepraszam ... skłamałam :) Jedyne czego musiałam się nauczyc, to
          nformowac męża czy wracam do domu czy nie. Bo ma tą przypadłość, że
          straaaaaasznie martwi się o mnie - aż do przesady. No dziwny mój chłop
    • drobny.kurczak Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 22.03.03, 10:20
      Oczywiscie, ze warto!!!! Nie bede powtarzala tych wszystkich oczywistosci o
      dokladnym poznaniu sie, kompromisach itp. Ale mam inne pytanie. Zapadla
      decyzja, ze zamieszkacie razem. I co? Czy wynajmowaliscie wspolne mieszkanie,
      czy dziewczyny wprowadzaly sie do chlopakow, czy chlopak wprowadzal sie do
      dziewczyny? Ja oczywiscie mieszkalam przed slubem z moim obecnym mezem.
      Najpierw pomieszkiwalismy u mnie (bylam szczesciara i mialam wlasne - male i
      ciasne - mieszkanko), ale to bylo wlasnie pomieszkiwanie, bo czesci swoich
      rzeczy moj mily trzymal u siebie i jak zdarzyla mu sie pilna robota, to
      pracowal u siebie. Z drugiej strony, ja tez bylam zadowolona z tego ukladu -
      mialam jeszcze jakich swoj azyl i troche to jego pomieszkiwanie traktowalam jak
      wtargniecie na moje terytorium. Potem sytuacja sie zmienila - sprzedalam
      mieszkanie i pomieszkiwalam u niego (w wynajetym mieszkaniu), ale tam tez culam
      sie troche jak intruz - balam sie przestawiac jego ksiazki, wcisnelam sie do
      kawalka wolnej szuflady. Mialam wrazenie, ze jestem tak obok - jesli
      rozumiecie, co to znaczy. Dopiero, gdy kupilismy wspolne mieszkanie, ktore
      razem urzadzalismy, do ktorego rownoczesnie sie wprowadzilismy i uzgadnialismy
      wszystkie przestrenia - ta moja, ta twoja ta wspolna, poczulam, ze naprawde
      mieszkamy RAZEM. Po slubie to sie oczywiscie nie zmienilo!!! A jak bylo z wami??
    • zyrafo Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 22.03.03, 11:12
      Moim zdaniem trzeba.
      Jesli macie tworzyc szczesliwa rodzine to musicie powiedziec "tak" z pelna
      swiadomoscia. Nie chodzi o to, zeby jak cos sie okarze niefajne to sobie pojsc
      i juz. Musicie sie zaakceptowac. Nie tylko takimi jakimi jestescie na
      spotkaniach, wyjazdach itd, ale takze takimi jakimi jestescie na codzien -
      czesto zmeczonymi, majcymi ochote zajac sie soba, albo zrobic cos innego niz
      druga osoba. Dopiero w codziennym zyciu wychodza takie male "ale", ktorych nie
      widac na codzien. No i nie wiadomo jak to bedzie z tymi malymi "ale".
      Ja bym za mojego meza nie wyszla gdybym pomieszkala z nim wczesniej przez kilka
      miesiecy. Nie popelnijcie tego bledu bo jest baaardzo ciezko i boli.
      Zycze duzo radosci z wspolnego gospodarzenia (jesli sie zdecydujecie) i
      zblirzania sie do siebie a nie oddalania.
      Zyrafo
    • titicaka Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 22.03.03, 14:33
      Jesli chodzi o to mieszkanie ,o ktorym wspomniala powyzej Drobny Kurczak,to
      rzeczywiscie trudna sprawa i glowna przeszkoda w spolnym pomieszkiwaniu przed
      slubem ... jesli chodzi o nas,to przez kilka miesiecy mieszkalismy "u niego(w
      wynajmowanym mieszkaniu i to jeszcze z szlonym 23 letnim wspollokatorem z
      Niemiec:)ja raczej nie mialam problemow z zadomowieniem sie,ale ciagle mialam
      swiadomosc ,ze to tak naprawde nie nasze .Teraz mamy szczescie zamieszkac w
      naszym wspolnym mieszkaniu (ze wspollokatorem - naszym kotkiem)...Choc jeszcze
      nie mamy wszystkich mebli czuje sie tu lepiej ...zdecydowanie tak ,bo cokolwiek
      robimy ,wiemy ,ze robimy to dla nas i naszego domu!
    • suzume Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 24.03.03, 21:42
      witam Panie :-)

a ja tam nie wiem, czy trzeba, albo czy warto. zamieszkaliśmy razem dopiero po
      ślubie i póki co jest ok. nie cisnęła nas ani religia, ani opinia otoczenia,
      ani rodzice - po prostu jakoś tak wydawało nam się to naturalne. a mamy po 29
      lat ;-)

pozdrawiam
      • fala9 Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 25.03.03, 12:14
        Ja mysle ze każdy musi sam zadecydować co dla niego jest dobre. Mój narzeczony
        ma swoje mieszkanie, ale wprowadze sie do niego dopiero za pół roku po ślubie.
        Dla mnie wspólne pomieszkiwanie przed, powoduje ze do ślubu i nowego wspólnego
        życia nie podchodzi sie juz z takimi emocjami a to jest właśnie takie fajne.
        Nie chcemy sobie tej moizliwosci zabierac i stad nasza decyzja.
        A co do wspólnego poznania sie - coż kazdy z nas ma swoje za uszami a o
        dojzałości człowieka do związku napewno nie swiadczy dobrze ucieczka po kilku
        miesiącach niepowodzen, które wychodza przy wspólnym mieszkaniu. Zwiazek trzeba
        budowac w pocie czoła i cieżka pracą. Uczyc sie kompromisu i znajdowania
        dobrych rozwiazan konfliktów. Jesli ludzie naprawde sie kochaja to są w stanie
        dla tej drugiej osoby zmienic swe dziwactwa, aby nie były takie męczące.
        • gusiak_mama_kacperka Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 27.03.03, 23:03
          Gwarantuję, że nikomu nie uda się zmienić swoich dziwactw dla drugiej osoby z
          miłości. Można próbować. Ja nie wyobrażam sobie wziąć ślubu z osoba której nie
          znam od strony tak przyziemnej, jak mycie po sobie wanny, zamykanie klapy od
          sedesu i wiele innych rzeczy. Z mężem pomieszkiwaliśmy ze sobą 3 lata. Potem
          dotsałam mieszkanie i on wprowadził się do mnie - wspólnie odremontowaliśmy
          wszytsko i jest nam tu dobrze. Mąż nie czuje się obco, bo włożył w to
          mieszkanie wiele serca, a gdy je sprzedamy - kase włożymy w coś wspólnego.
          Ślub wzięliśmy po roku mieszkania ze soba na serio. Był wydarzeniem świeżym, a
          my byliśmy najszczęśliwszymi ludźmi na świecie. Dzięki temu, że mieszkaliśmy ze
          sobą omineło nas to, co spotkało wszystkie znane mi pary, które ze sobą nie
          mieszkały - omineły nas konflikty związnae z dogrywaniem się. Burzę przeszliśmy
          wcześniej.
          Twierdze, że mieszkać ze sobą przed slubem nalezy nie dlatego, że mozna się
          poznać, poznać nawyki i dotrzeć, ale dlatego, że można sprawdzić, czy liczne,
          nieuniknione konflikty (tam, gdzie dwoje róznych ludzi zamierza spedzać 24
          godziny na dobe konflikty sa nieuniknione) nie są w stanie zepsuć uczucia,
          jakie łączy dwoje ludzi. Myśmy przeszli ciężką próbę mieszkając razem, ale po
          każdej kłótni próbowaliśmy znaleźdź kompromis. I udało się. Od czasu ślubu nie
          pokłóciliśmy się ani razu i jesteśmy bardzo zgranym małżeństwem i para
          przyjaciół. Polecam ;-)
        • gusiak_mama_kacperka Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 27.03.03, 23:06
          Dodam jeszcze, ze emocji po ślubie dostarczyło nam życie rodzinne - robienie
          dziecka, ciąża, a teraz wychowywanie wspólnie małego szkraba. Naprawdę nie
          nudze się ani chwili :-D
          • ewa291 Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 28.03.03, 17:19
            A mnie przypomniala sie przeczytana historia,dziewczyna zamieszkala z
            chlopakiem w jego wlasnosciowym mieszkaniu i umowili sie ze za jaj pieniadze
            zyja a jego sa przeznaczone na kupno mebli ,samochodu itd.I gdy juz w koncu sie
            urzadzili to jej oznajmil ze jej juz nie kocha i ze ma kogos innego.A wszystko
            co kupowal to oczywiscie na swoje nazwisko.I tak dziewczyna zostala z niczym
            bez grosza,mieszkania samochodu .A tak go kochala ze nie przyszlo jej do glowy
            ze ja tak oszuka.Wiec nawet mieszkajac zkochana osoba trzeba uwazac.
            • ettess Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 26.04.03, 12:39
              No właśnie...
              Mam koleżankę, która wprowadziła się do swojego chłopaka, planowali ślub, ona
              była bardzo zakochana. Mieszkanie wielkie, czteropokojowe, czuła się u siebie,
              urządzali je wspólnie. On pracował, ona studiowała, więc nie była wstanie
              zarabiać na siebie. Przez kilka lat było super, aż pewnego dnia przy śniadaniu,
              powiedział jej, że to już nie to i musiała się wyprowadzić... do rodziców.
              Czuła się trochę upokorzona i żałowała, że nie zamieszkali w wynajętym
              mieszkaniu, bo to on musiałby się wyprowadzić.
              Tak więc myślę, że trzeba to sobie wszytsko dobrze przemyśleć, żeby potem nie
              było niespodzianek.
              • moboj Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 26.04.03, 14:41
                zawsze może się przytrafić jakiś nieokrzesany facet - obojętnie czy ma się
                ślub, czy nie.
                ja mieszkam z moim facetem, nie mamy ślubu, oboje jesteśmy szczęśliwi i tak już
                będzie zawsze:)
                • szymanska Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 29.04.03, 09:51
                  echhhhh temat rzeka ...............
                  Jestem za i przeciw. Jestem za żeby wszystko powiedzieć sobie przed, jakie mamy
                  plany, założenia co jest dla nas najważniejsze i właściwie dlaczego chcemy
                  razem mieszkać.
                  Mam za sobą spory bagaż doświadczeń i mogłabym godzinami pisać o tym co
                  przeżyłam (na szczęście to już przeszłość). Przez rok mieszkałam z moim eks,
                  jak się później okazało zaproponował mi wspólne mieszkanie (miał własne) z
                  powodów czysto ekonomicznych gdyż po rozwodzie nie bardzo go było stać na
                  opłacanie mieszkania, spłatę kredytu na samochód i na "życie". Oczywiście
                  dowiedziałam się o tym dopiero po kilku miesiącach jak zdąrzył się "odkuć" po
                  zmianie pracy, gdy przestałam być mu potrzebna.Bardzo ciężko to wszystko
                  przeżyłam i powiedziałam sobie wtedy że nigdy więcej mieszkania przed ślubem.
                  Los czasem bywa przerotny i tak było tym razem . Po kilku miesiącach poznałam
                  kogoś nowego, zaczęliśmy się bardzo intensywnie spotykać aż moja współlokatorka
                  miała dość (dzięki Bogu !!!!!), powiedziała że albo się wyprowadzę albo Robert
                  nie będzie tak często u nas bywał. Wybrałam to pierwsze rozwiązanie i
                  zamieszkaliśmy razem. Dziś tylko ja wiem ile odwagi mnie kosztowała decyzja o
                  zamieszkaniu razem po horrorze jaki poprzrdnio przeżyłam. Nie żałuję jestem
                  chyba najszczęśliwszą kobietą na świecie, rozmawiamy zawsze i o wszystkim.
                  Planujemy wspólną przyszłość .
    • adzia_a Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 24.06.03, 08:47
      titicaka napisała:

> Co o tym sadzicie? czy trzeba zamieszkac z mezczyzna przed slubem ,by
      > dowiedziec sie calej prawdy:)? Czy to wiele zmienia? Dla mnie jest to
      > koniecznoscia

A ja się zastanawiam...Prawie wszystkie piszecie, że jest to koniecznością - i
      z tego, co wiem, tak robi wiele osób.
      Skąd zatem biorą się rozwody, których coraz więcej? W wielu przypadkach okazuje
      się, że para mieszkała ze sobą dłużej przed ślubem, niż po ślubie...
      Dla mnie osobiście nie było to konieczne - widziałam zachowanie mojego
      przyszłego męża w pracy, w domu, w stosunku do rodziny, i byłam pod wrażeniem.
      Widziałam, jak mieszka, łatwo było mi wyciągnąć wnioski co do ewentualnego
      bałaganiarstwa. Może po prostu dobrze trafiłam...
      A wspólne zamieszkanie po ślubie miało dla nas tyle uroku! Nie mogliśmy się
      nacieszyć sobą i tym, że teraz to już na zawsze, i ze jesteśmy tylko dla
      siebie. Mówię Wam, warto było to przeżyć :-)
      Nie piszę po to, aby kogokolwiek krytykować - ani mi to w głowie. Ale po to,
      aby uświadomić, że wspólne mieszkanie przed ślubem, to bynajmniej nie jedyna
      droga do wzajemnego poznania się i do szczęścia.
      Aha - jesteśmy czwarty rok po ślubie, mamy jedno dziecko i drugie w drodze,
      przez ten czas wybudowaliśmy dom (jeszcze "tylko" wykończyć, hehe...;-) Do tego
      mieszkamy na razie u moich rodziców. Przyznacie, że stresów - aż nadto...Pomimo
      to jest nam wciąż dobrze razem i nie mamy wątpliwości, że dobrze trafiliśmy...
      • moboj Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 26.06.03, 10:30
        adzia_a napisała:

> A wspólne zamieszkanie po ślubie miało dla nas tyle uroku! Nie mogliśmy się
        > nacieszyć sobą i tym, że teraz to już na zawsze, i ze jesteśmy tylko dla
        > siebie. Mówię Wam, warto było to przeżyć :-)

wierz mi, ja miałam i mam tyle samo radości, też nie możemy się soba nacieszyć
        i też wiemy, że to na zawsze. dodam, że mieszkamy ze soba od ponad 6 lat, a od
        8 lat jesteśmy razem, nie jestesmy małżeństwem.
        • adzia_a Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 26.06.03, 10:34
          Ależ ja Ci wierzę :-) Piszę o swoich osobistych preferencjach i o tym, że
          wspólne mieszkanie przed ślubem, to ani warunek konieczny, ani dostateczny
          udanego małżeństwa.
          Moim zdaniem nie ma tu żadnych reguł, można być szczęśliwym, albo sobie zycie
          spitolić niezależnie od tego, czy z obrączką, czy bez, niezależnie od tego, w
          którym momencie nakładamy tę obrączkę.
    • calico Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 25.06.03, 21:55
      Dla mnie nie.
      Oboje bardzo swiadomie podjelismy decyzje o tym, ze zamieszkamy razem dopiero
      po slubie. Pomijajac wszelkie kwestie religijne, ktore nami kierowaly (prosze
      nie zrozumiec, ze chce rozpetywac zazarta dyskusje na ten temat), po prostu
      uwazam, ze nie ma szans na to by cokolwiek sprawdzac przed slubem (czytaj:
      mieszkajac razem). Chyba tez dziwne jest DLA MNIE robienie sobie
      swoistego "testu"- jak wyrzucasz regularnie smieci to z toba bede, ale jak nie
      zmyjesz po sobie wanny albo nie wrzucisz brudnych skarpet do kosza to juz z
      toba nie zostane.
      Meza mialam okazje obserwowac w wielu przeroznych sytuacjach i mialam bardzo
      wszechstronny "oglad" sprawy. Wzielam go z calym dobrodziejstwem
      inwentarza;))))))
      Poza tym zgadzam sie z adzia.
      pzdr magda
      • weronikarb Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 02.07.03, 10:17
        Czytam wiele postów, że mieszkanie razem przed ślubem to konieczność, aby się
        sprawdzić, dopasować itp. Wiecie co mi przyszło w tym momencie do głowy? To
        może tak wezme sobie ze szpitala nowordka i pomieszkam z nim, wtedy bede
        wiedziec czy dam sobie rade jako matka. Czyz nie jest to podobna sytuacja?
        Przeciez twierdzicie ze sie kochacie, ze chcecie byc ze soba do konca zycia no
        nie? To po co te "docieranie", to sprawdzanie siebie, kochasz to bierzesz
        takim jaki jest, a co to ze jest balaganiarzem, zlosnikiem itp. to
        przestaniesz go kochac? Niewiesz tego? My zamieszkalismy po slubie, nie
        bylismy ze soba wiecej jak dobę razem sami, a niczym złym mnie nie zaskoczyl,
        prawda po slubie docieralismy sie, klocilismy, ale wiedzielismy ze bedziemy ze
        soba do konca zycia i musimy isc na kompromis, ze inaczej nie da sie zyc.
        Takze moim zdaniem nie uznaje tego zamieszkiwania razem po to aby sie poznac.
        To nic nie daje, bo drugiego czlowieka tak do konca nigdy sie nie pozna.
        Pozdrawiam
        Renata
        Ps. troche dlugie wyszlo :-)
        • wieczna-gosia Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 08.07.03, 23:47
          zastanawia mnie ta rosnaca liczba rozwodow. Co wiecej rozwodza sie malzenstwa
          coraz mlodsze stazem- czyli nie rowiesnicy naszych rodzicow ktorzy z reguly ze
          soba nie miszkali- ale nasi- podczas gdy wiekszosc znajomych wokol mnie
          mieszkala przed slubem. Jestem z mezem 13 lat- w tym czasie paru jego
          znajomych wymienili zony, przed slubem mieszkali chyba wszyscy oprocz nas ;))

Mysle ze niemozliwym jest sprawdzenie czlowieka czy nadaje sie na cale zycie.
          W konu ani ja nie jestem ta mloda dziewczynka a ni moj maz tym przystojnym
          studentem. Oboje jestesmy nowymi ludzmi. jest nam nadal po drodze. Ale czy
          fakt ze 13 lat po slubie jest nam po drodze wynika z mieszkania lub nie- po
          slubie? Jakos nie chce mi sie wierzyc ;)
    • ja275 Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 14.07.03, 22:16
      Dobry Wieczor !!!!

Czy warto pytasz ? Mysle ze jest to sprawa dosć delikatna i naprawde bardzo
      indywidualna, ze trudno chyba o jakakolwiek, trafna ocene. Teraz wiekszosc z
      ludzi zyje ze soba przed slubem by wystrzec sie przyslowiowego kupowania kota w
      worku. Czy to jest dobre ? nie mam zielonego pojecia. Moze tak byc ze jesli
      zamieszkacie razem i poznacie sie od podszewki coz Wam na przyszlosc
      pozostanie ? Warto jest zachowac dla siebie te miniumum prywatnosci, tak mi sie
      bynajmniej wydaje. Z drugiej strony mozesz miec do siebie zal ze nie
      sprobowalas, nie poznalas, nie przekonalas sie o tym czy jest to dobry kandydat
      na meza czy tez nie ....trudno cos radzic, naprawde...
      • moboj Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 15.07.03, 11:37
        ja275 napisała:

> Dobry Wieczor !!!!
        >
        > Czy warto pytasz ? Mysle ze jest to sprawa dosć delikatna i naprawde bardzo
        > indywidualna, ze trudno chyba o jakakolwiek, trafna ocene. Teraz wiekszosc z
        > ludzi zyje ze soba przed slubem by wystrzec sie przyslowiowego kupowania kota
        w
        >
        > worku. Czy to jest dobre ? nie mam zielonego pojecia. Moze tak byc ze jesli
        > zamieszkacie razem i poznacie sie od podszewki coz Wam na przyszlosc
        > pozostanie ? Warto jest zachowac dla siebie te miniumum prywatnosci, tak mi
        sie
        >
        > bynajmniej wydaje.

ale przecież po slubie i tak się mieszka razem, więc też się siebie poznaje i
        co? wtedy też się ludzie zastanawiają co nam na przyszłośc zostanie? minimum
        prywatności też zdaje się pryska po wspólnym zamieszkaniu, obojętnie przed czy
        po slubie.

• ja275 Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 15.07.03, 20:53
          nie zgodze sie z Toba ... to co tak do konca odkrylas sie przed swoim mezem i
          nie dajesz mu sie na nowo zdobywac ? przeciesz to nuda i rutyna
          • moboj Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 15.07.03, 21:16
            ja275 napisała:

> nie zgodze sie z Toba ... to co tak do konca odkrylas sie przed swoim mezem i
            > nie dajesz mu sie na nowo zdobywac ? przeciesz to nuda i rutyna

nie jestem mężatką. mieszkam ze swoim partnerem od 6 lat (a nasz związek trwa
            juz ponad 8 lat). to po pierwsze.
            po drugie napisałaś tak: "Moze tak byc ze jesli
            zamieszkacie razem i poznacie sie od podszewki coz Wam na przyszlosc
            pozostanie ? Warto jest zachowac dla siebie te miniumum prywatnosci, tak mi sie
            bynajmniej wydaje."
            więc do tych zdań się odniosłam. obojętnie czy zamieszkasz razem z facetem
            przed ślubem, czy po (kwestie wiary to nie przedmiot tej dyskusji i odłóżmy to
            na bok) to i tak będziecie poznawać się coraz bardziej i w końcu osiągniecie
            ten poziom "od podszewki", prawda? a zdobywanie siebie na nowo to całkiem inna
            kwestia. jeśli dwoje osób się bardzo kocha to zdobywają się codziennie na nowo -
            obojętnie, czy się już poznali na wylot, czy nie. gdyby ludzie myśleli tak jak
            ty, czyli "co nam na przyszłośc zostanie" to związki trwałyby miesiąc, a do
            wspólnego mieszkania nigdy by nie doszło.
            pozdrawiam.
        • ja275 Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 15.07.03, 20:56
          ... a poza tem po slubie i przed slubem to tez jest istotna roznica - jesli
          jestes osoba wierzaca to nie musze Ci tej kwestii tlumaczyc ....
          • ja275 Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 27.07.03, 00:22
            ... jak moge odrzucic kwestie wiary na bok - nie moge wiara mi na to nie
            pozwala ....
            • moboj Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 27.07.03, 11:25
              ja275 napisała:

> ... jak moge odrzucic kwestie wiary na bok - nie moge wiara mi na to nie
              > pozwala ....

no to trzeba było po prostu napisać: jestem osoba wierzącą i zamieszkanie z
              facetem przed slubem nie wchodzi w grę - krótko, zwięźle i na temat:) natomiast
              pisanie, że dwoje ludzi sie pozna i nic im nie zostanie na przyszłość to już
              cos dziwnego. powtarzam: gdyby tak wszyscy mysleli, to związki nie trwałby
              dłuiżej niz miesiąc.
              • ja275 Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 30.07.03, 16:55
                i tak nic nie rozumiesz ....
              • ja275 Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 30.07.03, 16:55
                a co Ty jestes specjalistka od zwiazkow ?
                • moboj Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 30.07.03, 19:03
                  ja275 napisała:

> a co Ty jestes specjalistka od zwiazkow ?

a po co ta ironia? specjalistka nie jestem, ale mam stałego partnera od 8 lat i
                  wielu rzeczy juz się nauczyłam. no ale twoim zdaniem i tak nic nie rozumiem...
                  moge tylko napisać: wzajemnie.
                  • ja275 Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 30.07.03, 21:04
                    zlosliwosc :) he he

Neta
    • m.freliszka Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 05.08.03, 19:38
      Mysle, ze warto, posmakowac tego co bedzie. Chyba,z e masz opory w kwestii
      religijnej.
    • sylwka_w Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 28.08.03, 12:38
      Dziekuję Bogu że miałam taka możliwość ...bo omal nie popelniłam życiowego
      błedu, mieszkaliśmy ze sobą półtora roku....to było półtora roku
      męczarni...każdy dzień przynosił coraz to wieksze przekonanie że ON nie jest
      TYM NA CAŁE ŻYCIE ....mimo iż wcześniej byłam tego pewna na 100 %.Wstawałam
      rano i nie mogłam na niego patrzeć... Dzięki temu że zamieszkalismy razem
      ujrzałam jego drugą twarz...nie mogłabym żyć z tym człowiekiem...wykończyłby
      mnie psychicznie....
      Od dwóch lat jestem ze swoją "starą miłością" od półtora roku mieszkamy
      razem....bez porównania....powiem jedno "stara miłośc nie rdzewieje..." 27
      września bierzemy ślub ;-) I najważniejsze....uwielbiam się przy nim budzić

Pozdrawiam
    • sylwka_w Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 28.08.03, 12:41
      Dziekuję Bogu że miałam taka możliwość ...bo omal nie popelniłam życiowego
      błedu, mieszkaliśmy ze sobą półtora roku....to było półtora roku
      męczarni...każdy dzień przynosił coraz to wieksze przekonanie że ON nie jest
      TYM NA CAŁE ŻYCIE ....mimo iż wcześniej byłam tego pewna na 100 %.Wstawałam
      rano i nie mogłam na niego patrzeć... Dzięki temu że zamieszkalismy razem
      ujrzałam jego drugą twarz...nie mogłabym żyć z tym człowiekiem...wykończyłby
      mnie psychicznie....
      Od dwóch lat jestem ze swoją "starą miłością" od półtora roku mieszkamy
      razem....bez porównania....Poznałam go na wylot....znam jego wady,zalety tym
      bardziej...Znam zapach jego potu, sprzatam jego brudne skarpetki ;-) itp....i
      kocham to wszystko bo szalenie KOCHAM SWOJEGO MĘZCZYZNE ... 27 września
      bierzemy ślub ;-) I najważniejsze....uwielbiam się przy nim budzić

Pozdrawiam
    • kingaolsz Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 03.09.03, 22:14
      Czesc!
      Nie czytalam odpowiedzi innych osob,ale wedlug mnie jest to chyba dosc dobry
      sposob sprawdzenia jak naprawde sie do siebie pasuje. Bo to co nas pociaga w
      innej osobie moze nie wystarczyc w konfrontacji z przykladowa i dobrze znana,
      podniesiona wiecznie klapa, porozrzucanymi skarpetkami i wieloma rzeczami,
      ktorych nie widac na pierwszy rzut oka.
      Ja zamieszkalam najpierw, a po 1,5 roku wzielismy slub ( 2 tygodnie temu) i
      nie zaluje bo okazalo sie ze nawet pod wzgledem wspolnego mieszkania
      pasujemy :)
      Pozdrawiam i zycze takich samych "sukcesow" jak nasze
    • kasiak29 WARTO!!! 12.09.03, 10:00
      Ja ze swoim obecnym mężem mieszkałam i warto było Polecam wszystkim
      • cool_gos To po co ślub? 08.11.03, 12:51
        A ja nie mieszkałam i warto było nie mieszkać. Właściwie jeśli przed ślubem
        się mieszka to po co ten ślub? Chyba pro forma. Sukienkę strojną można kupić
        sobie na Sylwestra. Doświadczona Pani Młoda (często podstarzała hi, hi).Jak to
        brzmi. Znam już takie pary, które żyły ze sobą przed ślubem kilka lat a po
        ślubie się rozwiodły po krótkim czasie.Ale się napróbowali i rozpoznali...
        • belcia22 Re: To po co ślub? do cool_gos 12.02.04, 09:48
          A ja znam takie pary co nie mieszkały i po slubie i zamieszkaniu ze soba nie
          wytrzymały ... przykładem jest mój mąż, który z pierwsza żona był 4 lata ,
          potem slub i mieszkanie, wytrzymali 8 m-cy...my mieszkalismy ze saba 2,5 roku i
          dopiero zdecydowaliśmy sie na małżeństwo...
          wnioskuje z Twojej wypowiedzi, ze wziałaś ślub aby zamieszkać z mężczyzna i
          nałożyć strojna sukienkę...a wydaje mi sie, że to nie na tym polega...

pozdrawiam
          Iza
    • amelkacoreczka Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 14.11.03, 11:59
      no pwenie ze lepiej my mieszkamy juz tok 3 rok poznasz pwrtnera jak własną
      kieszeń nie kupuje sie kota w worku mieszkaj i zyszę ci powodzenia papa ania
    • ja275 Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 16.11.03, 22:15
      ... kiedys nie bylo takiej mody by mieszkac z facetem przed slubem ... no i jak
      sie dobrze rozejrzec wokol ( babcie i dziadkowie ) trzymaja sie razem
      • joasiiik24 Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 17.11.03, 18:11
        ja275 napisała:

> ... kiedys nie bylo takiej mody by mieszkac z facetem przed slubem ... no i
        jak
        >
        > sie dobrze rozejrzec wokol ( babcie i dziadkowie ) trzymaja sie razem

mieszkali razem tylko my o tym nie wiemy!!!! ja uwazam ze warto!!!!!!!!!!!!
        • ann.k Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 17.11.03, 19:59
          Bez sensu. Jak możesz w jednym zdaniu podkreślać pewność wypowiedzi kilkoma
          wykrzyknikami i dodawać, że nie wiesz czy tak było?

Bo ja na przykład jestem pewna, że moi dziadkowie nie mieszkali razem przed
          ślubem. Ani moi rodzice, a większości z was tylko życzyć mogę takich małżeństw
          jak ich. Zwłaszcza dziadków, którzy przeżyli w małżeństwie 55 lat, do końca
          zakochani, do końca siebie "podrywający". I każdemu życzę, żeby po tylu latach
          umiał z taką czułością mówić o swoim mężu/żonie "serduszko".
    • emka79 Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 22.01.04, 07:39
      • sylwik7 Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 22.01.04, 12:18
        Mjego męza poznałam na studiach. Dośc szybko zamieszkaliśmy w jednym pokoju. W
        ogóle to on miał pokój 113 a ja 114. Początkowo mieszkałam z przyjaciółka ale
        ona zrezygnowała z akademika i zaczęlismy mieszkac z Rafałem. I tak prawie 5
        lat. Od III roku już oficjalnie meldowaliśmy się razem w pokoju. Wtedy tez
        powiedziałam moim rodzicom. O dziwo nie czepiali się bardzo.Najważniejsze było,
        żeby nie wygadac sie przed moją bardzo religijna babcią.
        To prawda, że wspólne mieszkanie pozwala poznać człowieka i zdecydować sie ,
        czy jesteśmy w stanie zaakceptowac jego wady. Pewnie, że życie w akademiku za
        pieniądze rodziców to trochę co innego niż wynajmowanie za swoje mieszkania ale
        i to jest się ze soba cały czas i trudno coś ukryć.Widać tez pewne rzeczy ,
        które maja znaczenie w przyszłości. Ja np. widziałam, że mój chłopak będzie
        opiekunczy i że chce mu się pracować. Co było ważne w kontekście planowania
        rodziny.
        Po 5 latach wzięlismy ślub i zamieszkaliśmy w moim rodzinnym mieście w
        mieszkanku, z którego wyprowadzili się moi rodzice(wybudowali dom).
        W tym roku minie 6 lat od ślubu. Mamy 10-miesieczna córke i nie myliłam się mój
        mąż jest opiekuńczy odpowiedzialny za dom,rodzinę i nadal chce mu się pracować.
        Bardzo się kochamy.
        Tamto wspólne mieszkanie wiele też mnie nauczyło zwłaszcza kompromisu. I jakby
        co to zawsze jedno może drugiemu powiedzieć: "Widziały gały co brały" :)).
        • edytek1 Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 11.02.04, 03:10
          Zdecydowanie warto. Mojej córce nie zabronię. Zamieszkałam z moim mężem przed
          ślubem równy rok. W wynajętym mieszkaniu i żyłam za jego pieniądze. On już
          zarabiał uczciwą kasę a ja grosze. Nauczyliśmy się siebie zanim dostaliśmy
          klucz do własnego domku. My podeszliśmy do tego normalnie chcieliśmy budzić się
          koło siebie jeść razem kolacje i już się nierozstawać. Osobny temat to rodzice
          dla nich do ślubu byliśmy gówniarzami i mimo tego, ze wiedzieli, iż
          mieszakliśmy razem to nie pochwali się tym przed dalszą rodziną,i nie zgadzali
          się abyśmy zajeli wspólną sypialnię podczas wizyt u nich. Tłumaczyli, że u
          siebie to my mozemy a u nich oni ustalają zasady. Teraz się odgryzamy gdy
          próbują nas jeszcze wychowywać, że u siebie to oni mogą a u nas to nic im do
          tego.
          Wspólne mieszaknie więcej może nauczyć niż całowanie na ławce w parku, poza tym
          jak zamieszaliśmy ja nie miałam 15 lat.
          Co mi dał ślub? Zmieniłam nazwisko;-), przedprowadzliśmy się do własnego domku
          i mam świadamość tego, że zabranie zabawek i pójście do innej piaskownicy (
          czyt. rostanie) nie jest takie łatwe jak w fazie testowej. Nie jest miedzy nami
          idealnie, ale nie jest żle. Nadal wymieniamy poglądy ( 5,5 roku razem, 3,5 po
          ślubie)ale każde z nas może powiedzieć " widziały gały co brały" Prettensje o
          rozleczone gacie skończyły się jeszcze przed ślubem.
    • nikage Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 13.02.04, 12:28
      Warto! Nie daje nam to oczywiście 100% gwarancji na powodzenie małżeństwa, ale
      w dużym stopniu na poznanie tej drugiej osoby. Nie oznacza to, że jeśli mieszka
      wam się wspólnie naprawdę dobrze, że uniknienie później konfliktów. Różnice
      mogą być fascynujące, ale też nie do zniesienia... Nad wszystkim da się
      popracować. Ja mieszkałam z chłopakiem porzed slubem. Nie żałuję. Nie
      byłolo "wzorowego sprzątania"itp. Wiekszość rzeczy robiliśmy razem i tak
      zostało do dziś. Jesteśmy ponad 5 lat razem, mieszkaliśmy razem rok, a w
      sierpniu braliśmy ślub. Przez en rok urządzaliśmy wspólnie nasze przyszłe
      mieszkanie. Oczywiście były osoby, które nie wrózyły mieszkaniu przed slubem
      razem nic dobrego, ale... Lepiej poznać się dobrze przed niż po pół roku starać
      się o rozwód. Jeśli są ku temu warunki - zamieszkajcie razem, choć na trochę.
      Inaczej jest w związku gdy się widzicie raz dzienie lub kilka razy w tygodniu.
      Masz zły dzień? Nie widzicie się posprzeczacie się?-każdy idzie do siebie...
      Ażycie razem wygląda inaczej. Może się nagle okazać., że nie jesteście w stanie
      wytrzymać ze sobą 24 godzin w jednym mieszkaniu. A jeśli przyjdzie wam mieszkać
      w jednym pokoju? a resztę mieszkania dzielić z teściami? Wspólny wyjazd na
      wakacje na 2 tygodnie to nie to samo. Wakacje to wolny czas, finanse
      przeznaczone na zachcianki itp. Nikt nie wstaje o 5 rano, nie wraca o 18 a
      nawet 22. nie trzeba zmywać, pamiętać o kupieniu chleba, zapłacie za czynsz
      itp. I oczywiscie na wszystko musi starczyć finansów. naprawdę zachęcam do
      zamieszkania razem choćby na kilka miesięcy.
    • an_ni Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 16.02.04, 15:49
      nie widze innego wyjscia
    • jula_23 Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 17.02.04, 16:14
      Ja z moim mieszkam juz z... 2 lata! No i jest.. ciekawie... na poczatku
      radocha, a potem juz troche dostosowanie sie do siebie do roznych dziwactw jaki
      kazdy ma... Wiecej konfrontacji :) troszke klotni.. ale w sumie ten dziki okres
      juz mamy za soba.. wiele sie nauczylismy i jest super! MOja znajoma jednak po
      zamieszkaniu ze swym (4 miesiace) lubym stwierdzila - nie ma mowy! I
      wyprowadzila sie... nie mogli sie jakos dopasowac... Ja uwazam ze jesli jest
      mozliwosc to jaknajbardziej warto i trzeba! Troszke by byl zong powiedzmy 2
      miesiace po slubie dostawac cholery w jednym mieszkaniu z tym przeciez "lubym"
      a zdarza sie tak... U nas tescik wyszedl na 5. Nie mialam tego problemu ale
      slyszalam tu i owdzie ze ogolnie robi sie nieciekawie w momencie gdy nie idzie
      cos gladko a wyniesc sie nie ma gdzie... no i czlowiek sie robi bardziej
      uzalezniony od tej drugiej osoby i ciezej przychodza decyzje o rozstaniu...
      Ogolnie.. - krok odwazny... w moim przypadku nie zaluje i nie wyobrazam sobie
      mieszkac z kims innym niz moj men.
    • didi1984 Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 07.03.04, 02:32
      hejcia. TAK, TAK, TAK... powinno sie zamieszkać razem, nauczyć razem robić
      zakupy, oszczędzać razem kasę na wspólne wakacje, dzielić sie obowiązkami,
      docierać sie, dopasowywać, zeby małżeństwo nie było od początku zatrute takimi
      głupotami. Mieszkam z moim facetem i nie wyobrażam sobie, zeby było inaczej.
      tylko, ze jestesmy akurat w tej dobrej pozycji, ze Michał dostał od rodziców
      ich stare mieszkanie, tzn kawalerkę i nie musimy sie nigdzie cisnąć kątem :)
      Pozdrawiam
    • jjdodo Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 26.03.04, 11:48
      Polecam wspólne życie przed....
      choć u mnie źle to się skończyło i jeszcze przez rok musiałam spłacać jego
      długi, ale gdyby nie to nie wiedziałabym jakim jest zerem i zmarnowałabym
      kolejne lata, albo ni daj Boże wyszła za niego, co było już blisko....i
      straciła wszystko co mam. Dlatego ta próba jest ok.
      pozdrawiam
      • deboraaa Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 26.03.04, 17:35
        a ja napisze tak:
        zamieszkalam z moim facetem, bo:
        - sie kochamy i po prostu nas do siebie ciagnie
        - bo wyszlo taniej i wygodniej i bezpieczniej(!)
        - bo latwiej nam bylo po jakims czasie przekonac rodzicow ze nie pobieramy sie
        tylko po to by zaraz sie rozwodzic;)
        to glowne powody - a wyszlo nam to mieszkanie rewelka: wyszlo z worka ze
        jestesmy oboje balaganiarzami, domatorami i spiochami, wiec rozumiemy sie
        swietnie. no i oczywiscie wyszlo ze kiepska ze mnie gospodyni a moj luby nie
        umie rozroznic miety od pietruszki, wobec czego tworzy artystyczne herbatki :D
        i na powaznie: wyszlo ze przetrwamy wszelkie kryzysy, bo nawet burze z
        piorunami i huragany maja u nas krotki, gwaltowny ale niezmieniajacy wiele
        przebieg. i to jest, moje drogie, kapitał: umiec sie klocic (nie za czesto:) by
        sie na dobre nie poklocic:) pozdrawiam
    • zuz_kcat Re: Czy warto zamieszkac z chlopakiem przed slube 15.04.04, 19:23
      Warto. I to jeszcze jak... Mieszkam z chlopakiem juz prawie od roku (prawie
      tyle samo jestesmy razem) - wprowadzilam sie do niego juz po 2 tygodniach.
      Mieszkalismy kolo siebie, wiec stwierdzil, ze to tak troche glupio wedrowac
      pomiedzy pokojami... Na dobre wprowadzilam sie po 5 miesiacach. Nie zaluje, ze
      mieszkamy razem. Zgadzam sie z poprzedniczkami, ze jak pierwsza euforia
      opadnie, zaczyna sie dopiero tak naprawde poznawac partnera bedac w roznych
      sytuacjach, a mieszkanie razem jest bardzo temu pomocne... Nie mamy problemow
      ze sprzataniem, myciem garow, praniem, czy zakupami... Zarabiam wiecej, ale
      wspolnie zarzadzamy naszymi wydatkami. Mieszkanie razem nie oznacza, ze nie
      mamy zadnej swobody - czasami on wychodzi z kumplami, a ja zapraszam
      kolezanki...
      I naprawde jest ciezko wstac rano, gdy nie ma mojego misiaczka, przy mym
      boku...
      Dla wachajacych sie - polecam. Nie bedzecie zalowac, tym bardziej jezeli
      planujecie sie pobrac...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka