Dodaj do ulubionych

konflikt serologiczny ??

27.05.03, 18:46
Witam , pytanko jest krotkie i mimo ,iz sie o tym uczylam (dawno temu) nie
pamietam juz czy plus z minusem czy minus z plusem ...??? Jak to bylo z tym
konfliktem serologicznym ? Czy ktos mi moze odpowiedziec?

Ps.Mam grupe krwi 0 + ,ale Davida musimy jeszcze sprawdzic ...

Pozdrawiam Was Wiosennie!
Beata
Obserwuj wątek
    • moboj Re: konflikt serologiczny ?? 27.05.03, 20:30
      jeśli Ty masz grupę krwi z plusem to wszystko jest w porządku.

tu masz trochę linków:
      www.drskublicki.republika.pl/serolog.html
      www.republika.pl/miach/konfliktserologiczny.htm
      www.zdrowie.med.pl/bad_labor/pojecia.html
      www.dziecko-info.com/planowanie_ciazy/przygotowanie_do_ciazy.shtml
      pozdrawiam.
      • titicaka Re: konflikt serologiczny ?? 27.05.03, 22:30
        Dziekuje bardzo Moboj:)!
        • moboj Re: konflikt serologiczny ?? 27.05.03, 23:21
          a nie ma za co:)
          pozdrawiam:)
    • cleo14 Re: konflikt serologiczny ?? 31.05.03, 04:33
      jesli mamusia jest "-" a tato "+" to wtedy moze wystapic konflikt serologiczny.
      ale najczesciej podczas pierwszej ciazy nie zachodzi.
      • moboj Re: konflikt serologiczny ?? 31.05.03, 08:23
        cleo14 napisała:

> ale najczesciej podczas pierwszej ciazy nie zachodzi.

to prawda. moi rodzice mają właśnie konflikt serologiczny. ja urodzilam się bez
        żadnych problemów, choć ważyłam tylko 2 kg po 9 miesiącach ciąży.
        4 lata później urodził się mój brat - poród był na początku 7 miesiąca (choć
        chłop jak się patrzy - 3,2 kg), braciszek miał chyba ze 4 transfuzje, nie
        wiadomo było czy przeżyje, z mamą tez było niezbyt dobrze. na szczęście
        wszystko skończyło się dobrze.
        • cleo14 Re: konflikt serologiczny ?? 02.06.03, 05:07
          no i cale szczescie!!!! bedac w ciazy rozmawialm z lekarzem na ten temat i
          powiedziala mi ona ze juz sa sposoby na zapobieganie takim problemom. na temat
          konfliktu serologicznego mozna poczytac nawet w kasiazce do biologii z liceum.
          podczas pierwszej ciazy organizm matki z grupa krwi "-" dostaje sygnal, ze jest
          tam jakies "obce" cialo (ten nieszczesny "+" u malucha). i w pierwwszej ciazy
          organizm produkuje tzw. komorki pamieci- w ktorych jest zakodowanie ze "+" jest
          niedobry. podczas drugiej ciazy, jesli plod ma grupe krwi dodatnia, cialo matki
          juz wie co to jest- rozpoznaje jako wroga i zaczyna niszczyc krwinki malenstwa.
          sorki, ze tak dziecinnie pisze, ale tak na chlopski rozum staram sie to
          wytlumaczyc (nie uwlaczajac zadnej z dziewyczn). generalnie, bedac swiadomym co
          sie moze zdarzyc i pod dobra opieka medyczna dzieci rodzicow, u ktorych
          konflikt serologiczny zachodzi, omija ryzyko.
          • umargos Re: konflikt serologiczny ?? 10.06.03, 17:25
            W przypadku kiedy matka ma Rh-, trzykrotnie podczas ciąży wykonywane jest
            dodatkowe badanie krwi, tzw. odczyn Coombsa, badające czy we krwi matki nie
            pojawiają się przeciwciała (anty Rh)...a w drugiej dobie po porodzie, jeżeli
            dziecko ma grupę krwi ze współczynnikiem Rh+ otrzymuje zastrzyk, który
            zabezpiecza przed wystapieniem konfliktu przy drugiej ciąży
            Pozdrawiam
            Ula
      • aga173 Re: konflikt serologiczny ?? 24.08.03, 20:51
        U nas był konflikt ale po pierwszym porodzie dostałam zastrzyk "na zapas" i
        urodziłam drugiego zdrowego chłopczyka
    • joanah2o Re: konflikt serologiczny ?? 17.06.03, 01:44
      W niektórych krajach nie bada sie odczynu Coombsa tylko podaje się szczepionkę
      (w 28 tyg.). Zastanawiam się czy można zaszczepić się i w Polsce?
      J.
    • kaakaa Re: konflikt serologiczny ?? 22.06.03, 23:35
      Mało się o tym mówi ale konflikt może dotyczyć nie tylko czynnika Rh lecz
      również grup "AB0". Występuje najczęściej wtedy gdy kobieta ma "0" a
      mężczyzna "A" lub "B". Zazwyczaj nie ma tak groźnych następstw jak konflikt w
      obrębie czynnika Rh ale może powodować u noworodka np. patologicznie nasiloną
      żółtaczkę.
      • adzia_a Re: konflikt serologiczny ?? 24.06.03, 09:12
        To prawda, u mojej córeczki był właśnie konflikt w grupach głównych - ja
        mam "0" a ona "A" (a co ma mój mąż to szczerze mówiąc, nie wiem ;-) ) - w
        każdym razie żółtaczka była bardzo nasilona, przez co musiałyśmy zostać dłużej
        w szpitalu - konieczna była fototerapia i kontrola poziomu bilirubiny.
        Ale generalnie - żadna tragedia :-)
      • zuzia36 Re: konflikt serologiczny ?? 12.08.03, 13:48
        Zgadza sie, mój młodszy brat miał włąśnie z tego powodu żółtaczkę (moja mama
        ma 0-, a tata A-). Ja mam jeszcze większy problem. Ja mam 0- a mój mąż A+.
    • ulka28 Re: konflikt serologiczny ?? 26.06.03, 13:31
      pytałam o podanie immunoglobiny w 28 tygodniu ciaży swojego gina, ale
      powiedział mi ,że u nas jest to absolutnie nie do załatwienia, nawet prywatnie.
      Apteki prywatne nie chcą ( albo nie mogą) tego sprowadzać i wszystko musialoby
      przejśc przez szpital.Przez szpital z kolei nie przechodzi bo któryś z
      kolejnych MInistrów Zdrowia zabronil sprowadzania , bo taka droga profilaktyka
      byla nie do udżwignięcia dla polskiej słuzby zdrowia. W związku z tym obecnie
      immunoglobinę podają tylko raz, w ciągu 48 godzin po porodzie.Pocieszył mnie
      jednak ,że obecnie konflikt serologiczny z jego złymi skutkami praktycznie już
      sie nie zdarza i może być tylko wynikiem zaniedbania w podaniu anntygenu po
      pierwszym porodzie .
      Cieżarówka z Rh-
    • domali Re: konflikt serologiczny ?? 08.08.03, 12:37
      Ja jestem w tej "rewelacyjnej" sytuacji, ze mamy z mężem konflikt i Rh i grupy
      głównej. Mąż: A Rh+, ja 0 Rh-... Ale przy pierwszej ciąży nic złego się nie
      działo, dostałam immunoglobulinę, mam nadzieję, że przy drugiej (za 100
      lat ;) ), będzie podobnie... Dominika
      • zuzia36 Re: konflikt serologiczny ?? 12.08.03, 13:50
        UUUUUUUUUffffffffff odetchnęłam po przeczytaniu twojej wypowiedzi POZDRAWIAM
        PAPA
      • weronikarb Re: konflikt serologiczny ?? 13.08.03, 12:17
        Ja dopiero teraz sie dowiedzialam jak dobrze z mężem sie dobraliśmy - oboje
        mamy A RH +
        Pozdrawiam
    • ania-d Re: konflikt serologiczny ?? 17.08.03, 23:24
      Beata, Przerabiałam to,o czym piszesz, więc Ci odpowiem. Sama jestem )+
      Sprawa ma się tak. Konflikt serologiczny może wystąpić w dwóch przypadkach.
      1. Gdy mam jest - a tata + bez względu na grupę główną. Wtedy zaraz po
      urodzeniu pierszwego dziecka trzeba podać matce gammaglobulinę z przeciwciał.
      Każda ciąża musi być dobrze monitorowana.
      2. To co ja przerobiłam dwa razy. Gdy mama ma grupę 0 nawet+, a tata inną, to
      matce w każdej ciąży powinno sprawdzić się poziom antygenu (badanie krwi na
      konflikt). Po porodzie moim dzieciom od razu robiono oznaczenie grupy krwi, bo
      przechodziły żółtaczkę, a gdy mama ma 0, a dziecko odziedziczyłoby po tacie
      inną grupę. żółtaczka byłaby tzw. konfliktowa, co może oznaczać powikłania i
      np. konieczność przetaczania krwi. (ale są to wypadki bardzo bardzo rzadkie)
      Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka