Dodaj do ulubionych

Husky czy Golden retrievier?

10.03.10, 18:06
Witam mam pytanie ktorego pieska kupic husky czy goldenka?? Mamy dwoje dzieci
(3 i 6 lat).
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: Husky czy Golden retrievier? 10.03.10, 21:51
      Co wiesz o tych rasach?
      Czego oczekujesz od psa?
      Co możesz dać psu? Ile czasu?
    • majenkir Re: 11.03.10, 03:51

Ja bym nie chciala ani jednego, ani drugiego :D.
    • kasiaadasia22 Re: Husky czy Golden retrievier? 11.03.10, 08:48
      Oba są piękne. Ja mam huskiego i jakbym miałe kupować to też
      huskiego. Mówią, że to niezalezne psy ale nie wiem czy tak do końca
      jest. Mój ma serce na łapie i jest prawdziwym pieszczochem i
      uwielbia z niami przebywać. Komend też nauczył się bardzo szybko.
      Przybiega na zawołanie, niczego nie ruszy bez pozwolenia. Jest psem
      nie sprawiającym problemu tzn, wymaga uwagi i oczywiście długich
      dystansów :) i zabawy ale mniemam, że wiesz, ze ta rasa musi miec
      ruch. Jeśli zatem chcesz kupic huskyego to wiedz, ze bedzież mieć
      przyjaciela co za ciebie życie odda (kiedyś przy moim mężu "płakał",
      zawodził bo myslał, ze coś mu sie stało) ale wymagającego uwagi,
      czesania, dużżżżżżżżżżżżżo biegania i oczywiście podwórka też bo bez
      tego raczej się nie obędzie. będzie mu po prostu za gorąco w bloku z
      resztą musi miec przestrzeń. Błagam nie kupujcie go tylko ze względu
      na jego urodę, on potrzebuje ruchu.
      Nie wiem jaki jest golden, tez na pewno cudowny ale niech jego
      właściciele się wypowiedzą.
      a może coś z tych pieknych ras , ten pierwszy jest cudny:
      www.rasypolskie.com/
    • semi-dolce Re: Husky czy Golden retrievier? 11.03.10, 09:02
      Sądząc po tym i po sasiednim wątku, chcesz kupić dzieciom pieska, tanio, szybko
      (i zapewne blisko). Cóż, jest pies idealnie spełniajacy te warunki - pluszak.
      Znajdziesz go w najbliższym zabawkowym. Natomiast jesli chodzi o kupowanie
      zywego zwierzecia, to nie jest to dobra motywacja.

Co do husky i goldenów - oba to psy pracocholiki, potrzebuja jednak różnego
      rodzaju pracy. Husky musi biegac. Nie, nie raz w tygodniu godzinkę, ale dzień w
      dzień kilkanascie kilometrów. Nie wybiegany ucieka. Ponadto jest to pies raczej
      na dwór, w mieszkaniu się przegrzewa. Golden potrzebuje ćwiczeń, treningu,
      swobodnego biegania i pracy umysłowej. Nie, nie raz w tygodniu godzinkę - dzien
      w dzień. Są to rasy zupełnie różne, o zupełnie różnych charakterach i
      potrzebach. Przestudiuj najpierw literaturę o rasach, które ci się podobaja i
      może znajdziesz cos dla siebie. Nie kieruj sie tylko wyglądem psa, to nie
      maskotka - ma jeszcze (a w zasadzie przede wszystkim) usposobienie, charakter,
      potrzeby.

Co mają dzieci do rzeczy to nie wiem - każdy pies, kazdej rasy odpowiednio
      wychowany będzie dobrym towarzystwem dla dzieci i każdy źle wychowany może
      stanowic dla nich zagrożenie. Wasza rola jest taka, by dobrze wychowac zarówno
      psa jak i dzieci.

Ponadto jesli chcesz psa rasowego to cóż - tylko z rodowodem. Bez rodowodu
      kupujesz kundelka, o niewiadomym pochodzeniu, niewiadomym zdrowiu, niewiadomym
      charakterze i niewiadomym przyszłym wyglądzie.
    • idyla Re: Husky czy Golden retrievier? 11.03.10, 09:14
      Golden.Chociaz przy tak malych dzieciach radzilabym poczekac.
    • blue.berry Re: Husky czy Golden retrievier? 11.03.10, 12:52
      obydwie rasy są dość rożne jeśli chodzi o charakter. jednak mają jedną wspólną
      cechę. i jeden i drugi pies potrzebuje sporo ruchu oraz zajęć (z tym że husky
      bardziej w kierunku ruch fizyczny, golden zaś - praca i aktywność). psom w
      obydwu tych ras codziennie trzeba poświecić sporo czasu i obydwa te psy
      przynajmniej RAZ dziennie musza mieć solidny długi spacer (godzina min.)
      oczywiście w obydwu przypadkach pierwsze 2 lata życia to również intensywna
      nauka i wychowywanie takiego psa.
      pytanie czy mając dwójkę dzieci w dość absorbującym wieku jesteś w stanie
      znaleźć w swoim życiu również czas dla psa.

proponuję najpierw dowiedzieć się i poczytać o obydwu tych rasach - nie tylko o
      tym jakie są mądre i piękne. również o tym jak to goldeny bez prawidłowego
      wychowania i nauki są głupawymi psami o zbyt dużym entuzjazmie, ktorego mało
      prawny właściciel nie będzie potrafił poskromić, jak skaczą na ludzi, na
      spacerze wykąpią się w każdej kałuży, nawet tej bagnistej.aby potem znów skakać
      na ludzi. jak każdy z tych psów, kiedy będzie zbyt znudzony, bez ruch,u za to z
      duża ilością czasu spędzanego samotnie w domu - rozniesie ten dom w perzynę. jak
      to husky będzie próbował uciec na każdym spacerze czy też upolować każdego
      napotkanego małego pieska / kota / ptaka.
      aha - obydwie te rasy wymagają stałej pielęgnacji siersci. i świadomości zę od
      dnia zamieszkania wszystko będzie w tej sierści tak czy inaczej.

tutaj artykuł "zanim kupisz husky" (niestety calosc możliwa do przeczytania za
      niewielką opłata)
      www.psy.pl/archiwum-miesiecznika/art6215.html
      www.psy.pl/archiwum-miesiecznika/art6250.html
      i na sam koniec mądra rada:
      "Jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o rasie, poznaj przynajmniej sześciu
      dorosłych jej reprezentantów"
    • mala2308 Re: Husky czy Golden retrievier? 12.03.10, 10:59
      zdecydowanie Golden :)
    • shecat Re: Husky czy Golden retrievier? 18.03.10, 15:14
      to są zdecydowanie zbyt ruchliwe i zbyt duze psy dla takich dzieci, szczegolnie
      3 latka. nawet jak sa jeszcze szczeniakami, to sa dosc silne i moga dziecko
      przewrocic w entuzjastycznej zabawie. szczeniaczki maja tez male ostre zabki
      ktore moga sprawic duzo bolu osobie doroslej a co dopiero dziecku.
      dodatkowo obydwie rasy wymagaja duzo uwagi i ruchu - ze wzgledu na potrzeby
      fizyczne i ze wzgledu na to, ze maly niewychowany pies to pikus, a duzy
      niewychowany pies to jest duzy problem - silny, grozny.
      pomysl o tym wszystkim i jak juz to wybierz mniejszego psa.
    • rafal9238 odlotek.pl 16.04.10, 17:02
      zdecydowanie do dzieci goldenek albo lablador.u haskich płynie krew
      prawdziwych wilków
    • jacek226315 Re: Husky czy Golden retrievier? 02.09.10, 20:23
      dla dzieci najlepszy boxer najlepiej suczka
      • 3xmama Re: Husky czy Golden retrievier? 28.09.10, 13:18
        Pies w domu to kolejne dziecko i obowiązki dla dorosłego. Ja nie pracuję, w domu troje dzieci i czteromiesięczna goldenka. Co drugi dzień odkurzanie albo sierść w każdym kącie, każdego popołudnia długi spacer z bieganiem w lesie (moje starsze dzieciaki: 15 i 12 lat, póki co dają radę). Wizyty u weta niestety częste, bo to wbrew pozorom delikatne zwierzaki. W zabawie nie raz przewróciła czy drapnęła czterolatkę, mała tylko plasnęła na podłogę i oczywiście potem płacz..... Z tych, powiedzmy, "minusów" to koszty utrzymania psa. Małemu kupisz kość ze ścięgien i wystarczy na tydzień czy dłużej, u nas jest załatwiana w dwa dni. Do tego odpowiedniej jakości i ilości karma sucha, jakaś mokra, psie przysmaki i cała masa zapału do pracy z psem. Zdecydowaliśmy się na kupno goldena dopiero, gdy zamieszkaliśmy w domu z ogródkiem - ma gdzie brykać (rabatki oczywiście przekopane). Z pozytywnych stron: nie zamienię mojej suki na żadnego innego psa, szybko się uczą, wiedzą znakomicie gdzie jest ich miejsce w domowym szyku i mają jeszcze całe mnóstwo zalet, które dopiero przy bliższym obcowaniu ujawniają się. Ale ja mam czas, by z psem pracować. Dzieciaki mają towarzystwo do gry w piłkę a mąż jest holowany na spacerach;)
        • majenkir Re: 28.09.10, 18:13
          3xmama napisała:
          > a mąż jest holowany na spacerach;)

Na spacerach czy po imprezach? :D
          Sorry, tak jakos mi sie skojarzylo... ;)
          • 3xmama Re: 28.09.10, 22:46
            He he he, po imprezach do holowania to podobno najlepszy koń;) Fajne skojarzenie, ale sunia ciągnie jak diabli i nie wiem jak ją oduczyć.
            • blue.berry Re: 29.09.10, 08:53
              najprostsza metoda - założyć psu szelki (bo na obroży będzie sie dusił) i jak ciągnie to stać w miejscu. jak przestaje ciągnąc to ruszać. jak zaczyna ciągnąc - stawać znowu. i tak do skutku. dodatkowo brak ciągnięcia można nagradzać przysmakiem.

można tez wspomóc sie szelkami Easy Walk - na niech większość psów po prostu nie ciągnie - ale one nie pomagają w uczeniu jedynie po prostu jak sa założone likwidują problem. ew. mozna tez wyprobowac halti - ale warto trochę o nim poczytac, jak prawidłowo sie tym posługiwac.
              • shih-mo Re: 29.09.10, 13:57
                Wg mnie żaden z tych psów. Obydwa są duże i choć labrador czy golden ma super charakter to jednak dziecko trzyletnie nawet w zabawie może łatwo przewrócić. Ja kupiłam shih-tzu i jest to super piesek. Mały, wesoły, zabawny, uwielbia dzieci. Mój 4,5 letni syn ma naprawdę super przyjaciela i kompana do zabaw.
                Gdybym miała dużego psa to raczej bałabym się nawet na chwilę zostawić ich razem w pokoju obok.
                Takie jest moje zdanie. Mam nadzieję, że wybierzesz odpowiedniego pieska i będziesz zadowolona z wyboru.

Pozdrawiam
    • kajka05 Re: Husky czy Golden retrievier? 14.10.10, 09:33
      Z tego co wiem husky to pies, który wymaga dużej pracy i uwagi jemu poświęconej. Musi mieć bardzo dużo ruchu żeby móc się prawidłowo rozwijać. Zawsze goldeny wydawały mi sie bardziej rodzinne. To chyba psy, które uwielbiają dzieci, więc nie będziesz się ich bał zostawić samych w domu z psem :)
      • mmk9 Re: Husky czy Golden retrievier? 14.10.10, 09:44
        To chyba psy, które uwielbiają dzieci, więc
        > nie będziesz się ich bał zostawić samych w domu z psem :)

ręce opadają
        • majenkir Re: 14.10.10, 20:39
          Hehe, po co komu nianka? wystarczy kupic goldena, a juz on zabawi i przypilnuje trzy- i szesciolatka :D.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka