Dodaj do ulubionych

Pomoc w wyborze psa

21.09.11, 20:07
Witam!
Od kilku lat zbieram sie do zakupu psa. Moim marzeniem jest flat coated retriever lub golden. Ze wzgledu na brak warunkow (mieszkam w bloku) nie zdecyduje sie na zadna z tych ras i z wielkim bolem rozgladam sie za jakims mniejszym psiakiem. Nie przepadam za tzw. "kanapowcami, wole raczej rasy ruchliwe, ktore lubia dlugie spacery. Pies nie bedzie przebywal sam wlasciwie wcale bo pracuje z mezem na przeciwne zmiany i zawsze ktos w domu jest. Zastanawiam sie nad Jack Russellem ale chetnie poslucham rad. Cena psa nie gra roli.
Dodam jeszcze ze zawsze mialam psy i nie przerazaja mnie zadne obowiazki zwiazane z ich posiadaniem.
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: Pomoc w wyborze psa 22.09.11, 00:01
      Ale dlaczego nie chcesz goldena do bloku?
      Golden nie potrzebuje ogrodu, potrzebuje ruchu i zajęcia...

Skoro nie przerażają Cię obowiązki - kup goldena.
      • kamila_21 Re: Pomoc w wyborze psa 22.09.11, 04:59
        Boje sie ze moze byc mu ciasno... to jednak dosc duzy pies a ja mam 3-pokojowe ale malutkie mieszkanko.
        • tenshii Re: Pomoc w wyborze psa 23.09.11, 23:29
          Ja mam labradora i małe 2 pokojowe mieszkanie.
          Nie jest jej ciasno. W domu prawie cały czas śpi.
          • princesswhitewolf Re: Pomoc w wyborze psa 29.01.12, 15:26
            i juz pewno ma nadwage...
    • pierozek_monika Re: Pomoc w wyborze psa 22.09.11, 21:53
      cocker spaniel angielski kolorowy

psy serdeczne, pieszczochy, w domu spokojne, na dworze kochają ruch, bardzo kontaktowe, małe clowny, zawsze w dobrym humorze. Będzie chętnie bawił się w rzucanie i przynoszenie piłeczki, ogon będzie mu latał w tę i nazad jak u goldena, przyjazne, w większości dość odważne.... nie szczekają wiele,
      szata wymaga jedna pielęgnacji, wnoszą sporo brudu do domu, często łasuchy, żarłoki, trzeba pilnować aby nie wyhodować sobie prosiaczka :]
      Ulubione zajęcia na dworze - gmyranie, węszenie, bo są bardzo ciekawskie.
      • pierozek_monika Re: Pomoc w wyborze psa 23.09.11, 14:59
        zaprponowałam cockera, bo wymieniłas oba psy z grupy 8 FCI, więc pomyślałam, że może najszybciej szukaj w obrębie tej grupy.
    • akari7522 Re: Pomoc w wyborze psa 23.09.11, 13:06
      Ja bym kupiła Teriera to mały słodki psiak i bardzo jest ruchliwy.. !
      pozdrawiam
      • tomassinio Re: Pomoc w wyborze psa 17.10.11, 11:48
        Ja też mam labradora, mieszkam w bloku, cudów nie ma, a piesek w ogóle nie odczuwa dyskomfortu małej przestrzeni. Wszystko zależy od nastawienia właściciela, a czworonóg sam się dostosuje do warunków ;)
        • lachien Re: Pomoc w wyborze psa 31.10.11, 12:59
          A ja polecam Kuvasza. Jest większy niż Golden za to nie potrzebuje aż tak dużo ruchu. Jest to pies stróżujący więc godzina dziennie spaceru (połączonego z bieganiem) zupełnie mu wystarcza.
          Kuvasz wygląda tak:
          www.tapeciarnia.pl/42812_owczarek_wegierski_kuvasz.html.html
          Jest bardzo podobny do podhalańczyka, jednak o zupełnie innym charakterze. Wymaga tresury od szczeniaka, inaczej przejmie w domu rolę głowy rodziny:)
          Ja mam 3 letniego samca i na prawdę nie można się nudzić z tą rasą.
          • majenkir Re: Pomoc w wyborze psa 03.11.11, 13:10
            lachien napisał:
            > A ja polecam Kuvasza.

Do bloku?????? :D
            • lachien Re: Pomoc w wyborze psa 04.11.11, 10:10
              Można i do bloku nie widzę w tym nic dziwnego. Pies dużo ruchu nie potrzebuje. Wiadomo, że Kuvasze jak i owczarki np: podhalańskie najlepiej czują się na wolnym powietrzu ale jeśli ktoś ma mieszkanie nawet średniej wielkości te psy mogą spokojnie je zamieszkiwać.
              • blue.berry Re: Pomoc w wyborze psa 04.11.11, 13:50
                problemem w połączeniu mieszkania w bloku i takich psów jak podhalan, bernardyn, malamut czy ten twój kuvasz jest to że w lecie jest w większości mieszkań duszno i gorąco a zimą jest przesuszone powietrze i też jest gorąco. i w większości przypadków psy te spędzają czas na upychaniu się na zimnych kaflach w łazience lub na balkonie. wiec żeby takie psy się nie męczyły średniej wielkości mieszkanie nie wystarcza.
                i naprawdę uważasz że kuvasz "dużo ruchu nie potrzebuje"? wiesz cokolwiek o tej rasie czy tylko jednak link z wiki?
                • lachien Re: Pomoc w wyborze psa 05.11.11, 10:17
                  Wiem cokolwiek o tej rasie:) I nie z wikipedii. Link podałem ot tak, bo zainteresowanie Kuvaszami w Polsce jest bardzo małe. Więc uznałem, że jeśli ktoś będzie chciał się dowiedzieć więcej to sam poszuka.
                  Podtrzymuję też swoje stwierdzenie, że Kuvasze nie potrzebują tak dużo ruchu jak na przykład goldeny czy labradory - o innych rasach nie wspominając. Jeden intensywny godzinny spacer (plus rano i wieczorem) wystarcza.
                  Co do "systemu chłodzenia" Kuvaszków masz rację. W sumie mój błąd, że nie uściśliłem swojej wypowiedzi. Kuvasze nie nadają się do miejsc, gdzie nie ma dobrego przewiewu. Ideałem oczywiście jest ogród, lecz w dobrze przewiewnych mieszkaniach w blokach (min 50m2, sporym balkonem i na parterze ewentualnie z windą ) psy te spokojnie egzystują.
                  • lachien Re: Pomoc w wyborze psa 05.11.11, 10:21
                    Jako ciekawostkę mogę podać (wiadomość od znajomego hodowcy Kuvaszów z Węgier), że rasa ta cieszy się wielką popularnością w Brazylii, gdzie gro z nich mieszka w blokach.
    • czekoladka90 Re: Pomoc w wyborze psa 31.10.11, 23:49
      A może cavalier albo sheltie? :) Lubią ruch i są nie duże.
      Ale myślę,że sprawę większego psa możesz spokojnie przemyśleć i porozmawiać z osobami ,które mają np. goldena w mieszkaniu:) Metraż to nie przeszkoda o ile psu zapewni się odpowiednią ilość ruchu i zajęcia. Wybiegany pies w mieszkaniu przeważnie tylko je i śpi i metraż mu nie potrzebny...byle tylko posłanie się zmieściło.

Ja co prawda nie mam goldena tylko doga , też w mieszkaniu więc jeśli masz jakieś wątpliwości i pytania odezwij się na gazetowego maila :)
      Pozdrawiam.

• suche Re: Pomoc w wyborze psa 04.11.11, 14:42
      A może toller? Podobny wygląd, ta sama grupa, a jednak o "rozmiar" mniejszy. Tylko tollery potrzebują dużo ruchu i zajęcia, ale z tego co czytam nie byłoby to problemem.
    • 91-marta Re: Pomoc w wyborze psa 29.01.12, 00:11
      Wszelkie średnie teriery, np. welsh terrier, jak russel, foxterrier itp. Energiczne, spontaniczne, kumate, szybko się uczą, ogólnie cieszą się dobrym zdrowiem. Jeśli możesz sobie pozwolić na sprawianie 'wypasionych' spacerów, to terier w bloku świetnie się sprawdzi.
    • puma002 Re: Pomoc w wyborze psa 29.01.12, 10:31
      Whippet?
      • leluchow1 Re: Pomoc w wyborze psa 30.01.12, 12:08
        Właśnie! Też z miałam zaproponować whippeta. Nasz ma w sobie niespożyte pokłady miłochy, radości i energii. No a chart w biegu.... bezcenny widok....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka