Dodaj do ulubionych

Mały gryzący berneńczyk

29.05.12, 10:25
Mam od tygodnia takiego 7 tygodniowego i 7 kilowego malucha w domu, nie ma problemu z siusianiem, przeżyłabym obgryzanie mebli i butów, ale piesek najbardziej lubi gryźć domowników, nie możemy się opędzić od niego, nie można go pogłaskać, jego odruch to łapanie zębami, ma już nawet ksywę Szczęki lub Shark, cały czas "kłapie"szczęką i tylko patrzy by złapać mnie za nogę za rękę, wiem że to normalne że pies niszczy buty jak się je zostawi w polu widzenia, gryzie nogi od krzesła, ale gryzienie ludzi to wolałabym uniknąć, jest tak zawzięty że nie reaguje na zakaz Nie wolno! kiedy ugryzie wynoszę go do pokoju i zostaje sam pare minut. Boję się że będzie agresywny. Jak oduczyć go gryzienia? są jakieś sposoby by zrozumiał że robi krzywdę? że nie wolno gryźć. Nie chcę psa obronnego, tylko przyjaciela
Obserwuj wątek
    • blue.berry Re: Mały gryzący berneńczyk 29.05.12, 12:28
      na początku od razu powiem Ci że masz psa za wcześnie odłączonego od matki, bo już w 6 tygodniu życia, a powinien najwcześniej trafić do nowego domu około 8-9 tygodnia. 7 tygodniowy szczeniak to jeszcze niemowlak - naprawdę bez sensu jest rozważanie na temat jego agresji czy bycia obronnym w przyszłości. szczeniaki w tym wieku pogryzają się z rodzeństwem i tez matkę - to okres w którym właśnie uczą się siły nowych ząbków i jak nie wolno gryźć - matka karci a rodzeństwo płacze. z braku tegoż młody gryzie was. on nie rozumie zakazów bo jest jeszcze na to za mały - za to świetnie będzie rozumiał piskliwe tony więc na gryzienie reagujcie właśnie czymś takim - wystarczy pisnąć, wysokim głosem zawołać "ała, ała" czy coś w tym rodzaju - to dla niego będzie sygnał ze coś jest nie halo. dodatkowo ręce od razu zabierać - nauczy się że gdy gryzie to nie ma z wami kontaktu, podsuwać w miejsce ręki gryzaki. po prostu nie pozwalać żeby gryzł i pamiętać że to trochę potrwa, bo to naprawdę maluszek.
      • semi-dolce Re: Mały gryzący berneńczyk 29.05.12, 14:09
        Dokładnie tak - gdy ugryzie trzeba piszczeć tak, jak piszczy drugi szczeniak, gdy brat/siostra za mocno go złapie. Za karę można "obrazić się" na psa - zabrać rękę, zero kontaktu wzrokowego, zero mówienia. Nie za długo, 5 minut w zupełności wystarczy.

Btw. pies nie reaguje na komende nie wolno, bo nie ma pojęcia co ona znaczy. Psy naprawdę nie rozumieją ludzkiej mowy i każdej komendy trzeba je najpierw nauczyć, by reagowały.

I tak jak napisała Blue - takie maluchy gryzą, bywa że warczą i szczekaja nawet, ale z tym, czy pies będzie agresywny wobec ludzi w dorosłym zyciu nie ma to absolutnie nic wspólnego. Będzie taki, jakim go wychowacie. Po kwarantannie poszczepiennej proponuję zacząć z nim chodzić do dobrego psiego przedszkola, i pies i wy wiele możecie się tam nauczyć.
        • asia_pers Re: Mały gryzący berneńczyk 29.05.12, 14:55
          Dzięki za opowiedzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka