21.10.05, 16:00
Licze na to ze mi podpowiecie jakiego pieska kupic!:-)Od jakis 2 miesiecy
baaaardzo chce kupic psa( inna sprawa ze maz sie nie zcgadza:-()Jako dziecko
mailam bokserka i baardzo kocham te rase psa ale teraz mieszkam w bloku i
mysle ze dla tak duzego pieska mam za male mieszkanko i...wlasnie nie wiem
jaki piesek bylby najlepszy ? I jeszcze 2-ga sprawa. mam 3letnie coreczke i
wlasnie dla niej chce pieska .podpowiedzcie:-)))
Obserwuj wątek
    • ela.kowalik Re: czesc !!! 21.10.05, 16:14
      Szczerze radziłabym Ci poczekać, aż córeczka będzie w wieku szkolnym. Szczeniak
      wymaga troski i opieki niemal tak samo jak drugie dziecko. Spacery z pieskiem i
      trzylatką też mogą być uciążliwe. Poza tym malutkiemu dziecku trudno zrozumieć,
      że piesek nie jest ruchomą zabawką, a i ze strony psa małe dziecko może spotkać
      krzywda - gdy np. pies będzie bronił się przed zbyt gorącymi pieszczotami.
      Radziłabym ten czas wykorzystać na poznanie ras psów i wyboru tego najbardziej
      odpowiedniego, tak wyglądem jak i temperamentem, oraz odłożenie pieniędzy na
      zakup psa w dobrej, pewnej hodowli. Bardzo serdecznie pozdrawiam :-)
      • iwi-monia Re dzieki za odpowiedz! 21.10.05, 16:27
        Coreczka ma 3 latka i baardzo potrzebuje opiekowac sie kims ...niestety nie
        planuje 2 -giego dziecka wiec pomyslalam o jakims zwierzatku! Moja przyjaciolka
        ma jamnika i jak bylam tam z corka ( juz kilka razy) to cora cale 4 godz
        pieknie sie bawila -zajmowala pieskiem! I dopiero po moich obserwacjach
        zrodzila sie we mnie taka mysle , o kupnie pieska! Poza tym nie bylo to jeden
        raz tylko za kazdym razem jak tam ide to dziecko az sie trzesie aby isc ze mna
        i zajac sie psem ...jestem w "kropce"
    • b-beagle Re: czesc !!! 21.10.05, 16:39
      To dziecku szybko minie ,zreszta tak małe dziecko nie nadaje się na opiekuna
      jakiegokolwiek zwierzęcia. Psa nie powinno kupować się dla dzieci
      • ela.kowalik Re: czesc !!! 21.10.05, 16:51
        Skoro masz możliwość odwiedzania koleżanki - właścicielki pieska, to masz
        komfortową sytuację :-) W córeczce rozwinie się miłość do zwierząt, a gdy
        będzie na tyle duża by móc opiekować się pieskiem, samodzielnie go wyprowadzać,
        myć jego miseczki, a nawet zetrzeć siusiu, gdy szczeniakowi to się przydarzy,
        wyczesać futerko - wówczas go jej kupisz :-) Ale pamiętaj, że to Ty będziesz go
        wyprowadzać wcześnie rano i późnym wieczorem, karmić i pielęgnować w chorobie,
        kąpać, wydawać pieniądze na szczepienie, odrobaczanie - itp. Dlatego naprawdę
        radzę Ci zaczekać, a póki co, korzystać z możliwości zabawy z cudzym pieskiem :-
        )
    • majenkir Re: czesc !!! 21.10.05, 17:01
      Moze tu cos znajdziesz?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=12596204
      A upor meza to tylko kwestia czasu ;).
      • leaa Re: czesc !!! 21.10.05, 18:19
        Poprostu ręce opadają......z rozpaczy. Każdego dnia trafiam na ogloszenia
        pt "kupię psa dla dziecka, przyjmę yorka dla 2 letniej córeczki, kupię rocznego
        boksera bo córka potrzebuje opiekuna i przyjaciela"
        Polecam kupić dziecku pluszowego psa, małe dzieci szybko się nudza wbrew
        pozorom i potem psem nie ma kto się zajmować.
        Pies nie jest zabawką!
        A dodatkowo twój mąż się nie zgadza..........Pomyśl o tym zanim uszczęśliwisz
        siebie i corkę na chwilę a unieszczęśliwisz psa jeśli coś pojdzie nie tak.
    • orvokki Re: czesc !!! 21.10.05, 19:26
      Jest trochę ras, które dobrze tolerują małe dzieci. Warunek jest jeden - psa
      musisz kupić SOBIE, a nie dziecku. Musi też być do tego przekonany Twój mąż.
      Pies jest ogromnym obowiązkiem, w okresie szczenięcym wymaga by poświęcić mu
      kilka godzin dziennie, dorosły tylko trochę mniej :o) Trzeba toto wychować na
      niekłopotliwego towarzysza, trzeba wyprowadzać, pielęgnować, bawić się... to nie
      są obowiązki dla dziecka, ani szczerze mówiąc, dla jednej osoby, chyba że ta
      osoba nie pracuje. Dziecko to najwyżej pod Twoim nadzorem może psu piłeczkę
      porzucać :o)
      Osobiście uważam, że przy tak małym dziecku powinniście się zdecydować na
      niewielką rasę, tak by pies nie mógł dziecka w zabawie przewrócić, uderzyć
      (wpadnięcie rozbawionego szczeniaka większej rasy w człowieka do przyjemności
      nie należy). Podobno świetnie sprawdzają się z dziećmi cavalier king charles
      spaniele, moja suczka rasy cocker spaniel angielski też dzieci bardzo lubi i na
      wiele im pozwala - ale jest to już dorosła ułożona suczka, w wieku szczenięcym
      była zbyt impulsywna. Niezależnie od rasy, na którą się zdecydujesz - wybierz
      odpowiedzialnego hodowcę, który dba o właściwą socjalizację szczeniąt i
      KONIECZNIE zobacz matkę szczeniaków. Szczeniaki nie tylko po niej dziedziczą,
      ale również uczą się zachowań. Agresywna, lękliwa, nerwowa suka może to
      przekazać szczeniętom.
    • stahap Re: czesc !!! 22.10.05, 12:17
      Jestem tego samego zdania co przedmówcy. Psa trzeba kupić sobie. Trzeba zdawac
      sobie sprawe ze to kolejne "dziecko" w rodzinie. Córeczka nie będzie zajmować
      się psem, to będzie Twój obowiązek. Przy szczeniaku parę godzin dziennie-
      sprzątanie po nim, nauka dobrych manier itp. pomyśl jeszcze ze pies moze
      sprawiać problemy, tzn. chorować, wymiotować na środku kuchni, gubić sierść-
      wtedy dochodzi dużo większa troska o podłogi i ubrania.
      jeśli lubicie jeździć na wczasy, pomyśl czy masz go gdzie zostawić. Bo nie
      wszędzie da sie pojechać z psem.
      Ja swojego męża przekonałam, też nie był zachwycony. Mój pies lubi i toleruje
      dzieci (to labrador), ale to mój obowiązek no i wydatki też są z tym
      związane!!!!
      Ale i tak uważam że postępujesz odpowiedzialnie bo sie pytasz. znam ludzi
      którzy wzięli psa ze schroniska po czym jak się znudził to oddali z
      powrotem....nie dlatego ze sprawiał kłopoty, tylko nie mieli czasu się nim
      zajmować.pies też miał być "dla dzieci".
    • mycha_33 psiak 22.10.05, 18:01
      jak mały to radze pinczera albo ratlera toi bardzo miłe psiaki sama mam takie
      dwa bo też kocham psy:) powodzenia
      • iwi-monia Re dzieki za odpowiedz! 23.10.05, 16:21
        bardzo wam dziekuje za dopowiedzi! Tak dla sprostowania---zdenerwował mnie
        post "leaa" ...ja nie chce kupic tego psa dla dziecka! Przede wszystkim ja
        pragne tego psiaka! A zauwazylam rowniez ze moja córeczka rowniez ma potrzebe
        zajmowania sie kums ! Zdaje sobie sprawe ze ona zapewne bedzie sie bawic
        pieskiem ok 10 min. dziennie ale nawet takie zabawy czegosc ucza! dziecko
        widzie ze poza nim tez sa inne osoby badz zwierzatka jakimi sie trzeba zajec i
        ze nie mozna miec rodzicow na wylacznosc! Uwazam ze posiedanie zwierzecie wiele
        uczy!! Wnosi wiele radosci ale rowniez wiele obowiazkow jakich ja jestem
        swiadoma ( mialam juz pieski) Moje obawy zwiazane sa z tym ze ja mieszkalam w
        domku z ogrodem i..zawsez mialam bokserki( kocham te rase)!!!terza mam problem
        bo chce miec psa DLA SIEBIE...ALE nie moge unieszczesliwic bokserka w mieszkniu
        w bloku:-(((

dziewczyny --mam nedzie ze jakos rozwiaze ten problem....( marze o szczeniaku i
        naprawde mysle o tym nieuswtannie od ladych 2 lub 3 mieisecyu....)JAK SIE
        ZDECYDUJE DAM WAM ZNAC! PAP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka