Dodaj do ulubionych

zastanawiające

10.04.06, 07:07
zastanawia mnie to, że wypowiadają się tu własciele i miłośnicy Goldasków, ale NIKT nie zwróci uwagi, że rasa nazywa się GOLDEN RETRIEVER a nie retriver...
jak to się dzieje??

Troublemaker
Obserwuj wątek
    • agaciora Re: zastanawiające 10.04.06, 11:04
      Ja zwróciłam uwagę, ale się nie wypowiadam, bo zaraz zostanę znowu zaatakowana,
      że się czepiam. Podejrzewam, że dla większości użytkowników tego forum, sprawa
      prawidłowej pisowni nazwy rasy jest tak samo mało istotna jak rodowody,
      czystość rasy, zdrowie goldenów itp itd.
      Po prostu -pisownia adekwatna do świadomości niektórych użytkowników tego forum

Agata
      • goldenmaniak Re: zastanawiające 10.04.06, 11:57
        agaciora napisała:

> Ja zwróciłam uwagę, ale się nie wypowiadam, bo zaraz zostanę znowu zaatakowana,
        >
        > że się czepiam. Podejrzewam, że dla większości użytkowników tego forum, sprawa
        > prawidłowej pisowni nazwy rasy jest tak samo mało istotna jak rodowody,
        > czystość rasy, zdrowie goldenów itp itd.
        > Po prostu -pisownia adekwatna do świadomości niektórych użytkowników tego forum
        >
        > Agata
        Zgadzam się z tobą Agato błąd w pisowni jest bardzo wyraźny i rzucający się w
        oczy ale nic na to nie poradzimy,no bo jak pies nie ma papierów np. to skąd
        właściciel ma wiedzieć jak poprawnie napisać jego nazwę rasy?Pisze tak jak
        słyszy i się nad tym nie zastanawia.
        Aneta
        • cookiez Re: zastanawiające 10.04.06, 14:37
          Dobrze, ze na tym forum sa osoby z odpowiednim podejsciem do sprawy. Dobrze Was tu widziec!!

Paweł
          • anraw Re: zastanawiające 10.04.06, 16:08
            Oczywisci, bo skoro to ma nie byc poprawnie, czyli GOLDEN RETRIEVER, to moze
            byc rownie dobrze Golden Bulterier albo np. Golden Leonberger czy Golden
            Rottweiler.
            Jak ma byc rasowy, no to niestety jedynie Golden Retriever i to do tego z
            rodowodem, czy nam sie to podoba, czy nie. Mam jednego Goldena i jednego
            Goldenopodobnego. Kocham oba tak samo, ale jesli chodzi o rase, to calkiem inna
            sprawa.
            Kochani, buraki, to buraki, a ziemniaki, to ziemniaki, nie mowiac juz o
            rasowych rozach, czy innych tulipanach. Mieszance tez sa piekne, ale nie sa
            tulipanami, ani rozami. Takie zycie!
            • renatatychy Re: zastanawiające 10.04.06, 18:38
              dokladnie sie z tym zgodze, niestety jakze mala jest swiadomosc dziedziczenia
              nie tylko pieknego goldenowego wygladu ale i cech osobowosciowych, mieszance
              maja charaktery nie do okreslenia, i tak, jak dzis golden jest psem
              etrapeutycznym to sie to zacznie zmieniac bo sie zdarzy ze taki mieszaniec
              pogryzie dziecko.a jak mal osob o tym mysli widac po tekstach w typie
              : szukam suczki dla mojego ogiera, rece opadaja:(((
              • morski_lazur Re: zastanawiające 10.04.06, 19:15
                kiedyś na jakiś serwisie było ogłoszenie "buhaj rozpłodowy"...<oooczywiście bz papierów>
                to zadaniem człowieka jest dbać o psa i jego prawidłowy rozwój psychiczny, socjalizację...
                ja się doczepiłam pisowni, bo się czepiam z definicji, tak już wyszło...
                ale miło, że nie tylko ja UMIM czytać ;)

Troublemaker

renatatychy napisała:

> dokladnie sie z tym zgodze, niestety jakze mala jest swiadomosc dziedziczenia
                > nie tylko pieknego goldenowego wygladu ale i cech osobowosciowych, mieszance
                > maja charaktery nie do okreslenia, i tak, jak dzis golden jest psem
                > etrapeutycznym to sie to zacznie zmieniac bo sie zdarzy ze taki mieszaniec
                > pogryzie dziecko.a jak mal osob o tym mysli widac po tekstach w typie
                > : szukam suczki dla mojego ogiera, rece opadaja:(((
                • rudzia20 Re: zastanawiające 13.04.06, 16:40
                  No comment prosze szanownego panstwa. Widze, ze trudno bylo napisac do mnie
                  maila z uwaga na ten temat. Tylko rzecz jasna jak to Polacy we krwi maja,
                  posmiac i poszydzic. Zastanawiam sie tylko czy Wam nigdy nie zdarzyl sie zaden
                  blad?
                  Pozdrawiam serdeczne
                  P.S. I naprawde nie zalezy mi, czy myslicie o moim psie jako rasowym czy tez
                  nie. Po Waszych komentarzach widac, ze Wy za to jestescie RASOWYMI Polakami...
                  • agaciora Re: zastanawiające 14.04.06, 08:58
                    rudzia20, wyluzuj. Twój błąd (kto z nas ich nie popełnia - może akurat nie w
                    nazwie rasy psa którego posadamy :-), ale w innych sprawach). Po prostu poziom
                    niektórych ludzi na tym forum i ich świadomości nt rasy i psów ogóle jest tak
                    żenujący i denerwujący, że ... brak słów. Wkurzyło nas to, a błąd w nazwie
                    okazał się wisienką na samym czubku tej góry lodowej.

Agata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka