Dodaj do ulubionych

Poważne pytanie!!

27.05.06, 22:15
Zanim jeszcze je zadam to chciałam napisać,żebyście mnie nie oceniali i nie
mieszali z błotem bo każdy wlaściciel psa myśli inaczej i ma inne powody do
takich a nie innych zachowań.
Otóż mam problem ponieważ mojemu psiakowi nie zeszło jedno jądro. Teraz ma
ok.6.5 miesiąca i oczywiste jest chyba,że już mu nie zejdzie.Jest to rasa
średniej wielkości.Dostawal zastrzyki hormonalne,. które jednak nic nie
pomogły.Jest to piesek rewelacyjnie zapowiadający się wystawowo i z takim
zamiarem go kupiłam.W tej sytuacji zaczełam po naprawde wielu dniach i
tygodniach przemyślen, jednak poddać go operacji chirurgicznego sprowadzenia
jąderka do moszny.Rozmnażać go nie zamierzam nigdy!!Bez względu na to czy
bedzie zdobywał nagrody czy nie.Wiem,że ten zabieg jest dość kontrowersyjny
ale nie zrozumie mnie ten kto nie był na moim miejscu.
Mam w związku z tym pytanie.Czy ktoś z Was bądź z waszych znajomych miał
podobna sytuacje i może postąpił tak jak ja chcę postąpić??Jeśli tak to
bardzo proszę o komentarz..
Dziekuje z góry
Obserwuj wątek
    • paenka Re: Poważne pytanie!! 28.05.06, 00:45
      Na powazne ytania odpowiadam jedynie na maile ;) zerknij na pocztowe konto ;)
    • yasmin_ch Re: Poważne pytanie!! 07.06.06, 01:34
      troche widze tu sprzecznosc - chcesz go wystawiac, nawet z ta mysla go zakupilas
      a nie chcesz by zostal ojcem???
      • paenka Re: Poważne pytanie!! 07.06.06, 11:00
        Nie rozumiem dlaczego uwazasz to za sprzecznosc. Czyzby wystawy byly juz
        traktowane jedynie jako droga do zarabiania kapuchy na rozmnazaniu piskow i
        tylko dlatego ktos mialby kupowac psa z ordowodem a potem go wystawiac? Wielu
        ludzi wystawia psy a wcale ich nie rozmnaza. Naprawde śmieszne podejście. W
        takim razie od razu po co kupowac psa z rodowodem skoro sie nie chce go
        rozmnazac tj. wystawiac. Bo po co?
        • czarnykluch Re: Poważne pytanie!! 12.06.06, 10:50
          ja kupiłam psa z rodowodem żeby mieć pewność, że na pewno wyrośnie mi pies o
          cechach na których mi zależy, wystawiałam go kilka razy ale nie po to żeby
          został reproduktorem ale po to żeby się przekonać co myślą o moim psie
          profesjonaliści a ponadto świetnie się na wystawach bawimy poznaliśmy dużo
          fajnych ludzi....

a co do pytania to ja bym nie narażała mojego psa na niepotrzebną operacje tylko
          i wyłącznie dla swojej przyjemności
          • paenka Re: Poważne pytanie!! 12.06.06, 11:56
            Taka operacja nie jest niepotrzebna. Jest konieczna! Jąderko które nie zostanie
            sprowadzone do moszny i zostanie w przewodzie albo w "brzuszku" po jakims
            czasie rakowieje i wtedy to jest problem.
            • viiking Re: Poważne pytanie!! 14.06.06, 15:13
              Prawdziwa specjalistka - tak, rzeczywiscie moze zraczec.
          • a_na Re: Poważne pytanie!! 12.06.06, 11:58
            czarnykluch napisała:
            > a co do pytania to ja bym nie narażała mojego psa na niepotrzebną operacje
            tylko i wyłącznie dla swojej przyjemności

Tylko,że operacja i tak jest niezbędna w sytuacji,gdy jedno jądro "zostało
            gdziec po drodze".
            Więc o operacji "dla swojej przyjemności" nie ma mowy.
            • tessciowa Re: Poważne pytanie!! 17.06.06, 12:30
              Oczywiście taka operacja jest konieczna, po pierwsze dlatego że jądro może
              zacząć rakowacieć, a po drugie ponieważ jądra schodzą do moszny dlatego, że
              produkcja hormonów wymaga niższej temperatury niż wewnątrz organizmu. Jądro
              zostając wewnątrz jam ciała zaburza gospodarkę hormonalną co z kolei ma wpływ
              na zachowanie się psa. Nie ma tu mowy więc o operacji: " bo takie kaprycho
              właściciela". Z anatomii troszkę: jądra pozostają w obrębie jamy brzusznej skąd
              po urodzeniu schodzą poprzez taką małą dziurę w powłokach do moszny,
              najczęstrzą przyczyną wnętrostwa jest zbyt mały otwór. Operacja i tak jest
              ingerencją w powłoki ciała więc na dobrą sprawę nie ma wielkiej różnicy, czy
              wytną jądro czy też spróbują sprowadzić je do moszny. Swoim porządkiem taka
              operacja jest bardzo często wykonywana u ludzi i nie sądzę by była bardzo
              skomplikowana. Tym bardziej że sprowadzenie może zachować odpowiednią
              gospodarkę hormonalną, która jak wiadomo ma wpływ na zachowanie. W innym
              wypadku ja bym kastrowała psa. Jeśli jednak chcesz wystawiać to poddaj psa tej
              operacji tylko nie rozmnażaj. Wnętrostwo jest dziedziczne.
    • marrgott Re: Poważne pytanie!! 30.10.06, 00:22
      Mójemu pieskowi nie zeszły oba jąderka. Polecono nam ich usunięcie. Oczywiście
      operacja taka była przeprowadzona. Z jednej strony szkoda - dla Oscarka
      kupiliśmy suczkę, ale jednak to było już najmniej ważne. Najważniejsze było
      jego zdrowie.
    • jollyvonne Re: Jeszcze jedno poważne pytanie 01.11.06, 09:56
      Do zorientowanych w temacie:
      skoro niezstapione jadro jest powodem do dyskwalifikacji psa jako egzemplarza
      wystawowego i rozrodowego, to czy chirurgiczna korekta tego feleru moze
      otworzyc psu droge na wystawy? Dla mnie brzmi to wrecz idiotycznie, szczegolnie
      jesli jest to wada dziedziczna. Czy takie cos nie zostaje zapisane w kartotece
      psa, czy w jakims rejestrze ktory wlasciciel jest zobowiazany do ujawnienia
      przed wystawa i rozmnazaniem?
      Dla spienionych moim dociekaniem: nie mam nic przeciwko zoperowaniu psa,
      szczegolnie jesli ma sie to przysluzyc jego zdrowiu. Rozwazam tylko kwestie
      sensownosci kupowania psa z rodowodem i po championach, jesli moga to byc
      championy po korekcjach chirurgicznych ... Nika_1234 zazeka sie co prawda ze
      nigdy nie dopusci do rozmnozenia psa, a co za tym idzie do powielenia wzorca
      bledu, ale inni moze tak? Skoro jest to fizycznie mozliwe ...

P.S. W swiecie ludzi sprawa o podobnej randze juz sie odbyla: pewien pan
      zazadal rozwodu kiedy sie dowiedzial ze jego zona wcale nie wyglada tak jak on
      ja zna, a co za tym idzie nie przekaze dzieciom "genow urody", gdyz jej wyglad
      jest wynikiem operacji plastycznych!
      • paenka Re: Jeszcze jedno poważne pytanie 03.11.06, 11:25
        Z tego co mi wiadomo w zasadzie takich rzeczy poza papierami u weta ktory
        operowal nigdzie to nie jest odnotowywane. Nie zawsze niezstapienie jader(nie
        wiem jak dwoch ale jednego napewno) jest spowodowane wada genetyczna. Czesto
        pies za szybko rosnie i mimo ze jaderko "chce zstapic" to powrozka do ktorej
        jest przymocowane nie nadaza za wzrostem kostnym psa, wobec czego jaderko moze
        utknac w drodze zstapienia albo sie cofac.
        To trudne jest do stwierdzenia co naprawde jest przyczyna takiej sytuacji u
        danego osobnika ale to juz zalezy od odpowiedzialnosci wlasciciela co dalej z
        tym fantem zrobi. Najprosztrym sposobem ale nie dajacym oczywiscie 100%
        pewnosci jest sprawdenie rodzenstwa psa i przodkow czy nie mialy podobnych wad.

Nie wszyscy kupuja psy rodowodowe po to aby moc tylko chodzic po wystawach:) ja
        np mam psa rodowodowego, nie wyrobilam mu jeszcze papierow a ma juz 3 lata. Po
        prostu chcialam zeby to byl lab, bez zadnych wad w kolejnosci - psychicznych,
        fizjologicznych (generalnie chodzi o wyglad)
        • jollyvonne Re: Rodowod bledow 03.11.06, 20:26
          Dzieki za odpowiedz.
          Wiem ze nie kazdy kupuje psa rodowodowego zeby moc chodzic po wystawach, mi
          samej to nie przyszlo do glowy przy zakupie. Teraz jednak mam coraz wieksza
          ochote raz sie na wystawie pokazac, chociazby po to aby zobaczyc inne osobniki
          tej samej rasy.
          Psa kupilam rodowodowego bo innych nie bylo :) Moja radosc z posiadania osobnika
          o potwierdzonym materiale genetycznym maci jednak fakt, ze nawet ojciec champion
          moze byc po operacjach, skoro to fizycznie mozliwe to napewno sie zdaza ...
          Mozna w ten sposob wyprowadzic rodowod wad, a nie zdrowego psa rasowego wolnego
          od plag typowych.
          • paenka Re: Rodowod bledow 03.11.06, 23:40
            No niestety praktyki ZK na to zezwalaj a czesto nawet wspieraja takie
            dzialania, ot chocby takie umowy z sedziami, farbowanie siersci, kolorowanie
            maski psa, odpowiednie strzyzenie itp itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka