lahliq 11.12.03, 08:58 Pamiętam, że były tutak podane przez Pumę fajne przepisy na maseczki na włosy z dodatkiem miodu. Próbuję je znaleźć i nie mogę. :) Czy może ktoś mi pomóc? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
puma002 Re: Miód - maseczki 11.12.03, 09:48 Maseczki miodowe są w wątku o naturalnych kosmetykach: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12345&w=7790230 Pozdrowionka:) Odpowiedz Link
lahliq Re: Miód - maseczki 12.12.03, 09:34 Dzięki! :) Szukałam właśnie tej: "Miodowa odżywka do włosów. Rozetrzyj 5 dag drożdży z żółtkiem, 3 łyżkami miodu i łyżką soku z cytryny. Odżywkę wmasuj we włosy, owiń głowę folią i ręcznikiem, a po 30 minutach umyj szamponem. Stosuj odżywkę raz w miesiącu. Włosy staną się gęste i lśniące." Mam pytanie. Stosowałm ją już kilka razy, jest faktycznie niezła, tylko czy można by ją czymś zagęścić? Polowa mia zawsze ścieknie z włosów zanim ją nałożę a potem jeszcze wycieka mi spod ręcznika. Nie sądziłam, że drożdże tak łatwo się rozpuszczą w żółtku. :) Odpowiedz Link
puma002 Re: Miód - maseczki 12.12.03, 17:10 Nie mam pojęcia czym ją zagęścić. Zastanawiałam się, ale nic nie wymyśliłam. Może mniej drożdży, mniej miodu i mniej soku z cytryny? Z moich włosów też maseczki spływają, co jest niezbyt przyjemne, ale zakładam z góry, że "ten typ tak ma", i toleruję niesubordynację:-) Odpowiedz Link
lahliq Re: Miód - maseczki 15.12.03, 09:06 Mniejsze proporcje chyba nic nie dadzą. :) Jakoś tak drożdże widocznie mają w tym towarzystwie, że robią się niesamowicie płynne. ;) Nakładam foliowy czepek kąpielowy, na to ręcznik no i trudnbo, trzeba pocierpieć to ściekanie. A warto! :) Czy tą kombinację można nałożyć też na twarz? Odpowiedz Link
puma002 Re: Miód - maseczki 15.12.03, 20:43 Pewnie, że można nałożyć na twarz. Chyba, że ktoś jest alergikiem, to wtedy lepiej wypróbować na innej wrażliwej części ciała (np. na wewnętrznej części przedramienia), zanim się rozsmaruje na twarzy. Naturalne maseczki z produktów spożywczych mają taką zaletę, że można je nałożyć na każdą (lub prawie każdą) część ciała, a nawet zjeść;-) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link