15.03.14, 23:38
nacjonalizm ukraiński dla mojej rodziny nie jest pustym słowem. nie mam nic przeciwko temu aby krym został rosyjski.
Obserwuj wątek
    • zed-is-dead Re: ukraina 16.03.14, 00:45
      Ja bym raczej skandował: Yankee, go home!
      www.lewica.pl/?id=29253
      • witamina_b12 Re: ukraina 16.03.14, 10:03
        Czyli jak zwykle...
        Wiedz, że to bujda, granda zwykła,
        Gdy ci wołają: Broń na ramię!,
        Że im gdzieś nafta z ziemi sikła
        I obrodziła dolarami;
        Że coś im w bankach nie sztymuje,
        Że gdzieś zwęszyli kasy pełne
        Lub upatrzyły tłuste szuje
        Cło jakieś grubsze na bawełnę.
        • zed-is-dead Re: ukraina 16.03.14, 15:57
          Dokładnie tak, Witaminko. Buldogi się gryzą pod dywanem, a na gębach fałszywy uśmiech
          Bo byle jaki ktoś
          Co się nakradł już dość
          Prawi mi morały

I co dzień mądrzy się
          Bo nauczyć mnie chce
          Przeginania pały!...

Drugi znowu ma pysk
          Uśmiech, jak błota bryzg
          Tłuste, lepkie palce
      • tapatik Re: ukraina 16.03.14, 15:10
        zed-is-dead napisał:

> Ja bym raczej skandował: Yankee, go home!
        > www.lewica.pl/?id=29253

Czyli jak u nas pojawią się hamerykańskie think-tanki, to można spodziewać się rewolucji?
        • zed-is-dead Re: ukraina 16.03.14, 15:58
          Na pewno zafałszowania informacji odnośnie bezpieczeństwa wydobycia gazu z łupków...
    • czarnamajka75 Re: ukraina 16.03.14, 20:57
      Krym dla Tatarow - rdzennej ludności !!
    • satelitka1 Re: ukraina 16.03.14, 22:03
      Niestety też znałam kobietę, której całą rodzinę spalili żywcem w stodole banderowcy... i nie była to jakaś "szlachecka, fanaberyjna familia gnębiąca ruskich chłopów" (co często się słyszy jako usprawiedliwienie mordów - choć to żadne usprawiedliwienie) - tylko ludzie od wieków mieszkający tam i uprawiający poletka własnymi rękoma... co dało się zamordować - zamordowano, resztę rozgrabiono, spalono.. śladu nie ma. I nie ma też winnych. A Banderze i jego bandziorom pomniki się stawia. Nasi niedouczeni politycy drą japy w banderowskich pozdrowieniach... Wstyd. Już "prawy sektor" - czyli potomkowie bandziorów banderowskich popiskuje by zabrać Polsce kilkanaście powiatów - niegdyś rzekomo "ukraińskich"... ciekawe, że nawet "niegdyś" nikt nie slyszał o państwie zwanym Ukrainą. Więc nie zachłystujmy się tak tą "przyjaźnią polsko-ukraińską"... bo jesteśmy im tylko chwilowo potrzebni.
      • czarnamajka75 Re: ukraina 16.03.14, 22:42
        ..skoro nikt nie slyszał w przeszłości pańswie znanym Ukrainą to w takim razie kim byli ci którzy mordowali Polaków?...Ostatnio zastanawiam się nad przyczynami nienawiści narodu do narodu ..bo przecież ona nie bierze sie z niczego ...zastanawiam się skąd wzięly się morderstwa Polaków przez Ukrainców, skąd ta nienawiśc , skąd antypolonizm Żydów ??Chcę pokopać trochę w historii i znaleźć przyczyny ...na razie znalazłam że w czasach między wojennych ludnośc właśnie tych terenów chciany przymusić do utworzenia wielkiej rzeczypospolitej a 4 tys Żydów wilenskich wyrżnięto w pien...szukam dalej....
        ..nie usprawiedliwiam tej bestialskości tylko chcę dotrzeć do korzeni...bo przecież wszystko ma jakieś korzenie...
        • satelitka1 Re: ukraina 21.03.14, 11:53
          Wobec chęci poszerzenia wiedzy w temacie polecam:
          www.prawy.pl/z-kraju/3464-dr-lucyna-kulinska-o-70-rocznicy-zbrodni-upa-prawda-przegrywa-z-polityka
          rozmowa z dr Lucyną Kulińską - historykiem. Polecam też jej książki "Dzieci Kresów".
          Dodam, że nienawiść - nienawiścią - ale nie można zakłamywać własnej historii! Bo na swojej historii MĄDRE narody się uczą - by nie popełniać więcej podobnych błędów.
          Nie można udawać, że wszystko jest ok, że mordercy byli bohaterami, że łączy nas słodka przyjaźń i miłość do Bandery wink Niemcy potrafili przejść proces denazyfikacji, pokajać się - uznać, ze ich dziadowie postąpili jak bestie. Ukraińcy - nie. Dlaczego? Bo są z tych zbrodni dumni, szczycą się swoimi zbrodniczymi przodkami. Co taka postawa zapowiada na przyszłość?
    • szarlotka_ja Re: ukraina 16.03.14, 22:23
      Nie wiem... polityka mnie przeraża. Zwykłych, prostych ludzi mi tylko żal.
    • raziel24 Re: ukraina 16.03.14, 23:35
      ja sam nie wiem
    • tapatik Jeśli ukraińska armia nie potrzebuje swoich 05.06.14, 21:20
      Jeśli ukraińska armia nie potrzebuje swoich oficerów, mnie oni też niepotrzebni.
      Strzelać.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16102780,_Jesli_ukrainska_armia_nie_potrzebuje_swoich_oficerow_.html
    • tapatik Agresor na naszej granicy 07.06.14, 18:57
      Poroszenko jest piątym szefem w historii niepodległości Ukrainy. W uroczystości jego zaprzysiężenia uczestniczyli ukraińscy deputowani oraz ponad 50 przedstawicieli innych państw, w tym prezydent Polski Bronisław Komorowski i wiceprezydent USA Joe Biden. Nowy przywódca Ukrainy wygłosił bardzo mocne przemówienie. Oto 10 kluczowych cytatów.

1. "My, Ukraińcy, jesteśmy 'żywym ogniem w rodzinie europejskich narodów i czynnymi współpracownikami europejskiej działalności cywilizacyjnej'" - (cytat z ukraińskiego pisarza Iwana Franki).

2. "Powrót Ukrainy do swego naturalnego, europejskiego stanu był marzeniem wielu pokoleń. Dyktatura, która w ostatnich latach panowała na Ukrainie, chciała pozbawić nas tej perspektywy i naród przeciwko niej powstał. Zwycięska rewolucja godności zmieniła nie tylko władzę. Zmienił się cały kraj, zmienili się ludzie".

3."Nie chcę wojny, nie pragnę zemsty, choć mam przed oczami ogromne ofiary, które złożył naród ukraiński".

4."Rozpoczynam swoją pracę od propozycji pokoju. Nalegam na złożenie broni. Gwarantuję wolność tym, którzy nie mają na rękach krwi, i kontrolowany korytarz dla rosyjskich najemników, którzy chcą opuścić nasz kraj".

5."Agresor na naszej granicy powinien przypomnieć sobie słowa Ewangelii: kto mieczem wojuje, od miecza ginie"

6."Krym był, jest i będzie ukraiński. I wczoraj twardo oświadczyłem to rosyjskiemu kierownictwu podczas uroczystości w Normandii".

7."Federalizacja nie ma podstaw na Ukrainie".

8."Umowę stowarzyszeniową z UE należy podpisać jak najszybciej. Jest to pierwszy krok na drodze do pełnoprawnego członkostwa w UE"

9."Język ukraiński pozostanie jedynym oficjalnym językiem na Ukrainie, jednak państwo zagwarantuje rozwój rosyjskiego i innych języków mniejszości narodowych" (...) "Życie według nowych zasad oznacza, że nie można nie szanować woli narodu. Wolne życie oznacza prawo do posługiwania się językiem ojczystym, tak jak mówi dziesiąty artykuł konstytucji. Wyznacza ona język ukraiński jako jedyny język państwowy i gwarantuje swobodny rozwój języka rosyjskiego i innych języków".

10."Wykorzystam całe swoje doświadczenie dyplomatyczne, by zapewnić podpisanie nowego międzynarodowego porozumienia, które zastąpi Memorandum Budapeszteńskie. To porozumienie powinno dać gwarancje pokoju i bezpieczeństwa, włączając w to wsparcie militarne w przypadku zagrożenia jedności terytorialnej kraju".

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16113164,_Agresor_na_naszej_granicy_niech_pamieta__kto_mieczem.html
      • s-t-x Re: Agresor na naszej granicy 08.06.14, 21:30
        niech żyje ROSJA wspaniały, specyficzny, niezrozuzmaiały naród lub zlepek narodów.
        ukraina to taki sobie ogonek którym merda kto chce.
        • s-t-x Re: Agresor na naszej granicy 08.06.14, 21:39
          np xfactor
        • tapatik Re: Agresor na naszej granicy 09.06.14, 09:06
          Masz świadomość, że my dla Rosji też jesteśmy takim ogonkiem?
          Już dziś Rosjanie interesują się Łotwą, jak silne są tam nastroje prorosyjskie i czy warto tam już wejść.
          Polska może być następna w kolejce.
          • tdf-888 Re: Agresor na naszej granicy 09.06.14, 11:57
            ale u nas nie ma nastrojów prorosyjskich (nie licząc paru oszołomów), więc ten pretekst im odpada wink z resztą obama stanął za nami murem, a łotwa też jest w nato, więc też mogą im naskoczyć.
            • raziel24 Re: Agresor na naszej granicy 09.06.14, 12:26
              Z tymi nastrojami prorosyjskimi w pełni się zgadzam a co do tego, że Rosja może nam naskoczyć to niestety jest taki instrument jak embargo a w Rosji władają nim politycy a nie wolny rynek.
              • freemarcepan Re: Agresor na naszej granicy 09.06.14, 12:56
                To rosyjskie embargo to juz jest poezja niemal. Robią co chcą wolni i swawolni smile
                • raziel24 Re: Agresor na naszej granicy 09.06.14, 17:36
                  W Przypadku Rosji "podłożyć komuś świnie" nabiera nowego znaczeniasmile
    • freemarcepan Re: ukraina 09.06.14, 11:58
      gwen75 napisał:

> Putin do domu! tongue_out

Tylko gdzie ten jego dom smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka