Dodaj do ulubionych

Drogie forum,

17.07.18, 17:25
mam dylemat. Otóż muszę do roboty upiec ciasto. Na czwartek więc niewiele czasu zostało.
Z przyczyn technicznych dobrze by było żeby to była szarlotka, ponieważ jabłka mi wyjątkowo obrodziły.
Z szarlotek nie jestem zbyt dobra. Znam i piekę dwie, ale one odpadają. Pierwsza, szarlotka sypana, odpada z racji, że jest sypana. Druga, szarlotka klasyczna, odpada bo nigdy nie umiem wywałkować dwóch jednakowych placków i się będą naigrywać, że nie jest od linijki, co będzie powodować mój dyskomfort psychiczny suspicious.

No więc nie mam pomysłu…

Znalazłam w internecie dwie podpowiedzi, które wydają się całkiem przyzwoite, ale...
Po pierwsze uśmiech teściowej, nie jestem przekonana jak zachowa się budyń po upieczeniu suspicious. Czy on przypadkiem nie wypłynie i nie upapra wszystkiego dookoła? suspicious

I po drugie takie obyczajne ciasto z jabłkami, tylko czy to nie jest za zwykłe jak na zebranie gdzie będą same baby zaprawione w dziedzinie ciastkarstwa? One potem komentują, kto co upiekł i czemu się bardziej nie postarał (baby są okrutne). suspicious

Chyba, że ktoś z szanownego Państwa ma coś sprawdzonego i łatwego to poproszę o podpowiedź smile.
Obserwuj wątek
    • marcepanka313 Re: Drogie forum, 17.07.18, 17:40
      Mam sprawdzony i łatwy do zapamiętaniasmile
      adres do sprawdzonej cukierni smile

Pod żadnym pozorem nie poddałabym ocenie mojego braku zdolności do wypieków. I z uśmiechem na ustach, poinformowałabym skąd pochodzi ciasto.
      To się nazywa odwaga cywilna. wink
      • szarlotka_ja Re: Drogie forum, 17.07.18, 17:51
        Tak, tylko, że jak raz pokażesz, że umiesz coś tam upiec to cukiernią nie zadowolisz wink.
        • marcepanka313 Re: Drogie forum, 17.07.18, 17:59
          szarlotka_ja napisała:

> Tak, tylko, że jak raz pokażesz, że umiesz coś tam upiec to cukiernią nie zadow
          > olisz wink.

Dlatego nie pokazuję, że umiem. wink

Używam argumentu, że pieczenie ciast to jest mój nieodkryty jeszcze talent. smile
          • szarlotka_ja Re: Drogie forum, 17.07.18, 18:23
            A nie mogłaś mi tego szybciej napisać? tongue_out
            • marcepanka313 Re: Drogie forum, 17.07.18, 20:11
              szarlotka_ja napisała:

> A nie mogłaś mi tego szybciej napisać? tongue_out

Mogłamsmile. Ale nie pytałaś.
              Nic straconego. Argument do wykorzystania przy wszelkich, niewygodnych próbach wrobienia mnie w coś ponad moje chęci. smile
    • dolores2222 Re: Drogie forum, 17.07.18, 17:44
      Jedyna szarlotka jaka mi zawsze wychodzi to właśnie sypana. Chyba że zrobisz takie ciasto (duńskie chyba) z jabłkami i orzechami w środku. Ono zawsze wychodzi. Mnie nigdy nie opadło. Ale ono nie jest ładne wizualnie tylko smaczne. No to nie wiem, czy pomogłam. wink
      • szarlotka_ja Re: Drogie forum, 17.07.18, 17:51
        No, a gdzie przepis?
        • dolores2222 Re: Drogie forum, 17.07.18, 17:53
          A to szukać mam? Oki, poczekaj.
          • dolores2222 Re: Drogie forum, 17.07.18, 17:57
            Ja robię z tego przepisu:
            www.mojewypieki.com/przepis/latwe-i-puszyste-ciasto-z-jablkami-i-orzechami-wloskimi
            • szarlotka_ja Re: Drogie forum, 17.07.18, 18:22
              Ok, zerknę.
    • heniek.8 Re: Drogie forum, 17.07.18, 18:55
      powiem tak, jakbym miał się spinać że "się będą naigrywać" że "komentują (...) czemu się bardziej nie postarał" to bym kupił w cukierni jakiś kawałek i niech się przynajmniej w tej dziedzinie odwalą ode mnie i kiszą we własnym sosie
      • szarlotka_ja Re: Drogie forum, 17.07.18, 19:08
        I tak chyba zrobię, a to, co jakimś cudem uda mi się upiec zostawię w domu, albo wyślę Henrykowi pod ocenę wink.
        • heniek.8 Re: Drogie forum, 17.07.18, 19:19
          szarlotka_ja napisała:

> to, co jakimś cudem uda mi się upiec zostawię w domu, alb
          > o wyślę Henrykowi pod ocenę wink.

i o to chodzi, co prawda miałem robić rzeźbę bo urlop za niecałe 2 tygodnie, ale dla szarlotki (może być krzywe ciasto) oczywiście zrobię wyjątek tongue_out
    • witrood Re: Drogie forum, 17.07.18, 20:20
      Nie mydl oczu ciastem. Gadaj, co to za okazja. wink
      • szarlotka_ja Re: Drogie forum, 17.07.18, 21:00
        Zebranie. Zawsze ktoś stawia ciacho (według listy żeby było sprawiedliwie), tym razem padło na mnie smile.
    • apersona Re: Drogie forum, 17.07.18, 21:13
      "Po pierwsze uśmiech teściowej, nie jestem przekonana jak zachowa się budyń po upieczeniu suspicious. Czy on przypadkiem nie wypłynie i nie upapra wszystkiego dookoła?"

Słodka zemsta smile i mniej czasu na komentarze
      • szarlotka_ja Re: Drogie forum, 17.07.18, 21:58
        I w sumie można by było dodać dwie porcje budyniu...
        • silencjariusz Re: Drogie forum, 17.07.18, 22:13
          Niech Szarlotta wrzuci fotę zakalczyka, który stworzyła. Ocenimy czy do pracy się nada.
          • szarlotka_ja Re: Drogie forum, 17.07.18, 22:20
            Raczej mnie Sil nie namówi tongue_out.
            • silencjariusz Re: Drogie forum, 17.07.18, 22:29
              No już, już... Bez ociągania się proszę.wink Henio chce wiedzieć na co ma się konsumpcyjnie przygotować.wink
              • szarlotka_ja Re: Drogie forum, 17.07.18, 22:32
                Oj, tam. Nic na razie nie powstało tongue_out

Szukam... szarlotka dla miśka, kto te nazwy wymyśla big_grin.
                • silencjariusz Re: Drogie forum, 17.07.18, 22:34
                  No tak, racja, na czwartek ma być.
                  • szarlotka_ja Re: Drogie forum, 17.07.18, 22:45
                    Otóż to smile.
        • apersona Re: Drogie forum, 17.07.18, 22:33
          szarlotka_ja napisała:

> I w sumie można by było dodać dwie porcje budyniu...

W przepisie są dwie porcje budyniu ale tylko 3 szklanki mleka zamiast 2x0,5litra.
          Robiłam kiedyś podobne ciasto w formie do tarty, z tym że
          - podpiekałam półkruchy spód z rantem ok. 25-30 min
          - nakładałam masę budyniową z masłem
          - w masie układałam cząstki jabłka (bez górnej warstwy ciasta)
          - zapiekałam ponownie ok. 10-15 min
          Nie wiem jak wyjdzie na blasze ale rant i tak zjechał i budyń nieco wypływał przy jedzeniu wszystkimi bokami. Dobre, kaloryczne, młoda publiczność domagała się powtórki.

• szarlotka_ja Re: Drogie forum, 17.07.18, 22:46
            A pamiętasz. kiedyś było takie popularne ciasto - fale Dunaju smile. Tam też chyba się jabłka dodawało?
            • apersona Re: Drogie forum, 17.07.18, 22:51
              tylko nazwę
              • szarlotka_ja Re: Drogie forum, 17.07.18, 22:55
                Pamiętam, że w dzieciństwie moja mama często to piekła, ale smaku to już za nic na świecie nie umiem sobie przypomnieć smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka