Dodaj do ulubionych

automat do pieczenia chleba

IP: *.silesialan.pl 03.10.09, 19:30
Po przeczytaniu wielu postów chwalących automat do wyrabiania i pieczenia
chleba zaczęłam się zastanawiać nad zakupem takiego właśnie. Interesuje mnie
jednak wasza opinia która rozwieje moje wątpliwości co do zasadności zakupu.
Otóż mieszkam w dużym mieście zatem mam blisko piekarnię z pełna gamą chlebków
- od zwykłych po z dodatkami ziaren, orkiszowe itp itd. Sama maszynka
kosztuje niemało bo średnio około 200zł i czy jeśli ma się taką piekarnię obok
czy warto inwestować w takie urządzenie?
Pewnie ten domowy byłby lepszy ale czy znacząco? Czy porównując sklepowe
pieczywo i takie domowe jest znacząca równica na plus? - bo podejrzewam że
jakość będzie lepsza ale ekonomicznie do tego podchodząc to raczej inwestycja
jest już mniej opłacalna. Czy piekąc chlebek stosunkowo czesto rachunki za
prąd drastycznie nie wzrastają - maszynka pracuje około 3 godz i sam wypiek to
jakaś tam grzałka więc pobór prądu chyba znaczny?
Mam straszną ochotę zakupić takie urządzonko ale właśnie powyższe przemyślenia
jeszce mnie wstrzymują...jakie macie doświadczenia, co sądzicie?

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: fAtkOs Re: automat do pieczenia chleba IP: *.acn.waw.pl 04.10.09, 16:12
      Roznica miedzy pieczywem jest duza, to domowe jest lepsze. Chleb z automatu ma
      plusy i minusy. Najtrudniejsze moze byc dostanie odpowiedniej maki. W zwyklym
      sklepie ciezko dostac make chlebowa, orkiszowa czy inna w normalnych cenach. Sa
      maki eko ale one kosztuja 5-10zl za kg. Najelpiej wychodzki zakup z internetu
      wiekszej ilosci. Tak samo drozdze - paczuszka suszoych starcza na 2 chleby
      prawie, a kosztuje ponad zlotowke - w internecie albo na allegro mozna kupic
      0.5kg opakowanie co wychodzi sporo taniej. Jesli wszystko podliczymy to chleb
      wychodzi w podobnych cenach co w sklepie - kilka kromek chleba z ziarnami
      kosztuje ponad 3zl. Duzym plusem automatu jest to ze zawsze mozna zrobic taki
      chleb jaki chcemy i kiedy chcemy. Ustawiamy programator na rano i mamy cieply
      chlebek na sniadanie. Do tego sami wybieramy jaki chcemy i jakie dodatki
      dorzucamy - slonecznik, sezam, mak ...
      Maszyna nie pracuje non stop, tzn grzalki nie grzeja caly czas pelna moca,
      ciasto jest mieszane, potem wyrasta i dopiero na koncu jest wypiekanie.
    • Gość: inny gość Re: automat do pieczenia chleba IP: *.centertel.pl 08.10.09, 04:06
      @nana: Najlepiej zwalcza się pokusy ulegając im.Kup to się przekonasz.
      Chleb wychodzi z wpiekacza inny(grzałka biegnie wokół boków formy)w związku z
      czym wierzch nawet dobrze wypieczony jest stosunkowo miękki, smaczny. Zawsze
      jednak możesz użyć wypiekacza jak maszyny do zagniatania i wyrastania chleba, a
      piec go w normalnej formie w piekarniku.Wypiekacz Moulinexa(ale i innych firm
      również) ma tez program wygniatania ciasta na pizze(bez pieczenia). Jest też
      program na niskocukrowe konfitury(bez uciążliwego sprzątania jak przy
      tradycyjnym wyrobie) i parę rodzajów ciast ciężkich i słodkich. Zużycie prądu
      nie wzrasta znacząco. W rzeczywistości urządzenie miesza ciasto 15 - 20 min z
      przerwami. A potem 40 min pieczeę. W programie do chleba razowego jeszcze
      wstępnie podgrzewa przez 5 min. składniki ciasta.
      Najtaniej wychodzi pieczenie chleba sitkowego(1,60 pln za 0,75 kg chleba jeśli
      użyjesz mąki za 1 pln za kg(do wypieku trzeba 370 g) plus wymagane 90 g mąki
      żytniej razowej(5,5 pln za 900g). Przy stosowaniu innych mąk i tak cena bochenka
      jest niższa o ok. 1 -2 pln,(rekordowo było nawet 5 pln) od tego co życzy sobie
      piekarnia.
      Problemem jest zużycie chleba w Twoim domu.Jeśli gromadzić się będzie zbyt dużo
      nie dojedzonych resztek (chleb jest świeży, miękki przez dwa dni, ale z bochenka
      0,75 kg na drugi dzień jest go za mało, to prędzej czy później wrócisz do
      zakupów w piekarni na co dzień i robienia chleba konfitur, ciast, ciasta na
      pizzę od święta.
      Na święta i długie weekendy -jest to lepsze rozwiązanie od mrożenia chleba w
      zamrażarce. Zawsze poza tym wiesz z czego się twój chleb składa.
      Pozdrawiam

• frezja07 Re: automat do pieczenia chleba 09.10.09, 07:05
        Ja swojej maszyny używam do czarnej roboty czyli wyrabiania ciasta. Wrzucam
        kilogram mąki plus inne składniki potrzebne np na chleb, słodkie czy zwykłe
        bułeczki, chleb. Wyrabiam ciasto, wyrzucam do miski i rośnie. Potem formuję
        rogaliki, bułeczki, dodaję nadzienie i piekę. Roboty trochę więcej ale jedzenia
        też. Bo taki chlebek z maszyny, to na jedno śniadanie może być u mnie za mało:)
    • linn_linn Re: automat do pieczenia chleba 09.10.09, 16:10
      Automat nawet jesli pracuje 3 godziny, to zuzywa malo pradu. W fazie wyrabiania
      i rosniecia zatrzymuje sie. W fazie pieczenia rozgrzewa sie, a potem tylko
      utrzymuje odpowiednia temperature. Sam automat jest maly, wiec do nagrzania
      wnetrza duzo energii nie potrzeba.
    • lulilali Re: automat do pieczenia chleba 20.10.09, 20:33
      Sama kiedyś zastanawiałam się nad kupnem takiego automatu, w czasach fascynacji dietą MM :)Bo pieczywo z piekarni nie bazowało na właściwej mące. Według mnie to dobrze wydane pieniądze, jeśli lubisz eksperymentować w kuchni.
    • mruwa9 Re: automat do pieczenia chleba 20.10.09, 23:55
      gdybym miala dobra piekarnie pod domem, na pewno nie kupowalabym
      maszyny. Mnie chleb z maszyny (wedlug dolaczonych przepisow) nie
      smakuje, wole klasyczny, na zakwasie, zytni, bez udziwnien i
      dodatkow. A upiec taki prawdziwy, na zakwasie, w domu, to nie lad
      sztuka, masa pracy, duzo czasu i energii,a efekt bardzo rozny
      (przez 3 lata eksperymentowalam z maszyna, zakwasami i na rozne
      sposoby). Od 2 lat maszyna stoi nieuzywana, albo uzywana moze 2 razy
      w roku do wyrobu ciasta drozdzowego.
      IMHO po krotkim zachwycie pozostanie Ci bezuzyteczny grat zajmujacy
      miejsce w kuchni.
      • princesswhitewolf Re: automat do pieczenia chleba 21.10.09, 10:26
        zgadzam sie w pelni z mruwa9.
        Gdyby nie fakt ze wiekszosc chlebow w Uk to totalne dziadostwo, to bym nie
        uzywala maszyny do pieczenia chleba.
        Juz 2 razy przymierzalam sie do chleba na zakwasie w domu pieczonego, Zawsze mi
        klapnal:(
      • linn_linn Re: automat do pieczenia chleba 21.10.09, 11:52
        Nalezysz raczej do mniejszosci: wystarczy przejrzec najlepsze blogi, aby
        zobaczyc jak wiele osob ma za soba eksperymenty wiecej niz udane. Pieka chleb
        czesto, a maszyna jest pomocna.
        • mruwa9 Re: automat do pieczenia chleba 23.10.09, 00:06
          bo to zadanie dla hobbystow. Ja nie mam na to czasu, bom kobieta
          pracujaca i matka-Polka-Wielodzietna do tego. ja nie lubie sie bawic
          w piekarza, chce po prostu jesc smaczny chleb, a samodzielne
          pieczenie bylo podyktowane koiecznoscia, brakiem dostepu do piekarni
          sprzedajacej dobry chleb. A pieczenie chleba na zakwasie, takiego
          klasycznego, bez drozdzy i spulchniaczy, czasowo wygladalo tak:
          1. Hodowla zakwasu- co najmniej kilka tygodni,
          2."dokarmianie" zakwasu i troska, zeby nie splesnial,
          3. Wyrabianie ciasta- co najmniej 20 minut,
          4. Wyrastanie ciasta- 3-5 godzin (mowimy o chlebie tylko na zakwasie)
          5. Rozgrzewanie piekarnika- co najmniej kilkanascie minut,
          6. Pieczenie- ponad godzine.

Cala dniowka z glowy. Kto z pracujacych ma na to czas?
          • linn_linn Re: automat do pieczenia chleba 23.10.09, 10:09
            Po pierwsze nikt chyba nie piecze chleba codziennie / najwyzej co drugi dzien /.
            Po drugie to sprawa organizacji i nawykow. Po pewnym czasie robisz wszystko
            prawie automatycznie. Nie wspomanjac juz otym, ze nikt nie patrzy ani na rosnacy
            zakwas, ani na rozgzrewajacy sie piekarnik czy rosnace ciasto.
            • bursztyn10 Re: automat do pieczenia chleba 23.10.09, 22:34
              Ja piekę chleb od 4 lat. To prawda, że na zakwasie wymaga trochę wysiłku ale
              tylko na początku. Jak już dorobisz się zakwasu to go masz.Najwięcej pracy
              zajmuje mi odważenie składników. Trochę lepszy jest z piekarnika ale nie zawsze
              mam te kilka godzin ,żeby wszystkiego pilnować i doglądać. A tak przygotowanie
              chleba trwa kilka minut (łącznie z tym odważaniem) wciśnięcie palcem programu
              kilka sekund.i mogę wyjść z domu. Najczęściej jednak idziemy spać. Rano mamy
              doskonałe pieczywo do kanapek .KOSZT 19 Groszy brutto -sprawdziłam podłączając
              podlicznik.(19 groszy na Clatroniku według cen energii z czerwca, program 3
              godzinny) Zajechałam już dwie maszyny. Powiem Ci jedno, nie zniechęcaj się tylko
              dlatego,ze ktoś leniwy lub niecierpliwy nie dał rady. Przynajmniej będziesz
              miała pewność że masz w chlebie mąkę a nie polepszacze.
    • mkmarek5 podbijam!!! w jaki model warto zainwestować??? 02.11.09, 23:47
      jakie macie?
      za co je chwalicie?
      co byście polecicili???
      • linn_linn Re: podbijam!!! w jaki model warto zainwestować?? 04.11.09, 12:39
        Ja mam druga Princess 1936 / mialabym jeszcze pierwsza, ale awaria pradu mi ja
        rozwalila /.
        W Polsce chyba ich nie sprzedaja.
        Polecam.
      • Gość: świerzak Re: podbijam!!! w jaki model warto zainwestować?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.14, 21:54
        JA posiadam Urządzenie do pieczenia chleba Clatronic BBA 3505 a tylko dlatego że kupiłem go w niezłej cenie koszt takiego urządzenia mnie wyniusł 20 zł i piecze piękny chlebek :)
    • oczko41 Re: automat do pieczenia chleba 02.10.13, 15:29
      Kupiłam niedawno taka maszynkę w Lidlu :) upiekłam na razie 3 chleby, jeden własny przepis i dwa z gotowej mieszanki. wszystko by było ok gdyby lepiej udawało mi się wyjąc chleb i te mieszadła a co najważniejsze żeby ta maszyna miała jeszcze grzałki od góry,aby pod koniec pieczenia trochę przypiec górę chleba, bo jak dla mnie jest po prostu za blada i nie dopieczona. Jestem ciekawa czy w innych maszynkach jest tak samo ??
      • yula Re: automat do pieczenia chleba 12.11.13, 14:00
        Właśnie chciałam zapytać o tą maszynkę, kupiłam niedawno, upiekłam 3 chleby w tym 2 bezglutenowe i problem w wypieczeniem, ustawiam na średnie wypieczenie i po prostu jest blady, dziś dałam program pieczenie jeszcze na godzinę i dopiero jakoś w miarę wygląda, to normalne czy mam jakiś felerny egzemplarz?
        • Gość: Glufree Re: automat do pieczenia chleba IP: *.dynamic.chello.pl 01.01.14, 22:19
          Maszyny do pieczenia chleba zwłaszcza z tym programem marketingowych "bezglutenowy" są do luftu. Proszę ugotować ziemniaka zmielić dodać trochę ugotowanej dyni, mieszanka mix B Schar i może troche owsianej Proveny.Konsystencja mam być jak gęsta śmietana dwa razy musi wyrosnać po drugim razie wdzadzic do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku 200C przez 40 min. jeżeli chce się mieć brązową skórkę to trzeba posmarować mlekiem lub rozbełconym jajkiem.
          Pozdrawiam
          Luiza S.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka