Gość: martina IP: *.chello.pl 28.12.09, 20:57 Marzy mi się w zlewozmywaku taki bajer jak młynek. Czy ktoś z Was może podzielić się wrażeniami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babowa Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? 28.12.09, 21:02 korzystam dopiero od kilku dni i jestem zachwycona wszelkie resztki, kostki, skórki, ogryzki, skorupy po orzechach miele i jest super nic mi nie zalega w koszu na smieci, jak na razie jest super i polecam Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? 28.12.09, 21:09 jak wynikalo z innych dyskusji na tym forum dowiedz sie najpierw, czy w twoim miescie sa one legalne, bo mlynek jest potwornie nieekologiczny. wiem, na pierwszy rzut oka wydaje sie ze jest mniej smieci itp, wiec ok, ale skaza on wode i np w niemczech jest niedozwolony. Odpowiedz Link Zgłoś
szperacz.pl Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? 29.12.09, 09:43 O młynku na odpadki i ekologii napisano wiele forum.gazeta.pl/forum/w,124,90926153,100536741,Re_Mlynek_a_sortownik_odpadow.html forum.gazeta.pl/forum/w,124,45494379,55921440,Re_mlynek_rozdrabniacz_do_odpadkow.html Inne wątki znajdziesz wrzucając do wyszukiwarki słowo "młynek" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nenes22 Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? IP: 88.220.156.* 30.12.09, 11:47 ania_m66 - czy możesz podać, skąd masz te dane? Inne namiary na "dyskusje" o młynkach (przepraszam, jak się powtórzyło. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=124&w=90926153&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=124&w=67749964&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=124&w=45494379&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=124&w=66548978&v=2&s=0 www.cincin.cc/index.php?showtopic=23461 (tutaj będzie się pan musiała zalogować, ale warto dla samego poczytania). forum.muratordom.pl/mlynek-do-odpadkow,t134619.htm?highlight=m%B3ynek forum.muratordom.pl/mlynek-do-odpadkow-zlew-1-czy-1-5-komorowy,t145978.htm?highlight=m%B3ynek forum.muratordom.pl/mlynek-do-odpadkow,t63708.htm?highlight=m%B3ynek Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? 30.12.09, 18:25 w USA taki mlynek to standard nawet w najubozszym domu. Nie sa tam one jakims bajerem czy drogie. Podczas mojego 5 letniego pobytu w USA wynajmowalam meiszkanie w jakim byl takowy mlynek jaki wlaczal sie mielil odpadki pod wplywem ciezaru. Fantastyczna sprawa. Brak wad pod warunkiem ze sie tylko organiczne wrzuca rzeczy to sie nie zapcha. Planuej takowy zainstalowac jak sie w przyszlym roku przeprowadze Suuuper Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? IP: *.pools.arcor-ip.net 30.12.09, 18:52 skad wiem? ano np stad (otwiera sie pdf po niemiecku). mlynki sa zabronione w calej skandynawii, niemczech i szwajcarii. ogolnie w cywilizowanych krajach, ktore dbaja o srodowisko sa one zabronione, pod tym wzgledem usa i polska sa 100 lat za murzynami niestety :( ale co to obchodzi polskich uzytkownikow, prawda? jakies glupie srodowisko, najwazniejsze ze d... nie trzeba ruszac, bo taki straaaszny problem wyniesc smieci. Odpowiedz Link Zgłoś
labadine Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? 30.12.09, 19:51 Bo w Niemczech odpady kuchenne sa zbierane co tydzien na kompost,natomiast ze zmielonych odpadow ktore odplyna sciekami do oczyszczalni nic juz nie mozna zrobic bo sa skazone chemikaliami i ciezkimi metalami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? IP: *.pools.arcor-ip.net 30.12.09, 20:03 co tydzien nie, a raz na 2 albo 4 tyg. poza tym robia to nie po to, bo maja parcie na produkcje kompostu, a aby zutylizowac sensownie te organiczne odpady. niestety jak widac z postow, szanownym paniusiom w polsce tyleczka z kubelkiem do smietnika nie chce sie podniesc i z uwielbieniem wpatruja sie w wygody zywcem z hamerykanskich slumsow. ja akurat nie jestem wielka fanka kultury afro-amerykanskiej i to jak jej przedstawiciele zatruwaja srodowisko obchodzi mnie o tyle, ze mogliby pojsc po rozum do glowy i przestac. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? 30.12.09, 23:13 niestety jak widac z postow, szanownym paniusiom w polsce tyleczka z kubelkiem do smietnika nie chce sie podniesc i z uwielbieniem wpatruja sie w wygody zywcem z hamerykanskich slumsow. okropne to co piszesz i wlasnie taki sposob wypowiedzi jest czyms typowym dla Polakow , POGARDA. CZy da sie rozmawac grzecznie bez obrazania tylko dlatego ze ktos lubi jakies mlynki? Rany boskie jakas neuroza! Wyjasnij co i dlaczego uwazasz Nie mieszkam w Polsce. W Szwecji tez mieszkalam rok , caly 1996. Sorry to tez nie jest idealny krajchocby sadzac po kolcach na oponach jakie niszcza drogi i w kolko wylewaja asfalt, znow asfalt i znow asfalt. Poza tym jak narazie w UK wywoza organic smieci i mam w domu zielony kubel od Councilu jaki co tydzien wynosze. NIe bardzo rozumiem tylko dlaczego przyslowiowa sorry KUPA nie stanowi zagrozenia dla srodowiska a obierki juz tak to wielki skandal. > ja akurat nie jestem wielka fanka kultury afro-amerykanskiej a to tu o amerykanach o czarnej skorze ze mowisz afro? co AFRO to ma do rzeczy? Mysl! DLa mnie niektorzy Polacy mogliby sie nauczyc kultury dyskusji i przestac obrazac ludzi bez powodu tylko prowadzic grzeczna rozmowe. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? 30.12.09, 23:05 o sa skazone chemikaliami i ciezkimi metalami. no ale to juz nie winne temu sa obierki z mlynka tylko substancje chemiczne jakimi poslugujemy sie w czyszczeniu. To problem tych nalezy zaadresowac, a to nie jest latwe niestety bo nie wszystko da sie zastapic organicznymi plynami. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? 30.12.09, 23:03 ania a dlaczego? nie rozumiem o co chodzi z tym ze to szkodzi srodowisku. Wyjasnij prosze bo nie kumam Ja rozumiem to tak: To sa odpadki organiczne,( obierki, skorupki z jajka, resztki jedzenia) nie wolno tam wrzucac nic sztucznego. Jest to tak samo organiczne jak to co zostawiamy po wizycie w toalecie na muszli klozetowej. Natura nie ma problemu z przerobieniem odpadow organicznych. Szybko sie toto rozpada i nawozi zreszta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? IP: *.pools.arcor-ip.net 31.12.09, 00:15 rozumiem, ze nie potrafisz po niemiecku, tu po angielsku www.water.org.uk/home/policy/positions/waste-macerators-position-paper ten cudowny argument, ze sa w usa nawet w slumsach byl twojej produkcji, prawda? ja po prostu sie do niego ustosunkowalam. i nie jestes chwalic boga uposledzona ruchowo, czy sie myle? zasuwalas do tej pory z kubelkiem smieci do smietnika, nic sie nie stanie, jesli dalej bedziesz. naprawde zysk z mlynka nie jest warty zatrucia wod gruntowych i zanieczyszczenia srodowiska. nikt ci nie kaze mielic zboza na chleb zarnami i do pracy jezdzic konno, ale wyrzeczenie sie malego gadzetu w kuchni bez ktorego naprawne mozna zyc (wbrew entuzjastycznym postom "zycia sobie bez niego nie wyobrazam!" - zawsze ciekawi mnie jak zyli ich autorzy przed kilku laty, w oborze przy haldzie kompostu, czy jak?) imho nie jest jakas wielka, czasochlonna i skomplikowana logistycznie sprawa. i na przyszlosc postaraj sie zmiescic w jednym poscie zamiast sztucznie rozwijac watek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? IP: *.pila.vectranet.pl 31.12.09, 01:05 ja widzę, że nie wszyscy wiedzą jak działają oczyszczalnie ścieków. bakterie rozkładają martwą materię organiczną do prostych substancji (było na biologii w pierwszej klasie LO). Niestety chemikalia w ściekach zabijają owe bakterie przez co utrudniają pracę oczyszczalni. Organiczne resztki, które dostarczane są do ścieków pozwalają na przetrwanie tych bakterii.. Jakieś wątpliwości? Polecam wycieczkę do oczyszczalni... albo chociaż lekturę: pl.wikipedia.org/wiki/Oczyszczalnia_ścieków Polecam z doświadczenia młynek w kuchni :) Odpowiedz Link Zgłoś
babowa ania_m 31.12.09, 10:59 droga aniu jestes nieprzyjemna w odbiorze wszystko mozna powiedziec i wytłumaczyc ale ten twoj ton odpycha, zniecheca do czytania twoich prawd jedynych trwaj dalej w przeswiadczeniu ze tylko ty masz racje a cała reszta nie warta zwykłej rozmowy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? 31.12.09, 12:18 aniu. Oczyszczalnie sciekow pozostawiaja WIELE do zyczenia pod wzgledem technologii. Sa metody oczyszczania ozonem itd jakie nie sa szkodliwe dla srodowiska, ale monopolistyczne oczyszczalnie niestety na taki kompromis nie pojda bo im sie to nie oplaca inwetsowac w nowa technologie. Jak juz mowilam nie ma problemu z resztkami ale z CHEMIA jaka stosuja oczyszczalnie niestety Poza tym, w USA jest bardzo silny trend ekologiczny np W pn Kalifornii i wyobraz sobie ze NADAL maja mlynek w dwukomorowych zlewozmywakach. Jedna komora bez mlynka, druga z mlynkiem i pod nim szczelnym pojemnikiem z dozownikiem proszku( bakterie) rozkladajacego kompost. Sa rozne rozwiazania z mlynkiem do resztek jakie sa kompromisem wygody i ekologii. > ten cudowny argument, ze sa w usa nawet w slumsach byl twojej produkcji, prawda? Nigdzie nie napisalam ze w USA mieszkalam w slumsach, prosze mnie nie obrazac tylko dlatego ze napisalam ze mlynki sa tam powszechne. Naprawde takimi wypowiedziami wystawiasz sobie swiadectwo o poziomie dyskusji. Naprawde zrozum ze mozna pisac kulturalnie bez obrazania na wszelakie tematy bez obrazania ludzi. To nie jest wielka sztuka.Wpisywac bede tyle razy ile chce- nie musisz czytac moich wypowiedzi w ogole. To tylko mlynek wiec nie laduj tyle emocji w wypowiedzi w to i naucz sie wymieniac opinie bez obrazania. Rozmowe uwazam za zakonczona ze wzgl na poziom dyskutanta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? IP: *.pila.vectranet.pl 31.12.09, 16:27 pani Ania pewnie zrozumiała funkcjonowanie oczyszczalni... ;) a jej egzaltyfikacja wewnętrznych problemów i uzurpowanie wszelkich prawd objawionych jest bardzo odpychajaca, jak już ktoś trafnie spostrzegł... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? 03.01.10, 17:29 panie arturze, jestem pod wrazeniem ogromu panskiej wiedzy. jak rozumiem uczeszczal pan do liceum dla zapoznionych w rozwoju, bo wlasne dziecko chrzestne opowiadalo mi z przejeciem o wizycie w oczszczalni sciekow jaka odbylo wraz z cala klasa w ramach lekcji o srodowisku. dziecko uczeszcza do szkoly podstawowej. jak widze kuleje u pana znajomosc jezykow obcych, poniewaz podalam linki do odpowiednich dokumentow po niemiecku i angielsku. nalezalo zadac sobie trudu i je przeczytac. reasumujac, z panska wiedza proponuje ubiegac sie o stanowisko w niemieckim ministerstwie ochrony srodowiska jesli wpisze pan w wyszukiwarke ministerstwa slowo "abfallzerkleinerer" znajdzie pan 7 urzedowych dokumentow na ten temat. proponuje pospieszyc sie z kandydatura, bo jak widac ci niemieccy kretyni-urzednicy w odroznieniu od pana nie maja bladego pojecia jak dziala oczyszczalnia sciekow. Odpowiedz Link Zgłoś
babowa Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? 04.01.10, 10:39 droga pani aniu naprawde robi wrazenie pani serdecznosc i zyczliwosc dla gatunku ludzkiego gratuluje grona oddanych przyjaciól i poczucia humoru Odpowiedz Link Zgłoś
nenes22 Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? 05.01.10, 12:38 Dobra, zakładamy, że młynek jest beee, bo zanieczyszcza środowisko. Pani Aniu, zakładam, że pani nie używa chemikaliów (płynów do naczyń, cifów itp), tylko same octy, sody itp. Nie spłukuje pani dokładnie po sobie (bo marnuje się wtedy zbyt dużo wody), do pracy dojeżdza pani rowerem, segreguje pani śmieci, jeżeli ma pani dzieci - nigdy nie użyła pani pampersa itd, itp... No i własnie - czym się różni kupa od zmielonych odpadków? Nie w każdym mieście zrobiono podział na suche i mokre odpadki (a chętnie sama bym z tego korzystała). Sama segreguje odpadki, ale w całym bloku robi to jeszcze tylko jedna osoba - wiem, bo spotykamy się często pod "iglo". Reszta miesza wszystko ze sobą i w poważaniu ma środowisko naturalne. Nie dziwie się krajom skandynawskim czy Niemcom, że mają takie a nie inne przepisy. Ale tam sie segreguje 90% odpadków!!! U nas 90% jest nieposegregowanych! Czy zatem młynki są aż takie be? W pewnien sposób wymuszają na nas naturalną segregację. Tak czy inaczej odpadki organiczne zmieszane z innymi lądują na śmietnisku. Część tak czy inaczej zgnije, mieszając się z odpadami, które naprawdę zatruwają środowisko (choćby wspomniane kwasy i inne chemikalia, które wyrzucamy), część zostanie zjedzona przez różnego rodzaju gryzonie i jako przysłowiowa kupa trafi z powrotem do środowiska. Co za różnica, jak trafi do wód czy ziemi? Oczywiście - oczyszczalnie czy wysypiska są coraz nowocześniejsze itp, tylko dlaczego nikt nie chce mieć ich obok siebie? Z czym lepiej sobie poradzi środowisko naturalne? Z zmielonymi odpadkami czy z zmieszanymi z innymi odpadkami, w workach plastikowych, gnijących... Cóż... Mając wybór, wybieram młynek. A na spacery, czy to wyrzucić śmiecie, czy dla przyjemności chodzę codziennie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muszka_dodomu Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.01.10, 12:12 Ale brednie z tym zanieczyszczaniem srodowiska. Akurat specjalizuje sie w tej dziedzinie, cala edukacje srodowiskowa realizowalam w Niemczech i ta Pani Ekolog Ania chyba nie doczytala. Jezeli kupie mlynek - to do zagospodarowania niewielkich resztek spadajacych z talerzy przy zmywaniu, a nie do masowego zagospodarowania odpadow to po pierwsze. Po drugie materia organiczna wspomaga proces bakteryjny rozkladu, wiec jest korzystna (w pewnych ilosciach). A kompost i tak sobie zaloze. I oczyszczalnie sciekow przydomowa, bo niestety w moim nowym domu nie ma kanalizacji. Pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? IP: *.pools.arcor-ip.net 23.01.10, 12:25 akurat mialam mozliwisc porozmawiania w zeszlym tygodniu z inzynierem srodowiska, nie wiem, czy w ogole taka specjalnosc w polsce istnieje. na koniec, niejako prywatnie zapytalam sie go o te nieszczesne mynki, bo myslalam, ze mi i komunom ich zabraniajacych cos z informacji ucieklo. otoz, mlynki sa w sumie dobre i ekologiczne, przyczyniaja sie wydatnie do zmniejszenia gor smieci, ALE rury niemieckie (i nie tylko) NIE SA DO NICH PRZYSTOSOWANE. chodzi o przekroj i strukture. i o zachowanie ich uztkownikow, ktorzy od lat staraja sie oszczedzac wode. tak samo oczyszczalnie sciekow, ktorych podobno nie mozna przestawic (tu nastapil 5 minutowy wyklad o cyklach zywotnosci i sile rozkladu odpadkow bakterii w owych oczyszczalniach ktorego nie jestem w stanie przytoczyc) w usa mlynki sa popularne, oczyszczalnie sa do nich bakteryjnie w 100% przystosowane, spoleczenstwo wody nie oszczedza, w zwiazku z tym przeplywa jej dostatecznie duzo, aby w rurach nic sie nie odkladalo, nie zatykalo ustrojstwa, a bakterie w oczyszczalniach radosnie rozkladaly caly syf. w cywilizowanych krajach europy zachodniej w ktorych spoleczenstwo uskutecznia ochrone srodowiska m.in. wlasnie oszczedzajac wode powszechnie uzywane mlynki moga spowodowac zalamanie sie sieci wodno-kanalizacyjnej, a przynajmniej duze zklocenia w jej funkcjonowaniu, dlatego sa zabronione. reasumujac - z wlasciwa siecia wod-kan, z wlasciwym zachowaniem konsumentow i z wlasciwie ustawionymi bakteryjnie oczyszczalniami sciekow w krajach, ktore nie maja problemu z niedoborem wody mlynki sa ok i na pewno nie sa nieekologiczne. jeli ktorys z tych warunkow nie jest spelniony mlynki sa bardzo szkodliwe dla srodowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.01.10, 01:28 Poszedłem za radą pani Ani i co znalazłem (na stronie niemieckiego ministerstwa ochrony środowiska): Meinten Sie: "abfallkalender"? Gefunden: in 0 Dokumenten. Die Suche dauerte 0.186219 Sekunden. Z drugiej strony to jestem użytkownikiem rzeczonego młynka od ponad 10 lat. W mieście gdzie mieszkam (Mississauga, Kanada) nawet jest zalecane używanie młynków właśnie ze względu na biologiczną "pożywkę" dla oczyszczalni ścieków. Nie wiem czy to ma znaczenie ale ścieki komunalne są odseparowane od ścieków ulicznych. Może właśnie to jest przyczyną, że w jednych miejscach młynki są zalecane w drugich nie. Pozdrawiam.... Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? 25.01.10, 11:34 owszem, widze, ze przebudowali bank danych i zmienili strukture strony. tak jak napisalam, jesli w jakims kraju nie ma problemow z niedoborem wody, ludzie jej nie oszczedzaja i kanalizacja i oczyszczalnie sa do takich odpadow przystosowane, wszystko jest ok. w cywilizowanych krajach europy zachodniej, gdzie spoleczenstwo jest przyzwyczajone do ochrony srodowiska i oszczedzania wody (i gdzie woda jest droga, wiec oszczedzanie przychodzi automatycznie) takie mlynki spowoduja zaklocenia w pracy kanalizacji i ogolnie duze szkody. jesli przemielonych odpadow nie spluczesz okreslona iloscia wody, odloza sie w rurach powodujac ich stopniowe zatykanie i plage gryzoni. juz w tej chwili kanalizacja niemiecka ledwo wydala z powodu... niedostatku wody spowodowanym znowu oszczednoscia uzytkownikow. sa nawet plany, aby w przypadku modernizacji starych sieci i podlaczania nowych klasc rury o mniejszej srednicy. moze to byc jednak bardzo zdadliwe w przypadku silnych dlugotrwalych opadow atmosferycznych z ktorymi takie rury sobie nie poradza. Odpowiedz Link Zgłoś
kingusia711 Re: jak się sprawdza zlewozmywak z młynkiem? 23.01.10, 17:06 Ja jestem raczej tradycjonalistką i nie potrzebuje takich niuansów Odpowiedz Link Zgłoś