Dodaj do ulubionych

Kitchen Aid kontra Kenwood - pomocy

05.12.10, 10:52
Policzylam ostatnio sprzęty kuchenne - wyszło coś koło 12. Chciałabym to zastąpić jednym a dobrym. Mało piekę, raczej gotuję, rozdrabniam warzywa, robię przetwory, używam sokowirówki. Potrzebuję szatkownicy do warzyw, która wytrzyma przerobienie worka marchewki na wiórki :)
Przeczytałam wątki na forum i jak nic nie wiedziałam, tak nadal nie wiem.
1) Kitchen aid jest piękny, ale z tego co rozumiem i tak potrzebowałabym 3 osobnych sprzętów - miksera, malaksera i blendera? A może się mylę i można jakoś to opędzić odpowiednimi przystawkami? Jak to wygląda w praktyce?
2)KA motor w zasadzie należy kupić w Polsce ze względu na naprawy, ale te wszystkie kosmiczne przystawki mógłby mi teraz przywieźć mąż z USA (leci na kilka dni)
3) Kenwood Chef wygląda jak duża maszyna do szycia, ale ma wszystko w jednym - czy ktoś sprawdzał jak to się sprawuje przy robieniu soków, szatkowaniu?
4) rewelacyjnie wygląda Kenwood z funkcją gotowania, ale ta cena... w dodatku trzeba i tak do niego dokupić sokowirówkę, przystawkę do makaronów.
Czy ktoś z Was korzysta z Kenwooda cooking chefa? Może warto uskładać na niego?
Poradźcie i wyprostujcie błędy w myśleniu, jeśli takowe popełniam.
Obserwuj wątek
    • eurofan74 Re: Kitchen Aid kontra Kenwood - pomocy 23.12.10, 00:40
      Z innego Twojego wątku wiem, że już kupilaś sprzęty KitchenAid, więc moja opinia może ewentualnie pomóc innym.
      Zarówno KitchenAid, jak i Kenwood to podobna wysoka półka sprzętów kuchennych, szczególnie w odniesieniu do robotów planetarnych. Oba roboty słynęły dotychczas z wieloletniej trwałości - zobaczymy jak będzie dalej, Kenwood produkuje teraz swoje sprzęty w Chinach. Oferują podobne możliwości i podobne zestawy przystawek. Kenwood Major (KM020/KM023) ma większą misę (6,7 l) i większą moc, z tego co się orientuję to jest to największa misa w dostępnych na rynku robotach przeznaczonych do domu (a nie dla gastronomii). Wybór pomiędzy nimi jest w dużym stopniu kwestią gustu co do designu - KA jest bardziej tradycyjny, Kenwood Chef i Major faktycznie wyglądają jak maszyny do szycia.

W Polsce jest jednak różnica w cenie - KA ma chyba nadal tylko jednego oficjalnego dystrybutora (przynajmniej tak było, jak rok temu rozglądałem się za takim robotem), który mocno winduje ceny. Z kolei nieuznawane są zagraniczne gwarancje. Kenwood jest jednak europejski, można kupić go w wielu sklepach internetowych w Polsce i innych krajach europejskich - konkurencja wymusiła niższe ceny. Ja z tego powodu wybrałem KM020.

Kenwood Cooking Chef to Kenwood Major z funkcją gotowania - na dole pod misą jest płyta indukcyjna. Maszyna jest bardzo droga (cena w Media Markt to ok. 5000 zł., gdy KM020 można kupić za ok. 2000 zł.). Moim zdaniem warto się zastanowić, czy w ogóle potrzebujemy takich możliwości - mieszanie z jednoczesnym podgrzewaniem, biorąc pod uwagę, że i tak każdy ma w kuchni osobną kuchenkę lub płytę indukcyjną.
      • kumakk Re: Kitchen Aid kontra Kenwood - pomocy 23.12.10, 16:42
        Hej, po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw zdecydowalam sie na kiciusia. Od Kenwooda Cooking Chefa odstraszyl mnie skutecznie stosunek ceny do potrzeb. Im dluzej sie zastanawialam, tym bardziej dochodzilam do wniosku, ze mi to nie jest potrzebne. Na dobra sprawe nie tak wiele rzeczy mozna w tym Kenwoodzie przygotowac - w kazdej reklamowce zachwalaja risotto a ilez tego risotta w koncu sie je? OK, jakies sosy czy zupy czy gulasz (brr, nie cierpie) - ale od tego mam dobre garnki i kuchenke gazowa.
        Za Kenwoodem Majorem przemawiala kompaktowosc - wszystko w jednej maszynie. ALe jak poczytalam opinie na temat sokowirowki to zrezygnowalam, bo to dla mnie wazne urzadzenie. Skoro i tak musze kupic ja osobno, zeby byc zadowolona, to juz wole KA. I jestem bardzo zadowolona - w ciagu ostatnich 5 lat nie gotowalam tyle, co przez ten tydzien :)
        Zdecydowalam sie na wariant laczony - mikser kupiony w Polsce, malakser i blender z USA, zainwestowalam w profesjonalny transformator.
        KA zaspokaja moje potrzeby estetyczne i jest naprawde rewelacyjnym sprzetem.
        • Gość: Wan-da1 Re: Kitchen Aid malakser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 23:18
          kumakk, czy w malakserze, w tej dużej misie można rozdrobnić mięso na tatara lub kotlety mielone
          nie chcę dokupywać maszynki do mielenia, a chce kupić malakser, czy on przejmie jego funkcję w tym zakresie?
          jaki masz kolor miksera?
        • princesswhitewolf Re: Kitchen Aid kontra Kenwood - pomocy 24.12.10, 11:21
          zainwestowalam w profesjonalny transformator.

No i to byl blad z Twojej strony, ze nie kupilas tego sprzetu na prad jaki jest w EU
          Jako ze mieszkalam w Kalifornii totez przeprowadzajac sie do UK przywloklam ze soba transformator i Thermomix. Rok dzialal. Po proku padl transformator i spalil cala elektryke. Zaplacilam 1000 zl w serwisie w Polsce za wymiane spalonej elektryki juz na europejska. W UK zaplacilabym jeszcze wiecej...
          • kumakk Re: Kitchen Aid kontra Kenwood - pomocy 26.12.10, 20:05
            A tego nie wiesz. Niektore sie psuja, niektore nie. Jak uczy doswiadczenie wielu uzytkownikow, ten sprzet potrafi chodzic bezawaryjnie wiele lat. Transformatory za kilka zl faktycznie nie trzymaja stalego napiecia, te za 500 zl owszem. Ponadto zdywersyfikowalam ryzyko, kupujac czesc sprzetu w Polsce :) Ty mialas pecha, inni nie zawsze maja. Zobaczymy :) Za 1000 zl nie oplaca sie tego naprawiac, taniej sie kupi nowy.
            • princesswhitewolf Re: Kitchen Aid kontra Kenwood - pomocy 09.01.11, 14:10
              nie kupilam transformatora za kilka zlotych ale jeszcze mieszkajac w USA poteznej mocy. Urzadzenie typu Thermomix ciagnie sporo mocy.

Za 1000 zl oplacalo sie reperowac bo nowy thermomix nie kosztuje 1000 zl:)
      • princesswhitewolf Re: Kitchen Aid kontra Kenwood - pomocy 24.12.10, 11:18
        > Kenwood Cooking Chef to Kenwood Major z funkcją gotowania - na dole pod misą je
        > st płyta indukcyjna. Maszyna jest bardzo droga (cena w Media Markt to ok. 5000
        > zł., gdy KM020 można kupić za ok. 2000 zł.). Moim zdaniem warto się zastanowić,
        > czy w ogóle potrzebujemy takich możliwości - mieszanie z jednoczesnym podgrzew
        > aniem, biorąc pod uwagę, że i tak każdy ma w kuchni osobną kuchenkę lub płytę i
        > ndukcyjną.

W sumie jesli nie Kitchen Aid to wlasnie wybralabym Kenwood Cooking Chef. Bo to jedyna maszyna jaka przewyzsza go.
        Mam thermomix i potwierdzam ze funkcja gotowania jest rewelacyjna i malaksowania czy miksowania w jednym jest swietna. Zaluje ze moj KA tego nie ma.

KA jest bardziej tradycyjny, Kenwood Chef i
        > Major faktycznie wyglądają jak maszyny do szycia.

dobrze powiedziane.

Kenwood Major (KM020/KM023) ma większą misę (6,7 l)

KA Professional tez ma wielka mise. Zreszta nawet do KA Artisan mam dodatkowa szklana mise jaka jest 2 razy tak duza jak ta metalowa.
        • haha30 Re: Kitchen Aid kontra Kenwood - pomocy 09.01.11, 17:52
          kazda pliszka swoj ogon chwali :)

princesswhitewolf napisała:
          "...KA Professional tez ma wielka mise"

Znam wiele osob uzywajacych (w prywatnym gospodarstwie domowym) KA, ale nikt z Nich nie uzywal modelu professional. Zawsze to byly artisan lub standard.
          We wlasnym gospodarstwie uzywalam obydwu, wczesniej: KA (teraz uzywa corka), obecnie: Kenwood (chef).
          Obydwa, na potrzeby przecietnego gospodarstwa domowego (2-4 osoby) zupelnie wystarczajace.

Uwagi:
          KA (artisan) w porownaniu z Kenwoodem ma odrobine za slaby motor (odczuwalne przy wyrobie ciezkich ciast: chleb czy drozdzowe).
          W Kenwood: irytuje mnie idiotyczne uksztaltowanie rozgi (do ubijania piany lub smietany).
          Jest wyjatkowo stabilna - fakt, ale otwarte "wglebienie" (pod uchwytem) w ktore wpada
          np.cukier czy inne dodatki, podczas dosypywania w trakcie pracy robota (bez oslony miski!)
          - doprowadza mnie do rozpaczy.

Subiektywnie: obydwa produkty maja swoje zalety.
          Z racji silniejszego motoru gdy bym kupowala jeszcze raz to Kenwood (i chyba ten cooking!)

pozdr.
    • Gość: Magda Re: Kitchen Aid kontra Kenwood - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 20:23
      Ja mam pytanie czy przystawki z USA pasują do robota europejskiego? Bo też chciałam sobie robota kupić w Polsce, a przystawki w USA. Mnie głównie zależy na maszynce do mielenia mięsa i ta FGA wydaje mi się kiepska trochę, ma ją ktoś z Was? Jak się sprawuje?
      • princesswhitewolf Re: Kitchen Aid kontra Kenwood - pomocy 09.01.11, 14:11
        tak, pasuja. Ale nie znaczy, ze wszystkie sa lepsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka