Dodaj do ulubionych

piekarnik Mastercook future - ciekawy problem:)

IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 09:23
jako, że technicznie jestem noga, postanowiłem się podzielić ciekawostką.
1. NA początku info, że z piekarnika korzystam raz na ruski rok. Otóż w grudniu 2012 podczas jednej z takich sesji piekarnikowych wystąpił pewien problem - w pewnym momencie (możliwe że przy osiągnięciu określonej temperatury) piekarnik wyłączył się SAM, zgasły wszystkie światła, wyłączył się zegar. Kuchenka przestała działać tak jakby ją ktoś od prądu odłączył. Po upływie 2 minut zegar powrócił, kuchenka działa. Upierdliwy feler, ale dało się z tym funkcjonować.
2. Następnym razem, jakiś tydzień poźniej, kiedy znów coś podgrzewałem w piekarniku, kuchenka znów się wyłączyła, tym razem na amen. nie pomogły modły, płacze, nic.
3. Myślę więc, że wyjścia są dwa - albo cały piekarnik do wymiany, albo trzeba wymienić jakąś jedną małą pierdółkę, której nazwy nie znam, jakiś bezpiecznik, albo coś. Myślę o zamówieniu wizyty specjalisty. Tylko myślę:)
4. Poranek 28. stycznia - jakież było moje zdziwienie, kiedy wchodząc do kuchni zobaczyłem, że piekarnik działa - zegar działa, próby włączenia także skutkują... czary

Czy ktoś może mi podsunąć jakieś logiczne wyjaśnienie tej sytuacji? Czy mam się obawiać jakiś problemów z instalcją elektryczną?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jonaszek Re: piekarnik Mastercook future - ciekawy problem IP: *.204.64.14.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.01.13, 11:27
      Czy wywala zasilanie w całym domu jednocześnie, wyłącza się różnicówka, mogą być przebicia - zwykle wymieniają grzałki przy takich problemach.
    • Gość: włod Re: piekarnik Mastercook future - ciekawy problem IP: *.play-internet.pl 28.01.13, 14:36
      Sprawdż kabel zasilający do piekarnika , połączenie wtyczki lub puszki zasilającej.Zmierz napięcie zasilania nie określiłeś czy piekarnik jest zasilany 3 fazami czy jedną fazą , może to być zabezpieczenie przeciążeniowe piekarnika dlatego wszystko zgasło...
    • Gość: lupo Re: piekarnik Mastercook future - ciekawy problem IP: *.gdansk.vectranet.pl 29.06.13, 10:53
      niestety czeka cie wymiana zegara sterujacego + termostat to jakiś 2 stówki jezeli umiesz zrobic sam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka