Gość: kasia IP: *.238.72.10.adsl.inetia.pl 03.01.05, 17:33 Czy wiecie gdzie mozna kupić młynek do mielenia orzechów? Supermarket? Nie mam pomysłów, nigdy nie widziałam a potrzebuję. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jswm Re: młynek do orzechów 03.01.05, 17:50 ręczne są podobno w okolicach bieszczad :) ja wiem tylko, że młynki zbożowe sie do tego nie nadają Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: młynek do orzechów 03.01.05, 18:58 Kasiu, czy chcesz je ucierać na mechanicznej tarce czy czy rozbijać na drobno szybkowirującym narzędziem? Wg mnie lepsze są utarte na takiej małej maszynce z korbką w której cylinder z naciętymi drobno otworkami tak jak na tarce trze orzechy tak jak w przystawce do maszynki do mięsa Zelmera do tarcia ziemniaków... Moja przedwojenna maszynka do tarcia orzechów ma bębenek średnicy ok. 4 cm i drobniuteńkie łezkowe otworki, drobniejsze niz na drobnej tarce płaskiej. Ludzie mielą orzechy zarówno w tarkach mechanicznych jak i w tak zwanych z amerykańska "czopperach", de gustibus ... Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: młynek do orzechów 04.01.05, 00:30 Są różnej konstrukcji: gourmet.org/images/znutveggrater.jpg www.atbeverlyhills.com/gadgets/images/Nutmeg.jpg Także przystawka (Bosch): www.windyhill-handcraftedsoaps.com/universal_grater.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: młynek do orzechów IP: *.238.65.222.adsl.inetia.pl 04.01.05, 11:21 A no właśnie! Taka jak ta pierwsza by mnie uszczęśliwiła! Tylko gdzie znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: młynek do orzechów IP: *.chello.pl 04.01.05, 07:10 Nigdzie takiej nie widziałam. Ja używam blendera Brauna ze specjalną przystawką. Miele orzechy, migdały, najtwardszy ser i kruszy lód. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: młynek do orzechów 04.01.05, 11:33 A w zwykłych sklepach typu 1001 drobiazgów? Mam taki młynek - identyczny jak na pierwszym zdjęciu, od kilkunastu lat, ostatnio odkryłam, ze świetnie miele się w nim wiórki kokosowe na proszek, który dodaję do kremu do tortu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: młynek do orzechów IP: *.proxy.aol.com 04.01.05, 15:37 Te młynki świetnie mielą także parmezan i inne naprawdę twarde sery - może nawet wysuszony oszczypek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiaaa Re: młynek do orzechów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 13:12 jeżeli masz maszynkę elektryczną do mielenia mięsa to poszukaj w sklepach z artykułami agd, można kupic specjalną przystawkę do maszynki, uciera orzechy, migdały itp na drobne wiórki - bo mielenie większej ilości(np na tort) w ręcznej maszynce jest bardzo męczące;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alienor Re: młynek do orzechów IP: *.crowley.pl 04.01.05, 16:52 W sklepach i marketach z AGD (np. w MediaMarkt, EuroAGD). Szukaj wsrod mlynkow do kawy. Niektore mlynki sa przeznaczone nie tylko do kawy, ale do ziaren w ogole. Ja mam Krupsa, polecam, mozna nim mielic wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasica Re: młynek do orzechów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 17:10 w jakims duzym markecie z AGD typu media markt pewnie dostaniesz. sa takie nieduze elektryczne, z obracajaca sie tarka w ksztalcie walca. do mielenia orzechow i parmezanu doskonale, mam i sobie chwale. Odpowiedz Link Zgłoś