magda270519761 30.01.06, 16:48 j.w i ile kosztował , jakiej jest firmy i czy jesteście zadowoleni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adas_wandelt tak - od 6 lat, trójstopniowy, odwróconej osmozy 30.01.06, 17:43 - lampę UV przeciw wtórnemu zarażeniu bakteryjnemu zamienilismy na mineralizator, bo UV spelnia role tylko gdy długo nie ma poboru przefiltrowanej wody. Wymiana filtrów u nas raz w roku ok. 120 zł Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_wandelt aha... amerykański... nie pamietam firmy, cena 30.01.06, 17:48 pokaźna - rozprowadza firma która zajmuje sie również Rainbow'em Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Czy macie filtr do wody i jaki? 30.01.06, 23:28 trójstopniowy z membraną plus mineralizator. mam od kilku lat koszt eksploatacji 90 lub 130 zł na pól roku w zależności od wymienianych filtrów. wydajność 5-6 l na 1godz. koszt 3200zł cztery lata tymu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Czy macie filtr do wody i jaki? IP: *.chello.pl 31.01.06, 10:30 Od ponad 5 lat mam BRITE. Jestm z niej bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek_ Re: Czy macie filtr do wody i jaki? IP: *.za.digi.pl 31.01.06, 14:01 Wodę wystarczy przefiltrować przez britę i już można pić? Czy jeszcze trzeba przegotować? Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Czy macie filtr do wody i jaki? 31.01.06, 21:15 filtry typu brita nie usuwają zanieczyszczeń związkami metali ciężkich i innymi związkami rozpuszczonymi w wodzie. Są to filtry w których substancją filtrującą jest węgiel dzrewny aktywny. Nadają się do wstępnej filtracji ze związków chloru czy niektórych innych zanieczyszczeń.Nie dokonują niestety dokładniejszej filtracji wody, chociaż po przepuszczeniu wody przez taki filtr wydaje się ona smaczniejsza nie jest niestety wiele czyściejsza. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_wandelt podaje link do filtra kuchennego o ktorym mowimy 31.01.06, 21:55 oczywiście tez uzywaliśmy Brity (moja mama dalej uzywa) i na pewno spełnia pozyteczna role, ale jesli mówimy o czystej wodzie to dopiero taki filtr gwarantuje czystą wodę w biologicznym, chemicznym i mechanicznym znaczeniu: www.joro.com.pl/uzd_kuchnia.html oczywiście koszt jest duzy, bardzo duży, ale klatulacja rozklada się na lata! Moze zwróciliscie uwage jak na filmach amerykańskich bohater podchodzi do kranu, ale nie tego nad zlewem tylko obok, cienkiego i do szklanki nabiera wode i pije jak Kryniczankę ? To własnie taki filtr. Woda z kranu głównego jest do zmywania, do picia i obróbki potraw jest z filtra. Nawet jak jesteśmy w sezonie letnim w lesie, mamy w bańkach 5 l "naszą wodę" - dowozoną. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: podaje link do filtra kuchennego o ktorym mow 31.01.06, 22:48 w pełni zgadzam się z Krzysztofem z jednym drobnym wyjątkiem. woda która wychodzi z mineralizatora foltra nie jest taka jak kryniczanka ale jak bonaqa lub inna veroni, czyaqua minerale które są wodami mineralizowanymi a nie mineralnymi. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrowy Re: Czy macie filtr do wody i jaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 22:57 Kochani trochę histeryzujecie. Miałem ojca lekarza, zawsze piłem w domu nieprzegotowaną wodę prosto z kranu.Trochę była wystraszona mama, ale jak to matki.... Jestem lekarzem, mój syn cały czas kiedy mieszkał u nas w domu pił wodę prosto z kranu. Mam dwóch wnuków , nigdy im nie zabraniam pić takiej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czy macie filtr do wody i jaki? 01.02.06, 08:58 Zalezy jaka wode masz w kranie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrowy Re: Czy macie filtr do wody i jaki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 09:05 Z niejednego pieca chleb jadałem, z niejednego kranu pijałem wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
magda270519761 Re: jednak osmoza... 01.02.06, 09:40 www.allegro.pl/show_item.php?item=83626160-jednak zdecyduje się na osmoze , mam wode ze studni głebinowej , mieszkam poza miastem i nie mam wody z wodociągu, zresztą ta z wodociągu to też syf. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_wandelt Dobry wybór... tylko dowiedz sie najpierw jak 01.02.06, 09:54 z wymiana wkładów filtrujacych i jak funkcjonuje filtr z hydroforem? U nas serwisant sam sie przypomina, ze pora na wymiane, ale za to tu cena jest rewelacyjnie niska! Wyglada identycznie, tylko nie rozumie dlaczego kranik ma dwa dojścia i ma dwa zaworki? Najważniejsze zacząć :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Dobry wybór... tylko dowiedz sie najpierw jak 01.02.06, 11:10 niestety już nie obejrzałem tego filtra na allegro. mój filtr ma również dwa dojścia do kranika i dwa kuraski. Gdy odkręcę jeden kurasek leci z kranika czysta woda( mierzyłem zawartość zanieczyszczeń tej wody wyniosła 9 przy 423 w wodzie wejściowej do filtra) gdy odkręcę drugi kurasek leci woda mineralizowana typu bonaqa czy też aqua minerale lub veroni czy inny czort. no i nie kosztuje 2.50 za butelkę. wydajność filtra ok 5-7 litrów na 1 godz. co do przedmówcy który jest lekarzem to powinien wiedzieć, że wiele związków rozpuszczonych w wodzie "pitnej" z kranu odkłada się w organizmie w postaci np. złogów. są one doskonałym budulcem kamieni np nerkowych czy żółciowych. Na ten filtr namówił mnie kilka lat temu kolega który miał kłopoty właśnie z kamieniami w nerkach. odkąd pije tą wodę kłopoty skończyły się. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_wandelt link jest dobry tylko Magda dołożyła słowo :) 01.02.06, 12:05 www.allegro.pl/show_item.php?item=83626160 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda270519761 Re: link jest dobry tylko Magda dołożyła słowo :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 17:28 www.allegro.pl/show_item.php?item=82757645 a co powiecie o tym , tamten zdjeli z aukcji- juz sama zgłupiałam Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_wandelt Magda -"bierz teraz"- trzeba zacząć, to to samo 01.02.06, 18:11 tylko sprawa serwisu lub zakupu wkładów filtrujacych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patefon Re: Dobry wybór... tylko dowiedz sie najpierw jak IP: *.77.classcom.pl 19.02.06, 00:11 podstawowym budulcem kamieni nerkowych sa szczawiany jesli ktos mysli ze kamien zawarty w wodzie z kranu i ten w nerkach to to samo to gratuluje pomyslowości a filtry działajace na zasadzie odwroconej osmoze produkuja wode zblizona do destylowanej raczej a nie do mineralnej z butelki a taka woda wcale nie jest zdrowa dla organizmu - wręcz przeciwnie cos za cos;) jesli ktos ma w wodzie metale ciezkie to powienien raczej pic wode z butelki a nie bawic sie w produkcje destylowanej wiekszosc filtrów to niestety efekt wolnego rynku i pogoni za kasą a nie dbałosci o zdrowie konsumenta Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_wandelt Przepraszam, to jest na wieksza rodzinę... ale za 01.02.06, 18:18 taka sama cene startową - ciekawe jaki jest koszt wymiany filtrów, jeśli masz mniejsze zuzycie niż nominalen mozesz przyjąc wymianę filtrów raz w roku, chyba ze faktycznie wode masz szlamowatą :) Żona rano i wieczorem w tej wodzie zmywa twarz :) BRAĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nimeska Re: Czy macie filtr do wody i jaki? IP: *.w83-193.abo.wanadoo.fr 09.02.06, 22:03 dzbanek BRITa Classic, koszt chyba ze 30 € plus co iesiac filtr ze 8 € ale i tak sie bardzij oplaca niz tagrac wode i zbierac plastikowe butelki, generalnie jestemy bardzo zadowoleni ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Czy macie filtr do wody i jaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 20:48 posiadam filtr działajacy na zasadzie odwóconej osmozy firmy "Kuna Filter". Jest u mine już 6 lat i nie sprawił mi żadnego problemu i podobnie jest u moich znajomych któży też posiadaja to urzadzenie. Może ono i nie należy do najtańszych ale wiem ze jest niezawodny a pozatym opiekują się nim wyszkoleni serwisanci, którzy pamiętają o terminach serwisu. Jeśli chodzi o ceny tych urządzeń to wiem iż w zależności od modelu i jego wyposażenia cena wacha się od 2600 zł do 3800 zł. Serwisy co 6 miesięcy i kosztują 122 zł i 183 zł w zależności ile wkładów jest wymieniane. GORACO POLECAM Jeśli będa jeszcze jakieś pytania to odpowiem na nie poprzez moja pocztę pzaczek@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś