Dodaj do ulubionych

zmywarka ociekacz i jeszcze suszarka na naczynia??

22.08.06, 13:18
No wlasnie - dylemat jak w temacie.
Planujemy nasza przyszla kuchnie (na razie dla dwojga, ale w bliskiej
przyszlosci zakładamy powiekszenie do 2+2), wymyslilismy sobie zmywarke duzą
(60cm), zlewozmywak (1,5 komory) z ociekaczem i ... no wlasnie, czy uwazacie
ze przydalaby sie jeszcze dodatkowo taka suszarka na naczynia zamykana w
szafce? Nie jestesmy obydwoje jakimis szalonymi fanami gotowania, ale od
czasu do czasu na pewno bedziemy gotowac w domu (jak sie rozmnozymy pewnie
czesciej). Na takim ociekaczu raczej niespecjalnie schna talerze, poza tym to
dosc ograniczona powierzchnia. Z drugiej strony jest przeciez zmywarka, a
szafke moznaby wykorzystac pozyteczniej niz na suszarke :). Czy macie jakies
doswiadczenia, przemyslenia w tym temacie? Bede bardzo wdzieczna, jesli
zechcecie sie nimi podzielic. Pozdrawiam tymczasem serdecznie,
Karolina
Obserwuj wątek
    • Gość: bubu Re: zmywarka ociekacz i jeszcze suszarka na naczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 18:20
      U mnie też na razie dwójka dorosłych, mam zmywarkę 60 cm, zlewozmywak
      jednokomorowy bez ociekacza. Ręcznie zmywam co najwyżej kubek, wszystko ładuję
      do zmywarki, w zlewie myję tylko owoce, warzywa itp. i zupełnie nie potrzebuję
      ani ociekacza a to, że mogłabym mieć suszarkę, na to nawet nie wpadłam :) Przy
      zmywarce według mnie zupełnie niepotrzebna.
      Dodam, że gotuję codziennie, kuchnia jest cały czas w użyciu.
    • Gość: gosia Re: zmywarka ociekacz i jeszcze suszarka na naczy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.08.06, 21:31
      Gotuję codziennie. Mam zmywarkę i zlew 1,5 kom. z ociekaczem ,stojacą suszarkę i
      to mi wystarczy. Ze zmywarki naczynia wychodzą w stanie nadającym sie do
      ułozenia na półce w szafce a suszarka przy zlewie na szybkie mycie. wydaje mi
      się, że szkoda miejsca a poza tym męczyłoby mnie wylewanie wody z tacki pod
      osuszarką.
      • Gość: MM Re: zmywarka ociekacz i jeszcze suszarka na naczy IP: *.org 23.08.06, 21:01
        Szafki z suszarkami montuje się nad zlewem. Nie ma tam żadnych tacek. Woda
        spływa do zlewu.
      • Gość: JAMIAN Re: zmywarka ociekacz i jeszcze suszarka na naczy IP: 212.160.111.* 21.10.06, 16:14
        MAM ZMYWARKĘ 45 TKĘ, półtorakomorowy zlewozmyak, ale uzywam też na
        drobne "przemyjki" suszarki powieszonej na rekingu szerokość 30 cm wystarcza na
        6 szklanek i kilka talerzy. ociekacza szkoda do suszenia bo szybko porobią się
        zacieki z wody.
    • linnieff Re: zmywarka ociekacz i jeszcze suszarka na naczy 23.08.06, 08:38
      Bardzo Wam dziekuje - nie ukrywam, że bardzo mnie ucieszyło to co
      napisałyście :). Poprzestaniemy na ociekaczu i zmywarce, a szafke przeznaczymy
      na cos pozyteczniejszego niż suszarka na naczynia.

Pozdrawiam,
      Karolina
      • Gość: MM Re: zmywarka ociekacz i jeszcze suszarka na naczy IP: *.org 23.08.06, 20:56
        Ja polecałabym jednak zainstalowanie szafki z suszarką z kilku powodów:
        1. Nie wszystkie rzeczy można myć w zmywarce, np. patelnie teflonowe (sama to
        sprawdziłam)
        2. Pozostawienie pojedynczych rzeczy w ociekaczu do wyschnięcia zajmuje miejsce
        w zlewie no i wg mnie tworzy niepotrzebny "bałagan",
        3. Suszarka postawiona na blacie (czy zawieszona bezpośrednio nad nim) zajmuje
        niepotrzebnie powierzchnię blatu i nie jest (zastawiona naczyniami) ciekawym
        elementem dekoracyjnym.
        4. Niekoniecznie wszystkie półki suszarki umieszczonej w szafce musisz
        wykorzystywać do suszenia. Te wyższe mogą spełniać funkcję normalnych półek. Ja
        tak mam rozwiązany ten problem i bardzo jestem z tego zadowolona.
        Zależy także, czy Twoja kuchnia jest duża, czy otwarta na salon. Jeżeli jest
        duża i zamknięta, to możesz ją "zagracać", jeżeli otwarta i mała to staraj się
        maksymalnie ograniczać ilość rzeczy znajdujących się na wierzchu. Myślę, że
        będziesz chciała gdzieś ustawić sprzęt typu mikser, ekspres, toster i na to
        musisz znaleźć miejsce na blacie.
    • Gość: aa IMHO nie warto IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 23.08.06, 22:10
      bo:
      1. Niepraktyczna (podczas wkladania mokrych naczyn pryska sie woda na podloge),
      2.Szpeci (zwlaszcza w otwartej kuchni, od dolu widac przeznaczenie szafki),
      3.Niepotrzebne marnowanie przestrzeni, zwlaszcza w malej kuchni.

Rzeczy, ktorych nie mozna zmywac w zmywarce stanowia zwykle mniejszosc lub
      mozna je zastapic takimi, ktore do zmywarki sie nadaja (np. drewniane deski do
      krojenia zastapic plastikowymi, np. z IKEA), pojedynczy noz czy drewniana
      lopatke mozna umyc od razu i schowac do szafki, wiec nie ma problemu zalegania
      brudnych rzeczy, w ostatecznosci IMHO lepiej wyglada suszarka stojaca na
      zlewozmywaku, choc nie jest tak naprawde potrzebna, jesli ma sie zmywarke.
      • shiva772 Re: IMHO nie warto 23.08.06, 22:57
        Mam zmywarkę 60, półtorakomorowy zlew i brak suszarki. Sporo gotuję i nie czuję
        potrzeby posiadania suszarki. Teflonowe naczynia (a mam ich sporo) nawet by się
        nie zmieściły na suszarkę - mają długie rączki (wok, rondle, gar do odcedzania
        spagetti).
        Jak bym teraz miała coś zmienić to bym kupiła wszystkie gary z możliwością
        mycia w zmywarce. To nieoceniony luksus!!! Zmywarka jest najlepszą sprawą w
        kuchni a tuż po niej ociekacz!
        • shiva772 Re: IMHO nie warto 23.08.06, 22:58
          Zapomniałam dodać, że wszystkie drewniane łyżki i mieszaki też myję w zmywarce.
          Jakoś żyją.
    • rena.ndg Re: zmywarka ociekacz i jeszcze suszarka na naczy 24.08.06, 21:51
      Witaj.
      Miałam suszarkę ociekacz i zmywarkę.
      Teraz została zmywarka i pół ociekacza -mamy zlew jednokomorowy z małym
      ociekaczem. I zupełnie wystarcza.
      Szafkę zamiast na suszarkę lepiej wykorzystać do innych funkcji.Wszystkie
      naczynia do mycia lądują w zmywarce a jakieś pojedyńcze np.nóż zmywa się na
      bieżąco i wyciera.
      Suszarka wg.moich doświadczeń jest paskudna i to niezależnie czy w szafce czy
      stojąca -miałam taką i taką.Nie dość,że trudno ją utrzymać w czystości to przy
      wkładaniu umytych naczyń chlapie się a i tak nie wszystkie naczynia mieszczą
      się w suszarce.
      Takie są moje doświadczenia .Dodam jeszcze,że moja rodzina to 2+2.
      Pozdrawiam
    • Gość: jola Re: zmywarka ociekacz i jeszcze suszarka na naczy IP: *.sggw.waw.pl 25.08.06, 17:31
      Ja będe mieć zmywarkę 45, zlew jednokomorowy z ociekaczem i suszarke nad zlewem.
      Wiele osób mi odradzało suszarkę, ale jak przyjedzie teściowa, czy moja mama (niedługo urodzę drugiego dzidziusia) to beda sie xczuły swobodniej.
      Po dziecku beteleczek tez nie wrzucisz do zmywarki
      • Gość: aa Re: zmywarka ociekacz i jeszcze suszarka na naczy IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 25.08.06, 20:32
        Gość portalu: jola napisał(a):
        > Ja będe mieć zmywarkę 45, zlew jednokomorowy z ociekaczem i suszarke nad
        zlewem
        > .
        > Wiele osób mi odradzało suszarkę, ale jak przyjedzie teściowa, czy moja mama
        (n
        > iedługo urodzę drugiego dzidziusia) to beda sie xczuły swobodniej.

W jakim sensie swobodniej? Beda recznie zmywac? Wrzucenie brudnych garow do
        zmywarki nie jest chyba jakas krepujaca sytuacja.

> Po dziecku beteleczek tez nie wrzucisz do zmywarki

A czemu nie? Zarowno buteklki, jak i smoczki, nadaja sie do mycia w zmywarkach.
        Poza tym reczne domywanie butelek jest trudniejsze i bardziej czasochlonne, niz
        ich mycie w zmywarce.
        A najlepiej karmic piersia ;-)
      • Gość: aa i jeszcze IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 25.08.06, 20:37
        kuchnie projektujesz dla siebie, nie dla tesciowej, wiec Twoje wymagania sa
        pierwszoplanowe, a nie wymagania babci, ktora od czasu do czasu umyje po sobie
        szklanke.
        Ty dopiero planujesz kuchnie, ja jako wieloletni praktyk-uzytkownik
        jednokomorowego zlewozmywaka bez ociekacza, za to ze zmywarka w otwartej
        kuchni (absolutny brak miejsca na jakikolwiek ociekacz) wiem, ze na ociekacz
        zabudowany w szafce po prostu szkoda miejsca. I szkoda kuchni, bo jest to
        element wybitnie szpecacy (zwroc uwage na wyglad takiej szafki z ociekaczem od
        spodu).
        No, ale to Twoja kuchnia, ja tylko wyrazam swoja opinie.
        • shiva772 Re: i jeszcze 25.08.06, 21:30
          Butelki i smoczki do zmywarki! W temp. 60 stopni zabijasz zarazki. Ręczne mycie
          butelek to gehenna.
      • nzuri Re: zmywarka ociekacz i jeszcze suszarka na naczy 22.10.06, 09:39
        Dziwi mnie opinia, że butelek dziecięcych nie myje się w zmywarce. Przecież
        wszystkie dostepne nadają się do mycia w zmywarkach, a nawet niektórzy
        producenci (np. Avent) to zalecają.
        Ja tam myłam.

Nie mam suszarki, nie miałam jej nawet jak nie miałam zmywarki. Po prostu
        wszystko zaraz po umyciu było wycierane i chowane do szafki. Teraz też tak
        postępuję z rzeczami, których w zmywarce nie myję.
    • Gość: elka Re: zmywarka ociekacz i jeszcze suszarka na naczy IP: *.techmedia.com.pl 21.10.06, 19:56
      mam zmywarkę 45 ociekacz przy zlewozmywaku jednokomorowym i suszarkę w szafce
      (wtedy kiedy kupowałam meble nie miałam zmywarki). Wtej chwili jestem na etapie
      montazu mebli.kupiłam zlewozmywak 1,5 komor z ociekaczem i suszarka bedzie nad
      nim w szafce 60 ale tylko jeden poziom. Szafka bedzie dwupoziomowa. Każdy
      poziom bedzie osobno otwierany do góry. Nie podobaja mi się suszarki na
      zewnatrz.To żadna dekoracja kuchni. A suszarka w szafce jest w ciągłym uzyciu.
      Wyciągam np pojemniki plastikowe ze zmywarki z kropelkami wody (po daniach
      zamrożonych)i tam sie dosuszają. Wszystko myje w zmywarce ale pewne rzeczy
      recznie..noże patelnie teflonowe. gary.
      • nzuri Re: zmywarka ociekacz i jeszcze suszarka na naczy 22.10.06, 09:40
        Naprawdę gary myjesz ręcznie??? Ja właśnie po to mam zmywarkę - jak już mam coś
        zmywać ręcznie to wolę talerze czy kubki...
        • Gość: elka Re: zmywarka ociekacz i jeszcze suszarka na naczy IP: *.techmedia.com.pl 22.10.06, 09:51
          Naprawdę! Gary mam jakies takie ze stali że zachowuja sie jak teflon więc myje
          sie je dobrze i szybko. Jakis mały czasami uda mi się upchnąć. Za małą mam
          zmywarkę nie miałam sie kogo poradzić przy zakupie 8 lat temu a w sklepie
          doradzili taka. Mam trzech dorosłych facetów w domu i dlatego te garnki nazywam
          garami.Po tygodniu używania już wiedziałam że jest za mała no i tak zostało. to
          jest zwykły prosty BOSCH.Pozdrawiam.
          • Gość: elka Re: zmywarka ociekacz i jeszcze suszarka na naczy IP: *.techmedia.com.pl 22.10.06, 09:53
            Acha, nie lubię wycierać naczyń......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka