Dodaj do ulubionych

płyta witroceramiczna

28.08.06, 14:29
Kochani liczę na Was w sprawie kuchenki i płyty do zabudowy. Tą płytę którą
wybrałam to właśnie płyta witroceramiczna, a kompletnie mi to nic nie mówi.
Szukam i szukam w necie i znalazłam tylko informację, że nie wolno chyba na
takiej płycie stawiać mniejszych naczyń niż jest płyta. To może kupić zwykłą
płytę? Czym się wogóle kierować przy wyborze płyty!?! Na razie wpadła mi w
oko kuchenka Gorenje razem z płytą. Szukam czegoś tak do 2500 zł. Plisss
piszcie, bo musę coś szybko wybrać, a zupełnie nie wiem czym się kierować.
Obserwuj wątek
    • lepremo Re: płyta witroceramiczna 01.09.06, 14:43
      Witam
      Płyta witroceramiczna (potocznie: płyta ceramiczna) to dobra standardowa płyta
      elektryczna.
      Nie kieruj się konkretna marką bo i tak płyty produkuje właściwie jeden producent.
      W takiej płycie najważniejsze jest żeby było jak najwięcej rozmiarów pół
      grzewczych. Dzieki temu będziesz mogła najlepiej dopasowac wielkość garnka do
      odpowiedniego pola. Dno garnka powinno byc tego samego rozmiaru (lub troche
      większy) od pola na którym stoi.
      To nie prawda że nie można stawiać na płytę garnków mniejszych niż pole grzewcze
      - po prostu w takim przypadku marnujesz prąd na ogrzewanie powietrza wokół garnka.
      Poza tym kieruj sie wyłącznie estetyką płyty i ceną.
      Pozdrawiam
    • ika2409 Re: płyta witroceramiczna 01.09.06, 15:59
      która kuchenka wpadla ci w oko, bo ja tez mam swoje typy (osobny piekarnik i
      osobna plyta, tez gorenje)
      ika
      • Gość: Zyta Re: płyta witroceramiczna IP: *.wroclaw.mm.pl 02.09.06, 13:55
        Witam. Jestem właśnie posiadaczką płyty witoceramicznej (jak wynika z
        instrukcji) lub też indukcyjnej ( pod tym hasłem kupowqałam) Gorenije. I
        chociaż jest już zamontowana to jakoś nie moge się vz nią dogadać. Instrukcyjna
        książeczka b. uboga w przypadki. Bardzo potrzebuję kontaktu z użytkownikiem
        takie płyty! Zachciało mi się bezpieczej i ładnej "gadżety": fakt nie można się
        przysmażyć, jest ładna, nawet nie tak droga w uŻyciu ale zupełnie nie moge się
        z nią dogadać! Może mi zle podłączyli?
        • ika2409 Re: płyta witroceramiczna 02.09.06, 18:04
          a wiesz, że do indukcyjnej trzeba używać innych garnków.indukcyjna musiała też
          byc dość droga?
          • Gość: Zyta Re: płyta witroceramiczna IP: *.wroclaw.mm.pl 03.09.06, 11:20
            Wiem Iko, wyczytałam, Nie pasują gary typu Zepter, ale wierz mi po sprawdzeniu
            magn esem starych swoich garnków okazało się że pasują, Taki test zaleca
            zresztą producent. Gotowałam już zresztą próbnie wode na wszystkich polach.
            Trochę muszę się pomęczyć zanim rozgryzę ten typ płytym niestety książeczka z
            instrukcją jak dla mnie - baby mało wyczerpująca i napisana czyli
            przetłumaczona w sposób... wiadomy. Czy była droga? Jest to jedyna rzecz którą
            kupiłam do kuchni nie przez internetm tylko w MM. Czas pokaże czy to była dobra
            decyzja. Na pewno jest to bezpieczne kiedy ma się dzieci i zwierzyniec w domu
            bo nie można się poparzyć albo włączyć przypadkowo ( blokada)Kosztowała ok.
            2000 zł. Marka Gorenje.
            Pozdr.
            Z
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka