Gość: Ania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 22:36 Witam:) czy to prawda, ze lodowki firmy Amica nie sprawdzają się? Zapytalam w sklepie agd i sprzedawca odradzal mi ją, dlaczego? Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
haha30 Re: lodówka Amica?dlaczego nie? 11.06.07, 23:03 Gość portalu: Ania napisał(a): ".... Zapytalam w sklepie agd i sprzedawca odradzal mi ją, dlaczego?" Odradzajacy ktorych ja, w moim dosc dlugim zyciu, spotkalam najczesciej (a wlasciwie bez wyjatku!) probowali umotywowac swoje "porady" , np: "odradzam bo: ...." Jezeli w stosunku do takiej klientki jak Ty wystarczylo lakoniczne stwierdzenie "odradzam" bez wnikania w meritum, a Ciebie taka porada satysfakcjonowala, nie bardzo rozumiem problem?. Nie znam wyrobow f-my Amica ich zalet ani wad ktore i Ciebie, jak wynika z wpisu, specjalnie nie intrygowaly, wiec ze szczerej zyczliwosci odpowiem na Twoje pytanie: "dlaczego nie?": bo sprzedawca w sklepie agd Ci ja odradzal. Pozdrawiam i zycze satysfakcji z dokonanych zakupow (wszelkich) w przyszlosci -:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjkmjk Re: lodówka Amica?dlaczego nie? IP: *.ists.pl 11.06.07, 23:21 Nie bo rozszczelniają się układy chłodnicze. Nie bo zdecydowanie łatwiej niż w innych markach pękają elementy plastikowe. Nawet na tym forum wiele osób pisało, że w wyniku fenomenalnego zbiegu okoliczności lodówka Amika ulegała awarii krytycznej (takiej której nie opłacało się już naprawiać) dosłownie kilka tygodni po okresie gwaracji. Uważam że można zaryzykować płytę elektryczną, gazową czy też piekarnik Amiki. Może nawet okap. Jednak lodówki, pralki i zmywarki raczej bym nie kupił. Chyba od razy lepiej pójść po BEKO. Odpowiedz Link Zgłoś
tekla74 Re: lodówka Amica?dlaczego nie? 13.08.15, 17:25 Lodówki AMIKA zdecydowanie nie bo są do d__y a serwisanci jeszcze gorsi. Do mnie przyjeżdża już od dwóch miesięcy i nie potrafi jej zreperować !!!!!!!!!! DLACZEGO ???????????? Bo to syf nad syfy , a serwisanci to do łopaty nawet się nie nadają BURAKI a co dopiero do roboty przy której trzeba myśleć. A żeby nie obrażać wszystkich bo nie powinno mierzyć się wszystkich jedną miarką to mam na myśli PANA serwisanta z Olsztyna .LUDZIE NIE KUPUJCIE SPRZĘTU OD AMIKI LEPIEJ DAĆ BIEDNYM NAWET NA PIWO NIŻ PAŚĆ ICH. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rudotka Szczerze odradzam 12.06.07, 10:36 moja się rozszczelniła, zaczęła przeciekać, i dodatkowo wyszło pełno takich drobnych wad związanych z elementami z plastiku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sepo Re: lodówka Amica?dlaczego nie? IP: 213.77.33.* 12.06.07, 11:24 E tam. Mi wszyscy wmawiali, że zrobiłem zły zakup kiedy ponad cztery lata temu kupowałem sprzet amici (cała kuchnia do zabudowy - 6 sprzętów). Do dzisiaj wszystko działa w jak najlepszym porządku. Lodówka pracuje tak cicho że nie wiem kiedy się włącza. Jedyny mankament to te zawiasy, które się nie sprawdzają. Lepiej mieć lodówkę z ślizgowych. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ranska Re: lodówka Amica?dlaczego nie? 12.06.07, 19:36 Mam lodowke amici od 3 lat i narazie wszystko z nia w najlepszym porzadku:) Odpowiedz Link Zgłoś
chris1970 Re: lodówka Amica?dlaczego nie? 13.06.07, 14:20 Mam lodówkę i pralkę Amica. Wydaje mi się, że sprzedawcy często polecają ten sprzęt, na którym mają największy zarobek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixi Re: dlaczego nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 13:48 ja również muszę przyznać,że mając od siedmiu lat sprzęt amici, czyli lodówkę, zmywarkę i kuchenkę (do zabudowy) nic mi się jeszcze nie zepsuło (odpukać), może to sprawa przypadku, jeżeli chcesz uzyskać bardziej miarodajna opinię, to chyba lepiej zapytać jakiegoś znajomego znajomych, który ten sprzęt naprawia ale wydaje mi się ,że sprzęt jest porównywalny z innymi i tak wszystkie inne marki pochodzą z fabryk produkujących "tylko" na nasz rynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maa Re: lodówka Amica?dlaczego nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 22:48 Nie wiem dlaczego nie. Ja mam lodówkę, kuchenkę, okap Amica już ósmy rok i chodzą bez zarzut (odpukać!) Jesli chodzi o lodówkę to na razie przez te osiem lat dwa razy wymieniłam żarówkę w środku i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniczka Re: lodówka Amica?dlaczego nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 00:07 Ja właśnie chciałam kupic pralkę, lodówkę, kuchenkę, wszystko z amica i podobno się to szybko psuje, teraz nie wiem co wybrać. Mam na każdy z tych sprzętów 1000zł, polećcie coś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjkmjk Re: lodówka Amica?dlaczego nie? IP: *.ists.pl 16.06.07, 08:46 Nie ma sprzętów nie psujących się. Jedne robią to częściej inne rzadziej. To że Bosch/Siemens psuje się stosunkowo rzadko nie oznacza, że nie można trafić na jakiś kiepski egzemplarz. Tak samo jak fakt, że Amika uchodzi za markę częstopsującą się (dziwnie często zaraz po gwarancji) nie oznacza, że nie można trafić na egzemplarz, który 10 lat wytrzyma. Ja wybrałem Bosch/Siemens bo czas poświęcony na ewentualne naprawy ma dla mnie istotną wartość. Na razie mam szczęscie - nic się nie zepsuło. PS Sprzęty Amiki są zawuażalnie gorzej wykonane w szczegółach od droższych marek, np. Bosch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjkmjk Re: lodówka Amica?dlaczego nie? IP: *.ists.pl 16.06.07, 08:47 > Ja właśnie chciałam kupic pralkę, lodówkę, kuchenkę, wszystko z amica Czytał to Zayzayer? Odpowiedz Link Zgłoś
hatta Re: lodówka Amica?dlaczego nie? 16.06.07, 09:16 Nam popekaly plastikowe zawieszenia szklanych polek i rozszczelnila sie ta czesc chlodziarkowa, poza tym nie splywa woda tam, gdzie powinna, tylko leje sie na lodowke. Ale musze przyznac, ze po 4 latach, wiec nie wiem, czy to bardzo zle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjkmjk Re: lodówka Amica?dlaczego nie? IP: *.ists.pl 16.06.07, 13:35 Oczywiście, że źle. Miałbyś coś przeciwko, gdyby ta lodówka chodziła 10 lat? Wyrzuciłbyś ją gdyby była w porządku? 4 lata to niestety bardzo krótko. Gdyby wszystkie sprzęty miały się tak psuć to minimum raz do roku trzeba by było wydać ok. 1,5-2 tys. zł na zakup jednego z "dużych" sprzętów: raz lodówka, innym razem pralka, potem zmywarka, następnie kuchennka, a może jeszcze płyta ceramiczna itd. Mnie by było szkoda co roku taką kasę wydawać. Odpowiedz Link Zgłoś
spodeck Re: lodówka Amica?dlaczego nie? 26.06.07, 08:52 Moi rodzice kupili sobie Amicę jakieś 6 lat temu. Teraz dokładnie po 6 latach zaczęło coś trzeszczeć i stukać po czym na tylnej ściance chłodziarki, za którą znajduje się parownik pojawiło się wybrzuszenie, aż w końcu pękł plastik. Naprawa była totalnie nieopłacalna, pomijając fakt mechanicznego uszkodzenia plastikowych elementów obudowy wewnątrz komory. Lodówka wprawdzie jeszcze jakoś ciągnie, ale ze względu na w.w. efekty specjalne lada dzień będzie zastąpiona nową i raczej nie będzie to Amica. Radziłbym jednak zainteresować się taką marką gdzie producent może się pochwalić wieloletnim własnym, a nie dopiero co kupionym w ramach transferu technologii i "know how", doświadczeniem w branży urządzeń chłodniczych. Wiele się zmieniało w tej branży na przestrzeni czasu, chociażby czynnik stosowany w obiegu chłodzącym. Każda taka zmiana to nowy bagaż bezcennych doświadczeń. Za resztę zapłacisz kartą ... :-) Pozdrawiam, Spodek Odpowiedz Link Zgłoś