Dodaj do ulubionych

Czy to prawda ???

IP: *.centertel.pl 28.06.07, 23:32
Wyczytałem na innym forum, że bezpośrednio nad piekarnikiem z funkcja
samoczyszczenia (pyrolizą), nie można zamontować płyty indukcyjnej. Czy to
prawda? Właśnie miałem kupić piekarnik z pyrolizą i płytę indukcyjnę a teraz
nie wiem co robić. Może ktoś ma piekarnik z taką funkcją a nad nią indukcję???
Obserwuj wątek
    • Gość: mazak Re: Czy to prawda ??? IP: *.ghnet.pl 29.06.07, 07:15
      Witam,

No to ja wpadlem na ten sam problem i tez wczoraj. Piekarnik z pyroliza juz mam
      kupiony a do plyty indukcyjnej wlasnie sie przymierzalem. Prosze o opinie jak
      jedno zamontowac nad drugim. Beda jakies "obostrzenia" vzy bezapelacyjnie sie to
      wyklucza. Jesli tak to czemu? Czy nad piekarnikiem z pyroliza zadnej plyty sie
      nie monuje czy tez pod plyta indukcyjna nic nie mozna montowac? Dzieki i czekam
      na wiesci od Was. Juz nieraz pomogliscie wiec licze na Was. Pozdrawiam.
      • aina40 Re: Czy to prawda ??? 02.07.07, 01:49
        Takim zaptaniem siejecie wyłącznie ferment.
        Równie dobrze mógłbym zapytać o kosmitów w Klewkach.
        Proszę podać wiarygodne żródło takowych inf.
        Osobiście nie słyszałem o takiej zależności.
        • Gość: mazak Re: Czy to prawda ??? IP: *.ghnet.pl 02.07.07, 06:57
          Spokojnie. Zaden ferment tylko konkretne informacje. Prosze sobie wziac do reki
          np. instrukcje (do sciagniecia ze strony producenta) jakiejs plyty indukcyjnej
          firmy TEKA lub GORENJE. Jak wol stoi, ze nie wolno i juz. Przymierzalem sie do
          TEKI wiec przeczytalem instrukcje do plyty przed zakupem......
          Mysle, ze Pan sam powinien najpierw siegnac po informacje a potem zabierac glos
          w sprawie....bo ten na razie nic nie wniosl. To, ze Pan "nie slyszal" to nie
          znaczy, ze problem nie istnieje. Z calym szacunkiem. Pozdrawiam.
          • Gość: miro Re: Czy to prawda ??? IP: *.centertel.pl 02.07.07, 14:35
            Witam,
            Rozmawiałem dzisiaj z przedstawicielem firmy TEKA i kategorycznie potwierdził
            to co jest napisane w instrukcji: NIE WOLNO gdyż nagrzany piekarnik do 500sC
            może uszkodzić płytę. Ciekawe jest to że przedstawiciel ELECTROLUXA powiedział
            zupełnie co innego: ŻE NIE MA ŻADNYCH PRZECIWSKAZAŃ i tylko trzeba zamontować
            na grubszym blacie zgodnie z instrukcią. I bądź tu mądry? Co fachowiec to inna
            opinia? A ja w dalszym ciągu nie wiem czy wolno, czy nie!!!
            Proszę o wasze opinie.
            • Gość: mazak Re: Czy to prawda ??? IP: *.ghnet.pl 02.07.07, 15:02
              Dokladnie jak mowisz. W instrukcjach ELECTROLUXA do plyt indukcyjnych nie ma
              takich wzmianek. Problem jest istotny w przypadku gwarancji. Pyroliza to
              operacja dzialajaca z temp. 500 stopni ale wewnatrz piekarnika. Na zewnatrz
              urzadzenie nie ma prawa sie nagrzewac do pozanormowych temperatur gdyz nie
              sluzyloby....do zabudowy. Jak mniemam (nie mam doswiadczenia empirycznego w tej
              dziedzinie) sprzet podczas pyrolizy nagrzewa sie ale nie wiem do jakich
              temperatur na zewnatrz....? Termiczne dzialanie na elektonike plyty indukcyjnej
              moze bysc zgubne dla niej zwazywszy iz "z natury" zasada dzialania plyty
              indukcyjnej wyklucza emisje ciepla przez nia sam, a tylko jego absorbcje od
              nagrzanego naczynia. W plycie ceramicznej nieindukcyjnej wystepuja raczej
              wieksze temperatury. Producenci zabezpieczaja sie przed ewentualnymi
              reklamacjami. Widac jednak, ze nie wszyscy.... Jak sprawa wyglada w zyciu
              codziennym ....NIE WIEM....Dlatego pytam Szanowwnych Forumowiczow....Problem
              ciagle otwarty. Moze wypowie sie ktos kto ma taki "uklad"...plyta indukcyjna na
              gorze i piekarnik z pyroliza na dole. To bedzie najbardziej wiarygodne. Albo
              ktos kto montowal takowy. Sprawa dla mnie istotna zwazywszy, ze dalej nie wiem
              czy kupowac, zmieniac uklad czy......
              • Gość: miro Re: Czy to prawda ??? IP: *.centertel.pl 02.07.07, 22:09
                Witam ponownie.
                Dodam tylko z gość z firmy TEKA powiedział iż podczas właczenia pyrolizy temp.
                na zewnątrz piekarnika wynosi 120sC i to już wystarczy aby uszkodzić płytę.
                Stwierdził że wedle jego wiedzy każda płyta bez wzgledu na firmę ulegnie
                uszkodzeniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka