Dodaj do ulubionych

Podłączenie płyty indukcyjnej Electrolux EDH 68200

IP: *.sggw.waw.pl 26.03.08, 11:24
Witam, prosze o pomoc. Kupiłem płytę indukcyjną eletrolux EDH68200P
na opakowaniu napisane jest, że płyta jest na 230V, natomiast na
odwrocie jest schemat i wiem, że można ją podłączć do 400V.
Słyszałem, że lepiej do siły - natomiast zrobienie takiej elektryki
tylko pod płyte kosztuje majątek! Czy ktoś podłączył taka płytę pod
230V i czy działa normalnie? Bardzo proszę o opinie użytkowników czy
mam zbierać na przyłączenie mocy i ciagniecie elektryki przez kilka
pieter :(

Pozdrawiam,
Wojtek
Obserwuj wątek
    • Gość: drozdek122 Re: Podłączenie płyty indukcyjnej Electrolux EDH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.08, 16:28
      To zależy od instalacji jaką masz w domu.Zawołaj elektryka i on oceni czy
      wytrzyma taki pobór prądu na 220v.
      • Gość: Wojtek Re: Podłączenie płyty indukcyjnej Electrolux EDH IP: *.acn.waw.pl 26.03.08, 19:30
        Instalacja jest robiona od nowa. Do mieszkania mam przyłączone 5 KW i jest to
        niestety 1 faza a płyta ma na tabliczce znamionowej 230V i 7,5 KW. Jedyny sposob
        to to, ze kabel zasilajacy ma chyba 3,5 cala, mozna rodzielic na 2 ale to nie
        zasili. Czy zna ktos ekektryka z uprawnieniami ktory by to ewentualnie zrobil? -
        mozliwosc zarobienia sobie kilku groszy. Pozdrawiam.
        • aina40 Re: Podłączenie płyty indukcyjnej Electrolux EDH 26.03.08, 20:22
          Mam dokładnie taka samą płytę - jest świetna.
          Płytę można podłączyć z jednej, lub dwu faz o ile ktoś posiada sieć
          trójfazową.
          Ja podłączałem z jednej fazy - nie ma z tym żadnego problemu i
          wszystko działa idealnie. Trzeba założyć drugi mostek pomiędzy
          przewody zasilające (zworka na wyposażeniu) i nie wyjmuj zworki z
          przewodów niebieskich. Reszta to pikuś.
          5kW to nie za dużo na całe mieszkanie, ale jak będziesz uważał to
          spoko. Całej płyty na max raczej nie ma poptrzeby załączać, a inne
          prądożerne urządzenia (piekarnik, pralka itp) możesz uruchomić po
          gotowaniu.
          Dobrze jest mieć do zasilenia płyty niezależny przewód pociągnięty
          bezpośrednio od tablicy z bezpiecznikami.
          • Gość: Wojtek Re: Podłączenie płyty indukcyjnej Electrolux EDH IP: *.acn.waw.pl 26.03.08, 21:11
            Dzieki za odpowiedz. Czy funkcja power dziala normalnie? Pozdrawiam W.
            • aina40 Re: Podłączenie płyty indukcyjnej Electrolux EDH 30.03.08, 23:00
              Funkcja power działa rewelacyjnie. Masz wtedy 3200W mocy i gotuje
              się błyskawicznie.
              Wygodnym w tej płycie jest, iż funkcja ta jest na wszystkich polach
              i tej samej mocy - nie trzeba więc w razie potrzeby kombinować z
              przestawianiem garnków.
              • Gość: gość jaś Re: Podłączenie płyty indukcyjnej Electrolux EDH IP: 217.98.12.* 16.04.08, 11:36
                Podłączenie płyty na 230V powoduje ograniczenia w używaniu całej
                płyty. Poza tym trzeba pamiętać aby jednocześnie z gotowaniem nie
                używać np.piekarnika, odkurzacza lub innych prądożerców. Dlatego
                dożo lepsze jest podłączenie na 400V(3 fazy).Jeżeli mieszkasz w
                bloku to należy podłączyć się z klatki. Wiąże się to z wymianą
                licznika na 3-fazowy.
                • Gość: q Re: Podłączenie płyty indukcyjnej Electrolux EDH IP: *.ists.pl 16.04.08, 13:53
                  Jak czytam takie wiadomości to mi się śmiać i płakać chce. Jak mozna kupować płytę indukcyjna nie mając na to warunków.
                  Kolejna głupota czy raczej szpan. Teraz kosta do gry i siadamy do stolika, co dzisiaj właczymy pralke i żelazko czy ugotujemy obiad i zrobimy pranie, a może jednak zmywarka.
                  Czy nie lepiej w takim przypadku kupić dobrą kuchnie gazową. Wiele mieszkań zwłaszcza starszych ma instalację elektryczna wykonaną na niskie zapotrzebowanie energii. Przed zakupem warto się czasem zastanowić, a nie grać w ruletkę.
                  • Gość: wojtek Re: Podłączenie płyty indukcyjnej Electrolux EDH IP: *.sggw.waw.pl 17.04.08, 11:37
                    szanowny q, nie jest to watek przeznaczony na tego typu komentarze - przeczytaj
                    uwaznie o co chodzi w danym temacie formum a dopiero pozniej odpisuj! Pozostalym
                    forumowiczom dziekuje za odpowiedzi zdecydowalem sie jednak na 400V i mam juz
                    moc podlaczona do mieszkania, wiazalo sie to oczywiscie z kosztem ale coz zrobic
                    kiedy chce sie przejsc na indukcje :-)

Pozdrawiam W.
                    • Gość: dudus Re: Podłączenie płyty indukcyjnej Electrolux EDH IP: *.g2.isko.net.pl 16.10.08, 21:06
                      drogi wojtku
                      mieszkam na 4 pietrze i tez mysle o indukcyjnej. Mam 1 faze, chce trzecia 13KW.
                      Ile zaplacilesz za podlaczenie fazy?

pozdrawiam
                      • Gość: Józek Re: Podłączenie płyty indukcyjnej Electrolux EDH IP: 195.136.118.* 19.10.08, 19:46
                        Nie musisz mieć drugiej fazy,wystarczy jedna.
                        • Gość: a Re: Podłączenie płyty indukcyjnej Electrolux EDH IP: *.warszawa.mm.pl 28.05.09, 19:15
                          czy podłączenie trzeciej fazy jest bardzo skomplikowane i kosztowne?
                          mieszkam w starym bloku z lat 60.
                          ale jeśli to mozliwe to chcialabym miec plyte indukcyjna. nienawidze myc kuchenki, przypalonych garów itp.
                          ale nie chce tez planowac gotowania tak zeby omijac odkurzanie, pieczenie lub pranie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka