vanmovinia 13.05.08, 01:26 ..a mianowicie.. gdzie kupie magnes? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vanmovinia Re: a teraz a propos magnesow do testu garnkow do 13.05.08, 01:27 vanmovinia napisała: > ..a mianowicie.. gdzie kupie magnes? :) .. do sprawdzenia, czy garnki sa ze stali ferromagnetycznej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mabda1 Re: a teraz a propos magnesow do testu garnkow do IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:48 np. w sklepie papierniczym są magnest do mocowania (przyciskania) kartek do tablic. Odpowiedz Link Zgłoś
vanmovinia Re: a teraz a propos magnesow do testu garnkow do 13.05.08, 18:24 proste pomysly sa najlepsze, ze tez na to nie wpadlam ;) dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: a teraz a propos magnesow do testu garnkow do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 16:21 w markecie można sprawdzić czy "przysysa" się do taśmy-tej przesuwnej przy kasie. Działa bez skuchy:), przynajmniej w Karfurze. Odpowiedz Link Zgłoś
rgmaria Re: a teraz a propos magnesow do testu garnkow do 13.05.08, 21:48 magnesy do przyczepiania kartek na lodówce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek Re: a teraz a propos magnesow do testu garnkow do IP: *.chello.pl 14.05.08, 10:04 w wielkopolskim centrum sprzedaży magnesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: uwaga na magnes. IP: 213.77.33.* 14.05.08, 10:49 Się tak nie sugerujcie tymi magnesami. Ja zrobiłem test na magnes i wyszedł ok, a płyta (teka) ich nie wykryła. Garniki do zwrotu - kupione na allegro (pisało, że są na indukcję !!!). W sklepie internetowym w opisie wpisali indukcję, bo testowali też magnesem. Po mojej interwencji opis zmieniono. Najlepiej po prostu sprawdzić na opakowaniu lub dnie garnka czy jest symbol indukcji, wtedy ma się 100% pewności. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
vanmovinia Re: uwaga na magnes. 14.05.08, 13:39 jak wyglada symbol indukcji? Rowneiz chcialam kupic owe garnki w necie, tam dna nei sprawdze..moge jedynie zaufac sprzedawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: uwaga na magnes. IP: 213.77.33.* 14.05.08, 14:38 Symbol indukcji to taki pentelka, zwój czasem pisze Induktion. Jeśli Ci indukcja nie złapie zawsze możesz zwrócić do 10 dni. Mi oddali także opłaty w obie strony za przesyłkę, bo wina była po stronie Sprzedawcy. Poza tym chciałem uprzedzić przed jakością granków na B. kupionych w necie. Jak włożyłem do zmywarki przed pierwszym odpaleniem na płycie to na dwóch powychodziły czarne plamki wewnątrz jak rdza. Dlatego też oddałem i teraz używam swoich starych 5 letnich z ikea z serii 365+. Wszystko ok, a zachciało mi się nowych :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: uwaga na magnes. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 20:33 Ja swoje garnki do indukcji kupiłam na targu,za przysłowiowe grosze,od "wschodniego" sprzedawcy.Bardzo solidnie wykonane.Nie mają żadnego oznaczenia,czy są do indukcji czy nie.Zastosowałam próbę z magnesem.Zadziałało.Magnes ze sporym trudem dawał się oderwać.Wcześniej testowałam inne.Magnes trzymał się,ale łatwo mogłam go odczepić.Może w tych,od których magnes łatwo odczepić,w dnie pod warstwą stali jest aluminium i dlatego nie nadają się na indukcję,a magnes słabo się trzyma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: uwaga na magnes. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.08, 13:55 > Może w tych,od których magnes łatwo odczepić,w dnie pod warstwą > stali jest aluminium i dlatego > nie nadają się na indukcję,a magnes słabo się trzyma? Nie to po prostu inny gatunek stali nierdzewnej. Sa stale nierdzewne (304, 316) gdzie magnes wogóle sie nie trzyma, a sa takie ze trzyma się jak zwykłej "czarnej" stali (np ostrza dobrych noży nierdzewnych). I oczywiscie sa stale posrednie, gdzie magnes sie trzyma ale słabo. Zalezy to m.in. od zawartosci żelaza w stali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hermina Re: uwaga na magnes. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 14:49 Też robiłam test z magnesami na swoich starych garnkach. Magnesy trzymały się, ale bardzo słabo i czasem odpadały. Kupiłam nowe garnki, specjalnie do indukcji i jest ok. Niedawno jednak zatęskniłam za starymi garami i zrobiłam próbę na płycie. I działa! Mogę gotować na płycie indukcyjnej w swoich starych, emaliowanych garnkach. Czyli próba z magnesami nie zawsze się sprawdza. Nie wiem, od czego to zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marysia Re: a teraz a propos magnesow do testu garnkow do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 04:50 Kup sobie jogurcik z danona czasami dokładają magnesiki na lodówke Odpowiedz Link Zgłoś