rudacleo 30.11.08, 23:56 Gdzie kupic stolnice? Zeszlam hipermarkety, gdzie wydawaloby sie stolnice powinny lezec na polkach... Niestety lezaly tylko jakes ochlapy stolnic :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nika Re: Stolnica??? IP: *.centertel.pl 01.12.08, 17:27 Mi tata sam zrobił ze sklejki (chyba 8 albo 10mm). Przynajmniej ma odpowiednią wielkość, bo na tych kupnych porządnego ciasta nie rozwałkujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gochak Re: Stolnica??? IP: *.autocom.pl 01.12.08, 22:33 ja też jestem zainteresowana stolicą, tylko chciałabym żeby ją zrobił stolarz, znacie takiego, mieszkam w Krakowie, dzięki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wan-da1 Re: Stolnica??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.08, 07:55 Może popytaj na Kleparzu straganiarzy lub jedż w poniedziałki na targ do Krzeszowic albo do sklepu z akcesoriami drewnianymi . Ja mam stolnicę po babci, może u Ciebie też ktoś ma ma do oddania w dobre ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malkontent_Kraków Re: Stolnica??? IP: *.chello.pl 02.12.08, 13:56 Na Nowym Kleparzu jest chyba takie stoisko z samymi drewnianymi akcesoriami kuchennymi. I to nawet gdzieś z brzegu, od tej strony gdzie jest Długa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malkontent_Kraków Re: Stolnica??? IP: *.chello.pl 02.12.08, 13:57 Jejku, oczywiście mówię o Starym K. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Stolnica??? 02.12.08, 17:52 W Krakowie to kupisz dobrą stolnicę na Nowym Kleparzu w dzień targowy. Nie pamiętam kiedy to jest chyba we wtorek albo w czwartek. Odpowiedz Link Zgłoś
rudacleo Re: Stolnica??? 04.12.08, 22:18 Udalo sie!!!!! A juz myslalam, ze bedzie porazka. Udalo mi sie zamowic stolnice na Allegro. Calkiem spora 100x60cm, zrobiona z dwoch rodzajow drewna, sosny i buku, zeby sie nie wypaczala. Piekna jest :))) Ogladalam nawet jakies silikonowe, ale one sa tak male, ze naprawde nic sie na nich nie da zrobic. Nie wiem skad pomysly na stolnice wielkosci talerza... Moja babcia miala kiedys taka duza stolnice w ksztalcie trapezu, ale kiedys niestety ja wyrzucila. Generalnie widze, ze nawet na Allegro mozna zamowic dowolny rozmiar u producentow drewnianych artykulow do kuchni :) Teraz tylko piec, piec i piec. A najpierw zagniatac :DDDDD Juz nie moge sie doczekac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marone Re: Stolnica??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.10.09, 21:05 Stolnicę można kupić na aukcji. Oto link: www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=11517829 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: Stolnica??? 30.10.09, 20:00 ja kupiłam bez problemu stolnice w Tesco, ma 65/45cm i kształt trapeza. Do typowych prac kuchennych jest w zupełności wystarczająca, swobodnie da sie zrobic pierogi, leniwe. Jest wygodna takze dlatego iz ma rant zapobiegajacy przesuwaniu sie. Wieksza stlnica wymaga też miejsca do przechowywania a ja i z tą miałam problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madeleine Re: Stolnica??? IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 30.10.09, 21:56 Stolnica stolnica, a wedlug mnie i tak najlepiej zainwestowac w dobre granitowe blaty w kuchni - wyglada elegancko, jest nie do zniszczenia, no i zastepuje najlepsza stolnice (pomysl o tych wszystkich cukiernikach ktorzy pracuja na marmurowych lub granitowych stolnicach w pracy-bo te sa najlepsze!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśna śmietana Re: Stolnica??? IP: *.chello.pl 01.11.09, 09:34 Ja mam stolnicę i blat kuchenny, na którym mogę rozwałkowywać i zagniatać ciasto. Stolnica w tej konkurencji odpada, blat jest 100 razy wygodniejszy, łatwiej się go sprząta i utrzymuje w czystości, no i jest dużo większy, nic mnie nie ogranicza. Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: Stolnica??? 01.11.09, 23:41 a wg mnie blat nie jest wygodny. Też go uzywałam zanim kupiłam stolnicę. Blat musi byc idealnie czysty żeby na nim robic ciasto a więc dokładne mycie, kilkakrotne bo po chemii tylko woda zeby ta chemia nie dostała się do do ciasta. Poza tym i to moze najważniejsze, blat musi byc wolny żeby użyć go zamiast stolnicy, w dodatku na większej powierzchni niż jest nam potrzebna bo zawsze gdzieś ta mąka sie rozsypie dalej więc lepiej żeby tam "dalej" nic nie było. No i potem - czyszczenie po pracy, duzo bardziej męczące niż stolnicy bo resztki ciasta ze stolnicy moge sobie zeskrobać nożem /i tak najcześciej robię/ podczas kiedy z blatu miałam obawy żeby go nie uszkodzić. Stolnicę sobie nakładam na blat, robie co trzeba, potem resztki mąki wsypuję od razu do kosza a resztki ciasta zeskrobuję i też do kosza. Na koniec przecieram ręcznikiem kuchennym i odstawiam. Z blatem tak się nie da więc ja jestem bardzo zadowolona że kupiłam stolnicę. Cukiernicy czy piekarze to jest zupełnie co innego, oni robia na blacie tylko ciasta, to nie jest domowa kuchnia do wszystkiego więc porównywać raczej się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Stolnica??? 02.11.09, 14:10 Tyle tylko, że takie powierzchnie nie nadają się do obróbki ciast np. drożdżowych. Odpowiedz Link Zgłoś