26.10.05, 17:24
przyszedl dzisiaj pan z gazowni. przyniosl jakas broszurke i rachunek za gaz.
klanial sie i bardzo przepraszal ze od przyszlego miesiaca cena gazu pojdzie
w goresad(
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: gaz 26.10.05, 17:26
      ale Wam miło, że przynajmniej ktoś się ukłoni i poprzeprasza...żeby to u nas
      takie kajanie się...ale na ogół wygląda to raczej odwrotnie.
      Ciekawe, jak wygląda składanie reklamacji w Japonii...pewnie ukłonom i szlochom
      nie ma końcawink))
    • yabanjin Re: gaz 26.10.05, 17:52
      no... ale tragedii chyba nie ma... bo nie sadze zebys byl szalonym gajdzinem z
      gazowym centralnym ogrzewaniem w domu... nawet gotowanie opiera sie glownie na
      elektrycznym garku do ryzu, elektrycznej frytownicy do tempury, elektrycznym
      kociolku do sukiyaki... i na SUROWEJ RYBIE smile Czajnik na wode, mniemam, tez
      elektryczny, z elektryczna pompka, co wydaje takie ladne odglosy, jakby ktos
      sobie gardziolko odchrzakiwal - chrlchrlchrl...
      A kapiele? Jedna woda na cala rodzine!
      • kapitankloss1 Re: gaz 26.10.05, 19:06
        ...tylko raz, ale ta woda jest caly czas przez te 1-2 godziny ogrzewana zeby
        mjala przyzwoita temperatore...

A ile teraz gaz ma kosztowac?...porownamy z Kanada, gdzie podobno jest tanio,
        ale ja tak nie mysle.
        • nekos Re: gaz 27.10.05, 15:48
          kapitankloss1 napisał:

> A ile teraz gaz ma kosztowac?...porownamy z Kanada, gdzie podobno jest tanio,
          > ale ja tak nie mysle.

my placimy okolo 8 tys yenow miesiecznie. to chyba sporo, nie?? centralnego
          oczywiscie nie mamy, hehe. gaz uzywamy tylko do gotowania i do cieplej wody.
          • kapitankloss1 Re: gaz 27.10.05, 22:21
            Hmmm...no ja place teraz cos $140 na mjesiac (z centralnym)...13,783 yenow...

Moze trzeba sprawdzic ile za metrk szescienny czy cos takiego...pisze tam
            gdzies?
            • nekos Re: gaz 28.10.05, 04:43
              no wlasnie ta nowa cena ma byc 35 yenow w gore za kazdy metr szescienny.
              • kapitankloss1 Re: gaz 28.10.05, 14:42
                No to dokladnie tyle samo co u nas. W tej chwili jest 0.3533 za metr3 (35
                yenow). Tu co prawda mozna sobie zamknac cene na pare lat i ja akurat mam
                zamknieta na 29 yenow, wiec place mniej niz cena rynkowa...co prawda nastepnym
                razem jak bedzie odnowienie to bedzie drozej. Wiec Japonia nie taka droga jak
                sie mysli. Ja tam po pobycie zawsze uwazalem ze jest tansza niz naprzyklad
                Kanada. Widzicie u mnie piesio siedzi w domu i caly czas jest ogrzewanie 24
                godziny na dobe...a na zewnatrz w nocy juz tylko +2C.

Do ceny oczywiscie jeszcze dochodza jakies tam jeszcze oplaty za dostawe itd.
                • nekos Re: gaz 28.10.05, 15:09
                  kapitankloss1 napisał:

> No to dokladnie tyle samo co u nas. W tej chwili jest 0.3533 za metr3 (35
                  > yenow). Tu co prawda mozna sobie zamknac cene na pare lat i ja akurat mam
                  > zamknieta na 29 yenow, wiec place mniej niz cena rynkowa...co prawda
                  nastepnym
                  > razem jak bedzie odnowienie to bedzie drozej. Wiec Japonia nie taka droga
                  jak
                  > sie mysli. Ja tam po pobycie zawsze uwazalem ze jest tansza niz naprzyklad
                  > Kanada. Widzicie u mnie piesio siedzi w domu i caly czas jest ogrzewanie 24
                  > godziny na dobe...a na zewnatrz w nocy juz tylko +2C.
                  >
                  > Do ceny oczywiscie jeszcze dochodza jakies tam jeszcze oplaty za dostawe itd.

kapitanie zle zrozumiales. w tej chwili placimy (wlasnie sprawdzilem) 598.48
                  yenow za kazdy metr3!! od przyszlego miesiaca bedzie 598.48 + 35 = 633.48
                  yenow. jak teraz widzisz roznica miedzy cena w kanadzie a japonii jest
                  ogrooomna. japonia jest drogim krajem!! gdybym ogrzewal dom gazem 24 godz/dobe
                  to bym chyba zbankrutowal, hehe.
                  • panna_z_mokra_glowa Re: gaz 28.10.05, 15:19
                    Z ciekawosci az sprawdzilam swoje rachunki - i place duzo mniej, niz Nekos -
                    187,25 za metr, ale jesli uwzglednic dodatkowe oplaty wychodzi jakies 290
                    jenow. Chyba mam szczesciewink Z tej okazji napuszcze sobie zaraz pelna wanne
                    wodywink

Pozdrawiam
                    pzmg
                    • nekos Re: gaz 28.10.05, 15:53
                      hmmm, to ciekawe dlaczego u mnie tak drogo albo u ciebie tak tanio.
                    • nekos Re: gaz 28.10.05, 15:57
                      wpisz sie w watku 'gdzie mieszkamy' to bede wiedzial gdzie szukac domusmile))
                      • nekos Re: gaz 03.11.05, 06:06
                        nekos napisał:

> wpisz sie w watku 'gdzie mieszkamy' to bede wiedzial gdzie szukac domusmile))

hehe, a wiec trzeba przeprowadzic sie na kiushiusmile hmmm, naprawde nie rozumiem
                        jak to jest mozliwe ze u ciebie gaz taki tani. jestes pewna??
                        • panna_z_mokra_glowa Re: gaz 03.11.05, 06:38
                          nekos napisał:

> nekos napisał:
                          >
                          > > wpisz sie w watku 'gdzie mieszkamy' to bede wiedzial gdzie szukac domusmile
                          > ))
                          >
                          > hehe, a wiec trzeba przeprowadzic sie na kiushiusmile hmmm, naprawde nie
                          rozumiem
                          >
                          > jak to jest mozliwe ze u ciebie gaz taki tani. jestes pewna??

chyba zrobie kserokopie rachunku i Ci wyslewink zebys uwierzylwink
                          ostatnio zuzylam 8 m3 i zaplacilam dokladnie 2292 jeny - mozesz sam przeliczyc

pozdrawiam
                          pzmg
                          • nekos Re: gaz 03.11.05, 07:45
                            wierze ci tylko nie rozumiem bo wychodzi az o polowe taniej. fajnie maszsmile)
                            ach to kyushiu!! dziewczyny tez podobna ladniejszesmile))))
                            • nekos Re: gaz 14.02.06, 14:55
                              no i sprawa gazu wreszcie sie wyjasnilasmile rozmawialem dzisiaj z czlowiekiem
                              ktory pracuje w firmie gazowej. dowiedzialem sie ze w japonii jest dokladnie
                              201 takich firm i ceny gazu w zaleznosci od firmy i regionu kraju sa bardzo
                              zroznicowane.
                              • chiara76 Re: gaz 14.02.06, 16:24
                                i pewnie nie możesz wybierać najtańszej??
                                • nekos Re: gaz 15.02.06, 06:33
                                  chiara76 napisała:

> i pewnie nie możesz wybierać najtańszej??

nie ma nawet mowy. a sasiedzi w ogole zrezynowali z gazu (wysoka cena) i
                                  przestawili sie wylacznie na elektrycznosc.
                  • kapitankloss1 Re: gaz 28.10.05, 17:27
                    Prawie 600 yenow za metr3 ?!?!?!?!?....to musze obliczyc moje ponownie z
                    doliczeniem wszystkiego, i dokladnie ile uzylem...hmmm...
                    • nekos Re: gaz 28.10.05, 17:43
                      sprawdzilem jeszcze raz. zuzywamy okolo 13 metrow3 x 600 yenow. jak by nie
                      liczyl wychodzi prawie 8 tys yenow/miesiacsad
                    • nekos Re: gaz 02.11.05, 17:02
                      kapitankloss1 napisał:

> Prawie 600 yenow za metr3 ?!?!?!?!?....to musze obliczyc moje ponownie z
                      > doliczeniem wszystkiego, i dokladnie ile uzylem...hmmm...

kapitanie sprawdziles??
                      • kapitankloss1 Re: gaz 02.11.05, 22:15
                        Sprawdzilem...ja place rowne rachonki obliczane na 6 mjesiecy....wiec troche
                        trzeba wyliczac....sama oplata za gaz za m3 jest 29.9 centow, z doliczeniem
                        innych oplat jest moze z 40-50 centow za m3.

W tej chwili place o wiele wiecej niz uzywam. Wyrowna sie to w zimie kiedy
                        bede placil mniej niz uzywam. Na pazdziernik zaplacilem $132 za 84m3
                        $1.57/m3...a wiec cos 150 yenow....ale to jest oplata za o wiele wiekszu uzytek.

Nadal jakos te obliczenia mnie dziwia....
                        • nekos Re: gaz 03.11.05, 05:21
                          kapitankloss1 napisał:

> Sprawdzilem...ja place rowne rachonki obliczane na 6 mjesiecy....wiec troche
                          > trzeba wyliczac....sama oplata za gaz za m3 jest 29.9 centow, z doliczeniem
                          > innych oplat jest moze z 40-50 centow za m3.
                          >
                          > W tej chwili place o wiele wiecej niz uzywam. Wyrowna sie to w zimie kiedy
                          > bede placil mniej niz uzywam. Na pazdziernik zaplacilem $132 za 84m3
                          > $1.57/m3...a wiec cos 150 yenow....ale to jest oplata za o wiele wiekszu
                          uzytek
                          > .
                          >
                          > Nadal jakos te obliczenia mnie dziwia....

to tutaj bys zaplacil za ten rachunek 53212.32 yenow. niezle!! napewno bys nie
                          ogrzewal dzien i noc. prawde mowiac nie znam nikogo kto ma centralne w domu.
                          podobno tylko na polnocy i hokkaido.
      • nekos Re: gaz 27.10.05, 15:52
        yabanjin napisał:
        > A kapiele? Jedna woda na cala rodzine!

no nie. my bierzemy tylko prysznic. wanna jest ale od kilku lat stoi pusta.
        • yabanjin Re: gaz 27.10.05, 16:10
          > no nie. my bierzemy tylko prysznic. wanna jest ale od kilku lat stoi pusta.

aa, no to dlatego rachunek 8 tys. miesiecznie...smile
          • nekos Re: gaz 28.10.05, 04:48
            yabanjin napisał:

> aa, no to dlatego rachunek 8 tys. miesiecznie...smile

myslisz ze gdybysmy uzywali wanne to bylo by taniej?? tak czy inaczej ja wole
            prysznicsmile
    • kugliczka Re: gaz 26.10.05, 19:32
      to musi być dziwne uczucie jak ktoś tak przepraszasmile
      człowiek się za młodu nie przyzwyczaił...

ja muszę schodzić po listy na dół bo listonoszowi
      nie chce się wejść na drugie piętro
      więc dzwoni domofonem, że ma polecony
      i pyta
      "zejdzie pani
      czy mam zostawić awizo
      w skrzynce?"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka