nekos 27.06.06, 10:33 u mnie goruje chlodna japonska zielona herbata i woda. w sumie ze 3-4 litry dziennie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: co pijecie w takie upaly? 27.06.06, 10:51 woda mineralna i zielona herbata, czyli podobnie, jak u Ciebie. Poza tym jeszcze soki. Trudno tu egzystować przez te upały... Odpowiedz Link
apple_seed Re: co pijecie w takie upaly? 27.06.06, 13:32 chiara76 napisała: > woda mineralna i zielona herbata, czyli podobnie, jak u Ciebie. > Poza tym jeszcze soki. > Trudno tu egzystować przez te upały... w czwartek i piatek ma byc juz normalniej... 26 stopni... oby.... Odpowiedz Link
chiara76 Re: co pijecie w takie upaly? 27.06.06, 14:04 apple_seed napisał: > chiara76 napisała: > > > woda mineralna i zielona herbata, czyli podobnie, jak u Ciebie. > > Poza tym jeszcze soki. > > Trudno tu egzystować przez te upały... > > w czwartek i piatek ma byc juz normalniej... 26 stopni... oby.... też mam taką nadzieję..... Odpowiedz Link
nekos Re: co pijecie w takie upaly? 27.06.06, 16:09 no wlasnie. jak jest z zielona herbata w polsce? jest latwo dostepna w sklepach? ja tutaj kupuje taka ktora zelewa sie zimna woda. specjalna na lato. czy jest podobna w polsce? Odpowiedz Link
chiara76 Re: co pijecie w takie upaly? 27.06.06, 17:22 nekos napisał: > no wlasnie. jak jest z zielona herbata w polsce? jest latwo dostepna w sklepach > ? > ja tutaj kupuje taka ktora zelewa sie zimna woda. specjalna na lato. czy jest > podobna w polsce? wiesz, my kupujemy taką barbarzyńską w torebkach do zaparzania. Czasem sypką, ale rzadko. Odpowiedz Link
arie Re: co pijecie w takie upaly? 27.06.06, 23:49 Są dostępne chociaż nie wszędzie. W marketach są ostatnio popularne napoje o smaku zielonej herbaty właśnie. Po wnikliwych testach własnych mogę stwierdzić, że na upały jak znalazł Odpowiedz Link
nekos Re: co pijecie w takie upaly? 28.06.06, 09:05 chiara76 napisała: > wiesz, my kupujemy taką barbarzyńską w torebkach do zaparzania. > Czasem sypką, ale rzadko. > ta ktora ja tutaj kupuje tez jest w torebkach ale zalete ma taka ze zalewa sie ja zimna woda. jak znalazl na te upaly. Odpowiedz Link
poziomka001 Re: co pijecie w takie upaly? 27.06.06, 15:49 ja sie wlasnie racze rozpuszczalna zielona herbatka z lodem, pychotka )) Odpowiedz Link
mniam-pl Re: co pijecie w takie upaly? 28.06.06, 00:45 Hitem mojego zeszlorocznego pobytu w Japonii byla herbata zbozowa, mocno zmrozona. Baaardzo orzezwiajaca, ale z tych upalow zapomnialam nazwy. Ktos wie? Odpowiedz Link
kaim2005 Re: co pijecie w takie upaly? 28.06.06, 05:45 > Hitem mojego zeszlorocznego pobytu w Japonii byla herbata zbozowa, mocno > zmrozona. Baaardzo orzezwiajaca, ale z tych upalow zapomnialam nazwy. Ktos wie nie oolong czasem? Odpowiedz Link
nekos Re: co pijecie w takie upaly? 28.06.06, 08:48 kaim2005 napisał: > nie oolong czasem? a moze mugi-cha? Odpowiedz Link
mniam-pl Re: co pijecie w takie upaly? 28.06.06, 10:41 Taaaak mugi-cha Dziekuje. Cale dzbanki byly w domu w lodowie do spozycia, a "w trasie" korzystalam z moim ulubionych automatow nabywajac zwykla zielona, czasem nawet firmowana przez Coca Cola, o zgrozo! Odpowiedz Link
mniam-pl Re: co pijecie w takie upaly? 28.06.06, 23:50 O, jeszcze mi sie przypomnialo! Fantastyczny napitek w upalnych okolicznosciach - mleko sojowe zimniutke z kostkami lodu. Chociaz Japonczycy nie nazywaja tego chyba mlekiem? I moze nie napitek, ale prawie - lody zielonoherbaciane w kuleczkach na jeden chaps. Mniam. Odpowiedz Link
nekos Re: co pijecie w takie upaly? 29.06.06, 06:27 mniam-pl napisała: > O, jeszcze mi sie przypomnialo! > Fantastyczny napitek w upalnych okolicznosciach - mleko sojowe zimniutke z > kostkami lodu. Chociaz Japonczycy nie nazywaja tego chyba mlekiem? chyba masz na mysli karupisu, calpis, tzw. cow piss en.wikipedia.org/wiki/Calpis Odpowiedz Link
mniam-pl Re: co pijecie w takie upaly? 29.06.06, 08:48 Czy ja wiem czy karupisu... Chyba raczej: en.wikipedia.org/wiki/Soya_milk Odpowiedz Link
mniam-pl Re: co pijecie w takie upaly? 29.06.06, 08:59 Nie ma to jak odpowiadac samej sobie Skoro w Japonii zwie sie tounyū (豆乳, nyū jak od gyūnyū to chyba i Japonczycy zaliczaja to do mleka. A juz myslalam, ze to jak z "serem" toufu Jak moi Japoncy przyjaciele uslyszeli ze u nas mozna kupic toufu jakos ser to rozweseleni byli przez dluzsza chwile Odpowiedz Link
nekos Re: co pijecie w takie upaly? 29.06.06, 13:55 co do tounyu to sie zgadzam ale toufu do serow sie chyba raczej nie zalicza. Odpowiedz Link
mniam-pl Re: co pijecie w takie upaly? 29.06.06, 15:25 Teraz to juz wiem ze sie nie zalicza Ale w Polsce slyszalam nie raz zbitke slowna "serek tofu". Zreszta ten okropny polski pseudo-toufu jest faktycznie troche serowaty. Odpowiedz Link
nekos Re: co pijecie w takie upaly? 29.06.06, 15:39 mniam-pl napisała: > Czy ja wiem czy karupisu... > Chyba raczej: > en.wikipedia.org/wiki/Soya_milk masz racje bo calpis nie jest mlekiem sojowym. ale tak pomyslalem ze moze o to ci chodzilo bo mleka sojowego z lodem jeszcze nie pilem. a calpis z lodem kiedys bardzo lubilem. Odpowiedz Link
schaetzchen Nekos, pomóż :) 09.07.06, 15:21 Wczoraj zostałam poczęstowana taką herbatą: torebki (z materiału!) zalewa się zimną wodą, odstawia na parę godzin, potem można wstawić do lodówki i pije się to zimne. Jest pyszna, delikatna w smaku, orzeźwia i pobudza Niestety, osoba która mnie tym poczęstowała nie znała nazwy tej herbaty (dostała ją w prezencie z Japonii). A Ty coś pisałeś o takiej zalewanej zimną wodą. Jak ona się nazywa? Powiedzcie, że jest do kupienia w Polsce ))) pliiiiiz! PS no i przepraszam, że ośmielam się w takiej sprawie pisać na forum japońskim, ale na forum kuchnia chyba nie doczekam się odpowiedzi Odpowiedz Link
nekos Re: Nekos, pomóż :) 09.07.06, 15:39 schaetzchen napisała: > Wczoraj zostałam poczęstowana taką herbatą: torebki (z materiału!) zalewa się > zimną wodą, odstawia na parę godzin, potem można wstawić do lodówki i pije się > to zimne. Jest pyszna, delikatna w smaku, orzeźwia i pobudza Niestety, > osoba która mnie tym poczęstowała nie znała nazwy tej herbaty (dostała ją w > prezencie z Japonii). > > A Ty coś pisałeś o takiej zalewanej zimną wodą. Jak ona się nazywa? Powiedzcie, > że jest do kupienia w Polsce ))) pliiiiiz! > PS no i przepraszam, że ośmielam się w takiej sprawie pisać na forum japońskim, > ale na forum kuchnia chyba nie doczekam się odpowiedzi to napewno nie jest ta sama herbata. ta ktora ja kupuje 'mizu dashi ryokucha' jest w zwyklych papierowych torebkach po 50 w paczce. jest to chyba jedna z tanszych zielonych herbat ale wlasnie lubie ja dlatego ze zalewa sie ja zimna woda i pije na zimno. czy jest dostepna w polsce? no wlasnie, ciekawe. takiej herbaty w torebkach z materialu nie spotkalem chociaz widzialem gdzies kiedys takie torebki w sprzedazy w ktore samemu nasypuje sie herbate lub kawe. Odpowiedz Link
schaetzchen Re: Nekos, pomóż :) 09.07.06, 15:42 Dzięki! Niesprawiedliwie napisałam o forum kuchnia, bo dostałam tam link: www.2basnob.com/iced-tea.html z którego wynika, że można tak przygotować każdą zieloną herbatę... popróbuję. A tej ryokuchy poszukam. Odpowiedz Link
nekos Re: Nekos, pomóż :) 09.07.06, 16:03 ryokucha www.freersacklershop.com/ry12oiocyaic.html dokladnie tej ktora ja kupuje niestety nie znalazlem Odpowiedz Link