Dodaj do ulubionych

2 tygodnie w Japonii, prosze o rady :-)

23.09.08, 21:16
Wyglada na to, ze za miesiac wyladuje na dwa tygodnie w Japonii. Mam
wiec kilka pytan - przejrzalem juz inne stare watki na rozne tematy,
ale i tak pytania pozostaly.
Prosilbym zeby tego watku przez jakis czas nie kasowac... bylbym
bardzo wdzieczny...
A oto pytania:

1. Hotele - chetnie wyprobowalbym hotele kapsulowe, czy ktos z was
w takim mieszkal? Czy tydzien w kapsule to nie przesada? Czy
rzeczywiscie sa najtansze?

Co to wlasciwie sa ryokany? tradycyjne hotele?

Czy turysci sypiaja w love hotelach? czy to nie ma sensu? chetnie
bym wszystkie te trzy typy hoteli wyprobowal.

2. Tydzien w Tokio a potem?

co polecacie? Generalnie interesuje mnie kultura masowa, historia i
tradycja raczej nie.
co zrobic z drugim tygodniem w Japonii?

Obserwuj wątek
    • speer bilet na shinkansen 24.09.08, 11:30
      Podobno dla turystow jest jakis tanszy bilet na shinkansen, tudziez
      bilet na wieksza ilosc przejazdow... wiecie cos moze na ten tem,at?
      • synnytokyo Re: bilet na shinkansen 08.12.15, 12:09
        Tak to Japan rail Pass, bilet okresowy na podróżowanie po Japonii pociągami, shinkansen, autobusami, promem. Nie mozna kupic w Japonii wiec jesli jestes zdecydowany to tylko kupno w Polsce. Akredytowane biuro do sprzedazy Japan rail Pass w Polsce to H.I.S. np tutaj www.his-travel.pl/japan-rail-pass/
    • chiara76 Re: 2 tygodnie w Japonii, prosze o rady :-) 24.09.08, 12:05
      a propos hoteli kapsułowych, przypomniałam sobie wątek z innego forum:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=80684962&a=80684962
      wygląda na to, że powinieneś kupić sobie zatyczki do uszu chcąc w nich nocować,
      bo głośno. Ale może ktoś się jeszcze wypowie.
      • speer Japan Rail Pass 24.09.08, 14:55
        zasatnawiam sie nad kupnem...

pytanie jest takie, czy trzeba do niego jeszcze dokupywac miejscowki
        w Japonii?
        • nekos Re: Japan Rail Pass 24.09.08, 15:51
          speer napisał:

> zasatnawiam sie nad kupnem...

jezeli zamierzasz podrozowac po japonii to nawet sie nie zastanawiaj nad kupnem
          japan rail pass. zaoszczedzisz fortunewink

>
          > pytanie jest takie, czy trzeba do niego jeszcze dokupywac miejscowki
          > w Japonii?

sorry, nie wiem co to znaczy wiec nie potrafie odpowiezdiecsad
          • speer Re: Japan Rail Pass 24.09.08, 16:57
            Chiara, Nekos, dzieki za odpowiedzi!

Miejscowki - w Polsce oprocz biletu, trzeba na niektore pociagi miec
            miejscowke, czyli numer miejsca. Sam bilet nie wystarcza.
            Zatsanawiam sie, czy oprocz tego passu, trzeba w Japonii, kupowac
            numery miejsc siedzacych, jak w Polsce
            • aree Re: Japan Rail Pass 25.09.08, 12:13
              Dostaniesz miejscówkę, jak pójdziesz z JRP po rezerwacje i bilet.
              Polecam pociąg nocny (za dopłatą rzecz jasna), ciekawe czy się
              wyśpisz...
              • speer Re: Japan Rail Pass 25.09.08, 13:13
                aree napisała:

> Dostaniesz miejscówkę, jak pójdziesz z JRP po rezerwacje i bilet.
                > Polecam pociąg nocny (za dopłatą rzecz jasna), ciekawe czy się
                > wyśpisz...

sluchaj, czy ja dobrze rozumiem:
                japan rail pass to taki bilet na wszystkie pociagi oprocz tego
                jednego najszybszego. Jak kupie JRP to juz potem nie musze placic,
                za miejscowki ani bilety, moge jedzic japonskimi liniami do woli (z
                wylaczeniem tego jednego super expresu
                a doplaty sa tylko za kuszetki?

czy to tak wyglada?
                • nekos Re: Japan Rail Pass 25.09.08, 16:50
                  tutaj chyba jest wszystko na ten temat
                  www.railpassdeals.com/japan_rail_pass.html?gclid=CLibpZ-Y95UCFRxxbgodgEem3g
                  • speer Re: Japan Rail Pass 26.09.08, 00:40
                    Dzieki!

Kolejne pytanie: moze ktos z was wie, ile trwa podroz z Tokio do
                    Nagasaki? Shinkansenem...
                    • ms13381 Re: Japan Rail Pass 14.10.08, 13:09
                      4,5 godziny - 900 km smile
        • synnytokyo Re: Japan Rail Pass 08.12.15, 12:15
          Tak to Japan rail Pass, bilet okresowy na podróżowanie po Japonii pociągami, shinkansen, autobusami, promem. Korzystałem sam i wiem ze przydzielaja ci miejscówkę jak wybierasz pociąg. W shinkansenach sa tylko miejscowki. Nie mozna kupic w Japonii wiec jesli jestes zdecydowany to tylko kupno w Polsce np tutaj www.his-travel.pl/japan-rail-pass/
    • maggie134 Re: 2 tygodnie w Japonii, prosze o rady :-) 27.09.08, 16:25
      witam

Jako ze do Japonii jezdze dosc regularnie pozwole sobie na udzieleni kilku
      wskazowek.

> 1. Hotele - chetnie wyprobowalbym hotele kapsulowe, czy ktos z was
      > w takim mieszkal? Czy tydzien w kapsule to nie przesada? Czy
      > rzeczywiscie sa najtansze?

Hotele kapsuowe to marny pomysl.Brak wlasnej przestrzeni, miejsca do
      rozpakowania bagazu, przejrenia zakupow, opracowania planu na dany dzien itd. To
      dobre wyjscie dla kogos kto zabawil za dlugo w klubie i chce sie tylko przespac,
      niekoniecznie dla turysty.
      W tokyo jest sporo niedrogich hoteli (w angielskojezycznym przewodniku po
      Japonii LonleyPlanet mozna znalezc sporo namiarow na takie miejsca). Zaleznie od
      wymagaz mozna znalezc miejsce w hostelu juz os 50zl za dobe lub niedrogim
      hoteliku za ponizej 100pln za dobe. To czesto taniej niz w duzych miastach w
      Polsce. Dlatego tez nie wybor hotelu kapsuowego (ktory bywa drozszy od
      jednoosobowego pokoiku w tanim hotelu) wydaje sie nieuzasadniony.

> Co to wlasciwie sa ryokany? tradycyjne hotele?

Tak. To hotele w stylu japonskim gdzie pokoje sa urzadzone w tradycyjnym stylu.
      w cenbie sa zazwyczaj sniadania w stylu japonskim. Niestety w Tokyo nie ma zbyt
      wielu Ryokanow. Za to kyoto z nich slynie i tam napreawde mozna znalezc cos
      ciekawego.

> Czy turysci sypiaja w love hotelach? czy to nie ma sensu? chetnie
      > bym wszystkie te trzy typy hoteli wyprobowal.

nie korzystalam z Love Hotelu. slyszalam jednak, ze ostatnio trudniej je znalezc
      z powodu jakich dzinych pomyslow japonskiego rzadu, ktory doszedl do wniosku ze
      robia one Japonii zla reklame.

> 2. Tydzien w Tokio a potem?
      >
      > co polecacie? Generalnie interesuje mnie kultura masowa, historia i
      > tradycja raczej nie.
      > co zrobic z drugim tygodniem w Japonii?

moja rada - zostac w Tokyo! Tokyo jest miastem tak ogromnym ze niesposob go
      zwiedzic w miesiac co dopiero w tydzien. Co wiecej w okolicy Tokyo jest masa
      wspanialych miesjsc takich jak Kamakura czy Nikko, ktore niezbyt oddalone
      pozwalaja jesnak zobaczyc Japonie zupelnie inna. Zdarzalo mi sie byc w Tokyo
      ponad miesiac ciagneim i nigdy sie nie nudzilam. Za kazdym razem odkrywam nowe
      miejsca.

Pisze pan ze interesuje go raczej kultura masowa nie tradycja - tym bardziej
      nalezy zostac w Tokyo. to tam koncentruje sie wszystko co najciekawsze w tejze
      kwestii.
      • speer Re: 2 tygodnie w Japonii, prosze o rady :-) 27.09.08, 19:50
        Bardzo dziekuje za odpowiedz!

Tak mysle, ze warto przespac sie wiec choc raz w kapsule, zeby bylo
        jak to napisali w lonely planet: been there, done that wink

Co do Tokio, to juz praktycznie kupilem Japan Rail Pass, wiec na
        pewno pojade na poludnie, do Hiroskimy w kazdym razie na pewno.

i kolejne pytanie:

gdzie i jak da sie zjesc Fugu? hmm... niedrogo... nie ryzykujac
        zycia smile (pewnie sie nie da ?wink
        • nekos Re: 2 tygodnie w Japonii, prosze o rady :-) 29.09.08, 07:33
          speer napisał:
          >
          > i kolejne pytanie:
          >
          > gdzie i jak da sie zjesc Fugu? hmm... niedrogo... nie ryzykujac
          > zycia smile (pewnie sie nie da ?wink

nigdy nie jadlem ale slyszalem ze mozna zjesc fugu za okolo 10 tys jenow. o
          zycie sie nie martwsmile fugu w restauracjach przyzadzaja specjalisci. nie bierz
          do ust gdy ktos poczestuje cie tym w domu!
          • speer Re: 2 tygodnie w Japonii, prosze o rady :-) 29.09.08, 11:01
            Na szczescie 10 000 yenow, to za drogo, wiec sie raczej tym nie
            uracze wink

Pytanie z innej beczki. Czy warto zobaczyc Hiroshime i Nagasaki, czy
            wystarczy Hiroshima? Wiem, ze roznie mozna na to odpowiedziec,
            chodzi mi o to co Wy sadzicie...
            • pour-homme Re: 2 tygodnie w Japonii, prosze o rady :-) 29.09.08, 17:42
              Ja wlasnie wylatuje, odezwe sie jak bede na miejscu i opowiem po
              pierwszych wrazeniach,
              pozdrawiam!
              • speer Re: 2 tygodnie w Japonii, prosze o rady :-) 30.09.08, 22:39
                Dawaj znac, czekamy!!!
                Speer
          • seruppin Re: 2 tygodnie w Japonii, prosze o rady :-) 01.10.08, 12:07
            Czesc
            Ja akurat jadlem fugu, nic specjalnego (wogole nie ma smaku).
            Sa dwa rodzaje fugu, jedna ktora jest trujaca i druga ktora nie.
            Tak naprawde to jest ta sama ryba, tylko jedna jest hodowlana (czyli nie je
            swinstwa ktore zawiera trucizny) a druga dzika. Podejzewam ze ta dzika jest duzo
            drozsza.
            Hodowlana wcale nie jest az tak droga, sadze ze mozna ja kupic w lepszych
            restauracjach sushi. O ile dobrze pamietam placilem za 2 kawalki sushi kolo 2000
            jenow.
            Ale IMHO nie warto.
            --
            Z powazaniem
            Ser
            • speer Elektronika na Akihabara.... 06.10.08, 09:56
              Czy oplaca sie tam kupowac? Czy ktos mial jakies doswiadczenia?
              Chcialbym kupic MP3, moze jakies gry na XBoxa tez...
              Podobno jest to tax free?

bede wdzieczny za wszelkie rady smile
              dzieki
              !
              • nekos Re: Elektronika na Akihabara.... 06.10.08, 12:16
                nie bylem w akihabara juz kilka lat. jest tam za duzo sklepow, za duzy wybor i
                dostaje zawrotu glowy.
                napewno warto jest podjechac zeby zobaczyc jak to wyglada i sprawdzic ceny.
                przygotuj sie ze spedzisz tam caly dziensmile
                moj ulubiony sklep na zakupy to 'yodobashi camera' w shinjuku (nishi - west
                exit)
                www.sunnypages.jp/travel_guide/tokyo_electronics/consumer_electronics/Yodobashi+Camera+Shinjuku/1928.
                wszystko pod jednym dachem i ludzie ktorzy tam pracuja znaja odpowiedz na niemal
                kazde pytanie.
              • seruppin Re: Elektronika na Akihabara.... 06.10.08, 12:37
                Czesc
                speer napisał:

> Czy oplaca sie tam kupowac? Czy ktos mial jakies doswiadczenia?
                > Chcialbym kupic MP3, moze jakies gry na XBoxa tez...
                > Podobno jest to tax free?
                >
                Na Akihabarze oplaca sie kupowac, ale w wiekszosci przypadkow tylko nowosci
                (zreszta sklepy same ulatwiaja ci wybor, bo zazwyczaj sa tylko najnowsze
                modele). Na Akihabarze ostalo sie jeszcze troche malych sklepikow, ze starszymi
                modelami, ale juz naprawde Akihabara juz nie jest to czym byla 5-6 lat temu...
                Juz den-den town w Osace jest lepszy, ale jako ze z mojego mieszkania jest 20
                minut do Akihabary to czesto tam zagladam, choc zazwyczaj (jak zlikwidowano
                przedstawienia na ulicy) ograniczam sie tylko do Yodobashi Camera.
                Co do mp3, jest tu tego zatrzesienie, nic tylko wybierac, aczkolwiek w
                wiekszosci sklepow nie ma instrukcji (ani opisow) po angielsku...

Na twoim miejscu nie kupowalbym w sklepach Tax-free, jako ze VAT tutaj niewielki
                (5%) a zazwyczaj cena w nich jest wieksza nie 5% w porownaniu do innych sklepow.
                W takich sklepach oplaca sie tylko kupowac jesli chce sie miec gwarancje
                nie-japonska (aczkolwiek nie jest powiedziane, ze worldwide warranty jest
                honorowana w Polsce), albo chce sie miec uzadzenie na 230V (raczej sprzet
                gospodarstwa domowego).
                > bede wdzieczny za wszelkie rady smile
                > dzieki
                > !
                --
                Z powazaniem
                Ser
                • speer Re: Elektronika na Akihabara.... 06.10.08, 18:59
                  Nekos, Seruppin, dzieki!!! smile
                • speer Karta VISA electron i jeny 06.10.08, 19:02
                  Kolejne pytanie dotyczy wyplat z bankomatow - czy jest to w miare
                  proste? Wedlug Lonely Planet wiekszosc bankoatow japonskich nie
                  obsluguje kart bankow zagranicznych. Podobno dwie sieci sa dobre :
                  bank pocztowy i Citibank?

A mam VISE elektron oraz kredytowa VISE Mbanku, choc oczywiswcie
                  wolalbym kredytowa nie wyplacac pieniedzy ...
                  • speer Co to jest Swieto Kultury 3 listopada? 07.10.08, 14:54
                    Czego sie nalezy po takim swiecie spodziewac? Dodam, ze bede wtedy w
                    Kioto najprawdopodobniej.
                    • nekos Re: Co to jest Swieto Kultury 3 listopada? 08.10.08, 16:51
                      bunka no hi. koncerty, wystepy, pokazy, itp.
                      hmmm, w kioto powinni zorganizowac cos ciekawego. trudno powiedziec. moze ktos
                      cos podpowiesmile
                      • speer Gdzie w Polsce mozna kupic nakladke na ladowarke? 08.10.08, 19:13
                        Moze ktos z Was wie, gdzie mozna kupic nakladke na ladowarke. Chodzi
                        o kawalek plastiku, ktory wklada sie do japonskiego gniazdka
                        elektrycznego,z drugiej strony zas polska wtyczka.
                        • woktjek Wtyczka 08.10.08, 19:24
                          Wtyczkę do gniazdka dostaniesz w hotelowej recepcji. Właśnie
                          wróciliśmy w poniedziałek z Japansmile
                          • speer Re: Wtyczka 08.10.08, 19:53
                            Dzieki za info smile
                            Mimo wszystko chcialbym tez miec wlasna, tak na wszelki wypadeczek...

• speer Re: Wtyczka 08.10.08, 19:54
                              A jak bylo???
                              Napisz pare slow, co Wam sie podobalo, co nie. Na co zwracac uwage,
                              co koniecznie zrobic czego nie robic, itd wink
                              • woktjek Powaliło nas na kolana!!! 08.10.08, 20:11
                                Byliśmy tylko tydzień, ale zasmakowaliśmy japońskiej wsi i dużego
                                miasta - Nagoya. Powaliło nas pod względem kulturowym, kulinarmym a
                                w zasadzie pod każdym względem. Do tej pory wydawało mi się, że moja
                                wizyta w RPA była egzotyczna ale to był pikuśsmile

Byliśmy na konferencji, więc nasi gospodarze chcieli pokazać nam
                                swoją kuchnię, która doprowadziła nas na coś, co oni mają
                                podgrzewanesmile.

Jak dla mnie to ich uprzejmość jest za bardzo krępująca. Rozumiem,
                                że taka kultura, ale te ich ukłony są dla mnie krępujące.

Japończycy są przemili, ale ni w ząb nie znają angielskiego.
                                Rozkłady jazdy autobusów na japońskiej wsi tylko po japońsku - jaka
                                to fajna zabawa rozszyfrowywanie ich zanczków.

Jak msza pytania to chętnie odpowiem.
                                • speer Re: Powaliło nas na kolana!!! 08.10.08, 20:18
                                  Dzieki, jasne ze mam pytania smile

1, Lepiej przywiezc pieniadze z Polski, czy wyplacac z bankomatow?

2, Czy odniesliscie wrazenie, ze Japonia jest potwornie droga, czy
                                  da sie wytrzymac?

3, co najbardziej Ci sie podobalo, a co nie (oprocz krepujacych
                                  zasad wspolzycia spolecznego, typu wymierzone sklony pod odpowiednim
                                  katem), oraz co Cie zszokowalo?

4, bylo jakies trzesienie ziemi? tongue_out-)
                                  Dzieki z gory! smile
                                  • woktjek Re: Powaliło nas na kolana!!! 08.10.08, 20:41
                                    Ad.1. Mieliśmy trochę jenów w PL, wymieniliśmy trochę euro na
                                    lotnisku w Helsinkach 1 Euro=ok.149 jenów. W hotelu w Nogoyi chcieli
                                    1 Euro=ok.140 jenów a w banku wymieniliśmy 1 Euro=ok.141 jenów.

Ad.2. Jest drogo. Np. 2 kanapki za 350 JPY (8 PLN), jednarowy bilet
                                    na metro 220 JPY.

Ad.3. Wszytsko jest takie nowe i inne, że nie można powiedzieć, że
                                    coś nam się nie podobało. Wiem jedno, że nie nadaje się do jedzenia
                                    surowych rybsmile.

Ad.4. Nie było trzęsienia ale był tajfun, który przechodził gdzieś
                                    obok nas - opady daszczu i potforna wilgotność

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka