vasermon 17.04.06, 14:05 aktualne.centrum.cz/veda-a-zajimavosti/z-domova/clanek.phtml?id=128242&tro450_0_0 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Re: Po polsku jest inaczej 18.04.06, 20:37 Czesko nie da się przetłumaczyć, w Polsce kariery nie zrobi Odpowiedz Link
thomaa Re: Po polsku jest inaczej 18.04.06, 20:44 ale tu nie chodzi, o to co po polsku, tylko co po czesku. Po polsku zostana Czechy. (no chyba, ze sie myle, bo tylko pobieznie rzucilam okiem na link Vasermona) Odpowiedz Link
wislok1 Re: Po polsku jest inacze 18.04.06, 22:34 Jasne, że zostaną. Dla przeciętnego Polaka Czechy to Czechy Odpowiedz Link
alex.stela Re: Po polsku jest inaczej 20.04.06, 14:55 Česko = Czechy Čechy = Czechy Tak to wygląda w rzeczywistości. Polacy nie rozróżniają Czech jako krainy geograficznej i jako państwa. O państwie poprawnie powinno się mówić "Republika Czeska", ale tej formy mało kto używa - wszyscy mówią "Czechy". I tak raczej zostanie. Zgodnie z tym w skład Czech wchodzą Morawy, Śląsk i... Czechy. Masło maślane, ale tak to właśnie wygląda. Odpowiedz Link
kolegazczech Re: Po polsku jest inaczej 20.04.06, 20:22 czechy = čechy morawy = morava republika czeska = czechy + morawy no i jeszcze czeski slask Odpowiedz Link
justyng Wkurza mnie, że większość 20.04.06, 20:39 Śląsk wpisuje zawsze na ostatnim miejscu. Jakby go w ogóle nie było. Czechy, Morawa i koniec, no a potem możemy dopisać i Śląsk, żeby nie było. Grrrrrrrr, naprawdę wkurzające. Co to już i Polacy propagują politykę Praha a venkov? Odpowiedz Link
wislok1 Mnie też, ale... 20.04.06, 21:27 Ale POWIAT Karwina w OFICJALNYM folderze napisał, że Karwina jest na Morawach Odpowiedz Link
vasermon Re: Mnie też, ale... 21.04.06, 10:37 To trochę problem edukacji, bo według moich doświadczeń ok. 50% mieszkańców Śląska (zwłaszcza Opawskiego) nie wie, że znajdują się na Śląsku, a 99% mieszkańców całych Czech nie ma w ogóle pojęcia, gdzie biegnie granica owego, dla nich próżnego terminu. A skoro nie ma separatystycznych tendencji, wątpię, że sie o tym kiedyś dowiedzą. ) Odpowiedz Link
ebetka Re: Wkurza mnie, że większość 20.04.06, 23:22 justyng napisała: > Śląsk wpisuje zawsze na ostatnim miejscu. Jakby go w ogóle nie było. Czechy, > Morawa i koniec, no a potem możemy dopisać i Śląsk, żeby nie było. Grrrrrrrr, > naprawdę wkurzające. Co to już i Polacy propagują politykę Praha a venkov? Kiedyś, jak celnicy jeszcze pytali skąd się wraca to zazwyczaj odpowiadałam na granicy, że z Zaolzia, a tego słowa bardzo nie lubili i pouczali mnie, ze mam odpowiadać z Morawy, Czech albo ze Slezka. Odpowiedz Link
sieczu Ale macie problemy 20.04.06, 21:59 Ale macie wielkie problemy. Nie wiem komu przeszkadza tak jak jest po polsku, a jak przeszkadza niech wymyśli coś lepszego. Ciekawe jak przetłumaczycie region "Slovácko", bo nawet na jego oficjalnej stronie tłumacz nie potrafił przełożyć. (www.slovacko.cz) Odpowiedz Link
ebetka Re: Mówmy "Česko"... 20.04.06, 23:16 To właściwie ktoś chce coś nowego wymyślić, ale w wierszach i w słowach piosenek było zawsze czechy krasne, itp. Odpowiedz Link
vasermon Re: Mówmy "Česko"... 21.04.06, 10:28 A w innych z kolei "Kdyby byla Morava jako je Slezsko..." ) Tu chodzi o to, że Czechy są jedynym krajem UE, który nie ma jednosłownej nazwy, która ma swoje praktyczne potrzeby. Dlatego od lat poszukuje się takiego jednosłownego terminu. Lingwistycznie prawidłowa jest forma "Česko" (podobnie jak Slovensko, Polsko, Rusko...). Problem w tym, że większość obywateli RC nadal odbiera owe pojęcie negatywnie i woli mówić "Česká republika", z tym że "Česko" popierają bardziej mieszkańcy Moraw i Śląska, bo brzmi im lepiej niż drugi, dla nich gorszy wariant "Čechy". I to tylko dzięki uogólniającemu przyrostkowi -sko, który jest odbierany jako ogarniający całe państwo (stąd hasło Čechy, Morava a Slezsko - to je naše Česko). Problem jest też z użyciem takiego jednosłownego terminu w innych językach, choćby np. w niemieckim, w którym często nie rozróżnia się Tschechien od pejoratywnego Tschechei, angielskie Czechia, często zamieniana na Bohemia, też się nie podoba, nie mówiąc już o rosyjskim, który w slangu używa nazwy "Czech" dla określenia Czeczeńca. Wynikiem owych pseudosporów jest napis "Czech" (jako przymiotnik) na koszulkach reprezentacji i dyskusja o tym, jak fajnie jest się sprzeczać. Odpowiedz Link
no.morro Re: Mówmy "Česko"... 21.04.06, 14:31 Skoro Republika Czeska to Czechy, Morawy i Śląsk (bo tak jest) to może Rzeczpospolita Polska to Polska, Czechy (Kłodzko) i Morawy (Kraik Hulczyński)? Odpowiedz Link
no.morro Re: Mówmy "Česko"... 21.04.06, 14:32 I jeszcze zróbmy sobie herb RP z białym orłem, lwem i ołem w kwadraciki. Jak coś pomieszałem (bo specjalistą nie jestem) to poprawcie i sorry Odpowiedz Link
vasermon Re: Mówmy "Česko"... 21.04.06, 19:57 Rzeczpospolita Polska to jest właśnie Polska. W której skład wchodzą Wielkopolska, Małopolska... itd. Zresztą nazwa "Polska" też mogłaby być taką samą dyskriminacją dla potomków innego plemienia niż Polan. ) Odpowiedz Link
misonek Re: Mówmy "Česko"... 22.04.06, 22:03 Lub Lengyeloszag choć ten turecki termin jest chyba wymowniejszy Odpowiedz Link
misonek Re: Mówmy "Česko"... 24.04.06, 00:24 Ahoj,mám se úplně skvěle, pracuju v informačním centru na věži Nové radnice v Ově a strašně mě to tam baví. Chodí tam i hodně Poláků (dnes jsem od jedněch dostal i své úplně první dýžko takže můžu i konverzovat.A v sobotu jedu na den do Berlína!!!Doufám, že mi vyjde počasí a už se tam tak těším.Už nevím jak dlouho to byl můj sen takže mám radost A co ty,jak to jde ve Frankfuru? Nebo jsi ve staré matičce vlast? Nebo snad v Provence? Odpowiedz Link
bohemian1 Re: Mówmy "Česko"... 26.04.06, 21:12 ...mam se pracovne, tedy nemohu rict, ze by me to az tak bavilo, Frankfurt vidim spis v noci, kdyz jdu do auta nebo metra, jen jsem si vsiml, ze je skvele osvetleny a vlastne vcera jsem zjistil, ze tu pribylo par vezaku..., jenze jsem dusi vesnicky buran, takze uz se moooc tesim na Moravu nebo Provence, Morava je v lete krasnejsi, v Provence od kvetna do zari se nezelena trava (!), je vse spalene od vedra, ale nikde na svete v poledne nejsou tmavomodre stiny jako v Provence, presne takove, jako je maloval 15 km od nasi chaloupky Van Gogh. Mej se fajn. Odpowiedz Link
europeo Re: Mówmy "Česko"... 17.06.06, 18:30 ja teraz jestem w Irlandii, i tu w firmie, kolezanki, ktore zajmuja sie czeskimi zamowieniami czesto po prostu uzywaja formy Czech jako nazwy kraju - to juz totalna paranoja, dla mnie jak to slysze to strasznie to glupio brzmi bo to przeciez przymiotnik... (he is from Czech - kompletnie bez sensu ) Odpowiedz Link
misonek Re: Mówmy "Česko"... 22.04.06, 22:08 Kiedy z 4, 5 lat temu rozpoczęła się dyskusja o nazwie Česko to byłem stanowczo przeciw jej stosowaniu. Jednak stopniowo mi się spodobała i dzisiaj mówie Česko bez problemów. Może w tym swoją rolę odegrała moja leność Odpowiedz Link
bohemian1 Re: Mówmy "Česko"... 23.04.06, 01:20 ...ahoy, jak se mas? Zvlastni, vlastne poprve jsem slysel "Cesko" v emigraci, neznelo to moc prijemne, po revoluci se to nejak ztratilo, mozna i diky lasce k "Cesku", tak jak se rozplynula i "emigrace", dnes to bezne slysim v "Cesku" a vubec mi to uz nevadi... Odpowiedz Link
utrat Re: Mówmy "Česko"... 11.07.06, 22:04 mecz Czechy - Norwegia w TV Nova. U gory napis: Česko - Norsko. I dobrze! Bo jesli by bylo Česká republika zamiast Česko, to powinno tez byc Norské kralovství zamiast Norsko Taka prawda. Mišon troche zboczony, bo Czech, ja patrze na to kompletnie z boku i choc uwazam, ze nalezy pamietac, z jakich regionow sie kraj sklada, to nazwa Česko jest ok. Odpowiedz Link
elve Re: Mówmy "Česko"... 12.07.06, 13:46 pewnie się utrze to Cesko - bo krótkie, znacznie krotsze niz CR Odpowiedz Link
republikan Re: Mówmy "Česko"... 21.07.06, 16:40 To Česko po czesku jest OK, jednak brak stosownego określenia po Polsku. Może dałoby się wylansować Czechia, jak Bułgaria, Norwegia, byłoby to chyba poprawne lingwistycznie i jednoznaczne, bo inaczej pozostaje nam jedynie określenie Republika Czeska. Nie mogę przecież jadąc do Brna odpowiedzieć na pytanie - dokąd jedziesz - do Czech, bo to Morawa, ale określenie do Czechii już nie byłoby nieścisłe. Odpowiedz Link