Dodaj do ulubionych

Dziwne zachowanie Goldena

27.04.10, 18:41
Witam,
ostatnio coraz częściej na spacerze mój Golden (4 miesiące), jeżeli
nie chce iść w tym kierunku co ja, to poprostu kładzie się na ziemię
i patrzy na mnie tymi wielkimi czarnymi oczami i ani rusz iść dalej.
Czy miał już ktoś podobny przypadek?
Może znacie jakiś sposób, by go tego oduczyć?
Pozdrawiam serdecznie :)
Obserwuj wątek
    • allspice Re: Dziwne zachowanie Goldena 27.04.10, 19:17
      Zabrać ze sobą na spacer jakiś smakołyk i zawołać 'chodż do mnie'.
      W przypadku mojego goldenka to działa:) Goldeny uwielbiają 'małe
      co nieco'.
      • binao Re: Dziwne zachowanie Goldena 27.04.10, 22:24
        Niestety i to już nie działa :( Piesek poprostu się położy i niema
        najmniejszej chęci iść dalej...
        • blue.berry Re: Dziwne zachowanie Goldena 28.04.10, 09:45
          pytanie czy jest to niechęć to podążania za Tobą w określonym kierunku czy też
          niechęć do ruchu w ogóle i pies w ten sposób komunikuje ci że nie chce / nie ma
          siły na dalszy spacer. jeśli to drugie to warto byłoby poobserwować inne
          zachowania psa - czy ma problemy ze wstawaniem, podnoszeniem się? czy ma
          nierówny chód, czy rano po przebudzeniu ma bardziej sztywne ruchy niż w ciągu dnia?
    • rezurekcja wyglada na bierny opor 28.04.10, 22:27
      binao napisała:

> ostatnio coraz częściej na spacerze mój Golden (4 miesiące), jeżeli
      > nie chce iść w tym kierunku co ja, to poprostu kładzie się na ziemię
      > i patrzy na mnie tymi wielkimi czarnymi oczami i ani rusz iść dalej.
      > Czy miał już ktoś podobny przypadek?

TAk.
      Kiedy moj pies mial chora lape i chodzil do lekarza 2-3 razy w tygodniu,
      odmawial chodzenia w tamtym kierunku. STawal, siadal, czasem kladl sie. Po
      prostu stosowal bierny opor.
      W innym kierunku chodzil chetnie.
      On do tej pory nie chce isc w tamta strone, mimo ze kiedys to byla jego
      ulubiona trasa.
      Ale... kiedy bolala go lapa i nie mogl chodzic, tez siadal albo sie kladl. i
      skracal spacery - siku i do domu.

Co jest na trasie, ktorą Twoj pies nie chce chodzic?
      • binao Re: wyglada na bierny opor 30.04.10, 22:32
        Jedna trasa zaczyna się wejściem na chodnik obok ruchliwej ulicy.
        Też już myślałam, że Golden poprostu boi się samochodów, ale gdy
        idziemy inną trasą i na sam koniec, by dotrzeć do domu wchodzimy na
        ten sam chodnik, piesek się nie boi i śmiało idzie.
        Zauważyłam także, że on dobrze wie, że jeżeli się położy, to nic nie
        mogę zrobić i w końcu będzie tak, jak on chciał.
        Taki mały cwaniaczek :)
        Co do zdrowia, to wydaje mi się, że jest wszystko ok.
        Był niedawno u weterynarza, ten stwierdził, że pies to okaz zdrowia.
        Gdy biega sobie po ogrodzie, to czasami wydaje mi się, że jest nawet
        nadpobudliwy :) 100 pomysłów na minutę :)
        • ma_ditka Re: wyglada na bierny opor 02.05.10, 09:05
          Przyszło mi do głowy jedno rozwiązanie którego możesz spróbować. Jezeli piesek
          zrobi tak poraz kolejny to proponuje przywiązac go w miejscu w którym sie
          połozył i odejsc na jakąś chwile, dobrze jesli psiak straci cie z oczu
          oczywiscie jesli miejsce jest zbyt niebezpieczne nie probuj tej sztuczki. Chodzi
          mi o zasugerowanie psu ze jesli nie pojdzie, to pojdziesz sobie bez niego, więc
          nie dajesz mu wyboru. Przyznam ze miałam podobny problem z moim pierwszym psem i
          to zawsze działało bo psiak w mig rozumiał ze albo sam zostaje albo rusza zadek
          w kierunku wybranym przez przewodnika.
    • mamula_to_ja Re: Dziwne zachowanie Goldena 02.05.10, 11:38
      Może to zmęczenie?
      Moja tak robiła ale ja przesadzałam ze spacerami na początku.
      Zupełnie zapominałam że to dziecko.
      Raz tak ją załatwiłam że następnego dnia ledwo się ruszała-bo miała zakwasy...
      • binao Re: Dziwne zachowanie Goldena 02.05.10, 22:51
        Mój piesek ma 4,5 miesiąca. Może rzeczywiście szybko się męczy ;/,
        ale z drugiej strony, spacery są jak narazie krótkie - góra 15 min.
        Sprubuję także tej sztuczki z odejściem. Może to coś pomoże.
        Bardzo dziękuję za porady ;)
        • minniemouse Re: Dziwne zachowanie Goldena 03.05.10, 00:48
          tak na odleglosc, nie znajac dokladnie wszystkich okolicznosci trudno jest
          powiedzic o co dokladnie chodzi
          w gre moze wchodzic wiele czynnikow'
          piesek moze byc rzeczywscie po prostu zmeczony
          moze dawac sygnal ze 'tam' cos mu nie pasuje
          moze tez objawac w ten sposob swoja dominacje

tak czy siak nie nalezy tego lekcewazyc, pytanie tylko co lezy u zrodla tego
          zachowania bo jesli pierwsze i drugie to nic sie nie stanie jesli psu ustapimy
          jesli trzecie. to niedobrze bo wzmacniamy w psie przekonanie ze nami rzadzi,
          jest liderem,. czasem zacznie bardziej objawiac swoja wole.

zloty srodek to wziac psa na rece i zaniesc w inne miejsce,
          postawic na ziemi i zobaczyc jak reaguje.
          tak czy siak pies musi sie sluchac nas, nie my jego.
          ja owszem wychodze z zalozenia ze spacer jest dla psa nie dla nas ale tylko w
          wypadku kiedy mamy wyraznie poslusznego i uleglego psa ide tam gdzie on chce.

ulegly i posluszny pies to taki kiedy gdy ja mowie stanowczo NIE!
          on spuszcza leb i idzie poslusznie jednak za mna.

Minnie
          • blue.berry Re: Dziwne zachowanie Goldena 04.05.10, 10:44
            minniemouse napisała:
            > moze tez objawac w ten sposob swoja dominacje

tak jasne: ))) szczególnie w kontekście 4 miesięcznego szczeniaka.
            za dużo się naoglądałaś Milana.
    • allspice Re: Dziwne zachowanie Goldena 04.05.10, 18:41
      www.goldenretriever.pl/
      Tu jest bardzo interesująca strona o goldenkach.Warto zajrzeć:)
      • minniemouse Re: Dziwne zachowanie Goldena 06.05.10, 04:20
        tak jasne: ))) szczególnie w kontekście 4 miesięcznego szczeniaka.
        za dużo się naoglądałaś Milana.

teraz to juz zaskakujesz mnie Bluberry swoja glupta i ignorancja.

niby taka jestes oblatana o psach a okazuje sie ze tylko takie oblatanie jak to z FH "swinskiego ryja po korycie".

Milan tu nie ma nic do rzeczy.

W kazdym opisie o rozwoju szczeniat w ogole psa dowiesz sie jak przebiega poszczegolne stadium rozwoju psa.

masz przeczytaj sobie ponownie o rozwoju psow to sie troche doksztalcisz,
        szczegolnie co zachodzi pomiedzy 12-16 Weeks (tygodni):
        www.doberman.org/articles/puppy.htm
        12- 16 tygodni, to, i ile dobrze sie orientuje, to wlasnie mniej wiecej wiecej 3- 4 miesiace...

wiem ze stronka nie jest jakas naukowa ale tak czy siak doskonale strescila to co pisze w kazdej porzadnej ksiazce o psach.

4 mies szczeniak jest juz wystarczajaco duzy aby zaczac probowac forsowac swoja wole,
        a jak takie male (i mniejsze) szczeniaki kopuluja ze soba tez pewnie nigdy nie widzialas? a, pewnie myslalas ze one seks maja... hmm, no.

Minnie
        • blue.berry Re: Dziwne zachowanie Goldena 06.05.10, 10:38
          pisanie w kontekście 4-miesięcznego (lub jak kto woli 16 tygodniowego)
          szczeniaka że "objawia swoja dominację" to zbyt duże uproszczenie, na dodatek
          dla osób z mniejszą wiedzą, mogące skierować je ku błędnym decyzjom i działaniom
          (np szarpanie psa czy przyduszanie do ziemi bo tak w polsce niestety zbyt często
          i nadal zaleca się w celu dominowania psa).

o wiele lepiej byłoby pisać o kształtowaniu się zależności w "stadzie" i
          zasadach funkcjonowaniu w nim, wchodzeniu w okres młodzieńczy, w którym o wiele
          ważniejsza jest prawidłowa socjalizacja - tego typu zachowania jak opisane o
          wiele częściej wynikają z błędów w socjalizacji do tego okresu niż z "objawów
          dominacji". poza tym okres pomiędzy 12- 16 tygodniem życia to też czas
          ząbkowania, zakończenia fazy "zadomawiania się", intensywnego poznawania świata,
          "testowania nowych zachowań" - nie sprowadzajmy tego czasu do "pierwszych
          objawów dominacji" i walki o miejsce w stadzie.

"dominacja" niestety, jak dla mnie jest ciągle słowem które jest nadużywane w
          tłumaczenie większości problemów z psami. w kontekście wiedzy a właściwie jej
          braku oraz niestety nadal starych nawyków u części szkoleniowców polskich,
          przynosi to nadal więcej szkód niż pożytku.

a poza tym - ja sobie zażartowałam a tobie wylało się emo. niestety ponownie z
          charakterystycznym dla ciebie brakiem kultury. ale do tego już żeśmy się
          przyzwyczaili.
          • minniemouse Re: Dziwne zachowanie Goldena 07.05.10, 01:16
            (np szarpanie psa czy przyduszanie do ziemi bo tak w polsce niestety zbyt często
            i nadal zaleca się w celu dominowania psa).

A gdzie ja napisalam zeby psa szarpac i przyduszac do ziemi?

napisalam zdaje tylko sie ze ze nie wiadomo co moze byc zrodlem zachowania szczeniaka z dyskusji, ze moze byc to objaw dominacji
            i zeby go ewntualnie wziac na rece w takim wypadku.

Natomiast w jesli chodzi o testowanie nowych zachowan a "dominacje" to w podanym przez mnie linku stoi jak byk ze
            Seniority Classification Period (12-16 Weeks) It is during this critical period that your dog will begin to test you to see who the pack leader is going to be.

z grubsza przetlumaczone: To jest w tym krytycznym okresie kiedy twoj pies zaczyna testowac ciebie, aby zobaczyc kto bedzie liderem "paczki".
            Moze weglug ciebie to nie jest wlasnie testowanie dominacji???

a zreszta, to co ty eufemistycznie (wykretnie) nazywasz "testowanie zachowan" to i tak nie jest nic innego jak wlasnie pierwsza proba ustalania dominacji, i w dalszym ciagu tego tekstu jest wyraznie, ponad wszelka watpliowsc napisane ze wszelkie zabawy polegajace na silowaniu sie, gryzieniu i ciagnieciu smyczy, warczenie to wszystko sa objawy pierwszej DOMINACJI.

Oczywste jest ze w tym okresie szczeniak dopiero UCZY sie dominacji,
            tak samo jak oczywste jest ze 4 mies. szczeniak siadajacy na spacerze dopiero zaczyna testowac swoja dominacje
            niemniej jednak nalezy na to odpowiednio zareagowac.

a poza tym - ja sobie zażartowałam a tobie wylało się emo. niestety ponownie z
            > charakterystycznym dla ciebie brakiem kultury. ale do tego już żeśmy się
            > przyzwyczaili.

zlotko, nie oszukujmy sie - pod plaszczykiem "zarciku" i "milego usmiechu" co raz to wylazi z ciebie one big phony i zwykla prostaczka
            ktora az podskakuje z uciechy na okazje jak tylko wydaje sie jej ze moze mi przys*ac. nic ci sie nie zazartowalo, zlotko. bo tak szczerze, ale tak szczerze - co w tym zartobliwego?? musialas to napisac? nie, prawda, tylko CHCIALAS.
            tak ze moze zastanowmy sie komu tu tak naprawde brakuje kultury, hmmm?

szkoda mi tylko takich osob jak autorka ktora szuka rzetelnych informacji a zamiast tego trafia na takie wlasnie niby serdeczne, niby pomocne, niby wszystko wiedzace Bluebierries a tu okazuje sie ze te Blueberries jak co do czego przychodzi tak naprawde maja braki w podstawowej wiedzy o rozwoju psa.

Minnie

• blue.berry ? 07.05.10, 09:28
              czy ty w ogóle zrozumiałaś to co napisałam? bo mam wrażenie że nie bardzo.
              a jak życzysz sobie wylać jeszcze trochę emo to proszę, nie krepuj się. mnie to
              w niczym nie przeszkadza, za to przynosi dużo radochy.
              • minniemouse Re: ? 08.05.10, 03:38

> czy ty w ogóle zrozumiałaś to co napisałam?

oczywscie ze zrozumialam, skomentowalam to - wyglada na to ze raczej ty nie zrozumialas nic z mojego komentarza. przykro mi.

a jak życzysz sobie wylać jeszcze trochę emo to proszę, nie krepuj się. mnie to
                > w niczym nie przeszkadza, [i]za to przynosi dużo radochy.
                [/i]

i to ma byc "kultura"????

Minnie

Warto przeczytac na forum Migrena:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92045900
            • shecat Re: Dziwne zachowanie Goldena 11.05.10, 14:34
              och wspaniale, skoro tak jest napisane na jakiejś brzydkiej stronie internetowej
              to z pewnością jest to prawda!

minnie, gadasz i gadasz jacy to wszyscy są głupi a sama podajesz jakiś artykuł
              nie wiadomo skąd. zupełnie nie dopuszczasz (wciąż!) do swojej głowiny, że
              dominacja to przestarzała koncepcja, której w NOWOCZESNEJ behawiorystyce się nie
              wykorzystuje WCALE. bo KAZDE zachowanie psa mozna wytlumaczyc inaczej, i bedzie
              to lepsze wytlumaczenie.
              tu masz wylozone podstawy podstaw. jesli ci malo odsylam do badan Coppingera:
              pies.onet.pl/13,13884,41,mit_dominacji_to_skad_takie_zachowanie_psa,ekspert_artykul.html
              • minniemouse Re: Dziwne zachowanie Goldena 11.05.10, 22:06
                umiesz ty czytac ze zrozumieniem, a co najwazniejsze - MYSLEC, koteczko????

napisalam przeciez wyraznie ze stronka jest byle jaka ale dobrze streszcza to co pisze w prawie kazdym przyzwoitym materiale naukowym o rozwoju psa.

Nie wolno zatem pozwalać psu jeść przy stole, zajmować miejsca na kanapach i sofach lub na szczycie schodów, wygrywać w zabawach siłowych, takich jak przeciąganie, pozwalać ciągnąć na smyczy (według teorii dominacji pies idąc przodem i ciągnąc „prowadzi” swoją sforę), przechodzić pierwszemu przez drzwi.

oczywscie ze nie ta tym polega dominacja. pies dominujacy wcale nie musi prowadzic sfory przodem, pomimo ze jest dominujacy.
                niemniej jedank to sa objawy dominacji.
                pomylka jest tylko jak to interpretowac w relacji pies- czlowiek.

tlumaczylam ci to juz ze sto razy, sto pierwszy juz mi sie nie chce.
                ty i tak bedziesz w kolko Macieju swoje.

Minnie
                • shecat Re: Dziwne zachowanie Goldena 12.05.10, 10:08
                  no i wlasnie po raz kolejny wymieniasz takie glupoty ;/ wez prosze nie kladz
                  ludziom do glowy tej twojej teorii dominacji.
                  wolno robic z psem wszystko co mi sie podoba, o ile ustalimy jakies reguly i ich
                  przestrzegamy. te rzeczy ktore opisalas spotkalam tylko w jednej ksiazce, ktora
                  ktos mi dal na prezent bo sama bym takiego g***** nie kupila. w reszcie ksiazek
                  - wydawanych w XXI wieku - jest tak:
                  - baw sie z psem w przeciaganie jesli to lubi, wygrywaj, ale daj mu tez czasem
                  wygrac, zeby sie nie zniechecil
                  - pies ciagnie na smyczy nie dlatego ze chce prowadzic sfore, tylko, ze chce
                  gdzies szybciej dotrzec, to cale pack leader to bzdura
                  - przechodzenie przez drzwi - jak ci wygodniej, po prostu czesto bezpieczniej
                  jest, jesli ty wyjdziesz pierwsza, a jak ci to wisi, to robcie sobie jak chcecie
                  - siadanie na kanapach - mozesz psu na to pozwolic, jednoczesnie uczac go
                  schodzenia na komende, jesli ci odpowiada zeby pies siedzial na kanapie
                  - jedzenie przy stole - nie pozwalaj na to, bo to uciazliwe
                  i zadne z tych zachowan NIE jest objawem dominacji.

dodam jeszcze moj przyklad - moj pies lubi na mnie usiasc sobie ( na nogach,
                  jesli siedze na podlodze), czasem pierwszy przelazi przez furtke i czasem
                  ciagnie na spacerze jak nie moze sie opanowac. jest na tyle silny ze czasem nie
                  daje rady z nim wygrac w przeciaganie. aha i jak mnie wita to zdarza mu sie na
                  mnie skoczyc mimo, ze mu na to nie pozwolilam. jednoczesnie, jako ze ustalilam z
                  nia jasny system, jest mi w 95% czasu posluszna, karna. ktos widzac mojego psa w
                  niektorych sytuacjach powiedzialby ze on mnie dominuje. g**** prawda.

sorry myszko, ale jak ty swoje, to i ja swoje, bo jeszcze ktos twoje wypociny
                  przeczyta i sie nimi przejmie, a nie powinien.
                  • minniemouse Re: Dziwne zachowanie Goldena 13.05.10, 02:51
                    ktos widzac mojego psa w
                    niektorych sytuacjach powiedzialby ze on mnie dominuje. g**** prawda.

wiesz co Shecat?
                    rozmowa ze mna jest po prostu za trudna dla ciebie.
                    przeciez ty praktycznie w 2/3 powtorzylas to co ja napisalam.
                    w dalszym ciagu do ciebie kompletnie nie dociera to co ja probuje przekazac.

po raz kolejny powtarzam- nie mam sily na rozmowy z moronem.

Minnie
    • ma_ditka Re: Dziwne zachowanie Goldena 07.05.10, 07:18
      Jak tam probloem z psiakiem? Udalo się jakos go rozwiązać? Pozdrawiam autora i
      psiaka :)
    • rianka Re: Dziwne zachowanie Goldena 09.05.10, 17:04
      Mi się to dziwne nie wydaje. Znam dwa goldeny z tą przypadłością ;) Po
      prostu na spacerze w pewnym momencie kładły się na ziemię i wołami nie
      dały zaciągnąć się dalej. Oba z tego wyrosły ;)
      • binao Re: Dziwne zachowanie Goldena 26.05.10, 21:19
        Cieszę się, że nie tylko ja mam taki problem :) Już myślałam, że
        robię coś nie tak. Piesek już troszkę lepiej się zachowuje, ale
        czasami nadal zdarza się mu położyć w połowie spaceru. Mam nadzieję,
        że mój Goldi też z tego wyrośnie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka