Dodaj do ulubionych

domowa hodowla

22.01.13, 18:38
Witam. Mam suczkę yorka i miała szczeniaki. Przy sprzedaży był duży problem,bo teraz jest to nie legalne :/ Nie wiem co mam z tym zrobić, nie chcę masowo jej rozmnażać ale jak już ją dopuszczę to też nie chcę mieć problemu ze sprzedażą. Co mam zrobić? Dodam że ona nie ma rodowodu ale rodzice jej tak. Dzwoniło do mnie jakieś stowarzyszenie i proponowano mi wyrobienie jej rodowodu i założenie hodowli. Trochę podejrzane to było,bo kosztowało to 25zł-rodowód, 25zł-hodowla i od szczeniaka po 25zł. To było inowrocławskie stowarzyszenie psów i kotów rasowych. Teraz ich nie mogę znaleźć w necie. Może ktoś się na tym zna i mi podpowie co mam robić? A może znacie tanie stowarzyszenia?
Obserwuj wątek
    • damakier1 Re: domowa hodowla 22.01.13, 19:23
      Wykastrować suczkę. Yorków jest, jak psów.
      Wyrobic suczce rodowód możesz tylko przez Związek Kynologiczny. Kiedyś pies po rodowodowych rodzicach musiał na dwóch różnych wystawach uzyskać ocenę doskonałą (suczce wystarczyła "bardzo dobra") i to było podstawą do uzyskania rodowodu.
      Niewykluczone, że ten regulamin już sie zmienił, ale łatwo sprawdzić w Związku Kynologicznym. Żadne tam stowarzyszenia i inne kółka różańcowe nic do rodowodów nie mają, nie daj się nabierać.
      Jeśli uważasz, że nie możesz kochać swej suczki i mieć frajdę z jej posiadania jesli nie ma ona rodowodu, to zwróć sie do Oddziału ZK w Twoim mieście. Ale myśl o wzbogaceniu się na szczeniakach porzuć na wstępie i, jak radziłam, suczke wykastruj. Nie będziesz miała kłopotu ze szczeniakami, ustrzeżesz suczkę przed przed nowotworem sutków i przed ropomaciczem, nie będziesz miała problemów z jej urojonymi ciążami.
      Zajrzyj do pierwszego z brzegu schroniska albo poszukaj w internecie ile psów, w tym bardzo rasowych, yorków też, jest bezdomnych i jak trudno jest znaleźć im dom.
      • a_na Re: domowa hodowla 23.01.13, 11:13
        damakier1 napisała:
        > Wykastrować suczkę. Yorków jest, jak psów.

Dokładnie.

> Wyrobic suczce rodowód możesz tylko przez Związek Kynologiczny. Kiedyś pies po
        > rodowodowych rodzicach musiał na dwóch różnych wystawach uzyskać ocenę doskonał
        > ą (suczce wystarczyła "bardzo dobra") i to było podstawą do uzyskania rodowodu.

Większej bzdury nie czytałam.
        Do wyrobienia rodowodu zawsze potrzebna była metryka, a nie wystawy!
        • damakier1 Re: domowa hodowla 23.01.13, 12:46
          > Wyrobic suczce rodowód możesz tylko przez Związek Kynologiczny. Kiedyś pies po
          > rodowodowych rodzicach musiał na dwóch różnych wystawach uzyskać ocenę doskonał
          > ą (suczce wystarczyła "bardzo dobra") i to było podstawą do uzyskania rodowodu.

Większej bzdury nie czytałam.
          Do wyrobienia rodowodu zawsze potrzebna była metryka, a nie wystawy!

Faktycznie, rozpędziłam się! Ponieważ wątek zatytułowany jest "domowa hodowlą", z rozpędu opisałam drogę, jaką należy przejść, by pies został uznany za reproduktora, a suka za sukę hodowlaną.
          (pisałam o czasie sprzed paru lat, teraz może konkretne wymogi się zmieniły, ale zasada jest z pewnością ta sama)
    • semi-dolce Re: domowa hodowla 22.01.13, 22:59
      Ale po co chcesz ją rozmnażać?
      • majenkir Re: domowa hodowla 21.02.13, 23:03
        semi-dolce napisała:
        > Ale po co chcesz ją rozmnażać?

Jak to po co????? Kaaaasaaaaa!!!!!
        $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/EyS38bArbyduwnye7X.jpg[/img]
        Charty
    • deszcz.ryb Re: domowa hodowla 22.01.13, 22:59
      Wykastruj.
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: domowa hodowla 23.01.13, 08:19
        to jakis troll z prowokacja...

Minnie
        • mama-w Re: domowa hodowla 23.01.13, 14:20
          ach_dama_byc_z_kanady napisała:

> to jakis troll z prowokacja...
          >
          > Minnie

Że co???!
          • albert.flasz1 Re: domowa hodowla 23.01.13, 16:12
            mama-w napisała:

> Że co???!

Nie przejmuj się. Na tym zdychającym forum od lat siedzi grupka starych bywalców - trolli, którzy/które za punkt honoru stawiają sobie zdołować każdego, kto ośmieli się napisać coś, co nie jest zgodne z ich wizją świata. To nie jest miejsce na rzeczowe dyskusje, tylko na handelek i propagowanie działań różnych podejrzanych fundacyjek oraz innych geszefcików. Następnym razem zapytaj gdzie najlepiej kupić kojec, ekologiczną zabawkę albo wegetariańską karmę dla kota, jak najlepiej dokarmiać piwniczne sierściuchy, poproś o adres najlepszego tresera albo taniego kastratora... Od razu zyskasz poważanie! :)))
            • ach_dama_byc_z_kanady Re: domowa hodowla 24.01.13, 03:48
              albert.flasz1 napisał:
              Nie przejmuj się. Na tym zdychającym forum od lat siedzi grupka starych bywalców - trolli,

Albert.flash to jeden z najstarszych, tak nota bene....

Minnie
          • ach_dama_byc_z_kanady Re: domowa hodowla 24.01.13, 03:50
            mama-w napisała:
            Że co???!

Ze taki potworny idiotyzm ze swoim psem wymyslilas ze to niemozliwe zeby to byla prawda.

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka