29.01.26, 21:12
Zaćma starcza. Co powinnam wiedzieć, zanim senior trafi do szpitala? Długo uczy trzeba zakraplać? Czy osoba po zabiegu może mieszkać sama, poradzi sobie z tym zakrapianiem? A czynności domowe? Kiedy można normalnie funkcjonować? Senior ma zaćmę a za miesiąc sanatorium, myślę, czy jeśli miałby w miarę szybko termin na zabieg, to może pojechać po 2 tygodniach do sanatorium?
Obserwuj wątek
    • marta.graca Re: Zaćma 29.01.26, 21:26
      Ile lat ma senior?
      • alfa36 Re: Zaćma 30.01.26, 00:21
        80
    • taje Re: Zaćma 29.01.26, 21:31
      Przez pierwszy tydzień trzeba baardzo uważać, nie wolno się schylać ani podnosić nic ciężkiego, nie można myć głowy. Będzie problem choćby z rozładowaniem zmywarki, z zakupami. Dlatego warto, żeby choć przez pierwszy tydzień ktoś mieszkał z seniorem albo przychodził mu pomagać. Kropelki pacjent może sam sobie zapodać, ale moja mama bardzo sobie ceniła, kiedy ja mogłam to zrobić, bo nie musiała się męczyć przed lustrem. Przez pierwszy tydzień zakrapla się oczy 4 razy dziennie i to trzema różnymi specyfikami w odstępach 5-minutowych. W następnych dwóch tygodniach częstotliwość się zmienia, jest rzadziej i mniej ale wciąż trzeba zakrapiać. Sam zabieg za to relatywnie bezproblemowy. Po 2 tygodniach do sanatorium? wydaje mi się za wcześnie bo przez pierwszy miesiąc trzeba prowadzić bardzo oszczędny tryb życia, a poza tym często już 3-4 tygodnie po pierwszym oku operuje się drugie oko (jeśli jest taka potrzeba oczywiście).
    • princesswhitewolf Re: Zaćma 29.01.26, 21:37
      Robia jedno oko na raz a nie dwa wiec costam sie widzi. Moja mama nastepnego dnia juz funkcjonowala normalnie.
    • boggi_dan Re: Zaćma 30.01.26, 00:32
      Sam nie da rady. Dwa tygodnie jak byk. Czytam wszystko bo mój siostrzeniec stracił wzrok. A to młody chłopak. Jedno oko widzi kontury drugie nic. Odklejenie siatkówki i podwichnięcie soczewek. Bardzo prawdopodobne że to geny Martfana. Był w klinice, ale go odrzucili. Myślę jeszcze o witrektomii. Nie funkcjonuje już sam.
      • taje Re: Zaćma 30.01.26, 00:35
        Nie o to pyta autorka. Twój siostrzeniec nie miał chyba operacji na zaćmę?
        • kubek0802 Re: Zaćma 30.01.26, 07:47
          Moja mama lat 84 miała zabieg miesiąc temu. Wszystko poszło sprawnie, rano zabieg, po 15 ją zabrałam. W wypisie jest dokładna rozpiska co i jak stosować. Mama nie potrzebowała i nie chciała pomocy ze wszystkimi kroplami sobie poradziła. Kontrola w szpitalu po dwóch tygodniach. I dodam jeszcze, że poprawa widzenia spektakularna i żałowała że tyle zwlekała z zabiegiem.
          • princesswhitewolf Re: Zaćma 30.01.26, 08:43
            Dokladnie. Jakbym moja matke slyszala
          • alfa36 Re: Zaćma 30.01.26, 20:23
            A te soczewki są różne? Bo już zaczęłam rozkminić, do jakiego szpitala z tym, są takie gdzie zabieg od razu i takie, gdzie sporo się czeka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka