Dodaj do ulubionych

Kotek nie chce jeść

22.01.07, 16:24
Mój 7 miesieczny kotek nie chce jeść. Wcześniej zajadał się mokra karma
whiskas i kitkat i dostawał tez troche suchej. Ostatnio zmieniłam mu diete i
dostał ekunabe sucha dla kociąt oraz hill's puszke, ale widocznie mu
nieposmakowało bo nie ruszył tego wcale. Nastepnie próbowałam hills suche i
royal canic, ale tez nie je:( zaczęłam mu przyżądzać żółtka, mieszanki mięsne
i nadal je tylko skubie. Zaczynam sie o niego martwić bo ostatnio straszni
schudł. Czy mam wrócić do whiskasów, żeby zaczął znów jeść???
Obserwuj wątek
    • seniorita_24 Re: Kotek nie chce jeść 22.01.07, 16:41
      Hej Costerco, nie wracaj do W i KK. Przetrzymaj "fochy" kota i podawaj mu nadal
      Hillsa i karmy podibnej jakości. Możesz do puszek dodawac mu gotowane mięso np.
      kurczaka to powinno go zachęcić do spróbowania mniej atrakcyjnej karmy.
      W sklepie zoologicznym poproś o próbki suchego pokarmu - moe jakis inny rodzaj
      bardziej przypadnie mu do gustu.
    • mist3 Re: Kotek nie chce jeść 22.01.07, 18:19
      Jeśli lubi KK i W, a chcesz go przestawić na lepszą karmę, to może próbuj robić
      to powoli - stopniowo do tych karm dodawaj te lepszej jakości. Inną metodą jest
      polanie karmy np. wodą z puszki z tuńczyka albo nawet wymieszać z tuńczykiem -
      mało który kot się temu oprze. Jeśli kot nie je wcale to może to też oznaczać że
      jest chory, ale mam nadzieję, że coś tam jednak skubie, pokazuje ci tylko swoje
      fochy :)
      • lotoss Re: Kotek nie chce jeść 22.01.07, 18:34
        Nie ryzykowalabym dodajac do karmy tunczyka. Oczywiscie zaden kot sie temu nie
        oprze, ale przeciez nie warto popadac w nastepna skrajnosc. Jak wiadomo, koty
        uwielbiaja ta rybe i jest duze prawdopodobienstwo ze nastepne fochy kota beda
        zwiazane wlasnie z wymuszaniem tunczyka i to jest prawie pewne. Tunczyk
        uzaleznia:).
        Jednak bylabym konsekwetna w podwaniu dobrej suchej karmy (przeciez to jest
        najlepszy sposob karmienia kocieja). Szkoda ze kociu nie byl przyzwyczajany od
        malenkosci do roznego rodzaju pozywienia. Teraz sa tego skutki niestety.
    • lampka.nocna Re: Kotek nie chce jeść 22.01.07, 21:57
      Absolutnie nie wracaj do Whiskasa i KK.

Nie ma nic gorszego, niz zaczac przestawiac kota na inne karmy i potem wrocic
      do "kociego syfu" pod naporem humorow futrzaka.

Przygarnelam kota, ktory rowniez jak twoj uwielbial WH i KK. Dobre kocie karmy
      jadl z obrzydzeniem i tylko w ilosciach pozwalajacych na przezycie. Gdy
      chcialam spasowac mila dziewczyna w zoologiku doradzila, abym tego nie robila.
      Wielu opiekunow poddaje sie i potem bardzo zaluja.

Nie zalamalam sie. Po 2 miesiacach kot sie przyzwyczail. Teraz WH jest raz w
      miesiacu lub nawet na dwa miesiace. Zje, ale nie jest to juz mega-atrakcja.
      Kiedys jak skonczyla sie karma, a nastepna nie dojechala przez 2 dni jadl
      puszke WH. Meczyl ja ; widac bylo, ze podniebienie mu "wyszlachetnialo" i sam
      wie, ze je swinstwo.....

Glowa do gory i przestan przejmowac sie humorami futrzaka. Jak przyjdzie chwila
      zwatpienia to powtarzaj sobie, ze dajesz swojemu kotu wszystko co najlepsze. Ty
      to wiesz, a twoj kot nie, bo do WH dodaja uzalezniacze.
    • costerco Re: Kotek nie chce jeść 23.01.07, 16:43
      Oj, nie chce wracac d WH, ale nie chce też żeby maluch choził głodny :) dziś
      kupiłam jednak zaszetki WH i zmieszałam mu z suchym royal canin, zjadł :) teraz
      na obiadek dostał część zaszetki z większą ilościa szuchego. Mam nadzieje, że
      taka porcja WH mu nie zaszkodzi:)
      • netka6666 Re: Kotek nie chce jeść 25.01.07, 11:01
        Koty przyzwyczajają sie do jedzenia dlatego trzeba im urozmaicać dietę. Oprócz
        różnych puszek ja gotuję moim czaem rybkę albo kuraka jakiegoś. Wyżera jak nie
        wiem:))

- CO NAS NIE ZABIJE, TO NAS WZMOCNI
    • camel_3d sama jedz to swinstwo z puszki... 28.01.07, 16:09
      ciekawe czy ty tez jesz 2 rodzaje jedzenia przez cale zycie..
    • ewcia115 Re: Kotek nie chce jeść 01.02.07, 13:17
      Jeżeli strasznie schudł to powinien być dla Ciebie sygnał,że coś jest nie
      tak.Sprawdź,czy nie ma tego tasiemca, którego jaja przenoszone są przez pchły
      (nawet jedną).Kicia mojej kumpeli takie miała objawy.Po prostu idź do wet.
      Co do karmy pokroju kitket i whiskas to tak,jakbyś dzień dzień odżywiała się w
      fast foodach (Mc Donalds na przykład).Na zdrowie to raczej nie wyjdzie.
      A z tym tuńczykiem to nie jestem pewna,czy to dobry pomysł. Moja kota nie lubi
      żadnych ryb pod żadna postacią od małego.I wiem,że nie jest przypadkiem
      odosobnionym.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka