Dodaj do ulubionych

jaki to ptak?

20.01.14, 18:47
Widziałam dzisiaj parkę ptaków chodzących między blokami w Mielcu. Wielkości szpaka/kosa, jedno było brązowawe z rudym podgardlem, a drugie jednolite- ni to ciemny szary, ni to brąz
Obserwuj wątek
    • barbarosska Re: jaki to ptak? 20.01.14, 18:48
      Ps. przeglądnęłam swój atlas ptaków i kilka stron www, ale nie znalazłam nic co by na to pasowało
    • miostatyna Re: jaki to ptak? 20.01.14, 19:44

Może kwiczoł ?
      • barbarosska Re: jaki to ptak? 20.01.14, 19:48
        nie nie, to były jednolite kolory, bez plamek
    • miostatyna Re: jaki to ptak? 20.01.14, 20:26
      u mnie od paru dni ( jak co roku) pojawiła się para ( samczyk i samiczka ) kosów. Opis pasuje do nich , ale kosy w zimowej szacie chyba znasz smile
      • palczak.madagaskarski Re: jaki to ptak? 20.01.14, 20:44
        Tak, to mogą być kosy, samiczki miewają zaskakująco zmienne ubarwienie (przede wszystkim śliniaczek wink ), a młody samiec może być słabo czarny.
        Miostatyna, ale co masz na myśli z zimową szatą? wink Przecież kosy cały rok wyglądają tak samo smile
        • barbarosska Re: jaki to ptak? 20.01.14, 21:14
          o! jedno z nich wyglądało jak ten kos i287.photobucket.com/albums/ll145/felixiana/Plamka%20mazurka/kos.jpg to drugie na pewno nie było samcem bo poznałabym po dziobie big_grin może to była jakaś młodsza/starsza koleżanka. W moim rodzinnym domy na zachodzie kosy często odwiedzają nasz karmik, jednak zawsze były to chłopaczki
          • palczak.madagaskarski Re: jaki to ptak? 20.01.14, 21:34
            Ten z linka to właśnie samiec. To drugie - znaczy to ze śliniaczkiem? Zgadzałoby się, śliniaczki mają samice smile A dziób wybarwia się dopiero dorosłym samcom, ten ze zdjęcia też jest nie za bardzo wybarwiony smile
            • barbarosska Re: jaki to ptak? 20.01.14, 21:47
              big_grin to już wszystko jasne. Nie wiedziałam, że samcom zmienia się kolor dzioba. Irytuje mnie to, że w większości atlasów nie ma pokazanego dymorfizmu płciowego, mogę szukać, szukać i tak jak teraz nie wiedzieć, że to były po prostu kosy big_grin
              • palczak.madagaskarski Re: jaki to ptak? 20.01.14, 22:28
                Niestety, często proste atlasy pokazują np. tylko dorosłego samca, bo jest najbardziej charakterystyczny/najładniejszy, a pomijają samice czy młode ptaki, które mogą wyglądać zupełnie inaczej. Można się z tym pogodzić, albo - jeśli chcesz się zająć obserwacją ptaków bardziej "na poważnie" - kupić/wypożyczyć któryś z bardziej obszernych przewodników do ptaków. Najlepsze są - często polecane - atlas ptaków Collinsa www.matras.pl/ptaki-europy-i-obszaru-srodziemnomorskiego-przewodnik-collinsa.html?aff=7 albo Jonssona lubimyczytac.pl/ksiazka/75725/ptaki-europy-i-obszaru-srodziemnomorskiego . Myślę, że na początek również może być pomocne poczytanie "Ptaków Polski" Kruszewicza (chociaż nie jest to książka przeznaczona do identyfikacji, niemniej myślę, że przeczytanie jej i pooglądanie zdjęć da pewne opatrzenie), ewentualnie starsza książka "Ptaki Europy" z rysunkami W.Siwka. Ta ostatnia też raczej tylko do opatrzenia się, ponieważ są w niej błędy - nie należy traktować jej jak wyroczni, szczególnie jeśli po konsultacji z nią wydaje nam się, że widzieliśmy superrzadki gatunek wink Jest też taka książeczka www.inbook.pl/product/show/106545/ksiazka-ptaki-europy-przewodnik-delin-hakan-svensson-lars-ksiazki-nauki-przyrodnicze-przyroda?lkst=78681&rdir=c2 , dość fajna, mała i niedroga, ale mnie się na przykład niespecjalnie podobają ilustracje - wydają mi się trochę mało realistyczne w porównaniu z Jonssonem czy Collinsem.
                • dar61 Re: jaki to ptak? 21.01.14, 10:37
                  {Palczak.m.}:

>>... książka „Ptaki Europy" z rysunkami W.Siwka [...] są w niej błędy ...<<

Jakie?
                  • palczak.madagaskarski Re: jaki to ptak? 21.01.14, 14:28
                    W rękach tę książkę miałam dawno, ale informacje o (licznych) błędach w Siwku przewijają się na forach przyrodniczych. Na przykład podawane są tam jako diagnostyczne takie cechy, które diagnostyczne nie są (biały kuper u orlika grubodziobego, podczas gdy bardzo podobny krzykliwy również tę cechę posiada). Innych przykładów nie znam. Niemniej książka jest dość stara i to może być również kwestia zmieniającej się wiedzy, a nie braku kompetencji autora.
                    • dar61 Ad jaki tam błąd 21.01.14, 23:26
                      Szkoda.
                      Stara, nie stara, swego czasu chwalono tę książkę.
                      Choć sama errata cech diagnostyki w tej książce zastanawia swą obszernością ...
                      • palczak.madagaskarski Re: Ad jaki tam błąd 22.01.14, 08:38
                        > Stara, nie stara, swego czasu chwalono tę książkę.
                        Wiedza się zmienia, Collins też obecnie ma drugie wydanie, chociaż pierwsze wszyscy chwalili.

> Choć sama errata cech diagnostyki w tej książce zastanawia swą obszernością ...
                        Powtarzam, nie szukałam tych błędów osobiście, podałam orlika jako przykład, czego można się spodziewać. W jednym miejscu znalazłam wzmiankę o ponad stu (!) błędach. Dla osoby początkującej może to nie mieć znaczenia, bo oczywiście nie chodzi o rzeczy typu zamienione podpisy kosa ze śpiewakiem, ale z czasem może utrudniać oznaczenie niektórych gatunków.
        • miostatyna Re: jaki to ptak? 21.01.14, 20:05
          oj , przejęzyczenie "człowieka lasu" tongue_out chodziło mi o upierzenie spoczynkowe i godowe
          • palczak.madagaskarski Re: jaki to ptak? 21.01.14, 22:45
            Jak dla mnie to dwa określenia na to samo wink Ale dalej pozostawiłeś mnie w niewiedzy - czym się różni upierzenie kosa godowe (w lecie) od spoczynkowego (w zimie)? Bo ja żyłam w przekonaniu, że się nie różni smile
            • miostatyna Re: jaki to ptak? 22.01.14, 15:19
              intensywnością ( nasyceniem) barwy: upierzenia i dzioba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka