wacek1154 21.05.14, 17:01 pokrzewkowate? i58.tinypic.com/6j14dl.jpg Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
palczak.madagaskarski Re: a ten ptaszek? 21.05.14, 21:10 Słabe zdjęcie, ale chyba drozd śpiewak. Odpowiedz Link
wacek1154 Re: a ten ptaszek? 21.05.14, 21:57 No to mamy problem. Faktycznie podobieństwo do drozda-duże! Jednak drozd jest ptakiem średniej wielkości: jak szpak czy kwiczoł. Wydawało mi się, że ten ptaszek jest wielkości wróbla, pokrzewki, no ale czasem różnie się te wielkości odbiera- zdjęcie z zoomem z daleka i hmm...??? Odpowiedz Link
palczak.madagaskarski Re: a może to słowik? 21.05.14, 22:42 A miał kropki na spodzie, czy to tylko tak na zdjęciu wyszło? Bo jeśli był na brzuchu raczej gładki, to w sumie jest to możliwe. Odpowiedz Link
wacek1154 Re: a może to słowik? 22.05.14, 09:00 może odpowiada temu typowi? www.maciej-szymanski.pl/album/Ptaki/Slowik_szary/slides/2011_06_05_2202.jpg Odpowiedz Link
palczak.madagaskarski Re: a może to słowik? 22.05.14, 17:46 Tak, delikatne plamkowanie, jakby "przybrudzone", słowik może mieć. Ale nie takie wyraźne ciemnobrązowe kropki jak śpiewak. Dlatego pytałam, czy zauważyłeś kropki na żywo. Bo u śpiewaka są naprawdę wyraźne: pl.wikipedia.org/wiki/Drozd_%C5%9Bpiewak#mediaviewer/Plik:Turdus_philomelos0.jpg Odpowiedz Link
palczak.madagaskarski Re: a może to słowik? 22.05.14, 17:48 Jeszcze jedno - może pamiętasz, jak śpiewał? Posłuchaj obu słowików i śpiewaka I będzie jasność Odpowiedz Link
wacek1154 Re: a może to słowik? 22.05.14, 21:40 www.pawelwaclawik.pl/pub/upload/1231714044Slowik_szary_029_LE9I3305.jpg słowik z tego zdjęcia jest taki jak mój, jednak drozd jest że tak powiem "przystojniejszy" Śpiewy porównałem i wydaje mi się, że słyszałem jednak słowika, ale jakaś niepewność pozostaje Odpowiedz Link
palczak.madagaskarski Re: a może to słowik? 22.05.14, 22:42 Ja już teraz z tego zdjęcia to sama nie wiem, czy bym obstawiała słowika, czy śpiewaka A jeśli śpiew się zgadza i wielkość, to myślę, że to był jednak ten pierwszy Odpowiedz Link
iffa4 śpiewak 24.05.14, 14:55 Zdecydowanie drozd śpiewak. On jest mniejszy niż kos czy szpak, ale większy niż wróbel. Słowik - wykluczone Odpowiedz Link
ligrom_mechuma Re: a ten ptaszek? 22.05.14, 23:36 Drozd śpiewak o sylwetce słowika. Bądź odwrotnie. CZERNOBYL ! Odpowiedz Link
qulqa Re: a ten ptaszek? 26.05.14, 22:36 Ja też skłaniam się ku śpiewakowi. Oprócz wyglądu przekonuje mnie ku niemu ekspozycja. Drzewa iglaste, zwłaszcza eksponowane gałęzie i wierzchołki, to ulubione miejsca śpiewu drozdów spiewaków. Słowiki śpiewają tuż przy gniazdach, a że gnieżdżą się na ziemi w bardzo gęstych krzewach (np. łozach czyli wierzbach szarych) albo niskich bardzo gęstych plątaninach drzew liściastych, zobaczyć je na wyeksponowanym stanowisku można relatywnie rzadko i jeśli już, to na liściach, nie igłach. Przez wiele lat latania za ptakami słowika na iglaku widziałam tylko raz, ale obok były ogromne kępy łozy i w nich pewnie było gniazdo. Odpowiedz Link