wacek1154 03.11.14, 10:29 1. pl.tinypic.com/r/o02amu/8 2. pl.tinypic.com/r/24noa4y/8 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
palczak.madagaskarski Re: czyj to śpiew 03.11.14, 22:42 Pierwsze to kos. Drugi głos... niby wydaje się znajomy, ale nie mogę skojarzyć. Tak jakby pokrzewkowo brzmi, ale to chyba nie to... Odpowiedz Link
ligrom_mechuma Re: czyj to śpiew 04.11.14, 16:37 Kurcze.... może i kos. Ten zmrok nie pasuje do wilgi. Ale jakiś ten kos jak nie z mojego ogrodu. Odpowiedz Link
palczak.madagaskarski Re: czyj to śpiew 04.11.14, 19:27 Kosów akurat nasłuchałam się wystarczająco, żeby rozpoznać ich śpiew Zmrok to jedno, a poza tym ptak z filmiku ma bardziej skomplikowaną piosenkę. Wilga ma w zasadzie jeden motyw (czy kilka bardzo podobnych), to są krótkie modulowane gwizdy. Stosunkowo łatwo ją naśladować, a "wygwizdanie" kosa już do łatwych nie należy Z mojego doświadczenia wynika, że głos kosa może się również mylić z głosem kapturki. Odpowiedz Link
ligrom_mechuma Re: czyj to śpiew 04.11.14, 21:20 Dooobrze. Posłuchałem jeszcze, kos. Ale jakby tak zliczyć w godziny kto ile kosa słuchał, to nie wiem... Nie pogrążaj mnie jednak z kretesem. KAPTURKA, pierwszy raz o niej słyszę. Odpowiedz Link
palczak.madagaskarski Re: czyj to śpiew 04.11.14, 23:48 ligrom_mechuma napisał: > Dooobrze. > Posłuchałem jeszcze, kos. > Ale jakby tak zliczyć w godziny kto ile kosa słuchał, to nie wiem... Ale ja nasłuchiwałam kosów celem znalezienia terytorialnych samców > Nie pogrążaj mnie jednak z kretesem. > KAPTURKA, pierwszy raz o niej słyszę. Nie żartuj Pokrzewka czarnołbista, Sylvia atricapilla?... Odpowiedz Link
ligrom_mechuma Re: czyj to śpiew 06.11.14, 17:39 O, widzę rzetelne zgłębianie tematu. Rozpoznać dominującego samca w terenie (!), nawet o tym nie wiedziałem. Przyroda to moja wielka pasja. W tym jasne; ornitologia. Jednak czasem strzelam tak bardziej z serca. Nie zawsze trafnie. Sprawdzałem, jest kapturka. Może kiedyś spotkałem się z tą nazwą. Pozdrawiam żurawim klangorem Odpowiedz Link
palczak.madagaskarski Re: czyj to śpiew 11.11.14, 22:28 ligrom_mechuma napisał: > Rozpoznać dominującego samca w terenie (!), nawet o tym nie wiedziałem. Nie jest to jakiś wielki wyczyn. Jeśli samiec śpiewa w danym miejscu, to znaczy, że tam właśnie jest jego terytorium. Jeśli jakiś inny samiec znajdzie się w pobliżu, to jest przeganiany. Takie terytoria nie są duże, w parku miejskim to może być na przykład jeden niespecjalnie duży trawnik. Odpowiedz Link
wacek1154 Re: czyj to śpiew 05.11.14, 18:31 Dzięki za ekstra dyskusję. W pierwszym przypadku myślałem, że wilga, ale jednak przekonaliście mnie do kosa( a może drozd śpiewak ??-kręcił się też po ogrodzie) W drugim przypadku może być piegża, ponieważ dużo ich było w lecie w moim otoczeniu, a także kapturki i cierniówki. Odpowiedz Link
palczak.madagaskarski Re: czyj to śpiew 05.11.14, 19:10 Nie, śpiewak ma krótsze zwrotki, często powtarzane po 2-3 razy z rzędu. Posłuchaj sobie np. na stronie xeno-canto kosa i śpiewaka, powinieneś łatwo wychwycić różnicę, bo te śpiewy nie są zbyt podobne Odpowiedz Link