Dodaj do ulubionych

jerzyki 2021

23.06.21, 11:53
Dawno nie pisałem. Ale muszę poruszyć parę spraw.
1.Mimo że wiosna przyszła późno to w przyrodzie żadnych zmian nie zauważyłem.
Szpaki już po drugim lęgu, wyleciały a że czereśnie były ciut później nikt ich nie struł!
2 Co do jerzyków, to chciałem dać zdjęcie do Wiki ale zapomniałem hasła i dlatego poprzestanę na opisie.
Jak pamiętacie budki jerzyków mam na balkonie a ponieważ lądowały mi na podłodze, postanowiłem je przebudować. równo z otworem, poniżej jest jest deska 8- 10 cm. Jerzyk gdy nie trafi,zamiast przelatywać zatrzymuje się na desce. W tym roku wszystkie budki jerzyków umocowane pod górnym balonem (2 sztuki) są zajęte i żadnych nie miałem lądowań na posadzce. Budki na miejscu kwiatów są dla mnie niewidoczne - nie wiem co z nimi., Jest fatalnie gorąco. Dołożyłem pojnik taki że nie trzeba siadać na balkonie tylko można się przyczepić i pić, wróble sobie radzą bo są male. Mam nadzieje ze jerzyki też będą mogły z tego korzystać. Musiałbym mieć czas i obserwować z podwórka.
Obserwuj wątek
    • nukula4 Re: jerzyki 2021 24.06.21, 07:43
      3. sprawa - zamiast od razu to tak na raty. Pytałem o płeć sierpówek. Otóż już to ustaliłem. Ten co rusza "gulami" na gardle to samica. Samiec tylko przełyka. Samica wypuka je w różnych miejscach, na górze i na dole. Bardzo to widoczne.
      • nukula4 Re: jerzyki 2021 29.06.21, 14:19
        Sprężyłem się i jak to wygląda jet na zdjęciach w WIKI - skrzynka lęgowa - jerzyki.
        • nukula4 Re: jerzyki 2021 07.07.21, 08:09
          Za wcześnie się cieszyłem. dziś jerzyk p..dykną w okno aż kępa futra została n szybie. Ale to było daleko od linii budki więc nie wiem czy skręcił czy celował w coś innego. Pozbierał się i poleciał (przez dziurę u dołu balkonu). To małolaty z tego roku czy z ubiegłego? Zaczęły się przymierzać do lęgów na przyszły rok bo w tym roku to chyba już nie chociaż kto ich tam wie...
          • nukula4 Re: jerzyki 2021 30.07.21, 12:30
            Już zdjęcia na WIKI można oglądać (są widoczne). Skrzynka lęgowa - jerzyki w galerii (3 zdjęcia).
            Wczoraj jeszcze jeden jerzyk wylądował na balkonie ale w porównaniu z ubiegłym rokiem można powiedzieć nie jest źle.
            • nukula4 Re: jerzyki 2021 19.08.21, 08:47
              Zajrzałem, jerzyków już nie ma na pewno - nie było ich już 10 sierpnia. Na kwiatkach w jednej budce jest kupa wyściółki (na początku próbował wróbel a później widziałem jerzyka) a na gorze też już pusto a jednej jest jeszcze wróbel - kupa maluchów, niedługo będą wylatywać.
              Jeszcze jedno tak chwaliłem rozrost winorośla - niestety 2 pokolenia szpaków dokładnie go przyhamowały - wyskubały (gdzie mogły) pączki i nie odrasta - miało zarosnąć balkon i dawać cień na budki jerzyków. Dosadziłem traganek (rośnie ale za wolno) i próbowałem powojnik pnący - gołębie wyżarły. Kolczurka to samo. Traganek jest trwały to w przyszłym roku powinien kontynuować. Myślę że to ostatni wpis w tym roku - Byle do wiosny!
              • dar61 Antyszkodniki 2021 21.08.21, 11:39
                '...2 pokolenia szpaków [...] wyskubały (gdzie mogły) pączki i nie odrasta - miało zarosnąć balkon i dawać cień na budki jerzyków...'

I właśnie do takich sytuacji służą siatki w pasach do 1 m (do kupienia w sklepach / stoiskach tzw. zielonych) - nakładane luzem, opatulające zagony np. truskawek.
                Służą one też do ochrony winorośli na plantacjach winnych.
                Założyłbym sezonowo - ale i kilka razy dziennie tam zerkał, czy jakiś latający amator słodkości się w nie nie zaplącze.
                Dobre byłyby siatki ze specjalnego splotu typu pończochowego (gęste*, rzadko dostępne w popularnym handlu, nietanie) - dają się naciągać, są miękkie, ptak się w nie nie wplącze.

Najlepsze byłyby też takie niezielone - w niektórych co światlejszych w tym względzie krajach tylko niezielone są dopuszczalne prawem, bo widoczne lepiej dla ptaka.
                Co na to mówią nietoperze owocojady, nie wiem.

'...zarosnąć balkon i dawać cień na budki jerzyków...'

Ciekawe, czy jerzykom by tka kępa zarośli u wlotu w budkę nie zawadzała - to ptk z natury wysokoskalny, urwiskowy.
                Odpowiednia wystawa [stron świata] i [nie]nasłonecznienie gniazda ma chyba dla jerzyka swą wartość...

*/ Inna rzecz, że winorośl lubi się owijać tam i tu - spore oczko siatki to dla niej cudny zaczep - zakładałbym więc odpowiednio późną, sposobną porą.
                • nukula4 Re: Antyszkodniki 2021 21.08.21, 23:22
                  Dzięki za rady ale bardziej zależy mi na szpakach niż na winogronie. Inna rzec że dobrze by winogron dawał cień. Jerzyki nie lubią nadmiernego słońca - one muszą maluchy zostawiać na dłuższe okresy i co jak co ale brak wody może być tragiczny w skutkach. W tym roku było upalnie więc jerzyki na pewno wyleciały z budek pod balkonem. Wróbel też wlazły na górę. Kwestia ogrzewania jest niedoceniana - właśnie z sąsiedniego bloku zdjęli siatkę remontową i widzę że zamontowali ze 20 budek dla jerzyków.Niestety budki mają półkoliste otwory (obawiam się że ciut za wąskie) a po drugie ścina ma wystawę południową, tym samym ptakom będzie za gorąco. Wnoszę że nie będzie tam ani jednego jerzyka! Kupa roboty i materiału poszła w gwizdek!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka